Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:

Öncelikle herkeze saglikli ve basarili bir hayat diliyorum arkadaslar...Beni Turkiyede en cok uzen konu basörtusu yasaginin olmasidir.Sizler nasil dusunuyosunuz bilmiyorum ama ben bas örtusu ili turban arasinda fark var diyorum.Ve basörtusu gercek amaci icin takilirsa yani Allah icin bence hicbir zarari yoktur.Her genc kiz 18 yasina geldiginde özgurdur kapanir yada acilir bu hickimseyi ilgilendirmez.Ben kapali degilim ve almanyada yasiyorum .Burada Turk ailelerinin bazilari kizlarini kucuk yaslardan onlara sormadan bas örtusune mecbur tutuyorlar sizce bu bilincli bir muslumanlikmi?Ben goruyorumki sonuclarin cogu kötu oluyor.Sizlerinde bu konuda fikirlerinizi okumak beni mutlu eder.........

Saygilarimla

Gönderi tarihi:

Sevgili Trinity21,

Foruma hoş geldiniz,

Nazik temennileriniz için de çok teşekkür ederim.

Başörtüsü ve Türban kimine göre ayrı şeylerdir kimine göre ise ikiside dinden kaynaklanan, birbiriyle aynı şeylerdir.

Türban kimine göre siyasidir, kimine göre ise islamın gerçekten emrettiği bir olgudur.

Bu hiçbir kesimde, belirli şekilde anlaşılmış ve karar verilmiş durumda değildir.

Yani her türlü kesimde bu konuda kendi aralarında bile görüş ayrılıkları vardır, dindar kesim bile hep beraber ve topluca başörtüsü şudur, türban budur diyememektedir.

Türbanı siyasi amaçla takanlar olduğu gibi, aynı zamanda siyasi amaç gütmeden samimi duygularla takanlar da vardır.

Aynı şekilde başörtüsünü de dini amaçla taktığını söyleyenler olduğu gibi, onu bir yöresel ve kültürel nesne olarak görenler de vardır.

Ben ikisini birbirinden ayırmayanlardanım. Çünkü her ikisinin de dinsel etkiyle takıldığına inanıyorum.

Başörtüsünü yöresel giysi olarak düşünürsek, çoğunlukla dindar yörelerde kullanıldığını da hesaba katmak gerekir.

Dindar olmayan yörelerde başörtüsünün de çok az olduğunu gördüğümüz zaman, başörtüsünün aslında dinsel bir olay olduğunu anlarız. Yani yöresel kültür bile olsa din etkisiyle yöresel kültüre girmiştir veya din etkisiyle yöresel kültürlerde kalabilmiştir.

Zaten neticede fiziksel olarak her ikisi de aynı maddedir, sadece bağlanış şekilleri birbirinden farklıdır.

Buda ikisinin birbirinden farklı olmadığına dair ayrıca bir delildir.

Ayrıcada türbanı önceden başörtüsü takan kesim takmıştır, buda ikisinin birbirinden pekde farklı olmadığına ayrı bir delildir.

Netice olarak her ikiside dini sebeplerden kaynaklanmaktadır.

Bu bağlamda yasaklanan şey sadece türban değil, başörtüsü ve türbandır.

Peki neden bu soruna başörtüsü yasağı denmemiştir ama türban yasağı denmiştir ?

Sebebi gayet açıktır, çünkü başörtüsüyle üniversitelere veya kamu kurumlarında çalışmaya girmek isteyen yok da ondan.

Normal olarak bir üniversiteye başörtüsüyle de giremezsiniz, bu da yasaktır ama hiç kimse bu konuyu ele almaz, çünkü başörtüsüyle üniversiteye girmek isteyen kimse yoktur.

Neden yoktur sorusu da ayrı bir konudur, sorarsanız onu da yazarım.

Benim için türbanın veya başörtüsünün siyasi olup olmadığı önemli değildir, çünkü zaten herkezin ayrı ayrı türbanı niçin taktığını ispatlamanın yolu yoktur, bu yüzden de bu yolda çabalamaya gerek yoktur.

İster türbanda olsun veya ister başörtüsünde olsun önemli olan şey bunların niçin yasaklandığıdır.

Ve bana göre de bunların yasaklanmasına sebep olan etken ortadan kalktığı zaman bu yasakların da kalkması gerekir.

Türban da başörtüsü de hak ve özgürlükler kapsamında ele alınmalıdır.

Ancak malesef bu yasakların sebebi şu an için geçerli bir sebeptir.

Çünkü şu anda türbanla veya başörtüsüyle üniversitelere girmeyi veya kamu kurumlarına çalışmayı serbest bırakmak,laik, demokratik cumhuriyetimizi tehlikeye sokar.

Sebebini ise şu adreste detaylı olarak yazmıştım :

Türban neden şeriatın gelmesine neden olur ? :

http://www.turkish-media.com/forum/index.p...st&p=261665

Türban meselesinin çözümü de vardır, bunu da şuradaki yazımda belirtmiştim:

Türban konusunun çözümü :

http://www.turkish-media.com/forum/index.php?showtopic=33193

Ve basörtusu gercek amaci icin takilirsa yani Allah icin bence hicbir zarari yoktur.Her genc kiz 18 yasina geldiginde özgurdur kapanir yada acilir bu hickimseyi ilgilendirmez.

Bu yukarıdaki söylediklerinize katılıyorum çok haklısınız. Ancak sakıncasınıda da zaten siz kendiniz kavramış ve aşağıda belirtmişsiniz:

Burada Turk ailelerinin bazilari kizlarini kucuk yaslardan onlara sormadan bas örtusune mecbur tutuyorlar sizce bu bilincli bir muslumanlikmi?Ben goruyorumki sonuclarin cogu kötu oluyor.

Sevgili Trinity21,

Sizinde gördüğünüz gibi; türban takılınca değil ama taktırılınca tehlikeli oluyor.

Ve malesef türban veya başörtüsü takanların çok büyük bir çoğunluğu takmamıştır, taktırılmıştır.

Taktıranlar da sadece aileler değil, misyonerlik yapan devletçilik tarzımızdır.

Benim yukarıdaki linkte önerdiğim çözüm devreye girdiği zaman göreceksinizki türbanla üniversiteye girmek isteyen de kalmayacaktır.

Çünkü ne türbanı nede başörtüsünü, taktırılmadığı zaman hemen hemen hiç kimse kendiliğinden takmaz.

İşin en acı yanı taktırılmış olduklarını anlayamamalarıdır.

İnsanları çok küçük yaşlarda bir yola sokuyorlar, sonrada o yol üzerinde çok uzun mesafe yürütüyorlar.

Birşeyleri anlayabilme yaşı geldiğinde ise artık iş işten geçmiş oluyor.

O kadar yol katedilmiş oluyor ki, o uzun yolu geri dönmek imkansızlaşıyor.

Tüm gemileri yakarak, geçirilmiş yılları, yolları, alışkanlıkları bir kalemde silip atmak, sıradan bir insanın yapamayacağı şeylerdir.

İnsanlara daha önceki hayatlarına ihanet gibi gelmektedir.

İnsanları ailelerine, toplumlarına aykırı insan olup, toplumlarından dışlanma korkusu sarmaktadır.

Üstelikde cennet ve cehennem için, ya doğruysa diye düşünerek, buna cesaret de edememektedirler.

Nasıl olsa bu kadar bu şekilde yaşadık, bari bundan sonrada böyle devam edelim de işimizi sağlama alalım psikolojisine girmektedirler.

Çocuk yaşta türban takanların hepsi, büyüdükleri zaman, bunun kendi hür inançları olduğunu söylerler.

Ama ne gariptir ki, türban veya başörtüsü takanların hemen hemen hepsinin kapalı ailelerden geldiklerini görmezler.

Görmemezlikten gelirler.

Bu ne büyük tesadüf değilmi ? kendi hür inançlarıyla başını kapatanlar hep kapalı ailelere denk geliyor.

Bir ailenin 5 kızı var, beşininde başı kapalı ama ne tesadüfki hepside kendi hür iradeleriyle başlarını kapamışlar.

Başka bir ailenin de 5 kızı var ve beşide açık, o aileye hür iradeyle başını kapatan hiç denk gelmemiş.

Üstelik, çoğunlukla anneleri, halaları, teyzeleri, kuzenleri de tesadüfen aynı fikirde.

Tekrar hoşgeldiniz, Sevgiyle kalın sevgili Trinity21.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.