Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yeni Bir Çalışma Gösteriyor ki: Koronavirüse Karşı Bağışıklık Yıllarca Sürebilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Yeni Bir Çalışma Gösteriyor ki: Koronavirüse Karşı Bağışıklık Yıllarca Sürebilir

Koronavirüse karşı bağışıklık ne kadar sürebilir? Yeni bir araştırmaya göre yıllar, hatta belki on yıllar - yaygın aşılama planlarını gölgeleyen bir soruya şimdiye kadarki en umut verici cevap.

BB1b68sY.img?h=629&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Yeni verilere göre enfeksiyondan sekiz ay sonra, iyileşen çoğu insan virüsü savuşturmak ve hastalığı önlemek için hala yeterli bağışıklık hücresine sahip. Kısa vadede yavaş bir düşüş hızı, mutlu bir şekilde, bu hücrelerin vücutta çok, çok uzun bir süre kalabileceğini gösterir.

BB1b6pH9.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Çevrimiçi olarak yayınlanan araştırma hakemli incelemeye tabi tutulmamış veya bilimsel bir dergide yayınlanmamıştır. Ancak bu, koronavirüse karşı bağışıklık belleğinin bugüne kadarki en kapsamlı ve uzun vadeli çalışmasıdır.

La Jolla İmmünoloji Enstitüsü'nde yeni çalışmayı yöneten bir virolog olan Shane Crotty, "Bu bellek miktarı, insanların büyük çoğunluğunun hastaneye kaldırılan hastalıklara, ağır hastalığa yakalanmasını uzun yıllar önleyecektir" dedi.

Bulgular, virüse karşı bağışıklığın kısa süreli olabileceğinden ve pandemiyi kontrol altında tutmak için aşıların tekrar tekrar uygulanması gerekebileceğinden endişelenen uzmanları rahatlatacak gibi görünüyor.

Ve araştırma, yeni bir bulguya sahip: Başka bir koronavirüsün neden olduğu SARS'tan kurtulanların, iyileşmeden 17 yıl sonra hala bazı önemli bağışıklık hücrelerini taşıdıkları.

Bulgular, diğer laboratuvarlardan çıkan cesaret verici kanıtlarla tutarlıdır. İmmünolog Marion Pepper liderliğindeki Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, daha önce koronavirüs enfeksiyonunun ardından üretilen belirli "hafıza" hücrelerinin vücutta en az üç ay varlığını sürdürdüğünü göstermişti.

Geçen hafta yayınlanan bir araştırma, Covid-19'dan iyileşen kişilerin antikorlar tespit edilemediğinde bile güçlü ve koruyucu öldürücü bağışıklık hücrelerine sahip olduğunu buldu.

Arizona Üniversitesi'nden bir immünolog olan Deepta Bhattacharya, “Bu çalışmaların tümü aynı resmi resmediyor, bu da ilk birkaç kritik haftayı geçtikten sonra yanıtın geri kalanı oldukça geleneksel görünüyor” dedi.

Yale Üniversitesi'nde bir immünolog olan Akiko Iwasaki, vücudun uzun süreli bir yanıt vermesine şaşırmadığını, çünkü "olması gereken buydu" dedi. Yine de araştırma onu yüreklendirdi: "Bu heyecan verici bir haber."

Yeni çalışmada az sayıda enfekte kişi, belki de maruz kaldıkları koronavirüs miktarlarındaki farklılıklar nedeniyle, iyileştikten sonra uzun süreli bağışıklığa sahip değildi. Toronto Üniversitesi'nden bir immünolog olan Jennifer Gommerman, aşıların bu bireysel değişkenliğin üstesinden gelebileceğini söyledi.

"Bu, yanıta odaklanmaya yardımcı olacak, böylece enfekte bir popülasyonda göreceğiniz türden bir heterojenliği elde etmeyeceksiniz," dedi.

Son aylarda, azalan antikor seviyelerine ilişkin raporlar, koronavirüse karşı bağışıklığın birkaç ay içinde kaybolabileceği ve insanları tekrar virüse karşı savunmasız bırakabileceği endişesi yarattı.

Ancak birçok immünolog, antikor seviyelerinin düşmesinin doğal olduğunu belirtti. Ayrıca antikorlar, bağışıklık sisteminin sadece bir koludur.

Virüsü bloke etmek ve ikinci bir enfeksiyonu önlemek için kandaki antikorlara ihtiyaç duyulsa da - bağışıklığı sterilize etmek olarak bilinen bir durum - virüsü daha sık "hatırlayan" bağışıklık hücreleri, ciddi hastalıkları önlemekten sorumludur.

La Jolla İmmünoloji Enstitüsü'nde bir immünolog olan ve çalışmanın eş lideri olan Alessandro Sette, "Bağışıklığı sterilize etmek çok sık olmuyor - bu norm değil," dedi.

Daha sık olarak, insanlar belirli bir patojenle ikinci kez enfekte olurlar ve bağışıklık sistemi istilacıyı tanır ve enfeksiyonu hızla söndürür. Özellikle koronavirüsün zarar vermesi yavaştır ve bağışıklık sistemine harekete geçmesi için bolca zaman verir.

Dr. Sette, "Yeterince hızlı sonlandırılabilir, sadece herhangi bir belirti yaşamıyorsunuz, aynı zamanda bulaşıcı da değilsiniz," dedi.

Dr. Sette ve meslektaşları, Covid-19'dan kurtulmuş olan 19-81 yaş arası 185 erkek ve kadını işe aldı. Çoğunun hastaneye yatmayı gerektirmeyen hafif semptomları vardı; çoğu sadece bir kan örneği sağladı, ancak 38'i aylar boyunca birden fazla örnek sağladı.

Ekip, bağışıklık sisteminin dört bileşenini izledi: antikorlar, gerektiğinde daha fazla antikor üreten B hücreleri; ve diğer enfekte hücreleri öldüren iki tür T hücresi. Fikir, bileşenlerine bakarak zaman içinde bağışıklık tepkisinin bir resmini oluşturmaktı.

Dr. Crotty, "Yalnızca birine bakarsanız, gerçekten tam resmi kaçırabilirsiniz," dedi.

O ve meslektaşları, antikorların dayanıklı olduğunu, enfeksiyondan altı ila sekiz ay sonra mütevazı düşüşlerle, katılımcılar arasında seviyelerde 200 kat fark olmasına rağmen buldular. T hücreleri vücutta sadece hafif, yavaş bir bozulma gösterirken, B hücreleri sayıca arttı - araştırmacıların tam olarak açıklayamayacağı beklenmedik bir bulgu.

Uzmanlar, çalışmanın bir virüse karşı bağışıklık tepkisini böylesine ayrıntılı bir şekilde gösteren ilk çalışma olduğunu söyledi. Dr. Gommerman, "Elbette burada sabıkamız yok," dedi. "Sanırım ilk defa, bu popülasyonların bazı dinamiklerini zaman içinde öğreniyoruz."

Koronavirüse karşı bağışıklığın ne kadar uzun süre devam edeceğine dair endişeler, esas olarak soğuk algınlığına neden olan virüslerin araştırılmasıyla ateşlendi. Columbia Üniversitesi'nden Jeffrey Shaman tarafından yönetilen, sık sık alıntılanan bir çalışma, bağışıklığın hızla kaybolabileceğini ve yeniden enfeksiyonların bir yıl içinde meydana gelebileceğini öne sürdü.

Dr. Shaman, “Çok dikkatli olmamız gereken şey, yeniden enfeksiyonun bir sorun olup olmayacağıdır” dedi. "Ve en azından bu zaman ölçeklerine karşı bu tür ısrarcı ve sağlam yanıtlara sahip olduğumuza dair kanıtlar görmek çok cesaret verici." En azından şu ana kadar koronavirüs ile yeniden enfeksiyonların nadir görüldüğünü belirtti.

Bağışıklığın tam olarak ne kadar süreceğini tahmin etmek zordur, çünkü bilim adamları virüsten korunmak için çeşitli bağışıklık hücrelerinin hangi seviyelerde olması gerektiğini henüz bilmiyorlar. Ancak şimdiye kadar yapılan çalışmalar, az sayıda antikorun veya T ve B hücrelerinin bile iyileşenleri korumak için yeterli olabileceğini ileri sürdü.

Çalışmaya katılanlar, şu ana kadar bu hücreleri sağlam miktarlarda yapıyorlar. Dr. Iwasaki, "Hafıza hücrelerinin birdenbire çökeceğine dair hiçbir işaret yok, bu alışılmadık bir durum olurdu" dedi. "Genellikle, yıllar içinde yavaş bir bozulma olur."

Dr Bhattacharya, soğuk algınlığı koronavirüsleri ile yeniden enfeksiyonların viral genetik varyasyonların bir sonucu olduğuna dair ortaya çıkan bazı kanıtlar olduğunu ve bu nedenle bu endişelerin yeni koronavirüs ile ilgili olmayabileceğini belirtti.

"Bu bağışıklık belleği bileşenlerinin yıllarca dayanacağını düşünmenin mantıksız bir tahmin olduğunu sanmıyorum" dedi.

Kaynak: The New York Times

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.