Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin'in dev teleskopu derin uzaydan gizemli sinyaller aldığını açıkladı


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin'in dev teleskopu derin uzaydan gizemli sinyaller aldığını açıkladı

Çin'in en büyük teleskopu, üç milyar ışıkyılı uzaklıktan geldiği düşünülen 100'den fazla "gizemli" radyo sinyali tespit etti.

5c46de8ea3106c65fff69931.jpeg

Çin'in en büyük teleskopu, Dünya'dan üç milyar ışıkyılı uzaklıktaki bir kaynaktan gelen 100'den fazla gizemli radyo darbesi tespit etti.
Garip sinyallere hızlı radyo patlamaları denir - bilinmeyen ancak yüksek enerjili kaynaklardan uzayda çıkan hızlı enerji darbeleri.
Uzay gözlemevindeki araştırmacılar, daha fazla analizin bu radyo sinyallerinin nasıl üretildiğini göstereceği umuduyla sinyalleri izlemeye devam ediyor.


Çin Bilimler Akademisi araştırmacıları, açıklanamayan sinyallerin, Çin'in Beş Yüz Metre Aperture Küresel Radyo Teleskobu (aynı zamanda FAST olarak da bilinir) tarafından tespit edildiğini ve şu anda çapraz kontrol ve analiz edildiğini belirtti.

Teleskop, 2015 yılında Porto Riko'da Arecibo Gözlemevi tarafından gökyüzünde ilk kez tespit edilen FRB121102 olarak bilinen hızlı bir radyo patlaması kaynağını inceliyordu.

FAST'taki astronomlar, Ağustos ayının sonundan bu yana FRB121102'den gelen 100'den fazla patlama tespit etti;

Hızlı radyo patlamaları, birkaç milisaniyeden daha az dayanan ve bilinen en parlak radyo olayı olan küçük radyo dalgaları darbeleridir.

Patlamaların uzayda hali hazırda tanımlanamayan ancak yüksek enerjili bir işlemle üretildiğine inanılmaktadır.

İlk hızlı radyo patlaması, 2007'de, Avustralya'nın Yeni Güney Galler'deki Parkes radyo anteni tarafından toplanan verilere dayanarak, 2001'de tanımlandı.
Astronomlar, FAST tarafından tespit edilen tekrarlanan patlamaları incelemenin, hızlı radyo patlamalarının nereden geldiğini ve bunların nasıl üretildiğini tespit etmeye yardımcı olacağını umuyor.

35F06CC100000578-3672068-image-a-54_1467

Jinke Köyü yakınlarındaki Çin'in güneybatısındaki Guizhou Eyaleti'nin doğal bir depresyonunda yer alan FAST gözlemevi Eylül 2016'da tamamlandı ve bu ay rutin işlemlere başlayacak.

Şimdiye kadar yapılmış en büyük ve en hassas radyo gözlemevi.

Teleskopun dikkate değer gözlem gücü, çeşitli uluslardan gökbilimciler tarafından, ekzoplanetler, yerçekimi dalgaları ve ultra yüksek enerjili kozmik ışınlar gibi olayları incelemek için kullanılacak.

Bununla birlikte, devasa teleskoba oldukça hassas bir ikincil sistemin eklenmesi, yüksek verimli ve gerçek zamanlı olarak gözlem görevlerini üstlendiği gibi hızlı radyo patlamalarını tespit etmesini sağlamıştır.

FAST'ın araştırmacıların bu gizemli atımların kökenlerini önemli ölçüde daha yüksek doğrulukla belirlemelerine izin vermesi beklenmektedir.

FAST'taki araştırmacılar, bu darbelerin kaynağı hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi toplamak için FRB121102'den gelen patlamayı izlemeye devam edecek.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...
  • Admin

30 futbol sahası büyüklüğündeki Çin'in dev teleskobu resmen faaliyete geçti

Çin'de yapımı 5 yıl süren 2016'da tamamlanan, 30 futbol sahası büyüklüğündeki dünyanın en büyük radyo teleskobu FAST'in test aşaması tamamlandı. Çinli bilim insanları teleskopun resmen faaliyetlere başladığını duyurdu.

Güneybatıdaki Guizhou bölgesinde yer alan teleskobun yapımı beş yıl sürdü.

180 milyon dolara mal olan teleskop, Çin'in 'gökyüzündeki gözü' olarak tanımlanıyor.

Saniyede 38 gigabyte veri toplayabilen FAST, uzay galaksilerde doğal hidrojen arayacak ve zayıf pulsar (anlık radyo dalgası yayan nötron yıldızları) sinyallerini algılayacak ve uzayda yaşam araştırmalarına yardım edecek.

Teleskop kademeli olarak uluslararası gökbilimcilere açılacak.

Teleskobun başmühendisi Jiang Peng, FAST sayesinde gelecek üç yıl içinde önemli bilimsel keşiflere imza atacaklarına inandıklarını belirti.

Test aşamasında ise FAST'in zayıf pulsarları tespit etmedeki keskinliğine dikkat çekilirken üç yılda 102 zayıf pulsar sinyali tespit edildiğine dikkat çekildi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.