Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünyanın En Ucuz Hastanesi Daha Ucuz Olmak Zorunda


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünyanın En Ucuz Hastanesi Daha Ucuz Olmak Zorunda

Kanser ameliyatı 700 Dolar kalp bypass 2.000 Dolar. Oldukça iyi, ancak Hindistan’ın yeni sağlık sistemi altında yeterince iyi değil.

-1x-1.jpg

Sadece genç bir cerrah hastanın göğsünü açtıktan sonra sternumunu bir el testeresinden hızlı bir vızıltıyla böldükten ve nadir ve ölümcül hastalığın görünür hale gelmesi için vahşi görünümlü bir retraktörü krankla açtıktan sonra oldu.

Normal bir kalp, bir elmanın kaba boyutlarına sahiptir, ancak adamın kaburgaları arasında atan bej ve mor kütle, pulmoner arterindeki akciğerlere kan akışını engelleyen pıhtıların bir sonucu olan bir kavun büyüklüğüne şişirilmişti. Kendi dolaşım sistemi onu etkili bir şekilde içeriden boğarak, kalbi onu hayatta tutma çabasından şişmişti. Batı'da durumun bu kadar ilerlemesine neredeyse hiç izin verilmeyecekti. Ancak dışa dönük sağlıklı 31 yaşındaki hasta, Hindistan'ın batısında, doktorların ne kadar hasta olduğunu bilmediği uzak bir şehirde yaşıyor. Bu kadar geç bir aşamada, hayatını kurtarmanın tek yolu Bangalore'deki Narayana Sağlık Şehri'ndeki bu zor ve tehlikeli operasyondu.

-1x-1.jpg

Hastanın kalbi durdurulurken vücut beyin hasarına karşı korunmak için soğutulduktan sonra, bir hemşire tepe ışıklarını söndü ve genç cerrah geri döndü, Dr. işe başlamak. 65 yaşındaki Shetty, büyük kahverengi gözleri ve yüksek, belirgin bir burnu olan uzun ve yalın. Bir an kendini topladıktan sonra, pıhtıları tek tek çıkarmak için makas ve forseps ile pulmoner arterde derin kazmaya başladı ve istenmeyen hareketi azaltmak için kollarını yanlarına sıkıca tuttu. Yumuşak ve yapışkan, Shetty onlara tutunmaya çalışırken kitleler parçalanmaya devam etti. Ama yavaş yavaş pıhtılar ortaya çıktı, bazıları çeyrek büyüklüğünde disketlere, bazıları da minyatür mürekkepler gibi kılcal damarlara ayrıldıkları küçük kollara sahipti. Shetty'nin neredeyse hata payı yoktu. Birini özlüyorum ve tüm çile hiçbir şey için değil; çok agresif hareket eder ve bir kayma akciğeri delebilir. Hepsini almak 90 dakika sürdü.

Pulmoner tromboendarterektomi, Shetty'nin yaptığı ameliyat, bir günün çoğunda bir ameliyathaneyi bağlayabilir. ABD'de prosedür 200.000 dolardan daha pahalıya mal olabilir. Shetty bunu yaklaşık 10.000 dolara yaptı ve kâr etti. Kalp cerrahı eğitimli Shetty, Hindistan'da dünyanın en ucuz tam hizmet sağlık hizmeti sağlayıcısı olabilecek 23 hastane zinciri olan Narayana Health'in kurucusu ve başkanıdır. Amerikan gözüne göre, Narayana’nın fiyatları, hastalar için sonuçlar uluslararası ölçütleri karşılasa veya aşsa bile, en az bir sıfır eksik gibi görünüyor. Baş ve boyun kanserleri için ameliyat 700 dolardan başlıyor. Endoskopi 14 dolar; akciğer nakli 7.000 dolar. Kalp nakli bile hastayı sadece yaklaşık 11.000 dolar geri getirecektir. Narayana, Hint standartlarına göre bile ucuzdur, yatırım bankası Jefferies, yerli rakiplerin ücretinin yarısına kadar bazı büyük ameliyatları karlı bir şekilde sunabileceğini tahmin ediyor.

Narayana, Shetty'yi 2017'de yaklaşık 8 milyon dolar karla Hindistan'ın en tanınmış doktorlarından ve kazançlı bir işletmenin sahibi yaptı. Ancak şimdi kalp cerrahisinden daha karmaşık olabilecek bir sorunla karşı karşıya: hastanelerini nasıl daha ucuz hale getirecek? hala. Bunun nedeni, Başbakan Narendra Modi’nin imza girişimlerinden biri olan ulusal sağlık sigortası programı Modicare. Eylül ayından bu yana, belki de tarihin en iddialı halk sağlığı çabası, ilk kez 500 milyon Hindistan'ın en fakirlerine temel kapsama alanı sağlamayı amaçlıyor. İlk başta hiç kimse Shetty'den bu yeni hasta selinden kazanmak için daha iyi bir konumda değildi. Ancak coşkusu, hükümetin Narayana’nın fiyatlarından bile daha düşük olan geri ödeme oranları listesini yayınlamasının ardından geçen yıl endişeye yol açtı. Bu en düşük ödemeler, Modicare altında gelişmek için Narayana'nın maliyetleri daha da azaltmanın yollarını bulması ve ardından kesmeye devam etmesi gerektiği anlamına geliyor.

Shetty, bunu yapabileceğini düşünüyor ve süreçte, her yerde uygulanabilen çok düşük maliyetli sağlık bakımı için bir model oluşturuyor. “Dünyanın geri kalanının takip etmesi için bir pilot üretmeye çalışıyoruz,” dedi kalp operasyonundan temizlendikten sonra köriler ve kızarmış balıklardan oluşan bir öğle yemeği. Hala ameliyat kapağını takıyordu. “10 yıl içinde Hindistan dünyada sağlığı refahtan ayıran ilk ülke olacak. Hindistan, ulusun zenginliğinin vatandaşlarının yararlanabileceği sağlık hizmetlerinin kalitesi ile hiçbir ilgisi olmadığını ispatlayacak. ”

Bu asil bir vizyon ve Narayana bunu gerçeğe dönüştürecek herhangi bir sağlayıcı kadar iyi konumlandırılmış. Ancak Shetty'nin karşılaştığı zorluğun büyüklüğünü aşmak zor. Az önce yaptığı gibi bir ameliyat için Modicare sadece 1.300 dolar sağlayacaktı.

-1x-1.jpg

Shetty, Hindistan'ın batı kıyısındaki Hindistan cevizi ağırlığında Karnataka mutfağına hizmet eden bir restoran zinciri işletmecisi olan müreffeh restorancılar klanından geliyor. Çocukken, ailesi onu mekanik bir şeyle yalnız bırakmamaya çalıştı, çünkü onu ayırmaya ve tekrar bir araya getirmeye çalışacaktı. Shetty'nin elleriyle çalışmasına izin verilen sanat dersi dışında kayıtsız bir öğrenciydi; ikinci sınıfı tekrarlamak zorunda kaldı. Ancak okula olan tutumu 1967'de bir öğretmen sınıfa Güney Afrikalı bir doktorun dünyanın ilk kalp naklini gerçekleştirdiğini bildirdiğinde büyük ölçüde değişti. Shetty derhal bir gün aynı şeyi yapmak istediğini bildiğini söylüyor. “Birinin parmaklarıyla neler yapabileceğinin zirvesi” diye düşünüyor.

20'li yaşlarının ortalarında, Shetty yerel bir tıp fakültesine girdi ve burada yoksulluğun Hindistan'da sağlıkla mücadele edebileceğini gördü. Eğitim hastanesine gelen hastaların birçoğu, ameliyattan uygun şekilde iyileşmediğini fark etti - bazen bir fistül, karın veya anal bölgenin ağrılı bir apsesi ile sonuçlandı. Shetty araştırdığında, komplikasyonlarının nedeninin basit olduğunu öğrendi: Hastalar, vücutlarının onarılması için gereken proteini karşılayamadı. Böylece haşlanmış yumurtaları dağıtmaya başladı; yakında Yumurta Doktoru olarak biliniyordu.

Shetty Londra'daki Guy’ın Hastanesinde eğitim almaya devam etti. O zamanlar, Guy’ın kalp ekibinin günde altı kadar ameliyat gerçekleştirebileceğini söylüyor - Hindistan'da duyulmamış bir tempo. Shetty evde kopyalanıp kopyalanamayacağını merak etti. Endüstriyel bir krala G.P. Birla, Kalküta'da bir kalp hastanesi bulmasına yardım etmesi için işe aldı. Shetty orada 1992'de Hindistan’ın ilk yenidoğan kalp ameliyatı için ulusal tanınırlık kazandı. Ayrıca en ünlü kardiyak hastası Rahibe Teresa ile de tanıştı. Yeterince iyi olduğunda, bazen turlarında Shetty'ye eşlik etti. Rahibenin Hindistan’ın en az şanslılığına olan bağlılığının derinliğinden ilham aldığını söyledi - ancak sadece maddi fedakarlıklarından ötürü yaklaşımını taklit etmek istemiyordu. Shetty çoğu zaman yoksulların en fakirleri için ücretsiz ameliyatlar yapsa da, muhtaç çok sayıda insana sürdürülebilir bir şekilde hizmet etmenin tek yolunun bir iş yapmak olduğunu düşündü. “Rahibe Teresa'nın yaptığı şey ölçeklenebilir değildi” diyor - belki de ilk kez girişim sermayesi jargonu Kalküta Meleği'nin çalışmasına ilk kez uygulandığında.

-1x-1.jpg

1990'ların ortalarında, Shetty dönüşümlü olarak beceri geliştirme veya görev değiştirme olarak adlandırılan bir işletme okulu konseptini denemeye başladı. Fikir, karmaşık bir sürece dahil olan herkesin sadece yeterliliğinin en üstünde çalışması ve daha düşük ücretli işçilere daha basit görevler bırakmasıdır. Bir hastanede bu, en pahalı personelin (deneyimli cerrahlar) ameliyathaneye yalnızca bir prosedürün en zor kısmını tamamlamak için girmesi ve diğer her şeyi genç doktorlara veya iyi eğitimli hemşirelere bırakması anlamına gelebilir. Sonra aynı görevi tekrar yapmak için bir sonraki tiyatroya taşınırlar.

2000 yılında Shetty, başarılı bir inşaat işinin sahibi olan kayınpederinden, montaj hattı ameliyatını hayata geçirecek ilk Narayana hastanesini oluşturmak için 20 milyon dolarlık bir yatırım sağladı. (Narayana yardımcının orta adı idi.) Başlangıçta sadece kardiyak prosedürlere odaklanan Shetty, Narayana'nın görevini en büyük operasyonları içerecek şekilde genişletti ve karmaşık koşulları olan hastaları en büyük iki tesisine besleyebilecek bölgesel hastaneler kurdu: Bangalore amiral gemisi ve diğeri Kalküta. On yıl içinde şirketin ulusal bir ağı vardı ve 2014 yılında, kısmen ABD'den tıbbi turist çekmek için Cayman Adaları'nda bile açıldı. İki yıl sonra Narayana Sağlık Mumbai'de halka açıldı; o zamandan beri sürekli olarak kârlıdır.

Kıdemli gastrointestinal cerrah Ashwinikumar Kudari, Bangalore hastanesinde yoğun bir günün sonuna doğru “Herkes elinden geldiğince çok şey yapıyor” diyor. Orta yaşlı bir kadının bağırsaklarından golf topları büyüklüğünde iki malign tümörü çıkardı - sabahtan beri gerçekleştirdiği veya denetlediği yedinci ameliyat. Trim bıyıklı ve alaycı bir gülümsemeye sahip kompakt bir adam olan Kudari kısa süre sonra tekrar hareket halinde olacak ve başka bir ameliyathaneye sarmal bir merdiven çıkmadan önce bir sonraki safra taşı kaldırımını kısaca kontrol edecek. Orada, özellikle zor bir fistül bulmak için mücadele eden bir meslektaşından alıyor. “Marjlarımız bir ameliyatta düşük, ancak bir günde çok fazla yaptığımız için yeterince yapabiliriz,” diyor zor olan fistülden sonra - şimdiye kadar gördüğü en uzun süre - bulundu, adamın anüsünden kasıklarının üzerine kadar. . Bu hızda çalışarak, ortalama Narayana cerrahı Amerikalı bir meslektaşından yılda altı kat daha fazla işlem gerçekleştirir.

Shetty’nin tasarruf felsefesi her yerde. Cerrahi önlükler, uluslararası tedarikçilerin maliyetinin yaklaşık üçte biri için yerel bir şirketten tedarik edilir. Kalp ve akciğer makinelerine kan taşıyan tüpler sterilize edilir ve her ameliyattan sonra tekrar kullanılır; Batıda, atılırlar. Makinelerin kendileri, CT ve MRI tarayıcıları gibi cihazlarla birlikte, bir şirket içi mekanik ekibi tarafından çalıştırılmaya devam ettikleri garantilerinin ötesinde kullanılırlar. Birçok hastanenin dakikalarca kullanım için faturalandırdığı çok pahalı gayrimenkul parçaları olan ameliyathaneler de montaj hattının bir parçası. Bir sonraki hasta için bir ABD cerrahi tiyatrosu hazırlamak 30 dakika veya daha fazla sürebilirken, Narayana, kısmen hazır olan ekipleri taze aletler, örtüler ve diğer malzemeleri hazır beklemede tutarak, bekleme süresine hazır hale getirerek süreci 15'ten daha az bir seviyeye indirdi. bir oda mevcut olduğu an. Hastaların aileleri bile üstün beceri modelinin bir parçasıdır. Narayana, hastaları yıkamak ve hastanede bandajları değiştirmek için, eve döndüklerinde olduğu gibi eğitiyor. Bu, ücretli personelin daha zorlu çalışmalara odaklanmasını sağlar. Tüm bu yöntemler ve daha fazlası sayesinde Narayana, en yaygın operasyonu olan kalp bypassının perakende maliyetini ABD ortalamasının yaklaşık% 98'inden daha az 2.000 $ 'a kadar indirebildi.

Her şey Batılıların beklediği yüksek dokunuşlu tedaviden çok uzak, ama Shetty hiçbir uygulamanın güvenliği tehlikeye atmadığına inanıyor. Kıskaçların ve tüplerin sterilize edilmesine ve yeniden kullanılmasına, Narayana’nın kardiyak merkezi de dahil olmak üzere dünya çapındaki hastaneleri araştıran ve akredite eden ABD merkezli bir kurum olan Ortak Komisyonun standartları uyarınca izin verilir. En basit bakım görevlerine uygun şekilde eğitilmiş aile üyelerini dahil etmek, Avrupa ve Kuzey Amerika'da duyulmamıştır ve bazı çalışmalar, hastaların beklentilerini artırabileceğini göstermektedir. (Meşgul hemşirelerin aksine, akrabaların odaklanması gereken sadece bir kişi vardır.)

Veriler Shetty'yi destekliyor gibi görünüyor. Kısmen büyük hacimleri cerrahların yeterliliği hızla geliştirmelerine yardımcı olduğundan, zincirin ölüm oranları en azından bazı prosedürler için gelişmiş dünyadakilerle karşılaştırılabilir veya bunlardan daha düşüktür. Halk sağlığını inceleyen Milletler Topluluğu Fonuna göre, Narayana hastalarının yaklaşık yüzde 1,4'ü kalp bypassını takip eden 30 gün içinde ölüyor. grup bulundu.

Yine de, diğerlerinden daha büyük ölçek ekonomileri olan Narayana’nın ekmek ve tereyağı prosedürü olan baypaslar için bile, Shetty'nin maliyetleri daha da azaltması gerekiyor, çünkü Modicare her ameliyat için sadece 1.300 dolar ödeyecek. Diğer tedaviler için, mevcut fiyat etiketleri ile Modicare ödeme planları arasındaki fark çok daha geniştir. Shetty, “Maliyetinden daha az ödüyorlar” diyor. “Maliyetinden daha fazlasını ödeyen biri yoksa, beş yıl boyunca hayatta kalabilirsiniz, ancak makinelerin eskimesi ve değiştirilmesi gerektiğinde ne olacak?” Narayana'da bile tasarruf sadece şimdiye kadar devam ediyor.

-1x-1.jpg

Kişi başına, merkezi hükümet Hindistan'da sağlık hizmetlerine yapılan harcamalar diğer tüm büyük ekonomilerden daha düşüktür. Yakın zamana kadar nüfusun sadece dörtte birinin sigortası vardı, yüz milyonlarca kişiyi cebinden ödemeye ya da tedavi olmadan gitmeye zorladı. Modicare’nin resmi adı Hintçeden tercüme edildiği gibi Başbakan Halkın Sağlık Planı, yıllık ekmekhane kapsamında 107 milyon aileye yaklaşık 500.000 rupi (7.000 $) sağlıyor ve bunların uygunluğu birincil ekmek sahibi kişinin mesleği tarafından belirleniyor. Bu, kabaca yarım milyar bireye - aralarında ragpickers, çekçek çekicileri, sokak satıcıları ve topraksız sıradan emekçilerin devasa kırsal ordusu - şimdi ilk kez sigorta alıyor.

Eleştirmenler Modi'yi parayı Hindistan'ın titrek serbest devlet hastaneleri sistemine koymaya çağırdı, ancak ülkenin zaten birçok açıdan dünya standartlarında bir özel sağlık endüstrisine güvenmeye daha iyi olduğunu ve hükümetin karşılayamayacağını savunuyor Yeterli tesis inşa etmek. Modi, Asya'nın en geniş bütçe açıklarından birini içermeye çalışıyor ve önümüzdeki mali yılda Modicare için sadece 900 milyon $ 'a denk geliyor. (Maliyetler genellikle Delhi ile eyaletler arasında 60-40'tır.) Özel hastaneler Modicare'i kabul etmek zorunda değildir ve bazı hastane grupları ve doktor dernekleri programı düşük oranlarını eleştirerek boykot etmektedir. Bununla birlikte, binlerce sağlayıcı hem yeni hastalara erişim kazanmak hem de başbakanın karşısına çıkmaktan kaçınmak için katılmayı tercih etti. Ve Modi Mayıs ayında yapılacak ulusal seçimlerde kaybedse bile, çoğu gözlemci programın devam edeceğini düşünüyor.

Girişimi yürütmek için Modi, Hindistan'ın cesur kamu hizmetinde duyulmamış bir adım atan eski bir bürokrat olan Indu Bhushan'ı, garantili ömür boyu işini harici bir konser için bıraktı - durumunda, bir portföy yöneticisi olarak Asya Kalkınma Bankası için. Sık sık iddialı bir politika uygulamak için mücadele eden bir ülkede, Bhushan'ın mesajı basittir: Modicare burada ve özel operatörlerin devreye girmesi gerekiyor. “Kapasiteyi arttırmalıyız ve bu kapasitenin çoğunun özel sektörden gelmesi gerekiyor” diyor, bir keresinde arzulu ve hafif tehdit edici bir ses çıkarıyor. “Özel sektör de politik olarak çok yüksek profilli bir şeyin parçası olmak istiyor. ... Ülkenin CEO'sunun kalbine yakın bir şey olan buna katkıda bulundukları görülüyor. ”

Hastane yöneticileriyle yaptığı görüşmelerde Bhushan, onları parlak tarafa bakmaya çağırıyor. Modicare’in oranları düşük olabilir, ancak bazı özel planlardan bile daha hızlı bir şekilde 15 gün içinde geri ödeme sözü verir. Anlatımında, Modicare hastaları, mevcut hastanelere bir çeşit finansal geri döndürme (minimum kârlı ancak güvenilir gelir getiricileri) sunarken, düşük marjlı, yüksek hacimli sağlık hizmeti sunma fikirleri olan girişimciler için hazır bir müşteri tabanı olacaktır. faturalarını zamanında. Ve bu hastalar daha fakir şehirlerde ve kırsal alanlarda yoğunlaşacağı için Bhushan'ın umudu yetersiz hizmet alan bölgelerde yeni tesislerin inşasını sağlayacaklarıdır.

Ayrıca, mevcut fiyat listesinin, hastanelerin kooperatif olması durumunda düzeltmeye tabi olarak bir açılış teklifi olduğunu zımnen kabul etmektedir. “İş adamları böyle çalışıyor, değil mi? Onlara bir fiyat teklif ederseniz, 'Anlaşabilir miyiz?' Derler. Kaliteye yönelik teşvikler oluşturmak için bonuslar da mevcut olabilir. Devlet onayı ile Hindistan'ın Ortak Komisyon versiyonu tarafından akredite edilen hastaneler hükümete yüzde 15 daha fazla ücret uygulayabilir; eğitim tesisleri yüzde 10 daha uygundur.

Alıntı

I would like in my lifetime for every citizen of this planet to get health care at a price they can afford to pay without having to beg or sell something

Amerikalılara tanıdık ultra ayrıntılı faturalandırmanın aksine, Modicare bunu yapmak için gereken tüm hastanede kalış süresi de dahil olmak üzere her prosedür için sabit ücretler öder. (Narayana aynı şekilde çalışır.) Bir hasta ne kadar uzun süre yatak kaplarsa, hastaneye isabet o kadar büyük olur. Dolayısıyla Narayana'nın ve Modicare'den para kazanmak isteyen herkesin, sonuçları tehlikeye atmadan yardımcı maliyetleri olabildiğince düşük tutması yararına.

Shetty takımı, Hindistan'ın Silikon Vadisi'ne cevabı olarak kentin ortaya çıkmasının yarattığı gerilimlerin bazılarını gösteren bir mahallede, Bangalore hastanesinden yarım saatlik bir yolculuk yapmakla suçlandı. Yol boyunca pırıl pırıl bir meyve suyu barı var; yaklaşık 300 metre uzakta, ıssız bir şantiyede bir çöp yangını yanıyor. Cadde iki girişime ev sahipliği yapıyor ve Narayana'nın kiraladığı küçük bir beyaz ofis binasının içinde üçüncü bir çeşittir.

Orada, her gün yaklaşık 70 programcı ve ürün uzmanı, WeWork tarzı bir yer bulabildikleri her yerde dizüstü bilgisayarlarını kuruyorlar. Narayana hastanelerinde gerçekleşen her şeyin arka ucunu ele almayı amaçlayan bir platform olan Atma'yı inşa ediyorlar: kabuller, ödemeler, zamanlama, eczane dağıtımları. Bir ekipman parçası her kullanıldığında - bir şırınga kadar önemsiz veya bir MRI makinesi kadar karmaşık bir şey - sistem, sonuçlar ve komplikasyonlarla ilgili verilerle birlikte bunu kaydedecektir. Narayana daha sonra sayıları sonsuz bir şekilde taramaya, gereksiz maliyetleri aramaya ve bunları damgalamak için yollar tasarlamaya başlayacak.

-1x-1.jpg

Sanskritçe'de “ruh” anlamına gelen yönetici lider Atma, açıkça sorumlu olan 34 yaşındaki Stanford MBA Shetty’nin oğlu Viren. Narayana merkezindeki astların ofislerini geçerken bazen “Merhaba efendim” demek için kapılarına açılırlar. Daha karmaşık veri kullanımının Narayana’nın maliyet tabanını önemli ölçüde değiştirebileceğini savunuyor. Viren, meslektaşlarından daha fazla kalp pili takma eğilimi gösteren bir Narayana kalp cerrahı örneğini veriyor - aslında, birçoğu, tüm biriminde kullanılan kalp pillerinin yüzde 80'ini oluşturuyordu. Doktor üstleri alışkanlığı sorduğunda, hastalarının durumlarının diğerlerinin hallettiğinden daha karmaşık olduğunu söyledi. Ama sayılara bir bakış, bunun doğru olmadığını gösterdi, bu yüzden Narayana onu kovdu. “Bizim için tüm itici güç,” diyor Viren, “kapsamımızdaki kusurları vurgulamak ve bu küçük maliyet artışlarının nerede olduğunu bulmak”. Shettys, herhangi bir reformdan değil, tedavinin her aşamasında binlerce küçük değişiklikten kaynaklanan daha fazla tasarruf görüyor.

Narayana’nın Modicare için elden geçirme planının diğer ana bileşeni daha geleneksel: bazı insanların daha fazla ödeme yapmasını sağlamak. Bangalore hastanesinde özel bir asansörün tepesinde 2015 yılında açılan Platin Kanat var. Müşterileri düzenli hastalarla aynı doktorlardan aynı tedaviyi alsalar da, stil olarak iyileşiyorlar. Odalarda parke zeminler ve yağmur duşları vardır ve koridorlara yumuşak flüt melodileri döşenmiştir. Güney Asya zımbalarına ek olarak, kantin ton balığı salatası ve tavuk straganof gibi yerel egzotik yemekler servis etmektedir.

Platinum Wing hastaları, temel tek kişilik odaya ek olarak günde ilave 8,500 rupi öderler. Shetty'nin Narayana'nın geri kalanını sübvanse etmeye güvendiği para ve konsepti şirketin hastanelerinin çoğuna genişletmeyi planlıyor. Hindistan’ın en yoksul şehirlerinde bile, nüfusun yüzde 10 ila yüzde 20'sinin bu tür konforlar için ödeme yapmaya istekli olabileceğini tahmin ediyor.

Modicare hala başlangıç aşamasındadır - Mart ayından itibaren sadece 1,5 milyon kişi kullanmıştır - ve Narayana tam uygulamaya hazırlanmakta sadece yarı yoldadır. Kısıtlamaları altında gelişmek için gerekli değişiklikleri yapmak, yıllarca çalışacak, burada ve orada birkaç rupiyi tıraş etmek için sürekli bir savaş olacak. Ancak Narayana başarılı olursa, sadece Hindistan'daki rakipler için değil, aynı zamanda umutsuzca maliyetleri kontrol etmeye çalışan Batı sağlık hizmetleri operatörleri için bir model olabilir. Harvard’ın Küresel Sağlık Enstitüsü müdürü Ashish Jha, bu dünyanın en pahalı sağlık hizmetleri pazarından daha doğru bir yer değil, ABD “Hindistan'ın bunu nasıl başardığına çok fazla ilgi duyulacak” diyor. “Amerika'daki ve başka yerlerdeki sağlık kurumlarının iş modellerini ve işlerini nasıl yaptıklarını gerçekten yeniden düşündüklerini göreceksiniz.”

Bu yaşlı Shetty'nin coşkuyla onayladığı bir kavram. “Yaşamım boyunca bu gezegenin her vatandaşı için yalvarmak ya da bir şey satmak zorunda kalmadan ödeyebilecekleri bir fiyata sağlık hizmeti almak istiyorum” diyor.

İlk olarak, Modicare, birçok Güney Hintliden hoşlanan tek bir isim kullanan Jayama gibi insanlara ulaşmak zorunda kalacak. Ayda 6,000 rupi kazanarak tuğla çeken 50 yaşındaki bir kadın, Narayana'nın Karnataka'nın ovma bölgesinde bulunan köyünde ücretsiz bir klinikte doktor görmeyi umduğu birkaç düzine hastadan biri. Boynu aşırı şişmiş, hipertiroidizmin bariz bir belirtisi. Bir hemşirenin Bangalore'deki bir doktor tarafından incelenmek üzere taradığı tıbbi kayıtları için plastik bir torbadan dolaşır. Yüzü yakında büyük bir bilgisayar ekranında yanıp sönüyor; Jayama'ya birkaç soru sorduktan sonra, bir uzman görmek için hastaneye gitmesini önerir.

Jayama tavsiye ile şaşkına döndü. En son tedavi talebinde 10.000 rupi krediye ihtiyacı vardı. İki yıl sonra, hala geri ödemeyi başaramadı. Modicare'i kullanmanız istendiğinde Jayama, onu veya Narendra Modi'nin kendisini hiç duymadığını söylüyor; okuma yazma bilmiyor. Bir tiroid uzmanına ziyaretin nasıl ele alınabileceğinin temelleri ona açıklandıktan sonra birkaç dakika duraklar, ardından yerel dilde bir ifade ile yanıt verir, Kannada: “Aadare olleyadu.” Kabaca, “Olursa, iyidir” olarak tercüme edilir.

Kaynak: Bloomberg B.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.