Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Türkiyenin Ünlü 44 Mezesi

mezeler_005e1~.jpg

Türkiye Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Birol Toraman, yaptığı araştırmayla Türkiye’nin ünlü 44 mezesini belirledi.

Çalışmasında kapsamında Türkiye'nin hemen her bölgesine özgü yemek çeşitlerini araştırdığını anlatan Birol Toraman, ''Araştırmalarımın sonucunda, Türk mutfağı ile bazı ülke mutfakları arasında benzerlikler gördüm. Ama Türk mutfağını diğer mutfaklardan ayıran en belirgin özellik tencere yemekleridir. Yemeklerimizde protein, vitamin ve mineraller bir aradadır. Bu özellik hiçbir ülke mutfağında yoktur'' dedi.

Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle çevrili olduğunu, bu nedenle balık tüketiminin yoğunluk taşıdığını ifade eden Toraman, ''Balığın yanında meze olarak ne yenir? sorusu bu araştırmayı yapmama neden oldu. Ayrıca ülkemizin dört bir yanında sadece Türkiye'ye özgün olan binlerce ot ve sebze yetişiyor. Bunları yemeğe dönüştürme isteğim sonucunda söz konusu mezeler ve tarifleri ortaya çıktı'' diye konuştu.

Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinin, klasik Ege ve Akdeniz'e sahili olan ülkelerin mutfaklarıyla oldukça fazla benzerlik gösterdiğini belirten Toraman, Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ile Çukurova bölgesinin yemeklerinde ise Türk Arap sentezinin belirginliğinin hissedildiğini bildirdi. Toraman, Ege'de yeşilliğin bol kullanıldığı salata ve mezelerin, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu mutfağında ise baharatlı ve sebzeli mezelerin ön planda olduğunu vurguladı.

EN ÜNLÜ MEZELER
Birol Toraman, araştırmalarının ardından, Türkiye'nin en lezzetli ve ünlü mezeleri şu şekilde sıraladı:

''Baharatlı zeytin salatası, cevizli kısır, cevizli tarator, cevizli biber, Çerkez tavuğu, Antep salatası, avukma, babagannuş, çiğ köfte, çöklek salatası, nohut kroket, mısır mücver, soğan kesesinde piyaz, fasulye mücver, patatesli pazı sarma, kabak kayığı, nar ekşili acılı ezme salatası, rokalı patates mücver, patlıcan ile yaprak sarma, baharat soslu mısırlı antre, zeytinli patates salatası, kereviz salatası, humus, rokalı haydari, karidesli pazı dolma, mantarlı bohça, muammara, yeşil mercimekli lahana sarması, ıspanak tarator, şakşuka, zeytin piyazı, kestaneli lahana sarması, barbunya pilaki, piyaz, kabak ile havuç tarator, deniz börülcesi, ısırgan otu, ebegümeci, enginar salatası, pirinçli imam bayıldı ve zeytin yağlı elma dolması.''

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.