Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Gıda Alerjisi Gittikçe Neden Daha Çok Yaygınlaşıyor?

Görülen o ki çocuklar gittikçe daha yaygın olarak gıda alerjisine sahip oluyor.

5dbc66fa65d6c.jpg

Ayran, susam ve yer fıstığı yedikten sonra İngiliz gençlerin ölümlerine ilişkin soruşturmalar bazen trajik sonuçları vurguladı. 2018 yılında, Batı Avustralya'da altı yaşındaki bir kız, süt alerjisi sonucu öldü.

Son yıllarda alerjilerin artması Batı'da özellikle dikkat çekicidir. Örneğin gıda alerjisi İngiltere'deki çocukların yaklaşık% 7'sini ve Avustralya'daki çocukların% 9'unu etkilemektedir. Avrupa genelinde, yetişkinlerin% 2'sinde gıda alerjisi vardır.

Hayatı tehdit eden reaksiyonlar, tetikleyici gıdaların izleri ile bile başlatılabilir, yani hastalar ve aileler korku ve endişe ile yaşarlar. Bunu izleyen diyet kısıtlamaları sosyal ve aile yaşamı için bir yük haline gelebilir.

Alerji oranlarının neden arttığını kesin olarak söyleyemesek de, dünyadaki araştırmacılar bu fenomenle mücadele etmenin yollarını bulmak için çok çalışıyorlar.

5e163875638c6.jpg

Resimdeki Owen Carey, ayran içtikten sonra öldüğünde 18. doğum gününü kutluyordu.

Alerjiye Neden Olan Nedir?

Alerjiye, ortamdaki zararsız olarak görmesi gereken, alerjen olarak bilinen bağışıklık sistemi ile mücadele eden maddeler neden olur.

Bu masum maddeler hedef haline gelir ve alerjik reaksiyonlara yol açar.

Semptomlar cilt kızarıklığı, kurdeşen ve şişlikten - en ağır vakalarda - kusma, ishal, nefes almada zorluk ve anafilaktik şoka kadar değişir.

Çocukların alerjisi olması için en yaygın yiyeceklerden bazıları şunlardır:

  1. Süt
  2. Yumurtalar
  3. Yer fıstığı
  4. Ağaç fındık (örn. Ceviz, badem, çam fıstığı, brezilya fıstığı, cevizler)
  5. Susam
  6. Balık
  7. Kabuklu deniz hayvanları (örn. Kabuklular ve yumuşakçalar)

Gıda Alerjileri En Çok Nerede Oluşur?

Gıda alerjisinin sıklığı, özellikle sanayileşmiş toplumlarda, son 30 yılda artmıştır. Artışın tam olarak ne kadar büyük olduğu, yiyeceğe ve hastanın nerede yaşadığına bağlıdır.

Örneğin, 1995-2016 yılları arasında İngiltere'de fıstık alerjilerinde beş kat artış oldu.

King's College London'da yapılan EAT Çalışması için 1.300 üç yaşındakilerin yaptığı bir araştırma, şimdi% 2.5'inin fıstık alerjisi olduğunu ileri sürdü.

Avustralya, en yüksek doğrulanmış gıda alerjisine sahiptir. Bir çalışma, Avustralyalı bir yaşındaki çocukların% 9'unda yumurta alerjisi olduğunu,% 3'ünün ise fıstığa alerjisi olduğunu buldu.

5e16391ae9b38.jpg

Alerjilerdeki artış sadece toplumun onlardan daha fazla haberdar olma ve onları teşhis etmede daha iyi olmasının etkisi değildir.

Alerjilerin ve gıdalara karşı artan duyarlılığın muhtemelen çevresel ve Batı yaşam tarzlarıyla ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Gelişmekte olan ülkelerde daha düşük alerji oranları olduğunu biliyoruz. Ayrıca kırsal alanlardan ziyade kentsel alanlarda meydana gelme olasılığı daha yüksektir.

Faktörler, bağışıklık sistemlerimizin tepki verme şeklini değiştiren kirlilik, diyet değişiklikleri ve mikroplara daha az maruz kalmayı içerebilir.

Göçmenlerin, kabul ettikleri ülkede menşe ülkelerine göre astım ve gıda alerjisi prevalansının daha fazla olduğu görülmekte ve bu da çevresel faktörlerin önemini daha fazla göstermektedir.

Bazı Olası Açıklamalar

Dünyanın neden gıdaya karşı daha alerjik hale geldiğine dair tek bir açıklama yok, ancak bilimin bazı teorileri var.

Birincisi, çocuklarda çok fazla enfeksiyon görülmediğinden, iyileştirilmiş hijyen suçlamaktır.

Özellikle paraziter enfeksiyonlar normal olarak alerjilerle mücadelede yer alan aynı mekanizmalarla savaşır. Savaşmak için daha az parazit olduğunda, bağışıklık sistemi zararsız olması gereken şeylere karşı döner.

Başka bir fikir, D vitamininin bağışıklık sistemimizin sağlıklı bir tepki geliştirmesine yardımcı olabileceği ve bizi alerjilere daha az duyarlı hale getirebileceğidir. Dünyadaki çoğu popülasyon, güneşte daha az zaman geçirmek de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle yeterli D vitamini almaz. ABD'de, D vitamini eksikliği oranının yaklaşık on yıl içinde neredeyse iki katına çıktığı düşünülmektedir.

Daha yeni bir "çift alerjene maruz kalma" teorisi, gıda alerjisi gelişiminin zamanlama, doz ve maruz kalma şekli arasındaki dengeye bağlı olduğunu düşündürmektedir.

Örneğin, alerji antikorlarının gelişimi cilt yoluyla, özellikle egzama olan bebeklerde iltihaplı cilt yoluyla gerçekleşebilir.

Ancak sütten kesilme sırasında yiyecekleri tetiklemenin sağlıklı bir yanıta yol açabileceği ve alerjinin gelişmesini önleyebileceği düşünülmektedir, çünkü bağırsak bağışıklık sistemi bakteri ve yiyecek gibi yabancı maddeleri tolere etmeye hazırdır.

Bu, King's College Londra'nın, doğdukları yıldan beri düzenli olarak fıstık yiyen beş yaşındaki çocuklarda fıstık alerjisinde% 80 oranında azalma gösteren LEAP Çalışmasının temeliydi.

Bu çalışma, bebeklik döneminde fıstık tüketimi ile ilgili ABD kılavuzlarında değişikliklere yol açmıştır. İngiliz velilere öncelikle doktorlarına danışmaları tavsiye edildi.
İnsan etkisi

Gıda alerjisi çeken İngiltere gençlerinin ölümleri, bu durumun insan etkisini ve açık ve doğru etiketlemenin önemini vurgulamaktadır.

Şu anda gıda alerjisi için bir tedavi yoktur ve durumu yönetmek, rahatsız edici gıdalardan kaçınmaya ve maruz kalma durumunda acil tedavi planına dayanmaktadır.

Ancak ilk tanı koymak bile zordur. Gıda alerjilerini tanımlamanın ana yolu, bir hastanın tıbbi gözetim altında o yiyeceğin artan miktarlarını yavaş yavaş yemesidir.

gida-alerjisi.jpg

Bununla birlikte, bu çocuklar için üzücüdür ve alerjik reaksiyona neden olma riski vardır. Bağışıklık sistemlerinin reaksiyonlarının eşlik eden testleri, alerjik olmayan çocuklarda da yanlış bir pozitif verebilir.

King's College London'da bir alternatif geliştirdik; fıstık alerjisinin teşhisinde mevcut yöntemlerle karşılaştırıldığında doğru olduğu kanıtlanmış bir kan testi.

Bu testler artık çocukların alerjilerinin% 90'ından sorumlu gıdaları kapsamaktadır ve umarım önümüzdeki birkaç yıl içinde hastalara sunulacaktır.

Başarılı bir teşhisin ardından bile, tetikleyici gıdalardan kaçınmak zordur ve kazara reaksiyonlar yaygındır.

Az miktarda madde uygulayan alerjen immünoterapinin alerjik hastaların duyarlılığını azalttığı ve kazara maruz kalmaya karşı koruyabildiği gösterilmiştir.
son immünoterapi ilaç denemesi

Bir immünoterapi ilaç deneyi, fıstık alerjisi olan kişilerin% 67'sinin, kontrol grubunun% 4'üne kıyasla, bir yıl sonra iki fıstık çekirdeğinin eşdeğerini tüketebileceğini buldu. Bununla birlikte, hala alerjidirler.

Diğer tedaviler gıda alerjisi için araştırılmaktadır ve çok gereklidir.

Bu arada, alerjiler çocuklar ve ebeveynleri için endişe kaynağı ve günlük yaşamın bir parçası olarak kalacaktır.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.