Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Koronavirüs (Covid-19) Salgını Zaman Çizelgesi ve Gerçekler


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Koronavirüs (Covid-19) Salgını Zaman Çizelgesi ve Gerçekler

İşte Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen koronavirüs salgınının yayılmasıyla ilgili bazı bilgiler. WHO tarafından Covid-19 olarak adlandırılan koronavirüs, Çin'de ortaya çıktı ve SARS virüsünün kuzenidir.

BB10c2qg.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Koronavirüsler, hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs grubudur. Virüsler, genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde hafif ila orta derecede üst solunum yolu hastalığı olan insanları hasta edebilir. Koronavirüs semptomları arasında burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı ve birkaç gün sürebilen ateş bulunur.

31 Aralık 2019 - Çin'in Wuhan kentinde tespit edilen pnömoni vakaları ilk olarak DSÖ'ye bildirildi. Rapor edilen bu dönemde virüs bilinmemektedir. Wuhan Belediyesi Sağlık Bakanlığı'na göre vakalar 12 Aralık ile 29 Aralık arasında meydana geliyor.

1 Ocak 2020 - Çin sağlık yetkilileri, virüsün kaynağının orada satılan yabani hayvanların olabileceğinin öğrenilmesinin ardından Huanan Deniz Ürünleri Toptancı Pazarı'nı kapattı.

5 Ocak 2020 - Çin, Wuhan'daki bilinmeyen zatürre vakalarının SARS veya MERS olmadığını açıkladı. Wuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu yaptığı açıklamada, salgına yönelik geriye dönük bir soruşturma başlatıldığını söyledi.

7 Ocak 2020 - Çinli yetkililer, virüsü başlangıçta WHO tarafından 2019-nCoV olarak adlandırılan yeni bir koronavirüs olarak tanımladıklarını doğruladılar.

11 Ocak 2020 - Wuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, koronavirüsün neden olduğu ilk ölümü açıkladı. Deniz ürünleri pazarında virüse maruz kalan 61 yaşındaki bir adam, şiddetli zatürreye bağlı solunum yetmezliği sonrası 9 Ocak'ta hayatını kaybetti.

17 Ocak 2020 - Çinli sağlık yetkilileri, Çin'de ikinci bir kişinin öldüğünü doğruladı. Amerika Birleşik Devletleri salgına San Francisco, New York ve Los Angeles'taki havaalanlarında semptomlar için taramalar uygulayarak yanıt veriyor.

20 Ocak 2020 - Çin, üçüncü bir ölüm de dahil olmak üzere 139 yeni hastalık vakası bildirdi. Aynı gün, DSÖ'nün ilk durum raporu Japonya, Güney Kore ve Tayland'daki vakaları doğruladı.

20 Ocak 2020 - Ulusal Sağlık Enstitüleri, koronavirüse karşı bir aşı üzerinde çalıştığını duyurdu. Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüleri direktörü Dr. Anthony Fauci, "NIH, bir aşının geliştirilmesine yönelik ilk adımları atma sürecindedir" diyor.

21 Ocak 2020 - Washington eyaletindeki yetkililer, ABD topraklarındaki ilk vakayı onayladı.

23 Ocak 2020 - Bir acil durum komitesinde DSÖ, koronavirüsün henüz uluslararası önemi haiz bir halk sağlığı acil durumu oluşturmadığını söylüyor.

23 Ocak 2020 - Pekin Kültür ve Turizm Bürosu, koronavirüsün artan yayılımını kontrol altına almak amacıyla tüm büyük ölçekli Ay Yeni Yılı kutlamalarını iptal etti. Aynı gün, Çinli yetkililer Wuhan'a girip çıkarken ulaşımı kısmi olarak durdurdu. Yakındaki Huanggang ve Ezhou Huanggang şehirlerindeki yetkililer bir dizi benzer önlemi duyurdu.

28 Ocak 2020 - Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Pekin'de DSÖ Genel Müdürü Tedros Adhanom ile bir araya geldi. Toplantıda Xi ve WHO, koronavirüs salgınını araştırmak için ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri personeli de dahil olmak üzere uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekip göndermeyi kabul etti.

29 Ocak 2020 - Beyaz Saray, virüsün yayılmasını izlemeye ve kontrol altına almaya yardımcı olacak ve Amerikalıların doğru ve güncel sağlık ve seyahat bilgilerine sahip olmasını sağlayacak yeni bir görev gücünün kurulduğunu duyurdu.

30 Ocak 2020 - Amerika Birleşik Devletleri, koronavirüsün ilk kişiden kişiye bulaşma vakasını teyit etti. Aynı gün, DSÖ salgının Uluslararası Önemi Haiz Halk Sağlığı Acil Durumu (PHEIC) oluşturduğunu tespit eder.

31 Ocak 2020 - Donald Trump yönetimi, son 14 gün içinde Çin'de seyahat eden yabancı uyrukluların girişini reddedeceğini duyurdu.

2 Şubat 2020 - Filipinler'de bir adam koronavirüsten öldü - salgının başlamasından bu yana anakara Çin dışında ilk kez bir ölüm bildirildi.

3 Şubat 2020 - Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD hükümetini salgına uygunsuz bir şekilde tepki vermek ve seyahat kısıtlamalarını uygulayarak korku yaymakla suçluyor.

4 Şubat 2020 - Japon Sağlık Bakanlığı, Yokohama Körfezi'ne demirlemiş Diamond Princess yolcu gemisindeki on kişinin koronavirüse yakalandığını açıkladı. 3 bin 700'den fazla kişiyi taşıyan gemi, 19 Şubat'ta bitmesi planlanan karantina altına alındı.

7 Şubat 2020 - Aralık ayında "SARS benzeri" bir virüsten alarmı çalmaya çalıştığı için polis tarafından hedef alınan Wuhanlı bir doktor olan Li Wenliang, koronavirüsten öldü. Li'nin ölüm haberinin ardından, Çin'in Twitter benzeri platformu Weibo'da "Wuhan hükümeti Dr. Li Wenliang'a bir özür borçlu" ve "Konuşma özgürlüğü istiyoruz" başlıkları yoğun bir şekilde sansürlenen platformdan kaybolmadan önce.

8 Şubat 2020 - Pekin'deki ABD Büyükelçiliği, bir yabancının ilk doğrulanmış ölümü olarak 6 Şubat'ta Wuhan'da 60 yaşındaki bir ABD vatandaşının öldüğünü doğruladı.

10 Şubat 2020 - Xi, ilk kez salgınla mücadelenin ön saflarında göründüğü Pekin'de koronavirüsü kontrol altına alma çabalarını denetliyor. Aynı gün, DSÖ'den uluslararası bir uzman ekibi, koronavirüs salgınının kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için Çin'e geldi.

10 Şubat 2020 - Bir Royal Caribbean yolcu gemisi olan Anthem of the Seas, bir koronavirüs korkusunun demirlemesini ve yolcularını günlerce bekletmesinin ardından Bayonne, New Jersey'den yola çıktı.

11 Şubat 2020 - DSÖ, koronavirüs Covid-19'u adlandırıyor.

13 Şubat 2020 - Çin'in devlet tarafından işletilen Xinhua Haber Ajansı, salgının ortasında Şangay belediye başkanı Ying Yong'un Jiang Chaoliang'ın yerini alacağını duyurdu. Xinhua'ya göre, Wuhan Komünist Partisi başkanı Ma Guoqiang'ın yerine Shandong eyaletindeki Jinan şehrinin parti başkanı Wang Zhonglin getirildi.

14 Şubat 2020 - Virüs testi pozitif çıkan Çinli bir turist Fransa'da öldü ve Avrupa'da salgında ölen ilk kişi oldu. Aynı gün Mısır, Afrika'daki ilk vakaya işaret eden ilk koronavirüs vakasını duyurdu.

15 Şubat 2020 - Resmi Komünist Parti dergisi Qiushi, Xi'nin 7 Ocak'ta "yeni koronavirüsün önlenmesi ve kontrolü için şartlar yayınladığı" Xi'nin 3 Şubat'ta yaptığı ve Xi'nin bildiğini ve yönettiğini ortaya koyan bir konuşmanın metnini yayınladı. virüse verdiği yanıt, halka açık olarak yorumlanmadan önce neredeyse iki hafta oldu.

18 Şubat 2020 - Xi, Xinhua eyaletinin haberine göre, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile yaptığı telefon görüşmesinde Çin'in salgını önleme ve kontrol etme önlemlerinin "gözle görülür ilerleme kaydettiğini" söyledi.

21 Şubat 2020 - CDC, Amerika Birleşik Devletleri'nde doğrulanmış yeni koronavirüs vakalarını sayma kriterlerini değiştiriyor ve iki ayrı ve farklı grubu izlemeye başlıyor: ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından ülkelerine geri gönderilenler ve ABD halk sağlığı ağı tarafından belirlenenler.

25 Şubat 2020 - NIH, Omaha'daki Nebraska Üniversitesi Tıp Merkezi'nde koronavirüs teşhisi konan yetişkinlerde antiviral ilaç remdesivirin güvenliğini ve etkinliğini değerlendirmek için bir klinik araştırmanın başladığını duyurdu. İlk katılımcı, Japonya'ya demirlemiş Diamond Princess yolcu gemisinden tahliye edilen bir Amerikalı.

25 Şubat 2020 - İtalya'nın Lombardiya bölgesi basın ofisi, Avrupa'daki en büyük salgını kontrol altına alma çabası içinde, tamamen kapalı durumda olan kasaba ve köylerin bir listesini yayınladı. Yaklaşık 100.000 kişi seyahat kısıtlamalarından etkileniyor.

26 Şubat 2020 - CDC yetkilileri, yeni koronavirüs tedavisi gören bir Kaliforniyalı hastanın bilinmeyen ilk ABD vakası olduğunu söylüyor. Herhangi bir seyahat öyküsü olmayan veya bilinen başka bir hastayla karşılaşmayan hasta, ABD'deki ilk olası "toplum yayılması" vakasıdır.

26 Şubat 2020 - Başkan Trump, Beyaz Saray'ın salgını ele almasına yönelik artan eleştirilerin ortasında, ABD hükümetinin yeni koronavirüse tepkisinden sorumlu Başkan Yardımcısı Mike Pence'i görevlendirdi.

29 Şubat 2020 - Bir eyalet sağlık yetkilisi, Washington eyaletinde yeni koronavirüs ile enfekte bir hastanın öldüğünü duyurdu ve bu, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki virüs nedeniyle ilk ölüm olduğuna inanılan şeyi işaret etti. Otopsi sonuçları daha sonra, iki Kaliforniyalı'nın, üç hafta öncesine kadar, Şubat ayı başlarında ve ortasında yeni koronavirüsten öldüğünü ortaya koydu.

3 Mart 2020 - Federal Rezerv, koronavirüs salgınıyla ilgili endişeler karşısında ABD ekonomisini sarsmak amacıyla faiz oranlarını yarım puan düşürdü. Bu, 2008'den bu yana ilk plansız acil durum indirimi ve aynı zamanda o zamandan bu yana yapılan en büyük tek seferlik kesinti.

3 Mart 2020 - Yetkililer, İran'ın Çin dışındaki dünyanın en ölümcül koronavirüs salgınını kontrol altına almak için bir dizi önlemi açıkladığı için İran'ın geçici olarak 54.000 kişiyi hapishanelerden serbest bırakacağını ve yüz binlerce sağlık çalışanını görevlendireceğini duyurdu. Ayrıca İran parlamentosunun 23 üyesinin virüs için pozitif test ettiği açıklandı.

4 Mart 2020 - CDC, onaylanmış koronavirüs vakalarıyla yakın teması olmadıkça, genel halkın koronavirüs testini hastanedeki insanlara sınırlandıran önceki kısıtlamaları resmi olarak kaldırdı. CDC'ye göre, klinisyenler artık "bir hastanın COVID-19 ile uyumlu belirti ve semptomlara sahip olup olmadığını ve hastanın test edilmesi gerekip gerekmediğini belirlemek için kendi kararlarını kullanmalıdır."

8 Mart 2020 - İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, tüm Lombardiya bölgesine ve diğer 14 eyalete seyahat kısıtlamaları getiren bir kararname imzaladı ve ülkenin kuzeyindeki 10 milyondan fazla insanın hareketlerini kısıtladı.

9 Mart 2020 - Conte, İtalya'nın tamamının kilitlendiğini duyurdu.

11 Mart 2020 - DSÖ, yeni koronavirüs salgınının bir pandemi olduğunu açıkladı. WHO, salgının bir koronavirüsün neden olduğu ilk salgın olduğunu söylüyor. Bir Oval Ofis adresinde Trump, koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak amacıyla Avrupa'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahati 30 gün boyunca kısıtladığını duyurdu. Schengen Bölgesi'ndeki 26 ülke için geçerli olan yasak, yalnızca yabancı uyruklular için geçerli olup, ülkeye girmeden önce taraması yapılan Amerikan vatandaşları ve daimi ikamet edenler için geçerli değildir.

13 Mart 2020 - Trump, koronavirüsle mücadele için federal kaynaklarda 50 milyar doları serbest bırakmak için ulusal bir acil durum ilan etti.

18 Mart 2020 - Trump, Covid-19 için ücretsiz testler ve ücretli acil izin hükümleri içeren bir koronavirüs yardım paketini kanunlaştırıyor.

19 Mart 2020 - Bir basın toplantısında, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu yetkilileri, pandeminin başlamasından bu yana ilk kez yerel olarak bulaşan yeni koronavirüs vakası olmadığını bildirdi.

23 Mart 2020 - Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, salgının ortasında "ortak düşmanla" savaşmak için acil bir küresel ateşkes çağrısı yapıyor.

24 Mart 2020 - Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) başkanı Thomas Bach, salgının ortasında Olimpiyatları 2021 yılına kadar ertelemeyi kabul etti.

25 Mart 2020 - Beyaz Saray ve Senato liderleri, Kongre tarihindeki en pahalı ve geniş kapsamlı önlemlerden birini üreterek, koronavirüsün ekonomik zararını telafi etmek için 2 trilyon dolarlık bir teşvik anlaşması üzerinde anlaşmaya vardılar.

27 Mart 2020 - Trump, teşvik paketini yasaya dönüştürüyor.

2 Nisan 2020 - Çalışma Bakanlığı'na göre, 6,6 milyon ABD'li işçi, tarihteki en yüksek ilk talep sayısı olan 28 Mart'ta sona eren haftada ilk hafta işsizlik ödeneği için başvuruda bulundu. Johns Hopkins Üniversitesi'nin hesaplamasına göre, küresel olarak toplam koronavirüs vakası sayısı 1 milyonu aştı.

3 Nisan 2020 - Trump, yönetiminin şu anda Amerikalılara "tıbbi olmayan kumaş" yüz örtüleri giymelerini önerdiğini söyledi; bu, hasta olmayan insanlar için maskelerin gereksiz olduğunu öne süren önceki rehberliğin tersine çevrildi.

8 Nisan 2020 - Çin, 76 günlük bir tecrit sonrası Wuhan'ı yeniden açtı.

14 Nisan 2020 - Trump, bir inceleme yapılırken DSÖ'ye fon sağlamayı durdurduğunu açıkladı ve incelemenin WHO'nun "koronavirüsün yayılmasını ciddi şekilde kötü yönetme ve örtme rolünü" kapsayacağını söyledi.

20 Nisan 2020 - Şili sağlık yetkilileri, kartların artık başkaları için sağlık riski oluşturmayan kişilerin belirlenmesine yardımcı olacağını söyleyerek, Şili'nin dünyanın ilk dijital bağışıklık kartlarını koronavirüsten iyileşen kişilere vermeye başlayacağını duyurdu.

21 Nisan 2020 - Kaliforniya'nın Santa Clara Eyaleti, iki Kaliforniyalı'nın yeni koronavirüsten Şubat ayı başında ve ortasında - daha önce bilinen ilk ABD ölümünden üç hafta öncesine kadar - öldüğünü gösteren otopsi sonuçlarını açıkladı.

28 Nisan 2020 - Johns Hopkins'e göre ABD'de bir milyon doğrulanmış virüs vakası geçti.

1 Mayıs 2020 - ABD Gıda ve İlaç Dairesi, ağır Covid-19 hastası hastanede yatan hastalarda remdesivir için acil kullanım izni verdi. FDA Komisyon Üyesi Stephen Hahn, remdesivir'in Covid-19 için ilk yetkili tedavi ilacı olduğunu söyledi.

4 Mayıs 2020 - Avrupa Birliği'nin ev sahipliği yaptığı sanal bir vaat konferansı sırasında dünya liderleri, yeni koronavirüse karşı teşhis, tedavi ve aşıların geliştirilmesi ve dağıtılması için toplam 8 milyar dolarlık taahhütte bulundu.

11 Mayıs 2020 - Trump ve yönetimi, federal hükümetin koronavirüs test yeteneklerini genişletmek için eyaletlere 11 milyar dolar gönderdiğini duyurdu. 24 Nisan'da imzalanan yardım paketi, test amaçlı 25 milyar doları, eyaletler, yerellikler, bölgeler ve kabileler için 11 milyar doları içeriyor.

13 Mayıs 2020 - DSÖ'nün sağlık acil durumları programının icra direktörü Dr. Mike Ryan, koronavirüsün asla kaybolmayacağı ve her yıl dünyadaki insanları öldüren virüs karışımına katılabileceği konusunda uyardı.

19 Mayıs 2020 - DSÖ, koronavirüs pandemisine küresel yanıtla ilgili bir soruşturma yapmayı kabul etti. DSÖ üye ülkeleri, Avrupa Birliği ve Avustralya'nın soruşturma çağrıları başlatmasının ardından, Dünya Sağlık Asamblesi toplantısında öneriyi itirazsız kabul ettiler.

23 Mayıs 2020 - Çin, Aralık ayında salgının başlamasından bu yana ilk kez yeni semptomatik koronavirüs vakası bildirmedi.

27 Mayıs 2020 - Johns Hopkins Üniversitesi tarafından toplanan veriler, koronavirüsün ABD genelinde 100.000'den fazla insanı öldürdüğünü, yani bilinen ilk koronavirüs bağlantılı ölümün yaklaşık dört ay önce bildirilmesinden bu yana her gün ortalama 900 Amerikalı'nın öldüğü anlamına geliyor. .

2 Haziran 2020 - Wuhan Sağlık Komisyonu, yeni doğrulanmış vaka bulunamadan 9.9 milyon sakini üzerinde koronavirüs testlerini tamamladığını duyurdu.

8 Haziran 2020 - Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Yeni Zelanda'daki neredeyse tüm koronavirüs kısıtlamalarının, ülkenin aktif vaka bildirmemesinin ardından kaldırılacağını duyurdu.

11 Haziran 2020 - Johns Hopkins'e göre ABD, 2 milyon doğrulanmış virüs vakasını geçirdi.

16 Haziran 2020 - Oxford Üniversitesi bilim adamları, potansiyel Covid-19 tedavilerini araştıran İngiltere merkezli büyük bir çalışma olan Kurtarma Denemesini yönetiyor, 10 günlük düşük doz deksametazon rejiminin ölüm riskini üçte bir oranında azalttığını açıkladı. Araştırmada ventilasyon gerektiren hastanede yatan hastalar arasında.

20 Haziran 2020 - NIH, koronavirüs için bir tedavi olarak ilaç hidroksiklorokininin güvenliğini ve etkinliğini değerlendiren bir klinik çalışmayı durdurduğunu duyurdu. NIH yaptığı açıklamada, "Bir veri ve güvenlik izleme kurulu Cuma günü geç saatlerde toplandı ve herhangi bir zararı olmamakla birlikte, çalışma ilacının Covid-19 ile hastaneye kaldırılan hastalar için yararlı olma olasılığının çok düşük olduğunu belirledi" dedi.

26 Haziran 2020 - Sanal bir medya brifingi sırasında DSÖ, dünyanın dört bir yanındaki insanlara yaklaşık 2 milyar doz koronavirüs aşısı vermeyi planladığını duyurdu. DSÖ'ye göre, bu dozların bir milyarı düşük ve orta gelirli ülkeler için satın alınacak.

1 Temmuz 2020 - Avrupa Birliği, pandemiye yanıt olarak dış sınırlarını kapattıktan aylar sonra blok dışındaki 14 ülkeden gelen yolcuların AB ülkelerini ziyaret etmelerine izin vereceğini duyurdu. Liste, AB tarafından "güvenli ülke" olarak kabul edilmesi için belirlenen kriterleri karşılamayan ABD'yi içermiyor.

6 Temmuz 2020 - Clinical Infectious Diseases dergisinde yayınlanan açık bir mektupta, dünyanın dört bir yanından 239 bilim insanı, WHO ve diğer sağlık kuruluşlarını, koronavirüsün potansiyel havadan bulaşma olasılığını açıklamakta daha açık sözlü olmaya çağırıyor. Mektupta bilim adamları, çalışmaların "herhangi bir makul şüphenin ötesinde, virüslerin havada kalmaya yetecek kadar küçük mikro damlacıklarda ekshalasyon, konuşma ve öksürme sırasında salındığını ve 1 ila 2 metre (yarda ) enfekte bir kişiden. "

7 Temmuz 2020 - Trump yönetimi Kongre'ye ve BM'ye ABD'nin resmi olarak DSÖ'den çekildiğini bildirdi. Geri çekme, 6 Temmuz 2021'de yürürlüğe girecek.

7 Temmuz 2020 - Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, aylarca virüsü küçümsemesinin ardından Covid-19 için pozitif test ettiğini açıkladı.

21 Temmuz 2020 - Avrupalı liderler, koronavirüs tarafından harap edilen AB ekonomilerini yeniden inşa etmek için 750 milyar € (858 milyar $) kurtarma fonu oluşturmayı kabul etti.

27 Temmuz 2020 - Ulusal Sağlık Enstitüleri Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'ndeki Aşı Araştırma Merkezi tarafından biyoteknoloji şirketi Moderna ile ortaklaşa geliştirilen bir aşı, Faz 3 testine giriyor. Denemenin yaklaşık 30.000 yetişkin gönüllüyü kaydetmesi ve aşının güvenliğini ve diğer sonuçların yanı sıra iki dozdan sonra semptomatik Covid-19'u önleyip önleyemeyeceğini değerlendirmesi bekleniyor.

Kaynak: CNN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.