Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Çok Bilinmeyen 10 Sağlıklı Yiyecek

 

Amerikan Time dergisi "Kimsenin pek tanımadığı çok sağlıklı 10 yiyeceği" sıraladı. Time dergisinin listesinde yer alan bu 10 bitki, sebze ve meyvenin çoğu ülkemizde bilinmiyor. Ancak bu yiyeceklerin her biri vücudumuzun ihtiyacı olan mineralleri taşıyor.

İşte Time dergisine göre pek tanınmayan 10 yiyecek:

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

1. Limequat

Yeşil limon ve kumkata benzeyen bu bitki fındık büyüklüğündedir. Temmuz ve kasım ayları arasında marketlerde satılan bu minik bitki C vitamini ve lif deposudur. Bir elma gibi yiyebileceğiniz gibi reçeli de yapılıyor.

 

Limequat_03.jpg

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

2. Wakame

Bir denizyosunu çeşidi olan wakame daha çok sebzeli çorbalarda kullanılır. Düşük kalorili olan bu bitki çeşidi önemli bir antioksidan kaynağıdır. Wakame bitkisini çorbalarınızda kullanabileceğiniz gibi, salatalarda da kullanılabilir.

 

Wakame.jpg

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

3. Pu-erh çayı

Zayıflatıcı çaylar arasında ilk sırada gösterilen Pu-erh çayı, Çin'in Yunnan bölgesinde yetişiyor. Kırmızı çay olarak da bilinen Pu-erh çayı tam okside özelliği taşıyor. Pu-erh çayı şarap gibi yıllandıkça tadını daha iyi bulur. Polifenoler zengini olan bu çay ayrıca kolestrolü dengeleyici etkisi de bulunuyor.

 

pu.jpg

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

4. Pomelo

Görünüşü itibarıyla yeşil greyfutu andıran pomelo ekşi bir kavun tadında. ABD'nin Kaliforniya eyaletinde yetişen bu bitki marketlerdeki yerini yaz ortaları ve sonbaharda alıyor. Düşük kalorili bu meyve zengin lif ve potasyum içerir. Kanseri önleyen antioksidanları da bünyesinde barındırır.

 

Pomelo_02.jpg

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

5. Pluot

Kayısı ve erik karışımı olan bu küçük meyvenin 20 türü bulunmaktadır. Lif, A ve C vitamini deposu olan bu meyvenin her bir tanesi 40 ile 80 kalori içerir. Meyve olarak tüketilebileceği gibi sos yapımında da kullanılır.

 

pluot.jpg

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

6. Helvacı kabağı

Bir kabak türü olan helvacı kabağı küremsidir. Üzeri dilimli, pürtüklü, düz, kirli sarı ya da kırmızımtırak renklidir. Antioksidan özelliğinin yanı sıra A ve C vitamini içerir. Helvacı kabağı potasyon ve lif zengini bir sebzedir. Lahana gibi çorbası yapıldığı gibi kaynatılarak da tüketiliyor.

 

596.jpg

 

 

Helvacı kabağı (Cucurbita maxima), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından bir kabak türü.

Meyvesi küremsidir ya da basık küremsidir. Üzeri dilimli, pürtüklü veya düz, kirli sarı ya da kırmızımtırak renklidir. Etli kısmı sarı-turuncu renkte olup, genellikle tatlı yapılarak yenir.

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

7. Celeriac

Görünüşü itibariyle kerevize pek benzemeyen bu sebzenin tadı kerevize çok yakındır. B6, C ve K vitamini içeren celeriac potasyum ve magnezyum zengini. Pahalı olmayan bu sebze mutfakta çok amaçlı kullanılabilir. Yemeği yapılabileceği gibi salatada da kullanılır.

 

Celeriac.jpg

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

8. Teff

Afrika'nın kuzeyinde yetiştirilen bir tahıl çeşidi olan teff, mangenez, demir, lif, protein, B vitamini ve çinko zengini. Glutensiz olan bu tahil Etiyopya'da ekmek yapımında kullanılır. Bir bardak pişirilmiş teff günlük kalsiyumun yüzde 40'nı ve sekiz temel amino asit ihtiyacını karşılar.

 

macro-teff-seed.jpg

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

9. Çemenotu - Fenugreek

Yemeklere tat vermek için kullanılan bu bitki çok amaçlı kullanılabilir. Fenugreek tohumu demir, potasyum, kalsiyum, lif ve kolin zenginidir. Fenugreek yaprakları salatada kullanılabileceği gibi unundan salamura yapılabilir.

 

fenugreek-seeds-whole-1.jpg

 

 

Çemen otu ya da buyotu bir ottur. En sık kullanıldığı bölge olan Yozgat ve Kayseri'deki yerel ismi çaman otudur. (Trigonella foenum-graecum/tıbbi tanım: Semen Foenugraeci), baklagiller familyasına ait bir ot türü. Anavatanı Yakın Doğu, özellikle Lübnan ve Suriye, Güneybatı Avrupa, Hindistan ve Çin'dir.

Çin'den Akdeniz'e kadar geniş bir alana yaygındır. Tohumları ve bazı ülkelerde yeşil yaprakları da ıspanak gibi tüketilmektedir. Tadı acımsı ve aromatiktir. Esansında 40 çeşit madde bulunur. Kullanımı çok eskilere dayanmakta olup günümüzde Ortadoğu ve Hint Mutfağında kullanılmaktadır. Türk Mutfağında özellikle çemen tozu şekilinde bilinir. Bu toz bol salçaya ve birkaç diğer içeriklere katılarak kahvaltılarda yenilen macun yapılı çemen üretilir.

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

10. Semiz otu

Akdeniz mutfağına özgü olan semiz otu Batılı ülkelerde pek tanınmamakta. Omega 3 zengini olan semiz otu C ve E vitaminleri içerir. Lif zengini olan semiz otu pektin de içerir. Ekşimtırak olan bu bitki salata, sos ve sandiviçlerde kullanılabilir.

 

semizotunun-faydalari_646x340.jpg

 

 

Semizotu (Portulaca oleracea), semizotugiller familyasından bir bitki olup yaprakları salata olarak, ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Kökeni Ortadoğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.