Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim insanları ilk defa mürekkep balağının genetiğini değiştirmeyi başardılar.


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bilim insanları ilk defa mürekkep balağının genetiğini değiştirmeyi başardılar. Bu bilimde yeni bir çığır açacak deniyor.

Bir araştırmacı ekibi, kafadanbacaklıların çalışmasında önemli bir adım olan tarihte ilk kez bir mürekkep balığı değiştirdi.

Deniz Biyolojisi Laboratuvarı araştırmacıları, üst düzey bir bilim adamı ve çalışma yazarı Joshua Rosenthal'e göre, pigmenti gözlerinden ve cilt hücrelerinden çıkaran kalamar Doryteuthis pealeii'nin embriyolarındaki bir geni ortadan kaldırmak için CRISPR-Cas9 genom düzenlemesini kullandılar.

BB17qmYX.img?h=1492&w=1119&m=6&q=60&o=f&

Rosenthal, en büyük zorluklardan birinin, gen düzenleme sisteminin embriyonun sert dış tabakası yoluyla, yumurtanın mikros makasla kesilmesini içeren bir prosedürü uygulamak olduğunu söyledi.

Kalamarın tipik olarak koyu gözleri ve vücutlarında bir dizi siyah ve kırmızımsı kahverengi lekeler bulunurken, genetik olarak değiştirilmiş yavruların açık pembe veya kırmızı gözleri vardır ve neredeyse hiç koyu leke yoktur.

Mevcut Biyoloji Perşembe günü ilk kez bildirilen kilometre taşı, araştırmacıların kalamar, ahtapot ve mürekkepbalığı gibi kafadanbacaklıların biyolojisini, çalışma fareleri ve meyve sinekleri gibi daha yaygın laboratuvar hayvanlarını inceledikleri gibi incelemelerini sağlayabilir.

"Bu sadece yeteneklerin orada olduğunu göstermenin ilk adımı," dedi Rosenthal, mürekkeplerin bu teknolojinin uygulanabileceği 25.000'den fazla gene sahip olduğunu belirtti. "Bu yazı gerçekten biyolojik sorgulama için yeni bir tür açıyor."

Yaklaşık üç yıl önce, Deniz Biyolojik Laboratuvarı'ndaki bilim adamları, "genetik olarak izlenebilir" olan bir kafadanbacaklı geliştirmek için bir girişim başlattılar, bu da genlerinin manipüle edilebileceğini söyledi. Kafadanbacaklıların kısmen “gerçekten harika genetik olasılıklar” sunduğunu, çünkü tüm omurgasızların en büyük beynine ve kendilerini kamufle etme ve kendi genetik bilgilerini kapsamlı bir şekilde yeniden kodlama yeteneğine sahip olduklarını söyledi.

Rosenthal ve meslektaşları sonuçlarına pigmentasyondan sorumlu bir geni "dışarı atarak" ulaştılar. "Vurmak" genleri araştırmacıların, tek tek genlerin ne yaptığını test etmesine izin verirken "nakavt etmek", sinirsel aktiviteyi veya diğer süreçleri incelemeyi kolaylaştıran genler ekleyebilir.

Araştırmacılar, yeni nakavt teknolojisini daha küçük bir kafadanbacaklı türüne aktarmayı umuyorlar çünkü Doryteuthis pealeii, boyutu nedeniyle bir laboratuvarda yetiştirmek için iyi bir aday değil.

Massachusetts, Woods Hole yakınlarındaki sularda bulunabilen Doryteuthis pealeii üzerine yapılan araştırmalar, nörobiyolojide büyük ilerlemelere yol açtı ve 1963 yılında Alan Hodgkin ve Andrew Huxley'e Nobel Ödülü kazandı.

Rosenthal, bu teknolojiyi, bu kalamar ve diğer kafadanbacaklıların ağrı yönetimi terapisi gibi biyomedikal uygulamalara sahip olabilecek kendi mRNA'larını nasıl düzenledikleri konusundaki araştırmalarını ilerletmeyi umduğunu söyledi.

"Kalamar çok hassas ve aktif RNA düzenlemeye gerçek bir sır tutuyor" dedi.

Bu teknolojinin ayrıca araştırmacıların kafadanbacaklıların yapay zeka için etkileri olabilecek bu kadar büyük beyinleri ve karmaşık davranışları nasıl geliştirdiğini incelemelerine izin verebileceğini söyledi. Hayvanlar üzerinde daha fazla çalışmanın evrim, tıp, robotik ve askeri teknoloji alanlarında da uygulamaları olabilir.

Araştırma ekibinin bir başka üyesi Carrie Albertin, NPR'ye, “Benim için bu oyun değiştiriyor. Bu hayvanların moleküler seviyeden nasıl çalıştığını anlamaya çalışmak ilgimi çekiyor” dedi. "Ama biliyorsun, bunun mümkün olacağını düşünmedim. Yine de buradayız."

Kaynak: USA TODAY

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.