Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

gönderdiğin yazının 23. sayfasında 2. paragrafına bak... kara delikler yuttuğu her cisimle kütlesini arttırır diye bir cümle var... eğer hacimsizlerse nasıl kütlesini arttırıyorlar?

farklı kaynakları araştırırsan 1 kilometre çapındaki bir cisimden de kara delik oluşabileceğini , 10^10 kilometre çapındaki bir cisimden de bir karadelik oluşabileceğini ; fakat bunların boyutlarının ve olay ufuklarının farklı olacağını bulabilirsin...

ayrıca başlangıç anındaki hacimsiz , sonsuz çekim gücü olan nokta bir kara delik değildir... kara delikler uzaydaki yoğunlu çok yüksek yapılardır. nasıl oluştukarını anlatmıştım. tekrar anlatmama gerek yok sanırım. fakat big bangdaki nokta uzayda değildi. o zaten kendisi bir uzaydı... belki de o bir madde bile değildi. çünkü hacmi olmayan bir şeye madde dememiz de imkansızdır...

şimdi bir daha düşün. uzay zaten o noktadan oluşuyordu. peki zamanın olay ufkuna girememesi için nerde olması gerekiyordu??? patlama anına kadar zaman yoktu zaten. zaman patlamadan sonra oluştu... ama zamansızlık içinde bir başlangıç nasıl oldu???

ayrıca kozmik yumurta diye birşey yok. çünkü patlamadan önce hiçbirşey yoktu. bir top ya da bir yumurta büyüklüğünde kozmik bir taş yoktu. o noktanın bir hacmi dahi yoktu... hacmi olmayan bir şeyi nasıl bir madde ile tarif edebiliyorsun???

Diğer 3 boyutla etkileşim halinde ve izafidir.

ha şunu bileydin. zaman diğer 3 boyutla etkileşimdedir. sonsuz çekim ve 0 hacimli bir noktada zaman yoktur. zaten bu soylediklerin benim soylediğim şeyi destekliyor. patlamadan önce zaman yoktu. peki patlamanın zamanı nasıl geldi???

çalışmayan bir saat nasıl 12:00'dan 12:01'e geldi?

benim cevabını istediğim soru bu...

"öyle olsaydı çoktan bütün evrenleri ve birbirlerini çekmiş olurlardı" demişsiniz. Böyle bir ihtimal var zaten. Ancak bunun için daha çok uzun bir zaman var. Sanırım siz "olay ufku" ile tekilliği karıştırdınız.

öyle bir ihtimalin olmadığı yıllar önce bulundu zaten. fakat sanırım senin son 10-12 yılın buluşlarından haberin yok. (geçen mesajda gönderdiğin yazı da zaten 1994'e ait) daha önceki yazımda da bahsettim. kara delikler evreni küçültmekten çok evrenin büyümesine yardımcı oluyorlar. evrenin büyümesine yardımcı olan bir güç nasıl evrenin tamamını çekebilir ki?

ve yapılan araştırmalar kara deliklerin zamanla küçüldüğünü , sadece birleşen kara deliklerin büyüyebildiğini ortaya koymuştur... bir kara delik yok olacak , başka bir yerde başka bir kara delik ortaya çıkacaktır... bir kara delik başka bir kara delikle birleşecek , yeniden küçülecek , yeniden birleşecek , birleşemediğinde de yok olacaktır... işte uzayda zaman böyle geçmektedir...

ayrıca çapı güneşin çapının 10 katı olan bir yıldızdan oluşacak bir kara deliğin çekim alanı (olay ufku) sadece 50-60 kilometre civarındadır... ve bu kara deliğin yok olması 2-3 gün sürer... işte bu yüzden milyonlarca gezegenle beslenebilecek kara deliklerin güneşimizden milyonlarca kat büyük olması gerekmektedir... aksi takdirde sadece kendisine yaklaşan gök taşlarını , gezegenleri (en iyi ihtimalle güneş sistemini yutabileceklerdir)

ayrıca kara delik tarafından yutulan maddelerin kaybolmadığı bilinmektedir. bir madde kara delik tarafından yutulurken enerji ortaya çıkmaktadır. bu enerji ışık hızından yüzlerce kat daha hızlıdır. buna rağmen bu enerjinin büyük bir kısmı kara deliğin kütlesine eklenir fakat bir kısmı da kara deliğin çekim alanından kurtularak uzayda elektromanyetik dalga olarak ilerler. (yukarda parçacıkları anlatmıştım. bu da onun gibi)

ve son olarak olay ufku 0'a inen kara delikler yok olurlar. yok olan kara delikler de yeniden toz ve gaz bulutu olur ve ardından yeni gezegenler meydana gelir...

Aslında yeni öngörüler ve karmaşık kuramlar olmadan da kara delikler basit mantığın sınırlarını zorlayacak derecede karmaşık yapıdalar... Kara deliklerin bir türü, çok büyük kütleli yıldızların merkezlerindeki hidrojen yakıtlarını kısa sürede tüketmeleri ve çökmeleriyle oluşuyor. Evrende var olan süpernovalar birkaç milyar yıl boyunca etraflarına enerji yaydıktan sonra "kırmızı dev" adı verilen süper dev yıldızlara evrimleşirler. Bir çoğu enerjilerini yakarak tüketir ve doğanın akıl almaz gücüne dönüşürler... Kabullenilmesi zor olan şey Güneş'ten kat kat büyük olan bu yıldızların inanılmaz boyutlara küçülmesi; yani çok büyük bir kütlenin, inanılmayacak kadar küçük bir hacme sıkışması ve sonuçta çok büyük yoğunluklara ulaşılması...

Ayrıca...

http://www.ntvmsnbc.com/news/369817.asp

bu adreste kara deliklerin birleşmesi ile ilgili bir deneyden bahsediliyor...

yazının 3. (reklamdan sonraki 2.) paragrafını incelediğinizde uzayda bükülmeye yol açtığını ve bu bükülmenin uzayı genişlettiğini yazıyor...

yazının 4. (reklamdan sonraki 2.) paragrafinda ise çekim alanlarının iki kara deliğin toplam çekim alanından da fazla olduğunu yazıyor.

gördüğün gibi kara deliklerin birleşmesi sadece çekim alanlarının artmasına değil uzayın da büyümesine yol açıyor. (kara deliğin yuttuğu her maddeden sonra uzaya biraz enerji gönderdiğini , kara deliklerin birleşmesinin uzayı büyülttüğünü ve her cm^2 de saniyede milyonlarca parçacık ve anti parçacığın oluştuğunu da düşününce bu birleşme uzayı küçültmekten çok büyültüğü rahatlıkla anlaşılabilir...)

Gönderi tarihi:

Tekrar söylüyorum ; ben içinde "sıfır hacim" ifadesi geçen bilimsel bir makale görmedim. Bu ifade bana 'yokluk' manasını katmak için kasıtlı olarak yerleştirilmiş gibi görünüyor. "Senin okumaman bu ifadenin ilgili teoride olmadığı anlamına gelmez" diyen var ise lütfen bana dayanağını da göstersin...

bir şeyin doğru olduğuna sizi ikna eden şey onun illaki bi kaynakta yazıyor olması mı ???

bildiğim kadarıyla doğudan doğup doğudan batacak diyordu. bu durumda benim aklıma gelen tek şey dünyanın öğlene kadar normal öneceği , öğleden sonra da ters istikamette döneceği. aklıma daha değişik bir fikir gelmiyor...

benim bildiğim ise batıdan doğup doğudan batıyor olacağı.burda güneş ifadesiyle kastedilense(bildiğim kadarıyla)İslamiyet. bildiğiniz gibi dün geçtikçe batıdaki müslüman olan insanların sayısı artıyor doğuda ise insanlar iyice bu konulardan uzaklaşıyor.(yanlışım varsa kusura bakmayın)

Saygılar... :clover:

Gönderi tarihi:

Evet ifade şudur:

Güneş batıdan doğup doğudan batacaktır.Ama Mustafa'nın dediği de mantık olarak dünyanın bir kısmı için geçerli.Zira eğer bu geri dönüş hareketi yaşanacaksa,güneş doğduktan sonra bu olayın gerçekleştiği yerlerde güneş doğudan doğup tekrar aynı yerden batacaktır..

Saygı ve sevgilerimle..

Gönderi tarihi:
burda güneş ifadesiyle kastedilense(bildiğim kadarıyla)İslamiyet. bildiğiniz gibi dün geçtikçe batıdaki müslüman olan insanların sayısı artıyor doğuda ise insanlar iyice bu konulardan uzaklaşıyor.(yanlışım varsa kusura bakmayın)

hiç bu şekilde düşünmemiştim... :?

Gönderi tarihi:

gönderdiğin yazının 23. sayfasında 2. paragrafına bak... kara delikler yuttuğu her cisimle kütlesini arttırır diye bir cümle var... eğer hacimsizlerse nasıl kütlesini arttırıyorlar?

Bildiğimiz fizik kanunlarından hiç biri tekillik için söz konusu değildir. "Hacimsiz" denmesinin nedeni matematiksel hesaplar. Noktanın tanımsız bir kavram olduğuyla ilgili bir alıntıya yer vermiştiniz. İşte burada da söz konusu olan budur. Matematiksel denklem sonuçları tekillik için "belirsizlik" oluyor. Tekilliğe doğru kütle değerleri sonsuza, yarıçap ise sıfıra yaklaşıyor.

farklı kaynakları araştırırsan 1 kilometre çapındaki bir cisimden de kara delik oluşabileceğini , 10^10 kilometre çapındaki bir cisimden de bir karadelik oluşabileceğini ; fakat bunların boyutlarının ve olay ufuklarının farklı olacağını bulabilirsin...

Bununla ilgili bir tereddütüm yok. Ancak bir karadelik ne kadar büyük ise, buharlaşma o derece yavaş oluyor. Bu yüzden 1 kilometre çapındaki cisimden oluşacak bir karadelik, daha bir şey yutmaya fırsat bulamadan yok olacaktır.

ayrıca başlangıç anındaki hacimsiz , sonsuz çekim gücü olan nokta bir kara delik değildir... kara delikler uzaydaki yoğunlu çok yüksek yapılardır. nasıl oluştukarını anlatmıştım. tekrar anlatmama gerek yok sanırım. fakat big bangdaki nokta uzayda değildi. o zaten kendisi bir uzaydı... belki de o bir madde bile değildi. çünkü hacmi olmayan bir şeye madde dememiz de imkansızdır...

"bir kara delik değildi" demişsiniz ancak "tekillik" noktasında özellikleri aynı. "Hacmi olmayan bir şeye madde dememiz imkansızdır" demişsiniz ama, buradaki "hacimsizlik" sıfatının noktasal konumdan geldiği de aşikardır. Yani bir tanımsızlıktan geliyor. Bildiğimiz fizik yasalarının tekillik için geçerli olmadığını da söylemiştik zaten.

şimdi bir daha düşün. uzay zaten o noktadan oluşuyordu. peki zamanın olay ufkuna girememesi için nerde olması gerekiyordu??? patlama anına kadar zaman yoktu zaten. zaman patlamadan sonra oluştu... ama zamansızlık içinde bir başlangıç nasıl oldu???

Zaman nedir? Zamanın 4. boyut olduğunu ve diğer boyutlardan soyutlanamayacağını söylemiştik. Bir de şunu ilave edeyim, hareket için bir zamana değil, zaman için bir harekete ihtiyaç vardır. Zira zaman maddenin hareketidir. Zaman, maddenin tekillikten kurtulması ile başlar. Ancak siz aksine, hareket için bir zamana ihtiyaç olduğunu iddia ediyorsunuz. Ama bu noktada yanılıyorsunuz. Şöyle ifade edeyim; bir karadeliğin tekillik noktasında zaman yoktur. Ancak tekilliğin çekim gücü devam etmektedir. Yani zamanın olmaması, tekilliğin faaliyetine engel değildir. Bunu başlangıç için de uyarlayabilirsiniz. Bir tepkime sonucunda madde tekillikten kurtuluyor, maddenin hareketi ile birlikte zaman da işlemeye başlıyor.

ayrıca kozmik yumurta diye birşey yok. çünkü patlamadan önce hiçbirşey 1yoktu. bir top ya da bir yumurta büyüklüğünde kozmik bir taş yoktu. o noktanın bir hacmi dahi yoktu... hacmi olmayan bir şeyi nasıl bir madde ile tarif edebiliyorsun???

Yine aynı "noktaya" geldik. Tekrar ediyorum; hacimsizlik sıfatı, matematiksel bir tanımsızlıktan gelmektedir. Hacmi olmayan bir şeyin madde ile tarifini soruyorsanız, "noktasal parçacıklar" ı da açıklamanız gerekir.

ha şunu bileydin. zaman diğer 3 boyutla etkileşimdedir. sonsuz çekim ve 0 hacimli bir noktada zaman yoktur. zaten bu soylediklerin benim soylediğim şeyi destekliyor. patlamadan önce zaman yoktu. peki patlamanın zamanı nasıl geldi???

çalışmayan bir saat nasıl 12:00'dan 12:01'e geldi?

benim cevabını istediğim soru bu...

Yukarıda bu soruyu yanıtlamıştım. Zaman, maddenin tekillikten kurtulması ile başlar. Maddenin tekillikten kurtulması için de bir zamana ihtiyacı yoktur...

öyle bir ihtimalin olmadığı yıllar önce bulundu zaten. fakat sanırım senin son 10-12 yılın buluşlarından haberin yok. (geçen mesajda gönderdiğin yazı da zaten 1994'e ait) daha önceki yazımda da bahsettim. kara delikler evreni küçültmekten çok evrenin büyümesine yardımcı oluyorlar. evrenin büyümesine yardımcı olan bir güç nasıl evrenin tamamını çekebilir ki?

ve yapılan araştırmalar kara deliklerin zamanla küçüldüğünü , sadece birleşen kara deliklerin büyüyebildiğini ortaya koymuştur... bir kara delik yok olacak , başka bir yerde başka bir kara delik ortaya çıkacaktır... bir kara delik başka bir kara delikle birleşecek , yeniden küçülecek , yeniden birleşecek , birleşemediğinde de yok olacaktır... işte uzayda zaman böyle geçmektedir...

ayrıca çapı güneşin çapının 10 katı olan bir yıldızdan oluşacak bir kara deliğin çekim alanı (olay ufku) sadece 50-60 kilometre civarındadır... ve bu kara deliğin yok olması 2-3 gün sürer... işte bu yüzden milyonlarca gezegenle beslenebilecek kara deliklerin güneşimizden milyonlarca kat büyük olması gerekmektedir... aksi takdirde sadece kendisine yaklaşan gök taşlarını , gezegenleri (en iyi ihtimalle güneş sistemini yutabileceklerdir)

ayrıca kara delik tarafından yutulan maddelerin kaybolmadığı bilinmektedir. bir madde kara delik tarafından yutulurken enerji ortaya çıkmaktadır. bu enerji ışık hızından yüzlerce kat daha hızlıdır. buna rağmen bu enerjinin büyük bir kısmı kara deliğin kütlesine eklenir fakat bir kısmı da kara deliğin çekim alanından kurtularak uzayda elektromanyetik dalga olarak ilerler. (yukarda parçacıkları anlatmıştım. bu da onun gibi)

ve son olarak olay ufku 0'a inen kara delikler yok olurlar. yok olan kara delikler de yeniden toz ve gaz bulutu olur ve ardından yeni gezegenler meydana gelir...

Ayrıca...

http://www.ntvmsnbc.com/news/369817.asp

bu adreste kara deliklerin birleşmesi ile ilgili bir deneyden bahsediliyor...

yazının 3. (reklamdan sonraki 2.) paragrafını incelediğinizde uzayda bükülmeye yol açtığını ve bu bükülmenin uzayı genişlettiğini yazıyor...

yazının 4. (reklamdan sonraki 2.) paragrafinda ise çekim alanlarının iki kara deliğin toplam çekim alanından da fazla olduğunu yazıyor.

gördüğün gibi kara deliklerin birleşmesi sadece çekim alanlarının artmasına değil uzayın da büyümesine yol açıyor. (kara deliğin yuttuğu her maddeden sonra uzaya biraz enerji gönderdiğini , kara deliklerin birleşmesinin uzayı büyülttüğünü ve her cm^2 de saniyede milyonlarca parçacık ve anti parçacığın oluştuğunu da düşününce bu birleşme uzayı küçültmekten çok büyültüğü rahatlıkla anlaşılabilir...)

Yazıda bahsedilen, karadelik birleşmelerinin evrenin genişlemesine neden olduğu değil, uzay-zamanın genişlemesine neden olduğudur. Evren ve uzay-zaman aynı şeyler değildir. Kavramları karıştırmayalım lütfen. Örneğin bugün için evrenin sonsuz olduğunu düşünmüyoruz. En son yapılan hesaplar evrenin (rakamdan tam emin değilim. Yanılıyor olabilirim) 75 milyar ışık yılı genişliğinde olduğu. Oysa karadelikler uzay-zamanı sonsuz olarak bükerler. Bu duruma bakarak evren sonsuzdur diyebilir miyiz?

Evet teoriye göre karadeliklerde enerjinin korunumu ilkesine ters olarak parçacık ve antiparçacıklar oluşuyor. Ancak bunlar çok kısa bir süre içerisinde kendilerini yok ediyorlar. Bu durumdan yalnızca olay ufkunun hemen yanında oluşan parçacıklar kurtulabiliyor. Yani oluşan parçacıkların çok çok küçük bir kısmı evrenin envanterine dahil oluyor.

Gönderi tarihi:

Öncelikle buna bi cevap vereyim isterseniz;

Bu duruma dünya'nın dönüş yönünün bi şekilde değişmesi neden olabilir.Buna sebep olabilecek etkiyi doğuracağı sonuçları tahmin bile edemiyorum..

Sevgili Yamyam;

Uzun zaman oldu seninle karşılıklı tartışmayalı,özlemişim..:) Görüyorum ki hala big bang konusun da takılıyoruz.Önceki yazılarımdan bir fikir edinmişsindir sanırım ben evrimi de big bang'i de kesinlikle yoktur diye yok saymıyorum.Benim bunlar hakkında sorularım var hala cevaplanmamış (Enazından ciddi olarak).Madem konu big bang onunla ilgili sorumu yineleyeyim;

Tamam senin/sizin dediğiniz gibi bir ''big bang'' olayı olmuş olsun.Yani türkçesiyle büyük patlama.Bu patlayan şey şu anda uzayı kaplayan tüm maddeleri bünyesinde kaplayan konsantre bir küre diyelim.İşte sorular:

Bu küre nereden geldi?İçinde patladığı uzay nereden geldi?Uzay da başka adını bilmediğimiz bir ''şey'' içerisinde mi?Bu bir tesadüfse başka uzaylar ve evrenlerin de olması gerekmez mi?

Bunların cevabını alabilirsem mutlu olacağım..:)

Saygı ve sevgilerimle arkadaşlar.. :clover:

Sevgili taurusmutis ; maalesef tüm bu sorular bugün için hala çözülebilmiş değil. Bazı teoriler olsa da birer spekulasyondan öteye gidemiyor.

Gönderi tarihi:

ben şimdilik sadece yam-yama ve MousTaPHa ya teşekkür etmek istiyorum katkılarından dolayı, çok bilgilendirici detayları olan bir tartışma oluyor ve en önemlisi çok seviyeli... Öğretici, faydalı, eğitici tartışma için teşekkürler arkadaşlar.

Sevgi ve saygılar size :clover:

Gönderi tarihi:
Zaman nedir? Zamanın 4. boyut olduğunu ve diğer boyutlardan soyutlanamayacağını söylemiştik. Bir de şunu ilave edeyim, hareket için bir zamana değil, zaman için bir harekete ihtiyaç vardır. Zira zaman maddenin hareketidir. Zaman, maddenin tekillikten kurtulması ile başlar. Ancak siz aksine, hareket için bir zamana ihtiyaç olduğunu iddia ediyorsunuz.

bu noktada demek ki zaman maddenin özgürlüğü oluyor.zaman olmadığı zaman madde olduğu yerde kaskatı kalacak.demek bu özgürlükten dolayı herşey dönüp duruyor :)

Gönderi tarihi:

bu noktada demek ki zaman maddenin özgürlüğü oluyor.zaman olmadığı zaman madde olduğu yerde kaskatı kalacak.demek bu özgürlükten dolayı herşey dönüp duruyor :)

Hareket halinde olmak maddenin en önemli özelliğidir.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.