Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Koronavirüs aşı testi, ABD'li ilk gönüllü aşısını oldu


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Koronavirüs aşı testi, ABD'li ilk gönüllü aşısını oldu

BB11grh7.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

ABD'li araştırmacılar Pazartesi günü deneysel bir koronavirüs aşısı testinde ilk kişiye ilk aşıyı yaptılar - pandemik dalgalanmalar olsa bile dünya çapında koruma arayışına öncülük ettiler.

Seattle'daki Kaiser Permanente Washington Araştırma Enstitüsü'ndeki bilim adamları, sağlıklı bir gönüllünün kolunda dikkatli bir şekilde çalışarak aşıyı yaptılar.

“Şimdi biz bir Koronavirüs takımıyız,” dedi Kaiser Permanente çalışma lideri Dr. Lisa Jackson deneyin arifesinde. “Herkes bu acil durumda ellerinden geleni yapmak istiyor.”

BB11grhk.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

Araştırmanın ilk katılımcısı bir sınav odasında enjeksiyon aldı. Diğerleri, bir ay sonra 45 gönüllüye iki doz verecek bir test için sıradaydı.

Pazartesi günkü dönüm noktası, aşının güvenli olup olmadığını ve çalışıp çalışamayacağını kanıtlamak için insanlar üzerinde yapılan bir dizi çalışmanın sadece başlangıcı oldu. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden Anthony Anthony Fauci, araştırmalar iyi gitse bile, bu aşının herkes için 12 ila 18 aydan daha önce piyasaya sunulamayacağını belirtti. Virüs uzun vadeli bir tehdit haline gelirse bu hala önemlidir.

Kod adı mRNA-1273 olan bu aşı adayı, NIH ve Massachusetts merkezli biyoteknoloji şirketi Moderna Inc tarafından geliştirildi.

Tedavi hattındaki tek potansiyel aşı değil. Dünya çapında düzinelerce araştırma grubu COVID-19'a karşı aşı oluşturmak için yarışıyor. Inovio Pharmaceuticals tarafından yapılan bir başka adayın, önümüzdeki ay ABD, Çin ve Güney Kore'de kendi güvenlik çalışmasına başlaması bekleniyor.

Seattle deneyi, Dünya Sağlık Örgütü'nün hızlı küresel yayılımı nedeniyle yeni virüs salgını salgını ilan etmesinden, 169.000'den fazla insanı enfekte edip 6.500'den fazla kişiyi öldürmesinden günler sonra başladı.

COVID-19, Çin'in virüsü Ocak ayında ilk kez tanımladığı günden bu yana, okulları ve işletmeleri kapatan, seyahatleri kısıtlayan, eğlenceyi ve spor etkinliklerini iptal eden ve insanları birbirinden uzak durmaya teşvik eden bölgelerle birlikte dünyanın sosyal ve ekonomik dokusunu değiştirdi.

Bilim adamlarının bir ilk insan araştırması dediği şeye başlamak bilim adamları için önemli bir durumdur, ancak Jackson ekibinin ruh halini “bastırılmış” olarak nitelendirdi. ABD'nin virüsün erken ve çok çarptığı bir bölümünde araştırmaya hazırlanmak için gece gündüz çalışıyorlar.

The AP'ye verdiği demeçte, yine de, yaklaşık iki ay içinde yapılan testlerde “bu virüsün dışarıda ... herhangi bir aşıya sahip olduğunu bilmemek bile” benzeri görülmemiş.

Çalışmanın özenle seçilmiş sağlıklı gönüllüleri, 18 ila 55 yaşları arasında, aşıların ne kadar güçlü olması gerektiğini test etmek için diğerlerinden daha yüksek dozajlar alacaktır. Bilim adamları, herhangi bir yan etki olup olmadığını kontrol edecek ve aşıların bağışıklık sistemini hızlandırıp iyileştirmediğini test etmek için kan numuneleri çekecek ve daha önce aşılanmış farelerde bulunan NIH gibi ipuçlarını arayacaktır.

“Bu aşının bağışıklık tepkisine neden olup olmayacağını veya güvenli olup olmayacağını bilmiyoruz. Bu yüzden deneme yapıyoruz ”dedi. “Genel nüfusa vermenin mümkün veya ihtiyatlı olacağı aşamada değil.”

BB11gtH9.img?h=746&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Devam etmekte olan aşı araştırmalarının çoğu, küresel olarak, yeni koronavirüsün yüzeyini çalıştıran ve insan hücrelerini istila etmesine izin veren “başak” olarak adlandırılan bir proteini hedeflemektedir. O proteini engelleyin ve insanlara bulaşmaz.

NIH'deki araştırmacılar, virüsün genetik kodunun, başak proteini oluşturma hücrelerinin talimatlarını içeren bölümünü kopyaladılar. Moderna bu “haberci RNA” yı bir aşı içine aldı.

Fikir: Vücut, zararsız bir başak proteini üreten bir mini fabrika olacak. Bağışıklık sistemi yabancı proteini tespit ettiğinde, saldırmak için antikorlar yapar - ve daha sonra gerçek virüsle karşılaşırsa hızlı bir şekilde reaksiyona girmeye hazırlanır.

Bu, laboratuvarda virüs yetiştirme ve öldürülen veya zayıflatılmış versiyonlarından çekim hazırlama geleneksel yaklaşımından çok daha hızlı bir aşı üretmenin yoludur.

Ancak milyonlarca sağlıklı insana aşı yapıldığı için, nadir görülen bir yan etkiyi tespit etmek için bunları yeterince büyük miktarda test etmek zaman alıyor, farklı bir aşı adayı geliştiren Walter Reed Ordu Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Nelson Michael'ı uyardı.

“Bilim çok çabuk geçebilir ama önce zarar vermez, değil mi?” geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte.

Seattle araştırma enstitüsü, her türlü aşıyı test eden bir devlet merkezleri ağının bir parçasıdır ve COVID-19 Washington eyaletinde yaygın olarak yayılmaya başlamadan önce koronavirüs aşı çalışması için seçilmiştir.

Kaiser Permanente, kronik sağlık sorunları olmayan ve şu anda hasta olmayanları arayan düzinelerce insanı taradı. Araştırmacılar, uygun olup olmadıklarına karar vermeden önce gönüllülerin zaten hafif bir COVID-19 vakası olup olmadığını kontrol etmiyorlar. Bazıları yaptıysa, bilim adamları aşılama öncesi kan testlerindeki antikor sayısını söyleyebilecek ve bunu açıklayabileceklerdir. Katılımcılara çalışmadaki her klinik ziyareti için 100 $ ödenecektir.

Kaynak: AP

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

ABD'deki aşı testinin ardından Çin'den de koronavirüs aşısına onay verildi

ABD'de koronavirüs için geliştirilen aşının test edilmesinin akabinde, Çin'de, yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen aşının klinik deneylerinin yapılmasına onay verildi.

Çin'de yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen yeni aşıya klinik denemeler için onay verildi.

 

Çin devlet televizyonu CCTV'nin haberine göre, Askeri Tıp Akademisi'nden bir araştırma ekibi tarafından geliştirilen yeni aşının güvenlik, etkinlik ve kalite testlerinden geçirildiği, ayrıca kitlesel üretim için ön hazırlıkların başladığı belirtildi.

Çin Askeri Tıp Akademisi'nden biyolog mühendis Tümgeneral Çen Vei önderliğindeki araştırma ekibinin hazırladığı aşının bir alt birim aşı olduğu, içeriğinde yalnızca koronavirüsün hastalığa yol açmayan antijen kısımlarını içerdiği ifade edildi.

Alt birim aşılar, hastalığa yol açan patojenin güçsüzleştirilmiş bir versiyonunu içeren aşılara göre daha güvenli ve istikrarlı görülüyor fakat potajen içeren aşılara göre daha zayıf bir koruma sağlıyor. 

Onayın ardından kısa süre içinde aşının klinik denemelerine başlanması bekleniyor. 

VUHAN'DAN DÜNYAYA

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, 150'den fazla ülke ve bölgede 180 binden fazla kişiye bulaştı. DSÖ'nün "pandemi" (küresel salgın) olarak nitelediği hastalık nedeniyle şu ana kadar 7 bin 477 kişi hayatını kaybetti.

ABD'DEKİ TEST HEYECAN YARATTI

ABD'de koronavirüs için geliştirilen aşı, 4 kişi üzerinde test edilmeye başlanmıştı. 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.