Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Taze Meyve ve Sebzeleri Sağlıklı Düzgün Dondurmak

Koronavirüs, gıda tedarikimiz de dahil olmak üzere Türkiye'yi birçok yönden etkiledi. Et ve dondurulmuş pizza gibi yiyecekler, üretim tesislerinde daha az insan çalıştığı için yakında kıt hale gelebilir. Yiyeceklerin ömrünü uzatmak, gıda kıtlığı nedeniyle veya mağazaya olan gezileri sınırlamaya çalıştığınız için nasıl yapılacağını bilmek iyi bir şeydir.

BB139EGI.img?h=820&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Ulusal Ev Yemekleri Koruma Merkezi, dondurmaya uygun ve uygun olmayan yiyeceklerin ayrıntılı bir listesine sahiptir ve göz atmaya değer. Örneğin dondurulmuş meyve ve sebzeler gibi gıdalar aylarca sürebilir. Ancak yerel marketinizde bir sıkıntı varsa, endişelenmeyin, yine de kendi ürünlerinizi evde dondurabilirsiniz. Bu talimatları uygulayarak, en azından evinizdeki meyve veya sebze sıkıntısı hakkında endişelenmenize gerek kalmayacak.

Meyve nasıl dondurulur

BB139vMo.img?h=820&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Dondurucu Kabı Seçin

Meyvelerinizi hazırlamaya başlamadan önce, kullanacağınız kapları seçin ve monte edin. Yine de herhangi bir kap kullanamazsınız. Georgia Üniversitesi Aile ve Tüketici Bilimleri Koleji'ne göre "Konteynerler neme karşı buhara dayanıklı, dayanıklı, sızdırmazlığı kolay olmalı ve düşük sıcaklıklarda kırılgan olmamalıdır." Kullanımı kabul edilebilir kaplar arasında plastik dondurucu kapları, dondurucu torbaları ve cam konserve veya geniş ağızlı kavanozlar bulunmaktadır. Konserve için tasarlanmamış normal kavanozların kullanılması, soğuk sıcaklık nedeniyle çatlaklara neden olabilir.

Meyveleri hazırlayın

Virginia Kooperatifi Uzatması, "dondurmak için iyi olgunlaşmış meyveleri seçtiğinizden" emin olun. Ayıklayın, yıkayın (meyvelerin suya batmasına izin vermeyin, besinlerini ve lezzetlerini kaybedecekler) ve meyveleri boşaltın. Düşük kaliteli veya yeşil parçalar varsa, uygun şekilde atın. Meyvelerinizi dilediğiniz gibi soyun veya dilimleyin.

Akılda tutulması gereken bir ipucu, Georgia Üniversitesi'ne göre "bir seferde sadece birkaç kap için, özellikle de hızla kararan meyveler için yeterli meyve hazırlamak" tır. Çantalarınızı veya kaplarınızı aşırı paketlememeye dikkat edin.

Hangi Ambalaj Tipinin Kullanılacağını Bilin

Meyvelerinizi dondurmak için kullanabileceğiniz birkaç paket vardır: bir şurup paketi, bir şeker paketi, kuru bir paket veya şekersiz bir paket. Seçtiğiniz paket türü kullanım amacına bağlı olacaktır. Georgia Üniversitesi'ne göre "şurupla paketlenmiş meyveler genellikle pişmemiş tatlı kullanımı için en iyisidir; kuru şekerle paketlenmemiş veya şekersiz olanlar çoğu pişirme amacıyla en iyisidir, çünkü üründe daha az sıvı vardır."

Renk Bozukluğunu Önleme

Şeftali, elma, armut ve kayısı gibi meyveler havaya maruz kaldığında veya donma sırasında çabuk koyulaşabilir. Çözüldüklerinde de lezzetlerini kaybedebilirler. Bunu önlemenin bazı yolları askorbik asit veya C vitamini kullanmaktır. "Sadece meyvelerin doğal rengini ve lezzetini korumakla kalmaz, aynı zamanda besleyici değer katar" diyor Georgia Üniversitesi. Askorbik asidi eczanelerde veya dondurucu malzemelerin satıldığı her yerde bulabilirsiniz.

Paketleme, Etiketleme ve Depolama için Planınız Olmalı

Konteyneri kapatmadan önce, yiyecekler donarken genleşmeye izin vermek için yiyecek ve kapak arasında boşluk bıraktığınızdan emin olun. Sızdırmazlık kenarlarının nem ve gıda parçacıklarından arınmış olmasına dikkat edin. Kabı mühürledikten sonra meyveyi, tarihi ve paket türünü etiketleyin. Meyveleri 0 Fahrenheit veya daha düşük bir sıcaklıkta dondurun.

BB139Dox.img?h=820&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Dondurucu Kabı Seçin

Dondurucu meyvelerde olduğu gibi, sebzeleri dondurmak için en iyi kaplar arasında plastik dondurucu kapları, esnek dondurucu torbaları, sebzelerin geldiği koruyucu karton kutular veya cam konserve kavanozları bulunur. Geniş ağızlı kavanozlardaki sebzelerin çıkarılması dar ağızlı kavanozlara göre daha kolaydır.

Sebzeleri Hazırla

Georgia Üniversitesi, "Sebzeleri en yüksek lezzette ve dokuda kullanın." Sebzeleri soğuk suda yıkayın ve sonra beyazlatma için boyuta göre ayırın.

Üretimi Beyazlat

Ağartma, sebzeleri kaynar suda veya buharda haşlama işlemidir. Sebzeleri doğru şekilde dondurmak için bunu yapmalısınız. Ulusal Aromatik Gıdaların Korunması Merkezi, "Lezzet, renk ve doku kaybına neden olabilecek enzim eylemlerini durdurur." Ayrıca yüzeyi temizler, rengi aydınlatır, vitamin kaybını geri kazandırır ve sebzeleri yumuşatır, bu da ambalajlamayı kolaylaştırır.

Bu işlemi yapmanın birkaç yolu vardır. Bunlardan biri, ev dondurma için en iyi yöntem olan su ağartmasıdır. "Bir ağartma sepeti ve kapağı olan bir ağartıcı kullanın veya bir tel sepeti bir kapak ile büyük bir tencereye takın. Hazırlanan sebzelerin poundu başına bir galon su kullanın. Sebzeyi bir ağartma sepetine koyun ve kuvvetlice kaynar suya indirin," Ulusal Ev Gıdalarını Koruma Merkezi'ni önerir.

Buharlı ağartma, brokoli, kabak ve tatlı patatesler için önerilir. Yine de su ağartmasından biraz daha uzun sürer. Sebzelerinizi uygun şekilde buharlamak için sıkı kapaklı ve sepetli bir tencere kullanın. "Bir veya iki suyu tencereye koyun ve suyu kaynatın. Sebzeleri sepete tek bir kat halinde koyun, böylece buhar tüm parçalara hızla ulaşır. Tencereyi kapatın ve ısıyı yüksek tutun" Ev Gıda Muhafazası için. Sebzelere bağlı olarak, her seçeneği uygun şekilde kullanın. Beyazlatma tamamlanır tamamlanmaz, sebzeleri 60 derece Fahrenheit veya daha düşük soğuk suda soğutun.

Sebzelerinizi Kurutup Kurutup Paketlemediğinizi Bilin

Dondurulmuş sebzeler için en iyi olan iki paketleme yöntemi kuru ve tepsi paketleridir. Kuru paketleme, beyazlatılmış ve süzülmüş sebzeleri kaplara yerleştirmeyi ve paketteki hava miktarını azaltmak için sıkıca ambalajlamayı içerir. Dondurucu torbaları kullanıyorsanız, yiyeceklerin genişlemesine izin vermek için boşluk bıraktığınızdan emin olun.

Tepsi paketleri için, soğutulmuş ve süzülmüş sebzeleri sığ tepsilere veya tavalara yerleştirin. Sebzeler sertleşene kadar dondurun ve daha sonra dondurucu torbalarını veya kaplarını hızla doldurun.

Daha fazla koruma hilesi için, Ürününüzü Daha Uzun Süreye Getirmek için bu 30 Basit Hileyi kaçırmayın.

Sebzeleri Etiketleyin ve Saklayın

Kaplarınızı veya çantalarınızı ürünlerin tarihi ve adı ile etiketlemeyi ve ardından 0 Fahrenheit veya daha düşük sıcaklıklarda dondurmayı unutmayın. Georgia Üniversitesi'ne göre, "Çoğu sebze 8 ila 12 ay boyunca 0 Fahrenheit veya daha düşük derecelerde yüksek kaliteyi korur."

En sevdiğiniz gıda ürünlerinde sıkıntılar geliyor olabilir, bu nedenle hazırlanmak her zamankinden daha önemlidir. Bu yararlı talimatları izleyerek, meyve ve sebzelerinizin ömrünü koruyacak ve endişelenmeniz gereken bir şey olmayacak.

Kaynak: K. Gomez

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.