Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Teravih Namazının Kılınışı


hasanuygar

Önerilen İletiler

Teravih Namazı Genel Bilgi:

Teravih namazı: toplam yirmi rekattır ve kadın-erkek her müslümana Sünnet-i Müekkede’dir. Çünkü Hz. Peygamber s.a.s teravih namazını kılmaya devam etmişlerdir. Teravih namazının cemaatle kılınması ise: Sünnet-i kifayedir.Bu Sebeple teravih namazının cemaatle kılınması : daha sevaptır. Bir cami çevresinde bulunan müslümanların tamamı , teravih namazını kendi evlerinde kılarlarsa caizdir , fakat onu cemaatle kılma sünnetini terk etmiş olurlar. Bu ise doğru değildir.

Bugün ki şekliyle ramazan ayır süresince , her gün yatsı namazından sonra yirmi rekat olarak cemaatle kılınan teravih namazı , her iki rekatta bir selam vermek suretiyle on selam ile bitirmek daha faziletlidir. Dört rekatta bir de selam verilebilir.

Sekiz , on , hatta yirmi rekatta bir selam vererek , teravih namazını kılmak da caizdir. Fakat bu mekruhtur. Teravih namazının vakti , yatsı namazının vaktidir. Yani yatsı namazı vaktinin girişi ve yatsı namazının kılınışı ile başlar , sabah namazı vaktine kadar devam eder.

Buna göre teravih namazı , yatsı namazı kılındıktan sonra kılınır. normal olarak vitir namazı , teravih namazından sonra kılınmalıdır. Ancak , herhangi bir sebepten dolayı bitir namazının , teravih namazından önce kılınmasında bir sakınca yoktur. Fakat teravih namazının , yatsı namazından önce kılınması halinde teravih , caiz olmaz. Bu durumda onu tekrar kılmak gerekir özen gösterilmelidir. Teravih namazlarını çok hızlı kıldırmak mekruhtur.

ister iki rekatta , ister dört rekatta selam verilsin : her dört rekatın bitiminde , bir süre oturup dinlenmek müstehaptır. Buna Terviha adı verilir. Bu dinlenme esnasında dileyen ” Yüce Allah’a tespih eder.” dileyen de sessiz oturur. Bu şekilde namaz arasında oturuş yalnız teravih namazının özelliğidir. Başka hiç bir namazda bu tür oturuş yoktur. 

ister cemaatle , ister münferid ‘^’ yalnız” olarak özel vaktinde kılınamayan teravih namazı , daha sonra kaza edilmez.

Şafiilere Göre Teravih Namazı :

Şafiilere göre teravih namazı Ramazan-ı Şerif’in sünnetlerindendir. Azı iki çoğu rekattır. Her iki rekatta bir selam verilir. Dört rekatta bir selam vermek caiz değildir.Bunun için dört rekatta bir selam veren imama uyulmaz , uyulursa iki rekatta kendisi selam verir : tekrar tekbir getirip imama uyar ” yahuy hanefilere taklid ederek de onlar gibi kılınabilir.
 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.