Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kutup Girdabı (Polar Vortex) Nedir ve Neden Bu Kadar Soğuk?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Kutup Girdabı (Polar Vortex) Nedir ve Neden Bu Kadar Soğuk?

c1d19f81-a064-4a1b-885e-c7271eb8cdd8.jpe

Soğuk hava orta batıya doğru inerken, bu yörenin sakinleri sıfırın altında 40 derece sıcaklıkla savaşıyorlar - bazı yerlerdeon yıllarda görülen en soğuk hava değişimi yaşanacak - uzmanlar koşulların ölümcül olabileceği konusunda uyarıyorlar.

Amerika Birleşik Devletlerinde Salı gecesi ile perşembe günleri arasında en yoğun soğuk yaşanacak, Doğu Kıyısı'na yayılacak ve hatta sakinlerinin donma sıcaklıkları ile uğraşmaya daha az alıştığı Güney'e sızacak. Haftanın sonunda, 87 milyondan fazla insanın, sıfır derecenin altında veya civarında bir sıcaklık yaşaması bekleniyor.

Orta batıda bir çok insan donma riski (eksi-20 derecede yarım saat kadar kısa bir sürede ortaya çıkabilir) ve hipotermi riski altında olacak ve bazı şehirler yollarda beyazlatma koşullarına yol açan soğuk rüzgarlara maruz kalacak. Wisconsin ve Michigan'da olağanüstü hal ilan edildiler.

635853486157721350-vortex.jpg?width=540&

Bunun büyük bir kısmı KUTUP GİRDABI (Polar Vortex) ile suçlanabilir, büyük bir soğuk hava akımı, Dünya'nın dönmesi nedeniyle, Kuzey Kutup Dairesi etrafındaki üst atmosferde, saat yönünün tersine dolaşır. Kutup jet akımı - havayı iten kuvvetli rüzgarlar - genellikle onu dar bir yolda tutar, ancak arada bir, girdap kıvrımlarının dönüşü, jet akımı zayıflar ve girdabın sarkması ve salınmasının büyük bir kısmı Kuzey yarımkürenin aşağı doğru patlayan bölgeleri Kuzey Kutup havası ile açılır. Ve sonra, bu bozulmanın daha aşırı hale gelebileceği durumlar vardır. Eric Holthaus'un Slate için 2014'te yazdığı gibi:


    Arada bir - yaklaşık her yıl veya bir defa kadarıyla - tedirginlik o kadar belirgindir ki girdap tamamen bozulur. Bilim adamları, bu “ani stratosferik ısınma” olayları olarak adlandırılıyor; kıta boyu hızla batmakta olan havanın (genellikle Avrasya üzerindeki) bir kısmı hızlı bir şekilde ısınır ve kutup dolaşımı bozulur, bazen tamamen parçalanır. İstatistiki olarak, soğuk hava taşkınları, jet akıntısı, sonrasında güneyde inen kaotik kutup havasını çevreleyen kıvrıkları içermek için mücadele ederken gerçekten açılabilir.

    Sonuç… Stratosferik bozulmadan yüzeyde bir soğuk patlamasına kadar bire bir bağlantı olmak zorunda değil, aynı zamanda aşırı soğuk havayı tercih eden bir eğilim.

PolarVortex.png

Sefil bir senaryo, ancak bazı meteorologlara göre, “kutupsal girdap” terimi, bir bölgenin karşı karşıya kaldığı soğuk yumrukla teknik olarak yer alsa bile, çok fazla yasaklandı. Bunun nedeni, bazen bir bölgeyi patlatan soğuk havanın kutupsal girdabın kendisinden aşağı itilmemesi, bunun yerine soğutduğu yakındaki havadan aşağı çekilmesidir.

Bu durumda, kutupsal girdabın gerçek bir yer değiştirmesine bakıyoruz. Associated Press'e göre, güneyden gelen alışılmadık derecede sıcak bir patlama, geçen ay Kuzey Kutbu'nun 20 mil yukarısındaki havayı önemli ölçüde ısıtmıştı. Bu ani stratosferik ısınma kutupsal girdabı böldü ve şu anda ülkenin kuzey kesiminde taşıdığı ısınmadan kurtulan parçalardan biri.

AP'ye göre, bazı bilim adamları, Amerikalıların bu tür soğuk ani yağışları daha sık görmeyi beklemeleri gerektiğine inanıyor - ısınma iklimi, girdabı yakmak için daha sıcak bir hava anlamına geldiğini ve bu soğuk havanın güneye dönmesine neden olabileceğini söylüyor. tehlikeli derecede soğuk

kutup-girdabi-polar-vortex.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.