Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Birleştirilmiş test Nedir ve koronavirüs için nasıl kullanılabilir


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Birleştirilmiş Test Nedir ve koronavirüs için nasıl kullanılabilir

ABD'li sağlık görevlileri, ülkenin koronavirüs vakalarını belirleme ve içerme kapasitesini büyük ölçüde artırmak için giderek daha fazla biriktirilmiş test - birkaç kişinin biyolojik numunelerini karıştırıp tek bir testte inceliyor ve öneriyorlar.

BB16ntPL.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

© AP Bu Cuma, 15 Mayıs 2020 dosya fotoğrafında, Çin'in merkezindeki Hubei eyaletindeki Wuhan'daki büyük bir fabrikada koronavirüs testi için sıraya girin. Haziran 2020'de Çin, virüsün 2019'un sonlarında geç ortaya çıktığı şehir olan 11 milyon Wuhan sakinini test etmek için yakın tarihli bir kampanyanın bir parçası olarak toplu test kullandığını bildirdi.

Yararları bol olabilir. Sağlık uzmanları, özellikle belirtileri olmayan enfekte kişileri bulmak için daha fazla gözetim testinin yayılmanın kontrol altına alınmasına yardımcı olabileceğini ve okullar gibi yerlerin güvenli bir şekilde açık kalmasını sağlayabileceğini söylüyor.

Herkesi kişi başına bütün bir testte sürekli olarak test etmek mümkün değildir. Yeterli kaynak ve malzeme yok.

Ancak havuz testi, doğru koşullar altında, nihayetinde daha az test ve malzeme içerebilir, ancak şu anda test edilenden çok daha fazla kişiyi kapsamaktadır.

Beyaz Saray coronavirüs görev gücü yetkilisi Dr. Deborah Birx, geçtiğimiz ay Amerikan Mikrobiyoloji Derneği'nden Dr.

Hazırlıklar devam ediyor. ABD Gıda ve İlaç İdaresi geçtiğimiz ay, toplanan numuneler için testler yapmak ve kullanmak isteyen geliştiriciler için rehber yayınladı.

İşte daha yakından bakış:

Birleştirilmiş test nasıl çalışır?

Temel düzeyde, bu birleştirilmiş testtir:

Bir laboratuvarın beş kişiden - burun bezlerinden toplananlar gibi - örnekler topladığını varsayalım. Laboratuar her numuneden bir kısım alacak ve bu kısımları bir araya getirerek bir havuz oluşturacaktır.

Şimdi, beş örnek üzerinde beş tanı testi yerine bu havuzlanmış örnek üzerinde bir tanı testi yapılacaktır.

FDA'nın Cihazlar ve Radyolojik Sağlık Merkezi direktörü Dr. Jeffrey Shuren geçen ay, "Bir araya toplanan örnek negatifse, tüm hastaların negatif olduğu sonucuna varılabilir."

"Toplanan örnek tekrar pozitif gelirse, hangisinin pozitif olduğunu bulmak için her örneğin ayrı ayrı test edilmesi gerekir.

"Örnekler bir araya toplandığından, genel olarak daha az test yürütülür, yani daha az test malzemesi kullanılır."

Önemli bir uyarı var: Temel havuz testi yanlış negatif olasılığını artırır. Sebepler arasında: Örnekler havuzlarda seyreltilir, bu nedenle Yale Tıp Fakültesi'nde tıp profesörü ve epidemiyoloji doçenti olan Dr. Manisha Juthani'ye göre gerçek bir pozitif atlanabilir.

Uzmanlar, aşağıda daha ayrıntılı olarak araştıracağımız riski azaltmanın yollarının olduğunu söylüyorlar.

Bu genel nüfus için mi yoksa okullar ve fabrikalar gibi daha dar gruplar için mi?

Birçok şey koşullara, ihtiyaçlara ve hayal gücüne bağlı olacaktır.

Öncelikle şunu bilin: Harvard Üniversitesi halk sağlığı okulunda operasyon yönetimi profesörü olan Eugene Litvak'a göre havuz testi sadece hastalığın yaygınlığının düşük olduğu yerlerde yapılmalıdır.

Yani, havuz testi çok sayıda olumsuz sonuç beklediğiniz yerde yapılmalıdır ve Litvak ve diğer uzmanlar, sadece orada olabilecek birkaç vakayı yakalamaya çalışıyorsunuz.

Kabaca söylemek gerekirse, zaten çok sayıda vakanın olduğu bir yerde, birden fazla pozitif hastayı içeren bir bakım evi gibi bir nokta havuzu testi yoktur. Hemen hemen her havuz olumlu olurdu; herkesi tek tek test etmiş olabilirsiniz.

Juthani ve diğer uzmanlara göre, havuz testinin mantıklı olabileceği birçok yer var:

• Covid-19'un yaygın olmadığı topluluklar

Yale'de bulaşıcı bir hastalık uzmanı olan Juthani, "Geniş ölçekli havuzda test etme, pozitif vakaları potansiyel olarak hızlı bir şekilde tanımlamak, bunları karantinaya almak ve oradan ileriye doğru takip etmek için son derece uygun maliyetli ve zaman tasarrufu sağlayabilir." Tıp, CNN'ye söyledi.

Bir senaryo, ilk Covid-19 hastaneye yatışları olan topluluklarda havuz testi olacak, Birx 22 Haziran'da ASM'ye hitaben yaptığı konuşmada.

Amaç, enfekte olmuş insanları - özellikle de semptom göstermeden hastalığı yayanlar - bulmak ve yayılma kötüleşmeden onları izole etmek olacaktır.

• Bir salgında değerlendirilmesi gereken mahalleler

Juthani, bu senaryoda tüm ailenin bir havuzun parçası olabileceğini söyledi.

• Okullar, üniversiteler ve büyük işverenler

Havuz testi, halkını periyodik olarak izleyerek güvenli bir şekilde açık kalmak isteyen okullar, kuruluşlar veya işyerleri için önemli bir araç olabilir.

Juthani, "Bir yurttaki bir kanat ya da bir okuldaki bir sınıf havuzsa ve hep birlikte test edildiyse, bu grup çabucak temizlenebilirdi." Dedi.

Boston yakınlarındaki Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlar Optimizasyon Enstitüsü'nün CEO'su olan Litvak, havuz testinin sadece günler içinde değil, dakikalar içinde yapılabileceğini söyledi.

Çünkü günler geçerse, potansiyel olarak enfekte bir kişinin beklerken hastalığı yaymasına izin verdiniz.

Litvak CNN'e verdiği demeçte, laboratuvarların hem hız için hem de havuzları ve numuneleri takip edebilmeleri için robotik kullanımı gerekiyor.

Bu tür robotlar onlarca yıldır varlığını sürdürdüğünü belirten Litvak, "(ABD'deki kapasite bir sorunsa şaşırırdı)" dedi.

Birleştirilmiş (Havuz) testin geçmişi nedir ve şu anda nerede yapılmaktadır?

Harvard ekonomisti Robert Dorfman, II. Dünya Savaşı sırasında ABD askerlerindeki sifilizi tespit etmek için havuz test prosedürleri geliştirdiğini söyledi. On yıllar sonra Litvak, HIV için araştırma ve havuz testi protokolleri araştırmasına yardımcı oldu.

Bazı ülkeler zaten koronavirüs pandemisi için havuz testi kullanmaktadır.

Birx geçen ay, "Dünyanın dört bir yanına bakarsanız, insanların bir milyon test veya 10 milyon test yapma şekli havuzlama yapıyorlar." Dedi.

Çin haber çıkışı Caixin, Mayıs ayında, Çin'in Wuhan kentindeki yetkililerin günlerce milyonlarca test yaptığını, kısmen de havuzda testler gerçekleştirdiğini bildirdi.

Juthani, sınırlı test mevcudiyeti ve Ruanda gibi düşük hastalık prevalansı olan kaynak sınırlı ülkeler de havuz testini iyi kullandığını söyledi.

Bir havuzda kaç kişinin numunesi olabilir?

Son zamanlarda İsrail'de yapılan bir araştırma, Covid-19 havuz testi için, bir testin, duyarlılığı kaybetmeden veya gerçek pozitifleri doğru bir şekilde belirleme yeteneğinden en az 32 burun örneğinin havuzlarını değerlendirebileceğini gösterdi.

Ancak ABD sağlık yetkilileri genellikle daha az sayıda havuzdan bahsediyorlar. Birx beş veya daha büyük havuzlardan bahsetti.

Genel olarak konuşursak, hastalığın bir popülasyondaki prevalansı ne kadar büyük olursa, havuzlarınızın o kadar küçük olması gerekir, dedi Litvak.

Bu, genel olarak daha az test için nasıl çalışır?

Havuz testi pozitifse, evet, herkesi ayrı ayrı test etmeniz gerekir. Yani, temel prosedür altında, herkesi tek tek test etmeye karar vermiş olsaydınız, sahip olduğunuzdan bir test daha (havuz testi) uygulayacaksınız.

Ancak, bu nedenle havuz testi, hastalığın yaygın olduğuna inanılmayan popülasyonlarda yapılmalıdır. Bu koşullar altında, sadece bir testle birçok insanı temizlersiniz.

Juthani bu örneği temel prosedür altında verir: 100 kişiyi aldığınız ve bunları beşli 20 havuzda kırdığınız varsayın. Şimdi sadece% 5'lik bir yaygınlık oranı olduğunu varsayalım, yani 100 üzerinden beş gerçek pozitif olacak.

Beş pozitifin her biri ayrı bir havuzda ortaya çıkarsa, 20 havuzunuzdan beşi pozitiftir.

Yani, 20 havuz testi yaptınız ve beş havuz pozitifliği nedeniyle, 25 kişiyi de test etmeniz gerekiyor.

Bu 45 teşhis testine karşılık, her bir kişiyi en başından ayrı test ettiyseniz 100 teşhis testine karşı.

Prevalans oranı yüksekse verimsiz olur. 100'lü grubunuzda 30 gerçek pozitif olsaydı, beşli 20 havuzunuzun hepsinde en az bir pozitif numune olabilir. Tüm havuzlar pozitif test edilirse, tüm bireysel örnekleri test etmeniz gerekir - bu yüzden şimdi zaman ve kaynak kaybı olan 120 test (20 havuz ve 100 birey) çalıştırıyorsunuz.

Yanlış negatiflere karşı nasıl korunursunuz?

FDA, yukarıda belirtildiği gibi, havuz testinin, sonuçlar "doğru bir şekilde doğrulanmadıysa" basit bireysel testlerden daha yanlış negatiflere yol açabileceği konusunda uyarır.

Juthani, havuz örneklerinin iki kez test edilebileceğini söyledi.

Bu durumda, yukarıdaki senaryolardan birini kullanarak (% 5 yaygınlık; 100 konu; 20 havuz testi), sahip olacaksınız:

• 20 başlangıç testi

• 15 ila 20 doğrulayıcı test (çünkü bir noktada beşi pozitif olmalıdır)

• Beş pozitif havuz nedeniyle 25 bireysel test.

60 ila 65 test yapmış olursunuz - yine de bireysel olarak yaptığınız 100 testten daha az.

Juthani, diğer sorunların kötü örnek toplama veya düşük özgüllükte zayıf testler de dahil olmak üzere yanlış negatiflere yol açabileceğini söylüyor.

Litvak, bölünmüş havuz testi adı verilen çok daha titiz bir yaklaşımı savunuyor. 1990'lardaki araştırmasının, bunun basit birleştirilmiş testlerden çok daha doğru olduğunu gösterdiğini söyledi.

Split havuz testi:

1) Bir havuzu test edin - diyelim ki sekiz kişi - iki kez. Havuz iki kez negatifse, herkesi temizleyin.

2) Havuz her iki zaman da pozitif test yaparsa, havuzu ikiye bölün ve her iki yarıyı da iki kez test edin. Bu örnekte, dört havuz oluşturun ve her havuzu iki kez test edin.

3) Negatif olan herhangi bir havuzu temizleyin. Dört test havuzundan herhangi biri pozitifse, o havuzu tekrar bölün - iki havuz iki ve ayrı testlere kadar tekrarlayın.

Bu, düşük prevalans olduğu varsayılarak, doğrudan bireysel testlere gitmekten daha az teste neden olacaktır. Ve bu protokol, gerekli olan bireysel testlerin sayısını azalttığından, basit birleştirilmiş testlerden daha az test bile verebilir.

Bölünmüş havuz testlerinin tercih edilen protokol olması gerektiğini söyledi.

Yetkili, "ABD'de büyük ölçekli testlere ve sınırlı kaynaklara acil ihtiyaç göz önüne alındığında, doğru birleştirilmiş test protokolü öncelik haline geldi" dedi.

Kaynak: CNN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin başlığı şöyle değiştirdi Birleştirilmiş test Nedir ve koronavirüs için nasıl kullanılabilir

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.