Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Ne yani Kur'anı biz yorumlayamayız diye bir kaide mi var yahu...

Olmaz böyle birşey ve kabul edilmez çünkü akla ve mantığa aykırı bu tutum...

Kim bunu en iyi bilen hangi ulema, hangi tahrikat, hangi cemaat söylermisin lütfen bizde bilelim...

Üstelik Kur'anın yazılıp o tarihlerde sosyolajik, toplumsal, kültürel ve düşünsel yapısına bakıldığında bugün;

Az. Ali yorumu ile,

Az. Osman yorumu aynımı sizce.

Ya da Az. Mevlana vb.

Herkes ne yazıkki kendine göre bir inanç şekli belirler ve istediği dilde yorumunu yapar ve sonuçta allaha ulaşmış olur...

Yani insan buna bilimsel, akılcı, aydınlanmacı, çağdaş, modern ve kendi dilini kullanarak ve anlayıp özümseyerekyorumlarla Allaha ulaşamaz diye bir kaide mi var...

Lütfen insanları kamplara, kalıplara, cemaatlere, şekillere hayırarak dışlamanın, aşağılamanın ve onu yok saymanın bence hiçbir anlamı ve dine hizmeti yoktur, olamazda... Ki dine enbüyük zararı bu tip düşünen insanlar zarar vermektedir...

Araştırılmadan, incelenmeden, sorgulanmadan, aklın süsgecinden geçirilmeden hemen kabul edinilen dini bilgi "insanın ilk ne gördüğü ise onun sonucu olmuş olana hizmet eder" anlayaşıyla onu kalıpçılığa, darlığa ve tekdüze, yeknesaklığa ve fasit daire olgusuna sokar.

Bu da bunun farkında bilen olunmayan kişilerce dine yapılan en büyük kötülükten başka birşey değildir...

Sevgiyle kalın...

_______________________________________________________________________________________

NOT:

YAZILARMI BÜYÜK YAZMAMIN SEBEBİ GELEN YOĞUM BİR İSTEK ÜZERİNE OLMUŞTUR ÇÜNKÜ BAĞZI OKUYUCULARIM ÖZELLİKLE OKUMA GÜÇLÜĞÜ ÇEKTİĞİNİ BELİRTMİŞLERDİR.

Sevgili Bozan arkadaşın bilgisine...

Sevgili dipnot ya da bilimselci aynı kişimisiniz bilmiyorum, zaten farketmez. Fakat hep aynı şeyi yapıyorsunuz insanların demediklerini üstünüze alınıyorsunuz.Yorumluyamazsınız demedim, zira herkes dilediğini söyleyebilir, amma ki kafadan atamazsınız atarsanız bozulursnuz, ve zira ki yanlışları bozan bir bozan illa ki bulunur, sana da bilimselciye dediğimi yineliyorum belki de size 2. defa yineliyorum, buyurun yorumlayın, alıntı yapmayın, tam kaynak belirtin, ikincil kaynak değil, Allah ikra demiş de ne demek mistemiş sizce ?

Madem bu kadar yoruma meraklısınız buyurun. Nette meal siteleri var bir sürü onlara da bakabilirsiniz, bir sürü meal var, hamdi yazır, edip yüksel, süleyman ateş, diyanet, diyanet vakfı, yaşar bnuri, reşat halife, muhammed esed, vesaire hepsi nette var , arayın , orjinalini okuyun ve yorumlayın bakalım neymiş görsün forum uleması..Hadi buyurun..Yalnız hataları fena bozarım...Bu da benim en tabii hakkım...Buyurun

bozan

Gönderi tarihi:

düşmanımın düşmanı benim dostumdur.

konu başlığını açan arkadaş bir ülkücü kullandığı isimden ve yazıdan bu anlaşılıyor

konu islama yönelik bir eleştiri olunca

solcusu sağcısı ateisti enteli cumhuriyetçisi vs hepsi bir olur eeee ne yaparsınız

küfür tek millettir

neyse sadete gelelim

hatırladığım kadarıyla dine kimler zarar vermiş bakalım

bir zamanlarkendileri oruç tutmayıpta sokaklarda oruç tutmuyon diye adam döyen ülkücülerden başkasımıydı?

din adına vatan millet sakarya denir düğünlerde her türlü içkisinden dansözüne kadar her türlü alemi gerçekleştiren ülkücüler değilmi?

bir zamanlar solcu ve sağcı diye bu millet ne kadar kan döktü

fakat liderleri oturdular hiç bir şey olmamış gibi koalisyon oldular ve ecevidin önünde düğme iliklediler

niye ecevide saygıda kusur olmasın diye

menfaatler bir olunca tıbkı konuda olduğu gibi hepsi bir oluverirler

kime karşı?

amacım burda sağcı solcu tartışması başlatmak değil bilakis islamın dışında ne kadar anlayış varsa hepsinin ortak hedefi islamdır sözünün bir kez daha doğru olduğunu göstermek

Yahu kardeşim içeriği farklı bir mevzuatı gene ülkücü camiaya getiriyorsunuz. Türk milliyetçiliğine düşmanız deyin olsun bitsin. Sağdan soldan su getirip Mhp falan bahane etmek yanlış oluyor. Asıl amaç hedef Türk Milliyetçileri. Ezan dinmez bayrak inmez diyen adama tahammülünüz yok sizin. Bu konuyu bile milliyetçilerle aynı kıstasa soktunuz kardeşim insaf edin....

Allahtan korku bayrağa saygı esasından hareketimiz var. Yazıyorum daha ne diyeyim kardaşım....Size kendimizi beğendirecek değiliz.

Ve gene Allaha emanet ol..... Saygı ile...

Gönderi tarihi:

***** ******* ******* ******** ******* ******* ******** ******* ******** ******* ******** ******** ******** ******* ******* ******* *****8

Teşekkür ederim...

Demekki vermeniz gereken buymuş...

Bizde aldık sağolun...

Ama bizim bildiğimiz din....

Bizim bildiğimiz dinin hoşgörüsü..

Bizim bildiğimiz yaratılanı hoş gör yaradandan ötürü diyen Yunus Emre'nin eşsiz duygusuna katkı kattınız..

Hz. Muhammede ve onun ümmetine hizmet etmiş oldunuz...

Rahman ve rahim olan Allahın adıyla (Cömert ve affedici allahın adıyla) diye başlayan Kur'ana büyük hizmetleriniz oldu.

Ne olursan ol yine gel diyen Hz. Mevlananın bir soyundan geldiğinizi ve bu soyu onurlandırdınız..

Ve atta burada bulunan ve inancından hiç şüphe dahi duymadığım arkadaş ve doslarımıza inanılmaz değerde destek verdiniz...

Amaaaa ben çok iyi biliyorum ki burada bulunan dini bütün, vatanına bağlı, Atasını her dahim savunan, onun ilke ve hedefleri dışına çıkmayan, sağduyulu, hoşgörülü, sevgi dolu, iyilik, doğruluk adına hiçbir polikaya bulaşmamış, hoşgörülü, toplumsalcı ve bu ülkenin emanekine sonuna kadar sahip çıkan dini bütün insalara da gerçekten çooook yazık etmiş oluyorsunuz...

Lütfen kendinize geliniz...

Diğer taraftan eğer ki bu bilinçten yoksunsanız gerçekten diyeceğim birşey olamaz..

Ama birde bu bilinç ile bu davranışı buralara taşımışsan o zaman gerçekten üzülürüm...

Yinede ve her şeye rağmen duygusal davrandığını biliyor ve bize verebileceğin çok güzel ve anlamlı değerlerin olduğunu tahmin edebiliyorum...

Neden mi bunları düşünüyorum?...

Sadece ve sadece cesaretinden...

Sevgilerimle...

Gönderi tarihi:

islam doğduğundan bu güne kadar sorgulanıyor... bu başlığı açan arkadaş bunu yenimi gördü acaba ... tuhaf birazda komik...

din bölümünde acılan topic lere bakarsa neyin sorgulandıgını degerli dostum görecektir. fakat kalp gözü görmeyen bu arkadaşım forumdaki konularıda görmedi sanırım..

islam'a ne kadar saldırsanız saldırın... değişen bi şey olmayacak .. çabalarınız boşuna kardeşim...

sevgiler

Gönderi tarihi:

Bir hususta malumatınız varsa açıklarsınız amma ki ahkam kesemezsiniz. Bir hususta hiçbirşey bilmiyorsanız o zaman da konuşmazsınız zira söz gümüş ise sükut altındır der ve bir bilene sorarsınız.

Büyük filolog ve müfessir gibi ahkam keserseniz ve bildiğiniz tek şey de hiçbirşey ise şaşakalırsınız...

Sevgili büyük filologa soralım bakalım. Kuranın ilk emri okuymuş da onun da bilimle alakası yokmuş da diye uzuyor .. Buraya bir nokta koyuyorum kavramları çorba yapmadan ilerleyelim.. İlim meselesine geleceğiz.

Sevgili dostum. İkra yani ilk vahiy ne demektir bizi bir aydınlatır mısın ?

yalnız dikkat et , hatalı yanıtı bozarım, ben bozanım, buyur bakalım...

bozan

Sayın Bozan,

Bilimsel tahliller karşısında Bozan’lar Yozan’lar hep dize gelmişlerdir.

Tarihte bilimi bozmaya çalışan bir çok engizisyon kafalı “Bozanlar” çıktılar elbette.

Ama bilimsel ilkeler demir gibi sapa sağlam durmaktadır yerli yerinde…

Allah adına ahkam kesen kimlermiş ?

İşte ayet;

1.Yaratan Rabbin adıyla oku.

2.O, insanı bir alak'tan yarattı.

3.Oku, Rabbin en büyük kerem sahibidir;

4.Ki O, kalemle (yazmayı) öğretendir.

5.İnsana bilmediğini öğretti.

6.Hayır; gerçekten insan, azar.

7.Kendini müstağni gördüğünden.

8.Şüphesiz, dönüş yalnızca Rabbinedir.

9.Engellemekte olanı gördün mü?

10.Namaz kıldığı zaman bir kulu.

11.Gördün mü? Ya o (kul) doğru yol üzerinde ise,

12.Ya da takvayı emrettiyse.

13.Gördün mü? Ya (bu engellemek isteyen) yalanlıyor ve yüz çeviriyor ise.

14.O, Allah'ın gördüğünü bilmiyor mu?

15.Hayır; eğer o, (bu tutumuna) bir son vermeyecek olursa, andolsun, onu perçeminden tutup sürükleyeceğiz;

16.O yalancı, günahkar olan alnından.

17.O zaman da meclisini (yakın çevresini ve yandaşlarını) çağırsın.

18.Biz de zebanileri çağıracağız.

19.Hayır; ona boyun eğme (Rabbine) Secde et ve yakınlaş

Söylediğim gibi Allah adına oku diyor. Kur’an’ı kastediyor ve devamla ;

O, insanı "alak"tan (tam karşılığı; kan pıhtısı) yarattı.

Yine ilim olarak addedilen şeyler hep görsel yorumlar.

Rahimden düşen ceninlerin kan pıhtısı halinde görülmesi.

Ve bu şekilde belirtilmesi…

Kalemle yazmak, yine görsel.

Neden bilgisayar tuşları ile yazmak değil ?

İlim, bilim bumu ?

Diğer ayetler de namaz, ahlak ve her zaman olduğu öngörülen cezalar...

Doğa üstü varlıklar(zebaniler)...

Dini inancın anlatımı, kuralları ve hükümlerı bunlar…

Bizler bunlara karşı çıkmıyoruz herkesin inancıdır inanabilir.

Ama kalkıp ta aslı bilimdir. Bilimin anasıdır gibi sözler söylemek.

Dinlerin ve kaynaklarının amaçlarını çarpıtmak demektir.

Din satıcılığıdır. İşte asıl bu din adına ahkam kesmek demektir.

Not: Sevgili dipnotla benim aynı kişi olmadığımı belirteyim.

Bilimsel görüşte, her şey açık ve net olmalıdır iletişim için.

Bunlara çok alışkınız. Kinaye, ironi, bizler burada tiyatrocu yada stand up’çı değiliz.

“Karanlıkta göz kırpma zihniyeti” elbette ki muğlaklık taşıyacaktır.

Selamlar...

Gönderi tarihi:

bence sen kendi dinini sorgulayacagana bu ulkelerin nasil bu kadar zengin olabildiklerini sorgula. ulkeleri insanlari somurerek katlederek zengin olmak istiyorsan muslumanliktan vazgecmek lazim. cunku dinimizde buna yer yok.

Gönderi tarihi:

Çünkü bakalım toplumlara az gelişmişinden çok zenginine ve analiz edelim japonyada deprem oluyor kac kişi ölüyor 1 kişi ölüyor şiddeti kac 7.8 ne var burada akıl var aklı biraz az olan yere bakalım kim türkiye deprem oluyor kac kişi ölüyor 30.000 bin deniliyor bence çok daha fazla gelelim çok cahil olan bir insan topluluguna iranda deprem olur kac kişi ölüyor toprak evlerede dahi 60.000 kişi ölüyor yani tanrı japonları damı çok seviyor hayır ama akıl var egitim var adamların dini onları dogru yönlendiriyor şimdi bir tespit daha yapalım ABD çok zengin yıllık geliri 4 katrilyon dolar bizimki 350 milyar dolar şimdi düşünelim tanrı ABDyi çok mu seviyor yok insanlar seviyormu yok katlimam yapıyormu evet peki neden güclü yoksa gücünü tanrıdanmı alıyor hayır işte akıl bu islam alemine bakalım ıraka bakın ABD yi bırakmışlar bir birlerini öldürüyorlar ne adına din adına biri şiiymiş biri sünnüymüş bence ikiside ***** topluluklar bunlar ben benim dinimin iyi oldugunu biliyorum ama çok laf ********* laf gibi herşeyi doldurmuşlar ve şekilci oluyorlar allah bir metre bezemi bakıyor bunu din yiye lanle edenler halbuki kendi kuyularını kazıyorlar yok oluyorlar farkında degiller bence bu peygambere ihanettir neden derseniz o mübarek bu dini insanlara kabul ettire bilmek için çok mücadele verdi ama bizler bunu hovardaca harcayıp bitirdik ben şunu bi,liyorum yaşasaydı bu gün versaceden giyerdi en güzel kıravatları takardı çünkü akıllıydı ya şimdiki ***** kendi cıkarları için dini alet ediyorlar nereye kadar

bir metre bez diyorsun,küçümsüyorsun

bayrakta bir metre bezdir ama koca bir ulusu temsil eder

elbisede bir metre bezdir ama neleri örter dikkat et edeb yerini örterde iffetini korur

bir kavme benzeyen ondandır

sanırım sen bu hadisi şerifi işitmedin

hiç kusura bakma peygamber efendimiz giyim kuşam da

benzeyişte yahudi ve hıristiyanlara muhalefet etmiştir

sakalın salıverilip bıyıkların kısaltılması yahudiye muhalefettir

aynı tarz da olunca onlara benzememek için değişiklik yapmıştır

ama iş ilme gelince ilim müslümanın yitiğidir nerde bulsa alır

ilim çinde de olsa gidin alın der dinimiz,

kusura bakma ama biz sadece işde böyle zihniyetler yüzünden ilim değil

şapka aldık,kravat aldık etek aldık vs vs

Gönderi tarihi:

Sayın Bozan,

Bilimsel tahliller karşısında Bozan’lar Yozan’lar hep dize gelmişlerdir.

Tarihte bilimi bozmaya çalışan bir çok engizisyon kafalı “Bozanlar” çıktılar elbette.

Ama bilimsel ilkeler demir gibi sapa sağlam durmaktadır yerli yerinde…

Allah adına ahkam kesen kimlermiş ?

İşte ayet;

1.Yaratan Rabbin adıyla oku.

2.O, insanı bir alak'tan yarattı.

3.Oku, Rabbin en büyük kerem sahibidir;

4.Ki O, kalemle (yazmayı) öğretendir.

5.İnsana bilmediğini öğretti.

6.Hayır; gerçekten insan, azar.

7.Kendini müstağni gördüğünden.

8.Şüphesiz, dönüş yalnızca Rabbinedir.

9.Engellemekte olanı gördün mü?

10.Namaz kıldığı zaman bir kulu.

11.Gördün mü? Ya o (kul) doğru yol üzerinde ise,

12.Ya da takvayı emrettiyse.

13.Gördün mü? Ya (bu engellemek isteyen) yalanlıyor ve yüz çeviriyor ise.

14.O, Allah'ın gördüğünü bilmiyor mu?

15.Hayır; eğer o, (bu tutumuna) bir son vermeyecek olursa, andolsun, onu perçeminden tutup sürükleyeceğiz;

16.O yalancı, günahkar olan alnından.

17.O zaman da meclisini (yakın çevresini ve yandaşlarını) çağırsın.

18.Biz de zebanileri çağıracağız.

19.Hayır; ona boyun eğme (Rabbine) Secde et ve yakınlaş

Söylediğim gibi Allah adına oku diyor. Kur’an’ı kastediyor ve devamla ;

O, insanı "alak"tan (tam karşılığı; kan pıhtısı) yarattı.

Yine ilim olarak addedilen şeyler hep görsel yorumlar.

Rahimden düşen ceninlerin kan pıhtısı halinde görülmesi.

Ve bu şekilde belirtilmesi…

Kalemle yazmak, yine görsel.

Neden bilgisayar tuşları ile yazmak değil ?

İlim, bilim bumu ?

Diğer ayetler de namaz, ahlak ve her zaman olduğu öngörülen cezalar...

Doğa üstü varlıklar(zebaniler)...

Dini inancın anlatımı, kuralları ve hükümlerı bunlar…

Bizler bunlara karşı çıkmıyoruz herkesin inancıdır inanabilir.

Ama kalkıp ta aslı bilimdir. Bilimin anasıdır gibi sözler söylemek.

Dinlerin ve kaynaklarının amaçlarını çarpıtmak demektir.

Din satıcılığıdır. İşte asıl bu din adına ahkam kesmek demektir.

Not: Sevgili dipnotla benim aynı kişi olmadığımı belirteyim.

Bilimsel görüşte, her şey açık ve net olmalıdır iletişim için.

Bunlara çok alışkınız. Kinaye, ironi, bizler burada tiyatrocu yada stand up’çı değiliz.

“Karanlıkta göz kırpma zihniyeti” elbette ki muğlaklık taşıyacaktır.

Selamlar...

Ve işte maske o yerlerdeki....

Ben sevgili dipnota soruyorum o birden kayboluyor ve karşıma ardından sorduğum bilimselci çıkıyor, ve sizler tabiki aynı kişiler değilsiniz :D:D:D

Devam edelim, alak suresi olarak meşhur Kitabın 96. suresinin bir meal denemesinin yukarıya yazmışsınız..Yalnız işin enteresan tarafı yoksa siz aynı zamanda Ali Bulaç mısınız ?

Bilimselciyle dipnot aynı kişiler değilmiş anladık da bakın sevgili bilimselcinin meali ile ali bulaç meali arasında ne fark var ;

Alak SURESİ

Ali Bulaç Meali

Bismillahirrahmanirrahim.

1. Yaratan Rabbinin adıyla oku.

2. O, insanı bir alak'tan yarattı.

3. Oku, Rabbin en büyük kerem sahibidir;

4. Ki O, kalemle (yazmayı) öğretendir.

5. İnsana bilmediğini öğretti.

6. Hayır; gerçekten insan, azar.

7. Kendini müstağni gördüğünden.

8. Şüphesiz, dönüş yalnızca Rabbinedir.

9. Engellemekte olanı gördün mü?

10. Namaz kıldığı zaman bir kulu.

11. Gördün mü? Ya o (kul) doğru yol üzerinde ise,

12. Ya da takvayı emrettiyse.

13. Gördün mü? Ya (bu engellemek isteyen) yalanlıyor ve yüz çeviriyor ise,

14. O, Allah'ın gördüğünü bilmiyor mu?

15. Hayır; eğer o, (bu tutumuna) bir son vermeyecek olursa, andolsun, onu alnından (perçeminden) tutup sürükleyeceğiz;

16. O yalancı, günahkar alnından.

17. O zaman da meclisini (yakın çevresini ve yandaşlarını) çağırsın.

18. Biz de zebanileri çağıracağız.

19. Hayır; ona boyun eğme, (Rabbine) secde et ve yakınlaş.

Şimdi Ali Bulaç, bilimselci ya da her kimseniz yukarıdaki yorumunuza katılmıyorum bu biriiirr.

Kimsenin ahkam kestiği de yok sizin anladığınız ise bir Ali Bulaç mealiymiş onu anladık...

Şimdi Ali abinin yaptığı hataları kabul ediyor musunuz ? Yoksa biz onlları yazdığımızda ben demedim bu alinin hatası mı diyeceksiniz, sevgili, yaptığı alıntıya dipnot düşüp kimden olduğunu yazmayan ve bilimsel ahkam kesen bilimselci...

Tekrar soruyorum yukarıdaki meal size mi ait ali'ye mi ?

size ait değilse hataları kabulleniyor musunuz ?

kabullenmiyorsanız kendi mealinizi görelim...( öyle ahkam kesmekle olmuyor işte değil mi ? )

bozan

Gönderi tarihi:

Sayın Bozan,

Yahu sen ne diyorsun kardeşim.

Beni teist arkadaşlarla karıştırdın galiba. Biz senle neyi tartışıyoruz. Yorgunsun galiba.

Ben bir maddeciyim. Biz seninle Kur'an'ın bilimsellik içerip içermediğini tartışıyoruz.

Ali Bulaç. Veli Bulaç beni ilgilendirmiyorki. Yada Elmalılı Hamdi.

Ben tüm açıklamaların bilimle örtüşmediğini söylüyorum.

Tartışmanın konusu ne idi; Kur'an'ın bilimsellik içerip içermediği.

İnternette dolaşan onlarca meal veya tefsir var. Benim için hepsi aynı kapıya çıkıyor.

Birisi kan pıhtısı diyor, diğeri yapışkan sıvı diyor. Diğerisi de alak.

Biz arapça sözlüğe gidiyoruz alak nedir diye. Kan pıhtısı diyor.

Sana da, kan pıhtısı, gözlem sonucu bu şekilde açıklanmıştır diyoruz.

İnsanın oluşumu gözlemlendiği gibi kan pıhtısından değilde, spermin yumurtayı döllemesiyle oluşur diyoruz.

Kimileri bilime uyarlamak için embiryo diyor. Diğerisi yumurtalık diyor. Diğeri de yapışkan sıvı.

Çelişik açıklamalar. Aslı alak. Zira, sure adını bu deyimden almış.

Şimdi diğer arkadaşın yaptığı gibi konuyu tartışmak yerine uzaklaştırmaya çalışıyorsun.

Kalkıyor Ali Bulaç diyorsun, Dipnot diyorsun, ben bozanım diyorsun.

Senle ne zaman konuyu tartışacağız merak ediyorum.

Gönderi tarihi:

Sayın Bozan,

Yahu sen ne diyorsun kardeşim.

Beni teist arkadaşlarla karıştırdın galiba. Biz senle neyi tartışıyoruz. Yorgunsun galiba.

Ben bir maddeciyim. Biz seninle Kur'an'ın bilimsellik içerip içermediğini tartışıyoruz.

Ali Bulaç. Veli Bulaç beni ilgilendirmiyorki. Yada Elmalılı Hamdi.

Ben tüm açıklamaların bilimle örtüşmediğini söylüyorum.

Tartışmanın konusu ne idi; Kur'an'ın bilimsellik içerip içermediği.

İnternette dolaşan onlarca meal veya tefsir var. Benim için hepsi aynı kapıya çıkıyor.

Birisi kan pıhtısı diyor, diğeri yapışkan sıvı diyor. Diğerisi de alak.

Biz arapça sözlüğe gidiyoruz alak nedir diye. Kan pıhtısı diyor.

Sana da, kan pıhtısı, gözlem sonucu bu şekilde açıklanmıştır diyoruz.

İnsanın oluşumu gözlemlendiği gibi kan pıhtısından değilde, spermin yumurtayı döllemesiyle oluşur diyoruz.

Kimileri bilime uyarlamak için embiryo diyor. Diğerisi yumurtalık diyor. Diğeri de yapışkan sıvı.

Çelişik açıklamalar. Aslı alak. Zira, sure adını bu deyimden almış.

Şimdi diğer arkadaşın yaptığı gibi konuyu tartışmak yerine uzaklaştırmaya çalışıyorsun.

Kalkıyor Ali Bulaç diyorsun, Dipnot diyorsun, ben bozanım diyorsun.

Senle ne zaman konuyu tartışacağız merak ediyorum.

Bilimselci meseleyi çarpıtma..Ben tek kişi olduğum için ne dediğimi ve na yazdığımı gayet iyi biliyorum, karıştırma ihtimali olanlar çok kişi olanlardır..

Yukarıda bilim ve din ile ilgili herhangi bir yorum yapmadım, yapmam da zira eğer yaparsam hayatımı yalanlamış olurum, bunu başka bir bapta tartışabiliriz ancak, bu benim fikr-i şahsiyem..

Birisi İslam sorgulanmalı demiş, biz de buyurun sorgulayın dedik, teist değisiniz ama ayet tercümesi yapmak istediniz, fikrinizi sorduk birden karşımıza Ali bulaç olarak çıktınız, biz size ali abi de eğer hatalıysa onun hatasını kabul ediyormusunuz o takdirde buyurun dedik , sizden ses çıkmadı, sizin kendi mealiniz nedir dedik bu sefer de ben teist değilim dediniz.

Süryanilerin meşhur bir sözü vardır ''Bizim gibi monofizit misiniz ?'' Bu soruya cevabınız hayır ise Süryaninin yanıtı şu olur ''Öyle ise bizim monofizit kiliseye yaklaşma, zira kendi inancınızdan olabilirsiniz''

Gelelim ahkam kesen yönünüze sıkışınca ben zaten teist değilim demekle olmuyor ( bu arada benim yukarıda bilim -din tartışması ile ilgili tek cümlemi gösterebbilir misin ? ), ya da işte sizin yaptığınız gibi oluyor..

عندما بعث اللّه خاتم أنبيائه (ص) استعمل بعض الالفاظ العربيّة في غير معانيها الشّائعة لدى العرب، مثل: (الصلاة) الّتي كانت تستعمل في مطلق (الدعاء) واستعملها رسول اللّه (ص) في عبادة خاصّة لها قراءات خاصّة مقارنة بأفعال خاصّة من قيام وركوع وسـجود، ممّا لم تكن معروفة لدى العرب

Şimdi sevgili bilimselci, size bir dil bilim kitabından meseleyle ilgili bir usul hakkında cümle yazdım. Bilimselci olduğuna göre ne yazdığını anlamışsındır..

Sami dilleri hakkında fazla malumatınız yoksa ben size yardımcı olabilirim. Fakkaaat bu mevzu yukarıda size sorduğum kelimenin ve sizin netten kopyala yapıştır yaptığınız ve buyüzden yanıldığınız kelimenin anahtarlarından sadece biri..

Bu yüzden madem teist değilsin, ve madem sami dilleri ile ilgili bilginiz netteki kopyalardan öte değil, o zaman ahkam kesmeyeceksin, kesersen dediğim gibi illaki bir bozan olur..

Ayrıca ben sana bilim-din meselesi ile ilgili birşey sormadım, ben sana madem sorgulanacakmış islam , öyle diyorsunuz buyurun sorgulayın dedim.. Ve siz hala laf kalabalığı yapıyorsunuz...

Ümitsizliğe asla yer yok, Ali Bulaç, Ve/ Veya yaptığı alıntıya kaynak ve dipnot göstermeyen sevgili bilimselci, zira anlaşılmayan noktalarda bir bozan bulunur..

bozan

Gönderi tarihi:

Tüm karıştırdın sayın bozan.

İçinden de çıkamıyorsun, bozamıyorsun da maalesef.

Sen değil arkadaşlar kuranın, dinin bilimin ta kendisi olduğunu yazmışlar.

İşte örnek;

İslam dininin klavuzu olan mukaddes kitabımızda uzayın genişlediğini bildiren ayetler var, ki bu asırlar sonra anlaşılmıştır.Kuranda bulunup ta sonradan keşfedilen bir çok şey var. İki denizin suyunun birbirine karışmaması,güneş sisteminin bir yörüngede akıp gitmesi gibi. bu örneklerden de anlayacağımız gibi islam akıl ve bilim dinidir.

Bu konu hakkında benim görüşüm;

Arkadaşlarımız zaten Kur'an'ın ilimi, bilimi içerdiğini söylüyorlar.

Çünkü Kur'an' ilk emri de zaten "oku" dur ve zaten bilimle iç içedir diyorlar.

Yanlış söylüyorlar, günaha giriyorlar, maksatlarını aşıp Allah adına konuşuyorlar.

"Oku", gelen vahiyler için söylenmiştir.

"İlim" kelimesi ise Allah'ın gönderdiği ilimden yani salt ayetlerden ve surelerden bahsetmektedir.

Yani, Kur'an'daki "ilim" din ilmidir.

Son olarak ta bilimden söz etmek gerekirse, Kur'an'da bilim diye yazıp araştırırsanız "tek kelime bulunamadı" diye cevap alırsınız.

Kur'an'daki "bilim" sadece ve sadece o zamandaki gözle görülen "görsel olgular" dır.

Daha sonra sistemleştirilen bilim'den (pozitif bilimler) ve gelişmelerinden söz etmez.

Zaten bilimler de Kur'an'nın konusu değildir.

Kur'an yalnızca ibadet ve ahlak bilgileri içermektedir.

Bu yazıma da sen cevap verip tartışmayı başlatıyorsun.

Ayrıca dipnot arkadaşımı da karıştırıyorsun benim yazıma.

Alakasını da anlamadım doğrusu...

İşte bu yazıma verdiğin cevap;

Sevgili büyük filologa soralım bakalım. Kuranın ilk emri okuymuş da onun da bilimle alakası yokmuş da diye uzuyor .. Buraya bir nokta koyuyorum kavramları çorba yapmadan ilerleyelim.. İlim meselesine geleceğiz.

Sevgili dostum. İkra yani ilk vahiy ne demektir bizi bir aydınlatır mısın ?

yalnız dikkat et , hatalı yanıtı bozarım, ben bozanım, buyur bakalım...

Bu şekilde tartışmayı başlatıyorsun.

Ben ise her hangi bir tefsirciden alııntı yapıyorum (Ki bunu yapmam zorunlu. Oturup meali ben yazamazdım)

Daha sonrada bilimsellikle örtüşüyormu irdeliyorum.

Alıntı yapıyor diye bunu bile laf ediyorsun.

Kur'an benim ezberimde değil.

Burada kafanı karıştıran ne onu anlamıyorum.

Sayın bozan tekrar altını çizerek yazıyorum.

Benim üzerinde durduğum konu; Ayetler, din bilimle örtüşüyormu ?

Umarım anlaşılmıştır.

Gönderi tarihi:

Tüm karıştırdın sayın bozan.

İçinden de çıkamıyorsun, bozamıyorsun da maalesef.

Sen değil arkadaşlar kuranın, dinin bilimin ta kendisi olduğunu yazmışlar.

İşte örnek;

Bu konu hakkında benim görüşüm;

Bu yazıma da sen cevap verip tartışmayı başlatıyorsun.

Ayrıca dipnot arkadaşımı da karıştırıyorsun benim yazıma.

Alakasını da anlamadım doğrusu...

İşte bu yazıma verdiğin cevap;

Bu şekilde tartışmayı başlatıyorsun.

Ben ise her hangi bir tefsirciden alııntı yapıyorum (Ki bunu yapmam zorunlu. Oturup meali ben yazamazdım)

Daha sonrada bilimsellikle örtüşüyormu irdeliyorum.

Alıntı yapıyor diye bunu bile laf ediyorsun.

Kur'an benim ezberimde değil.

Burada kafanı karıştıran ne onu anlamıyorum.

Sayın bozan tekrar altını çizerek yazıyorum.

Benim üzerinde durduğum konu; Ayetler, din bilimle örtüşüyormu ?

Umarım anlaşılmıştır.

Yukarıda bu başlığı açan adam islam sorgulanmalı demiş. Biz de buyurun sorgulayın dedik. Siz gidip bir meladen kopyala yapıştır yaptınız, ve dipnotbelirtmediniz.

Fakat bu mealci ( tefsirci demişsiniz o çok başkadır sevgili bilimselci ) Ali bulaçtı ve onun mealiydi, siz altına ali bulaç yazmamışsınız biz de sizin bu sefer ali bulaç olduğunuzdan şüphe ettik. Şimdi de ben o değilim diyorsunuz. Sıkışınca da ben zaten teist değilim diyorsunuz.

Tekrar soruyorum islamı sorgulayalım denmiş, buyur sorgula da görelim neymiş...

Ve şunu tekrar ediyorum, bilim-din sorunu ile ilgili benim yukarıda tek satır cümlem yoktur. Anladığımız kadarı ile siz Bozan'ı diğerleri ile karıştırmışsınız fakat bozan ne ali bulaça ne bilimselciye ne de onun alıntı yazdığında göstermediği herhangi bir dipnota benzemez.

Yukarıda dil bilimi ile ilgili bir cümle yazdık sanırım anladınız ki o mevzuya girmiyorsunuz, bu durumda ahkam kesmenin hert zaman işe yaramadığını da anlamış olmalısınız...

Sizi selamlıyorum, anlaşılan bu konunun uzmanı değilsiniz, olsun insan herşeyi bilecek diye bir kaide yok, zaten EL-Kaide de yok, olan birilerinin hezeyanları ve o hezeyanlar bilim önünde sonsuza savrulacaktır...

bozan

Gönderi tarihi:

Senin İslamla olan derdin ne kardeşim, anlat bakalım.

İslamın nesi seni rahatsız ediyor ?

Neymiş sorgulayacağınız öğrenelim ?

bozan

İslam'ın sorgulanması için rahatsız etmesi mi gerekiyor ?

İçtihat ne o zaman.

İslamın emirleri yeniden yorumlanamaz mı ?

Peki olmaz diyelim.

yani bütün emirleri zamanı gözönünde tutmadan uygularsak, Taliban'dan ne farkımız var.

Zira Taliban'ın bütün uygulamaları birebir islamın emrettikleridir.

Bırakalım içtihatı falan ( ki içtihat islamın emri olmasına rağmen )

Mesela bir yakının tecavüze uğradığında, Altı tane müslüman erkeğin şahit olması şartı koyalım.

Erkek üç kere boşol deyip karısından boşansın, hiç bir yükümlülüğü kalmasın .

Kadınlara mirastan erkek mirasçılardan az pay verelim

İslam inancında Günahların en büyüğü ve dinden çıkaracak tek günah olan Şirke dahil olan canlıların tasviri, resim ve heykel yasağınıda unutmayalım.

Zamanın şartları ve zamanın insanlarının inanışlarına göre konulmuş hükümlerini çağın şartlarına göre yorumlamak yerine birebir alalım dimi.

Gönderi tarihi:

Sayın bozan,

Sevindiğim nokta; saygı çerçevesinde konuşabilmemiz.

Üzüldüğüm nokta ise biribirimizi anlayamamız. Hemde çok basit konularda.

Artık anlaşılmam için madde madde yazmam gerekiyor.

1- Benim ilk yazım ; Bilimle Kuran (islam dini) aynı şeymidir idi.

2- Bu konuda arkadaşlara cevap verdim. Sadece "oku" "ilim" ve "bilim" konusunda.

3- Bana cevap veren sen oldun ve ahkam kesme dedin. Misal olarakta Alak suresini gösterdin.

4-Alak suresinin mealini yapıştırdım ve açıkladım. Mealcinin ismi benim için önemli değil.

Zira tüm mealciler aynı açıklamayı yapıyor. Benim burada yaptığım şey mealin bilimle örtüşüp

örtüşmediğini tartışmak. Neden taktın Ali BULAÇ ismine o kadar anlayamıyorum.

5-"Yukarıda dil bilimi ile ilgili bir cümle yazdık sanırım anladınız ki o mevzuya girmiyorsunuz, bu

durumda ahkam kesmenin her zaman işe yaramadığını da anlamış olmalısınız..." diyorsunuz.

Ama bana cevap verdiğinizde konu bu değildiki. Başlangıçtaki konuyu neden değiştirmek istediğini de

anlayamıyorum. Sen anlayabiliyormusun?

6-"Sizi selamlıyorum, anlaşılan bu konunun uzmanı değilsiniz, olsun insan herşeyi bilecek diye bir kaide yok,

zaten EL-Kaide de yok," Sayın bozan şu söylediğinin tartışmayla ne ilgisi var. Birde üstelik yine espri

sandığın bir kara mizahı yine koymuşsun cümle sonuna. Hiç te komik olmuyor. En güzel yazı,

söylenilenleri en iyi ifade edebilen açık ve seçik yazılardır. Kaldıki ben hiç bir şeyin uzmanı olduğumu

yazmadım. Bir branş Prf. ü arkadaşım vardı şu sözünü hiç unutamam "en büyük e...kler bizlerin içinden

çıkıyor." demişti. Galiba, bilgileri özümlemeyip pratiğe geçiremeyan prf. lar için söylemişti bunu. Haklı da...

7-Tartışmayı ; Arkadaşlar'a cevaben Kur'an, din, bilim ile örtüşüyormu şeklinde açmıştım. Net olarak. Hiç

çarpıtmadan istersen devam edelim. Ama istemezsen başka konu aç devam edelim. Ancak bunlar tabiiki

arapça yazılar yazarak anlat bunları şeklinde olamaz. Sadece biribirimize hitap etmiyoruz. Burada uzman

olanlarda olmayanlarda var. Ben çok açık ve anlaşılabilir fakat derinlemesine olan tartışmaları çok

seviyorum. Buyurun lutfen.

Gönderi tarihi:

Vallahi iyice komik olmaya başladı. EE bu kadar fazla nikle yazarsan kendi kendini de sonunda ele verirsin, B,z önce dipnotla tartışalım dedik karşımıza bilimselci çıktı. Bilimselci aynı zamanda bir ali bulaç görünümü yaptı sonra da birden cannibal olarak yeni bir kişi ile karşılaştık, sekreterimin niki ? :D:D:D

Tabi tabi bak bu bozan, aha bu da bozanın sekreteri bozan...zaten hep bozan..

Bilimselci kardeşim sana tavsiyem benim yukarıda ne yazdığıma bak kendi düşüncendeki bozana değil, Bilim-din tartışması bozana göre burada tartışılması gereken bir konu değildir, felsefik bir meseledir bu yüzden bozan bunu burada tartışmaz, orada konu açarsan buyur tartışalım der...

Ayrıca şu da bir nasihattir, alıntı yaptın mı kimden olduğunu yazacaksın bu bir adaptır..yoksa yaptığın alıntı hatasıyla sevabıyla senin olur...

Ve şunu unutmayalım herkes dilediğine inanır ve dilediğine inanmaz, bu kural ilahi bir kuarldır..Amma ki herkesin kafadan atmak gibi bir lüksü varsa herkesin kafadan atmalara karşı yazmak gibi bir hakkı vardır , karşı taraf pek çok kişi görünümünde olsa bile...

Gelelim cyrano'ya Sevgili kardeşim, İslam'ın hükümleri temelde ibadat ve muamelat olarak ikiye ayrılır.

Muamelat kısmı yoruma açık olan alandır, 1400 yıldır yorumlanmaktadır ve kıyamete kadar da bu devam edecektir. Ama ibadat kısmında mesela Kuranda ibadat olarak geçen ve kuranla beraber arap dilinde yeni bir anlam kazanmış salatı yorumlayamazsın. Salat bellidir, kıyamı, kıraatı, rukusu ve sucudu vardır ister uygularsın istersen uygulamazsın...

yani yoruma kimsenin karşı çıktığı yok ( kendi adıma ) amma ki sen İslamı sorgulamak dersen ben de derim ki hadi sorgula bakalım neymiş ?

Bu arada taliban düşüncesi baskıcı ve dışlayıcıdır, islamla alakası faşist bürokratların baskıcı sistemi kadardır ancak...

bozan

Gönderi tarihi:

Vallahi iyice komik olmaya başladı. EE bu kadar fazla nikle yazarsan kendi kendini de sonunda ele verirsin, B,z önce dipnotla tartışalım dedik karşımıza bilimselci çıktı. Bilimselci aynı zamanda bir ali bulaç görünümü yaptı sonra da birden cannibal olarak yeni bir kişi ile karşılaştık, sekreterimin niki ? :D:D:D

Tabi tabi bak bu bozan, aha bu da bozanın sekreteri bozan...zaten hep bozan..

Bilimselci kardeşim sana tavsiyem benim yukarıda ne yazdığıma bak kendi düşüncendeki bozana değil, Bilim-din tartışması bozana göre burada tartışılması gereken bir konu değildir, felsefik bir meseledir bu yüzden bozan bunu burada tartışmaz, orada konu açarsan buyur tartışalım der...

Ayrıca şu da bir nasihattir, alıntı yaptın mı kimden olduğunu yazacaksın bu bir adaptır..yoksa yaptığın alıntı hatasıyla sevabıyla senin olur...

Ve şunu unutmayalım herkes dilediğine inanır ve dilediğine inanmaz, bu kural ilahi bir kuarldır..Amma ki herkesin kafadan atmak gibi bir lüksü varsa herkesin kafadan atmalara karşı yazmak gibi bir hakkı vardır , karşı taraf pek çok kişi görünümünde olsa bile...

.........

bozan

Sayın bozan,

Benim ifadelerime inanıp inanmamakta serbestsin.

Başka nick meselesi forum yöneticilerini ilgilendirir.

Yanıltıcı bir bilginin farkına vardıklarında forum dışı yapabilirler.

Bunun açıklamasını yapıp özür dilediğim halde bu konuyu ele alıp alay etmek senin insanlığındır.

Buna ben bir şey yapamam.

Ali Bulac'ı halen dilinden düşürmüyorsun.

Burada yüzlerce meal yazıldı ve hiç kimse altına meali yapanın ismini yazmadı.

Çünkü mealler topluma kazandırılmış bir açıklamalardır.

İşte bu "meal" dir denilir, o kadar.

Benim yaptığımda o. Sen buna çok taktın. Amacın çarpıtmak.

Mealde yanlış bir şey görmüşsen eğer, o zaman söylerim kardeşim bu Ali BULAÇ'ın meali derim.

Üzerine balıklama atladığın konuyu tartışmak istiyorsan devam ederiz.

Konu; Din ve bilim aynı şeymidir?

Gönderi tarihi:

Sevgili arkadaşlar,

Yukardaki yazım (Cannibal nicki ile çıkan) sayın bozana verdiğim cevaptır.

Sekreterimin girişi olan bilgisayar ile yazılmış bir yazıdır.

Bilindiği gibi giren kişinin nicki değiştirilmez ise, en son giren kişinin nicki gözüküyor.

Girişteki nicki görmeyip yaptığım yanlışlık için özür diliyorum.

:w00t::whistling:

Gönderi tarihi:

Sayın bozan,

Benim ifadelerime inanıp inanmamakta serbestsin.

Başka nick meselesi forum yöneticilerini ilgilendirir.

Yanıltıcı bir bilginin farkına vardıklarında forum dışı yapabilirler.

Bunun açıklamasını yapıp özür dilediğim halde bu konuyu ele alıp alay etmek senin insanlığındır.

Buna ben bir şey yapamam.

Ali Bulac'ı halen dilinden düşürmüyorsun.

Burada yüzlerce meal yazıldı ve hiç kimse altına meali yapanın ismini yazmadı.

Çünkü mealler topluma kazandırılmış bir açıklamalardır.

İşte bu "meal" dir denilir, o kadar.

Benim yaptığımda o. Sen buna çok taktın. Amacın çarpıtmak.

Mealde yanlış bir şey görmüşsen eğer, o zaman söylerim kardeşim bu Ali BULAÇ'ın meali derim.

Üzerine balıklama atladığın konuyu tartışmak istiyorsan devam ederiz.

Konu; Din ve bilim aynı şeymidir?

Bu hususta son sözüm,

1. sevgili bilimselci ,nikler konusunda hislerime güvenirim.

2. İşte bu mealdir denilmez, bu filanın mealidir denilir, zira hepsinin yorumu farklıdır, bu da felsefik bir meseledir, bilgi bir zihne girdiği zaman çıkarken o zihnin getirdikleri ile çıkar, açarsan bir başlık tartışırız, bu yüzden deridanın da dediği gibi şiir tercüme edilemez, ve hatta hiçbir söz kendi diline bile tercüme edilemez, dediğim gibi bu konu mevzu dışı istersen bakarız.

3. Konu bilim-din değil. Konun başlığına baktıysan eğer, orada islamın sorgulanmasından bahsediyor. yani bu kuyuya taş atan arkadaş islamı sorgulayalım diyor, biz de buyurun dedik hepsi bu.

4. Bilim ve dini tartışacaksan bilim bölümüne yazarsın tartışırız...

5. Bu arada isteyen istediği nikle yazar beni ilgilendirmez, herkes hata da yapabilir, netice de bu forumun sevgili yöneticileri vardır, onlar bu iş için var..

6. Son olarak uzun süredir göremediğimiz erdoğan :D arkadaşa selamlar...

Sevgili bilimselci alınmaca darılmaca yok. Bizler forum kardeşiyiz...sevgiler...

bozan

Gönderi tarihi:

Bu hususta son sözüm,

1. sevgili bilimselci ,nikler konusunda hislerime güvenirim.

2. İşte bu mealdir denilmez, bu filanın mealidir denilir, zira hepsinin yorumu farklıdır, bu da felsefik bir meseledir, bilgi bir zihne girdiği zaman çıkarken o zihnin getirdikleri ile çıkar, açarsan bir başlık tartışırız, bu yüzden deridanın da dediği gibi şiir tercüme edilemez, ve hatta hiçbir söz kendi diline bile tercüme edilemez, dediğim gibi bu konu mevzu dışı istersen bakarız.

3. Konu bilim-din değil. Konun başlığına baktıysan eğer, orada islamın sorgulanmasından bahsediyor. yani bu kuyuya taş atan arkadaş islamı sorgulayalım diyor, biz de buyurun dedik hepsi bu.

4. Bilim ve dini tartışacaksan bilim bölümüne yazarsın tartışırız...

5. Bu arada isteyen istediği nikle yazar beni ilgilendirmez, herkes hata da yapabilir, netice de bu forumun sevgili yöneticileri vardır, onlar bu iş için var..

6. Son olarak uzun süredir göremediğimiz erdoğan :D arkadaşa selamlar...

Sevgili bilimselci alınmaca darılmaca yok. Bizler forum kardeşiyiz...sevgiler...

bozan

Sayın Bozan,

Forum kardeşliğide beş parmak gibi demekki.

Nick ler konusunu kastediyorum.

Farkımızda; sen söylediğin gibi hislerinle ben ise somut verilerle hareket ederim.

Bu benimde seninde dünya görüşümüzle ilgili.

Çok ilgilendirdiği için merak etmeyesin diye söylüyorum...

Yanlışlık dakikalar içerisinde admine bildirildi.

Benim tartıştığım konu başlıktan ayrı bir konu değil.

Aksine ta kendisi olduğunu iddia ediyorum.

Çünkü konunun amacı, dinsel hükümlerin, bilimsel, siyasi ve kişisel olarak farklı yorumlanarak amacının dışına çıkartılması sorgulanıyor..

Bunlar geniş anlamda düşünülebilir. Sorgulanması gereken bunlar.

Şu iletime kadar konuyu tartışmak yerine kişiyi hedef alan alaycı tavrını gözlemledim.

Seni açıkça kişilikten bahsetmeksizin, ilk iletimi tartışmaya davet ediyorum.

Bu üslupla devam edilmesini de sağlıklı görmüyorum.

Gönderi tarihi:

Sayın Bozan,

Forum kardeşliğide beş parmak gibi demekki.

Nick ler konusunu kastediyorum.

Farkımızda; sen söylediğin gibi hislerinle ben ise somut verilerle hareket ederim.

Bu benimde seninde dünya görüşümüzle ilgili.

Çok ilgilendirdiği için merak etmeyesin diye söylüyorum...

Yanlışlık dakikalar içerisinde admine bildirildi.

Benim tartıştığım konu başlıktan ayrı bir konu değil.

Aksine ta kendisi olduğunu iddia ediyorum.

Çünkü konunun amacı, dinsel hükümlerin, bilimsel, siyasi ve kişisel olarak farklı yorumlanarak amacının dışına çıkartılması sorgulanıyor..

Bunlar geniş anlamda düşünülebilir. Sorgulanması gereken bunlar.

Şu iletime kadar konuyu tartışmak yerine kişiyi hedef alan alaycı tavrını gözlemledim.

Seni açıkça kişilikten bahsetmeksizin, ilk iletimi tartışmaya davet ediyorum.

Bu üslupla devam edilmesini de sağlıklı görmüyorum.

Ben de seni yemeğe davet ediyorum. ( forum arkadaşıyız ya ? )

ne enteresan yahu ? ben sizden madem tartışacaksınız , bilim-din meselesini bir başlık açın diyorum ardından bir arkadaş gidip günxcel konulara bilim-din başlığı altında başlık açıyor ?

Senin doğru söylediğine kesinlikle inandığımdan ne o ortak mı çalışıyorsunuz, ya da bu bir şebeke midir ? diye sormayacağım, sorana da kızarım zira sen doğru söylüyorsun.

Tekrar ediyorum konu bilim -din değil, aç felesefe bölümüne tartışalım buyur....

bozan

Gönderi tarihi:

İslam dini hükümleri içeriği ve özü itibariyle eksiksiz, noksansız ve dörtdörtlüktür..

Ama uygulamaların çeşitliliği sorgulanabilir..

Uygulamar sorgulanabilir..

Aksi taktirde islam ülkelerindeki geri kalmışlık islam dinine fatura edilemez..

İlk emri "oku" olan ve bilmi emreden bir din bu şekilde haksız sözlerle itham edilemez..

Forumun bazı bölümlerinde müslüman bilim adamlarından bahsettik..

Tabi okuyan oldumu olmadımı bilmiyorum..

Saygılar..

• 2 hafta sonra...
Gönderi tarihi:

Sadece islam değil tüm dinler sorgulamakla zaman kaybetmeden tamamı tarihin çöp sepetine atılmalıdır.

İnsanlar ancak o zaman hurefelerin korkunç baksısından kurtulup hakiki anlamda aydınlanarak insanlık adına bir şeyler üretebilirler.Dinler devam ettiği sürece tanrıya kullukmadı altında kaosi vahlet ve savaş hiç bir zaman bitmeyecektir

Merak edenler binlerce sene geriye şöyle bir baksınlar.Dinler kan ve ölümden başka bir şey getirdidklerini görebilecekler mi acaba ?

Gönderi tarihi:

Peki yeni inanç sisteminizin adı ne olacak sayın haksöz..

"Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkasının adı anılarak kesilen; boğulmuş, vurulmuş, yukardan düşmüş, boynuzlanmış, canavar yırtmış olup da canlı iken kesmedikleriniz; dikili taşlar (putlar) üzerine boğazlanan hayvanlar ve fal oklarıyla kısmet (şans) aramanız size haram kılındı. Bunların hepsi doğru yoldan çıkmaktır. Bugün kâfirler, dininize karşı ümitsizliğe düşmüşlerdir. Onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün dininizi kemale erdirdim, size nimetimi tamamladım. ve size din olarak İslamı seçtim. Kim açlıktan daralır, günaha istekle yönelmeden bunlardan yemek zorunda kalırsa, ona günah yoktur. Çünkü Allah bağışlayan, merhamet edendir."(Maide-3)

Ve lütfen bu ayet'i kerimedeki kırmızı bölümü okuyunca ne anladığınızı yazarmısınız..

Saygılar..

Gönderi tarihi:

Konunun ne olduğu bellidir.

Ortada olanda.

İslam dinin ciddi ve büyük bir içtihata ihtiyacı vardır artık.

Ancak sorun İçtihatı kimin yapacağıdır. Zira İslam dini mezhep ve kol bakımından Hristiyanlığı geçti. Ve bu farklar gün geçtikçe daha keskin ve ayrıştırıcı olmakta.

Bu yüzden Ortak bir içtihat ve yorum mümkün değil gibi görünüyor bana.

Ama muhakkak olan, içtihatın artık gerektiğidir. Özelliklede Şirk hususunda ki katı emirlerde.

Zira bu gün İslam dininin en büyük günah ve cehennemden hiç çıkmamayı gerektirecek suç olarak saydığı Şirkin içinde bu günkü toplum yaşamında vazgeçmenin çok ama çok zor olduğu şeyler vardır.

Ve bu nokta bizi Talibana götürür. Zira mesela Taliban islamın emretmediği hiç bir şeyi yapmamıştır. Ancak vahşi, barbar, ve geridir.

O halde, İslamiyetin doğduğu çağın şartlarına göre var olan hükümleri sorgulanmalıdır, Şirk hususunda.

Kimse bu gün bir ressamın canlı tasfiri yapıyor diye, cehennemden hiç çıkamıyacağını düşünmüyordur herhalde.

Yada canlı tasfirini kullananların, televizyon izleyenlerin, Heykeltraşların.

Dünyada en yaygın dinin putperestlik olduğu bir çağda yaşamıyoruz.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.