Gönderi tarihi: 5 Nisan , 2015 10 yıl Admin Çok Bilinmeyen 10 Sağlıklı Yiyecek Amerikan Time dergisi "Kimsenin pek tanımadığı çok sağlıklı 10 yiyeceği" sıraladı. Time dergisinin listesinde yer alan bu 10 bitki, sebze ve meyvenin çoğu ülkemizde bilinmiyor. Ancak bu yiyeceklerin her biri vücudumuzun ihtiyacı olan mineralleri taşıyor. İşte Time dergisine göre pek tanınmayan 10 yiyecek:
Gönderi tarihi: 5 Nisan , 2015 10 yıl Yazar Admin 1. Limequat Yeşil limon ve kumkata benzeyen bu bitki fındık büyüklüğündedir. Temmuz ve kasım ayları arasında marketlerde satılan bu minik bitki C vitamini ve lif deposudur. Bir elma gibi yiyebileceğiniz gibi reçeli de yapılıyor.
Gönderi tarihi: 5 Nisan , 2015 10 yıl Yazar Admin 2. Wakame Bir denizyosunu çeşidi olan wakame daha çok sebzeli çorbalarda kullanılır. Düşük kalorili olan bu bitki çeşidi önemli bir antioksidan kaynağıdır. Wakame bitkisini çorbalarınızda kullanabileceğiniz gibi, salatalarda da kullanılabilir.
Gönderi tarihi: 5 Nisan , 2015 10 yıl Yazar Admin 3. Pu-erh çayı Zayıflatıcı çaylar arasında ilk sırada gösterilen Pu-erh çayı, Çin'in Yunnan bölgesinde yetişiyor. Kırmızı çay olarak da bilinen Pu-erh çayı tam okside özelliği taşıyor. Pu-erh çayı şarap gibi yıllandıkça tadını daha iyi bulur. Polifenoler zengini olan bu çay ayrıca kolestrolü dengeleyici etkisi de bulunuyor.
Gönderi tarihi: 5 Nisan , 2015 10 yıl Yazar Admin 4. Pomelo Görünüşü itibarıyla yeşil greyfutu andıran pomelo ekşi bir kavun tadında. ABD'nin Kaliforniya eyaletinde yetişen bu bitki marketlerdeki yerini yaz ortaları ve sonbaharda alıyor. Düşük kalorili bu meyve zengin lif ve potasyum içerir. Kanseri önleyen antioksidanları da bünyesinde barındırır.
Gönderi tarihi: 5 Nisan , 2015 10 yıl Yazar Admin 5. Pluot Kayısı ve erik karışımı olan bu küçük meyvenin 20 türü bulunmaktadır. Lif, A ve C vitamini deposu olan bu meyvenin her bir tanesi 40 ile 80 kalori içerir. Meyve olarak tüketilebileceği gibi sos yapımında da kullanılır.
Gönderi tarihi: 5 Nisan , 2015 10 yıl Yazar Admin 6. Helvacı kabağı Bir kabak türü olan helvacı kabağı küremsidir. Üzeri dilimli, pürtüklü, düz, kirli sarı ya da kırmızımtırak renklidir. Antioksidan özelliğinin yanı sıra A ve C vitamini içerir. Helvacı kabağı potasyon ve lif zengini bir sebzedir. Lahana gibi çorbası yapıldığı gibi kaynatılarak da tüketiliyor. Helvacı kabağı (Cucurbita maxima), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından bir kabak türü. Meyvesi küremsidir ya da basık küremsidir. Üzeri dilimli, pürtüklü veya düz, kirli sarı ya da kırmızımtırak renklidir. Etli kısmı sarı-turuncu renkte olup, genellikle tatlı yapılarak yenir.
Gönderi tarihi: 5 Nisan , 2015 10 yıl Yazar Admin 7. Celeriac Görünüşü itibariyle kerevize pek benzemeyen bu sebzenin tadı kerevize çok yakındır. B6, C ve K vitamini içeren celeriac potasyum ve magnezyum zengini. Pahalı olmayan bu sebze mutfakta çok amaçlı kullanılabilir. Yemeği yapılabileceği gibi salatada da kullanılır.
Gönderi tarihi: 5 Nisan , 2015 10 yıl Yazar Admin 8. Teff Afrika'nın kuzeyinde yetiştirilen bir tahıl çeşidi olan teff, mangenez, demir, lif, protein, B vitamini ve çinko zengini. Glutensiz olan bu tahil Etiyopya'da ekmek yapımında kullanılır. Bir bardak pişirilmiş teff günlük kalsiyumun yüzde 40'nı ve sekiz temel amino asit ihtiyacını karşılar.
Gönderi tarihi: 5 Nisan , 2015 10 yıl Yazar Admin 9. Çemenotu - Fenugreek Yemeklere tat vermek için kullanılan bu bitki çok amaçlı kullanılabilir. Fenugreek tohumu demir, potasyum, kalsiyum, lif ve kolin zenginidir. Fenugreek yaprakları salatada kullanılabileceği gibi unundan salamura yapılabilir. Çemen otu ya da buyotu bir ottur. En sık kullanıldığı bölge olan Yozgat ve Kayseri'deki yerel ismi çaman otudur. (Trigonella foenum-graecum/tıbbi tanım: Semen Foenugraeci), baklagiller familyasına ait bir ot türü. Anavatanı Yakın Doğu, özellikle Lübnan ve Suriye, Güneybatı Avrupa, Hindistan ve Çin'dir. Çin'den Akdeniz'e kadar geniş bir alana yaygındır. Tohumları ve bazı ülkelerde yeşil yaprakları da ıspanak gibi tüketilmektedir. Tadı acımsı ve aromatiktir. Esansında 40 çeşit madde bulunur. Kullanımı çok eskilere dayanmakta olup günümüzde Ortadoğu ve Hint Mutfağında kullanılmaktadır. Türk Mutfağında özellikle çemen tozu şekilinde bilinir. Bu toz bol salçaya ve birkaç diğer içeriklere katılarak kahvaltılarda yenilen macun yapılı çemen üretilir.
Gönderi tarihi: 5 Nisan , 2015 10 yıl Yazar Admin 10. Semiz otu Akdeniz mutfağına özgü olan semiz otu Batılı ülkelerde pek tanınmamakta. Omega 3 zengini olan semiz otu C ve E vitaminleri içerir. Lif zengini olan semiz otu pektin de içerir. Ekşimtırak olan bu bitki salata, sos ve sandiviçlerde kullanılabilir. Semizotu (Portulaca oleracea), semizotugiller familyasından bir bitki olup yaprakları salata olarak, ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Kökeni Ortadoğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır.
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.