Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Türkiye: Karadeniz Yeni Doğal Gaz Keşiflerinin Henüz Başlangıcında


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Türkiye: Karadeniz Yeni Doğal Gaz Keşiflerinin Henüz Başlangıcında

(Bloomberg) - Türkiye, Karadeniz'de bulduğu doğalgazın, bölgedeki enerji ticaretinin jeopolitiğini değiştirecek başka keşiflerle takip edileceğini söylüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözcüsü İbrahim Kalın, Cuma günkü Türkiye'nin karasularının altında doğalgaz saldığını duyuran "Bu sadece bir başlangıç" dedi. “Keşif ve aynı zamanda sondaj çalışmaları devam edecek. Aynı alandaki diğer alanlara açılacağından çok umutluyuz. "

Kalin Cumartesi günü İstanbul'daki cumhurbaşkanlığı ofisinde yaptığı röportajda, Ankara'nın devlet-petrol kolu TPAO'nun, yetkililerin hidrokarbonlar için "çok daha büyük potansiyel" gördükleri 320 milyar metreküplük Sakarya sahasında açık deniz araştırmalarına devam edeceğini söyledi.

BB18gu16.img?h=766&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Erdoğan'ın açıkladığı keşif, Karadeniz'de şimdiden türünün en büyüğü ve deniz tabanının derinliklerinde oldukça büyük yatakların varlığını kanıtladı. Kalin, bunun aynı zamanda Türkiye’nin büyük bir tüketici ve sınır ötesi gaz ticareti için bir kanaldan daha fazlası olarak işlev görebilmesi için daha fazla enerji kaynağı arayışına yeni bir ivme kazandırdığını söyledi.

Türkiye enerji üreten bir ülke olacak. Bu yeni bir boyut, çok önemli bir boyut, "dedi Kalin. "Stratejik konumu, ilişkileri, bölgesel ve küresel ilişkileri açısından Türkiye'yi farklı bir düzeye koyuyor."

Analistler Ne Diyor ...
“Türkiye, küresel ölçekte hiçbir zaman önemli olmayan bir birinci sınıf gaz pazarıdır. Keşif, ülkenin bölgedeki bir enerji üreticisi olarak potansiyel rolünü gerçekten güçlendiriyor. "

EastMed Çatışması

Yakınlarda olması muhtemel bir diğer alan, Türkiye'nin sismik araştırma gemisiyle keşif çalışmaları yürüttüğü Doğu Akdeniz'dir.

Kalın, Oruç Reis gemisinin, Atina ile gerginliği artıran bir ihtilaf olan Yunanistan ve Kıbrıs'ın tartışmalı sularında araştırmasına devam edeceğini söyledi.

"Doğu Akdeniz'de ne bulursak bulalım, herkes tarafından paylaşılmasını isteriz. Kıyısı olan tüm komşu ülkelere fayda sağlamasını istiyoruz ”dedi. "Bunu sıfır toplamlı bir oyun olarak görmek istemiyoruz."

Türkiye, petrol ve doğalgaz aradığı için Akdeniz'de Yunanistan ve Kıbrıs ile toprak anlaşmazlığına saplanmış durumda. Fransa, Türkiye'nin adımlarını engellemek için askeri varlığını geçici olarak artırdı ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Çarşamba günü Avrupa Birliği'nin artan gerilimden endişe duyduğunu söyledi.

Akdeniz Gaz Sahalarında Gerilim Nasıl Yükseliyor: 

BB189LkR.img?h=820&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Türkiye ve Kıbrıs, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bir AB üye devleti olduğu ve resmen tüm ada üzerinde egemenliğe sahip olduğu Akdeniz adası Kıbrıs'ın açık deniz gaz rezervleri konusunda anlaşmazlık içindeler.

Ancak, Atina'da bir askeri cuntanın Kıbrıs'ı Yunanistan ile birleştirmeye çalıştığı bir darbe girişiminin ardından, Türkiye ordusunun 1974'te kuzeyi ele geçirmesinden bu yana ada fiilen ikiye bölündü. Türk azınlığın kuzeyde ilan ettiği ve yalnızca Ankara tarafından tanınan devleti, kıyılarında keşfedilen her türlü enerji kaynağı üzerinde hak iddia ediyor.

Mısır-Yunanistan Anlaşması
Sadece bir ay önce, Türkiye ve Yunanistan, gerilimi hafifletmek için keşif görüşmelerine başlamaya hazırdı. Ancak bu, Yunanistan'ın Mısır ile deniz sınırlarını çizmek için bir anlaşma imzalaması ve Türkiye'nin Atina'yı kötü niyetli hareket etmekle suçlamasıyla aniden sona erdi.

Yine de Türkiye, enerji kaynakları konusunda işbirliğinin mümkün olduğunu ve tüm kıyı ülkelerine fayda sağlayacağını söylüyor.

"Doğu Akdeniz'deki doğal kaynakları fırsata çevirebiliriz" dedi. "Bu, sadece sorunlara, oradaki zorluklara göz yumduğumuz anlamına gelmiyor. Onlara hitap ediyoruz. Bunların üstesinden gelmenin bazı yaratıcı yollarını bulmaya çalışıyoruz. "

Kaynak: Bloomberg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.