Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Co-Admin

 

 

temiz_icme_suyu_h32029.jpg

 

 

Suya kanalizasyon karışması sonucu, koliform bakteri adı verilen mikropların suya bulaşabileceğini ve koliform bakteri bulunmasının hastalık yapıcı mikoorganizmaların da olabileceğinin bir göstergesi olduğunu biliyoruz. Böyle bir durumda birey olarak nasıl davranmalıyız? 

Öncelikle bilmeliyiz ki mikroorganizmalar çok çeşitli ve genelde günlük hayatımızda pek rastlayamayacağımız, üstün denilebilecek özelliklere sahip canlılardır ve canlı oldukları için de diğer bütün özelliklerinden bağımsız olarak çeşitli yöntemlerle öldürülebilirler.

Bu ifade biraz sert olabilir, ancak suyun mikroplardan temizlenmesindeki temel yaklaşımımız 35-36 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda yaşayan mikropları öldürmek olmalıdır. Çünkü bu sıcaklıklarda yaşayan mikroplar insanlarda hastalıklara neden olabilirler. Herhangi bir işlemle sadece üremesini engellediğiniz mikroorganizmaların buzdolabında veya hava almayan bir pet şişenin içinde ne tür davranış sergileyeceğini, toksin üretip üretmeyeceğini kestirebilmek mümkün olmaz. Bu nedenle suda koliform bakteri saptanmışsa sizin bu aşamadan sonra yapacaklarınız koliform bakterileri daha dogrusu sudaki tüm bakterileri öldürmeye yönelik girişimler olmalıdır. Koliform bakteri dışında suda bulunabilecek diğer mikroorganizmlara (ki bunlara toplam canlı denilir) daha sonraki yazılarımızda değineceğiz.

Suyunuzu kaynatın

Sudaki mikroorganizmaları öldürebilmek için kullanılabilecek en iyi yöntem suyun kaynatılmasıdır. Suları 30 saniye süreyle kaynatmak yeterlidir, uzun süreli kaynatma suda bulunabilecek ağır metallerin (kurşun, demir, baryum vs) miktarlarının göreceli olarak artmasına neden olabilir (su buharlaşıp uçacağı ancak ağır metaller kalacağı için). Kaynatmada sakınca olarak ileri sürülen suyun tadının kötüleşmesi sudaki gazların kaynatma sırasında uçmasından kaynaklanır (kaynatma sırasındaki fokurdama ve aşağıdan yukarıya doğru baloncuklar çıkması gazların ortamdan uzaklaşmasının göstergesidir); bu nedenle kaynatılmış suyu kaptan kaba 5-6 kez aktarırsanız yeterince havalanacak ve tadı yerine gelecektir.

Daha önceki laboratuvar çalışmalarımızda, kaynatılmış suyun oda sıcaklığında, güneş görmeyecek şekilde saklandığında uzun süre içinde bakteri üremeden kaldığını gördük.

KAYNATTIĞINIZ SUYU BUZDOLABINA KOYMAYIN, GÜNEŞ GÖRMEYECEK ŞEKİLDE (GÖLGEDE) VE ODA SICAKLIĞINDA MUHAFAZA EDİN.

Özellikle evinizde bebek, hasta veya yaşlı varsa ve uygun şekilde arıtma ve dezenfeksiyon işlemine tabii tutulmuş şebeke suyu dışında bir su kullanıyorsanız (damacana, şişe, su artıma cihazından elde edilen su vb gibi) suyunuzu kesinlikle kaynatmalısınız. Eğer şebeke suyunuzun uygun şekilde arıtıldığından emin değilseniz özellikle Mayıs-Haziran ve Eylül-Ekim aylarında suyunuzu kaynatmadan içmemenizi önerebiliriz. Hele hele Eylül-Ekim-Kasım aylarında küçük çocuğunuzda ishal görüyorsanız bu büyük olasılıkla sudaki virüslerden kaynaklanacağından çocuğunuza mutlaka kaynatılmış su vermeniz önerilir.

Sudaki mikropları öldürmek için klor, iyot vb gibi kimyasal maddeler de kullanılabilmekle birlikte ev ortamında çok pratik olmayacaktır. Kaynatma dışındaki diğer mikrop öldürücü yöntemlere daha sonraki yazılarımızda değineceğiz.

 

Su arıtma cihazlarının güvenilirliği

Yapılan çalışmalarda su arıtma cihazlarının doğası gereği zamanla kendilerinin mikrop kaynağı haline geldiği tespit edilmektedir. Biz de yaptığımız çalışmalarda 1-6 ay süresi içinde su arıtma cihazlarının sudaki mikropları temizlemek yerine suya mikrop bulaştırdıklarını gözlemliyoruz. 

 

Yukarıda yazılanlardan bağımsız olarak şunu belirtmek gerekir ki:

Normal şartlarda halkın içme suyu ihtiyacı damacana, arıtma cihazı, şişe su, kaynatma, bireysel klorlama gibi suni çözümlerle geçiştirilemez. Evlerin musluklarından temiz ve güvenilir su akmasını sağlamak yerel yönetimlerin asli ve ötelenemez görevidir.

 

 

 

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.