Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Şamil Basayev öldürüldü


berceste

Önerilen İletiler

Şamil Basayev öldürüldü

 

Rusya’nın bir numaralı hedefi olan Çeçen liderlerden Şamil Basayev öldürüldü. Rusya İç İstihbarat Teşkilatı FSB Başkanı Nikolay Patruşev, Basayev’in önceki gece İnguşetya Cumhuriyeti’nde düzenlenen bir operasyonla öldürüldüğünü bildirdi.

 

Çeçenlerin internet sitesi Kavkaz-Center da Basayev’in öldüğünü doğruladı. Operasyonun, Rusya’da bu hafta düzenlenecek G-8 zirvesinin öncesine denk gelmesine dikkat çeken Patruşev, Basayev’in zirve sırasında bazı eylemler yaparak Moskova’ya siyasî baskı oluşturmayı planladığını öne sürdü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, operasyona katılanların devlet madalyasıyla ödüllendirileceğini açıkladı. Patruşev, Basayev’in bir grup arkadaşıyla birlikte İnguşetya’da ‘büyük terör eylemlerine hazırlandıkları’ sırada öldürüldüğünü söyledi. Moskova'nın Sesi radyosuna demeç veren Çeçen direnişçilerin temsilcisi Ahmet Zakayev de Basayev'in ölümünün Çeçenistan'da hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini söyledi.

 

Çeçenistan’ın Rusya yanlısı Devlet Başkanı Alu Alhanov, gelişmeyi, "kanunsuz silahlı gruplarla mücadelenin sona erdiği gün" olarak nitelendirdi. Çeçen savaşçıların takibinde önemli rol oynayan Rusya yanlısı Çeçen Başbakan Ramzan Kadirov ise Basayev’in öldürülmesine çok sevindiğini; ancak bunu kendisinin gerçekleştirmemiş olmasına üzüldüğünü ifade etti. Basayev, Ramzan Kadirov’un babası olan Rus yanlısı Devlet Başkanı Ahmet Kadirov’un 9 Mayıs 2004’te öldürüldüğü bombalı saldırının sorumluluğunu üstlenmişti. Basayev’in öldürülmesi, Rusya’nın bağımsızlık yanlısı Çeçen liderlere düzenlediği suikastların son halkasını oluşturdu. Çeçenistan’ın efsane liderlerinden Cahar Dudayev, birinci Çeçenistan savaşı sırasında kullandığı uydu telefonu vasıtasıyla yeri tespit edilerek 22 Nisan 1996’da füzeli saldırıyla öldürülmüştü. Dudayev’den sonra kısa bir süre devlet başkanlığı görevini yürüten Selimhan Yandarbayev ise 14 Mart 2004’te Katar’da aracına konulan bombanın patlaması sonucu ölmüştü. Çeçen lider Aslan Mashadov ise Rus güçlerinin Mart 2005’te Tolstoy-Yurt köyünde düzenlediği saldırıda hayatını kaybetmişti. 1994-1996’da Çeçen savaşçılara liderlik eden Mashadov, Rus güçlerin çekilmesinden sonra Çeçenistan devlet başkanı olmuştu. Mashadov’un yerine getirilen Abdülhalim Sadullayev ise 17 Haziran 2006’da Argun’da düzenlenen operasyonda öldürülmüş, göreve Doku Umarov’un getirildiği duyurulmuştu.

 

Beslan okul baskınını üstlenmişti

 

Çeçenistan’ın Vedeno köyünde 1965’te doğan Basayev, adını ilk kez bir Rus uçağını Ankara’ya kaçırarak duyurdu. Cahar Dudayev’in emriyle 1992’de Abhazya’ya gönderilerek Çeçen birliklerin komutanı olan Basayev, aynı yıl Kafkas Halkları Konfederasyonu birliklerinin komutanlığına getirildi. Basayev, 1994’te Rusların Çeçenistan’ı işgal etmesinden sonra, Rusya tarafından en çok aranan Çeçen komutanlardan biri haline geldi. Basayev, Nisan 1996’da Çeçen Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilirken, 1998’de Cahar-Kale’de yapılan Çeçen-Dağıstan Halkları Kongresi’nde başkan seçildi. Eylül 2004’te çoğu çocuk en az 334 kişinin hayatını kaybettiği Beslan okulu baskınının yanı sıra çok sayıda eylemi üstlenen Basayev, Rusya ile sonuna kadar savaşılması fikrini savunuyordu. Rusya ise Grozni’yi savunurken bacağının bir kısmını kaybeden Basayev’in başına 10 milyon dolar ödül koymuştu.

 

Moskova, aa - ZAMAN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ne diyelim allah rahmet eylesin . son yıllarda yanlış yollara sapmıştı okul baskını terör eylemiydi hiç hoş değildi ve bu yüzden çok destek kaybetti

sizler vatanı uğruna ölen müslümanlar için nasıl öldürüldü kelimesi kullanabilirsiniz.. sizler rusların çeçenistandaki yaptıkları dezenformasyon kokan haberlerine nasıl olurda inanırsınız ve sizler bir müslüman komutan hakkında nasıl suizanda bulunursunuz..tiyatro baskınında kendi vatandaşlarını bile acımadan zehirleyen bir rusyaya okul baskınında nasıl inanırsınız yazık çok yazık...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.