Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:

Alevî dedesinden köye ikinci cami

Afyonkarahisar’da bir Alevi kasabasında cami yetersiz kalınca aralarında para toplayan halk, ikinci camiyi yaptırdı.

Alevi dedesi Ali Demir, caminin yapılması için emek harcayanların başında geliyor. Aleviliğin yanlış tanıtıldığını belirten Alevi dedesi, “Aleviliği İslamiyet’ten ayrı bir dinmiş gibi tanıtanlar karmaşadan başka bir iş yapmıyor. Birlik beraberliğe ihtiyaç var.” diyor. AK Partili Belde Belediye Başkanı Cemal Çakır ise Alevi olmalarından dolayı birçok yerde zorluk çektiklerini söylüyor. Camide açılan yaz Kur’an kursunda 100’den fazla öğrenci öğrenim görüyor.

Afyonkarahisar’ın İscehisar ilçesine bağlı Alanyurt’ta halkın tamamı Alevi. Halk Aleviliğin İslamiyet’ten ayrıymış gibi tanıtılmasından yakınıyor. Aleviliği, güzel huy, güzel ahlak ve sevgi olarak tanımlayan Alevi dedesi Ali Demir, “Bizim rehberimiz Kur’an’ı Kerim’dir. Yüce Peygamber’imizin getirdiği en yüce din İslam’dır.” diyor. Alevilik’te Hz. Ali’yi Hz. Muhammed’den üstün tutma gibi inanış olmadığını kaydeden Demir, Çerkezlerin, Yörüklerin, Türkmenlerin kendilerine has kültürleri olduğu gibi Aleviliğin de bir kültür olarak benimsenmesini, ayrımcılık yapılmamasını istiyor.

Köyün eski camisi yetersiz kalınca aralarında para toplayarak cami yaptırmaya karar verdiklerini söyleyen Demir, isteyenin camiye isteyenin cemevine gidebileceğini ifade ediyor. İmam olmadığı zamanlarda namaz kıldırdığını anlatan Demir, hac vazifesini de yerine getirdiğini söylüyor.

Bir Alevi’nin cami için arsa bağışladığını belirten Belediye Başkanı Cemal Çakır ise “Cami inşaatı bittikten sonra halı yardımı için duyuru yaptım. Bir günde 80 halı bağışlandı.” diyerek, Alevilerin yardımsever olduğunu ifade ediyor. Köy imamı, yaz Kur’an kursuna 100 öğrencinin Kur’an öğrenmek için kayıt yaptırdığını bildirdi. Alanyurt’un Alevi olmasına rağmen din görevlilerine sahip çıktığını ifade eden imam, vakit namazlarında caminin boş kalmadığını sözlerine ekledi.

Yeni cami 3 yılda bitirildi

2 bin 250 nüfuslu Alanyurt, 1992’de belediyelik oldu. Köyün eski camisi 1935’te restore edilerek hizmete açıldı; ancak belediyelik olduktan sonra yetersiz kaldı. İkinci camiyi yaptırmaya karar verdiklerinde bazı Alevi vatandaşların tarlasını satarak bağışladığını belirten Belediye Başkanı Cemal Çakır, “Yaklaşık 300 bin YTL’ye mal olan caminin kaba işçiliğini imece usulüyle yaptırdık. Vatandaşların çabasıyla 3 yılda hizmete açtık.” diye konuştu.

ZAMAN

Gönderi tarihi:

Alevilerin ibadet yeri cemevleridir(!) bunu senin de bilmen lazım...

türkiyenin 35-40 milyonu biliyor . bizim kuranımız saz Allahımız Ali dir.

Gönderi tarihi:
  • Yazar

Kuran saz ? :excl:

Allah Ali ? :excl:

nasıl oluyor bu?

siz ne dediğinizin farkında mısınız? :excl:

• 8 ay sonra...
Gönderi tarihi:
Kuran saz ? :excl:

Allah Ali ? :excl:

nasıl oluyor bu?

siz ne dediğinizin farkında mısınız? :excl:

Önce siz Aleviligi ögrenin sonra bu sorulari sorun lütfen. Tabiiki Alevilerin ibadet yeri cemevleridir. Bunu artik kabul edin ve icinize sindirin.

Gönderi tarihi:

Alevilik müslümanligin bir ekolüdür,Alevilik dinsizlik degildir,Hz.Ali'yi ALLAH olarak yorumlayanlar bu kategoriye tabi olamazlar.Onlar istedikleri kadar<saz calsinlar.

Yanlis anlasilmasin ben Alevilerin sazla ibadet yapmalarini degil sazi Kur-an yapmalarini elestiriyorum.

Bir Alevi dedesi cami yaptirmissa bunda sasilacak bir yan yoktur,müslümansa eger cami yaptirmis olmasida cok dogaldir,yok müslüman degil Alevidir deniyorsa insanlik yapmistir,ama dini bilgisi olan herkes bilirki aleviler müslümandir,müslüman degilz diyenleri varsada istisnalar kaideyi bozmaz.

saygilarla

Gönderi tarihi:

bence burada yapılmış olan davranış güzel ve çok ince bir düşünce.herkes ibadetin nerede yapılacağını biliyorsa sorun yok.dini ve kültürleri ayrım noktasında irdelemeyelim diyorum,teşekkürler

• 2 hafta sonra...
Gönderi tarihi:
Alevilik müslümanligin bir ekolüdür,Alevilik dinsizlik degildir,Hz.Ali'yi ALLAH olarak yorumlayanlar bu kategoriye tabi olamazlar.Onlar istedikleri kadar<saz calsinlar.

Yanlis anlasilmasin ben Alevilerin sazla ibadet yapmalarini degil sazi Kur-an yapmalarini elestiriyorum.

Bir Alevi dedesi cami yaptirmissa bunda sasilacak bir yan yoktur,müslümansa eger cami yaptirmis olmasida cok dogaldir,yok müslüman degil Alevidir deniyorsa insanlik yapmistir,ama dini bilgisi olan herkes bilirki aleviler müslümandir,müslüman degilz diyenleri varsada istisnalar kaideyi bozmaz.

saygilarla

Sayin politika, nedense siz herseyi elestiriyorsunuz. Birazda yapilanra anlayisla bakin. Aleviler ibadeti namazda ve oructa degil insanda ariyorlar. Bu yöntam onlar icin tanriyla olan bir baglari. Önemli olan Allaha inanmak. Bunun dogru yolu sadece camiden ve Kur'andan gecmez, diger dinlere bagli insanlarda kilise ve incil üzerinden Allha inandiklarini syölüyorlar, saygi göstermek gerekir. Siz önce bir cem evi yaptirmak icin bagista bulunun, yok cem evlerini icinize sindirin o da yeter.

Saygilar

Gönderi tarihi:

Sevgili Isyanci,siz saniyorum benim yazdiklarimi okumadan iddialarda bulunuyorsunuz,iyice bir okuyun ne yazmisim diye.Ben ibadet ille camiden gecer namazla olur diye bir sey yazmismiyim iyice bir okuyun sonra degerlendirmenizi yapin.ve sevgiyle kalin

saygilarla

Gönderi tarihi:
Sevgili Isyanci,siz saniyorum benim yazdiklarimi okumadan iddialarda bulunuyorsunuz,iyice bir okuyun ne yazmisim diye.Ben ibadet ille camiden gecer namazla olur diye bir sey yazmismiyim iyice bir okuyun sonra degerlendirmenizi yapin.ve sevgiyle kalin

saygilarla

Sayin "politika", dikkat ederseniz bende zaten siz bu iddaalarda bulunuyorsunuz diye yazmadim. ben sadece Türkiye'deki bir gercegi ortaya koymak istedim. gelmis gecmis tüm TC hükümetleri bugüne kadar alevilerin ibadet yerini cami olarak gördükleri icin, alevi vatandaslarimizdan aldiklari vergi ele Diyanet üzerinden sunni mezhebine taraf oldular. Onlarin vergisi ile cami yapildi, imamlar ödeniyor, vs. Bu bakis tabiiki yillardan beri halka böyle anlatildigi icbn, halkimizda da yerlesmis gibi. Kimse durupta sormuyor, enden alavi cocuklar okullarda sunni dinegitimi almasi gerektigini. Neden devlet onlara maddi destekte bulunmadigini. Birakin destegi, daha dogru dürüst taninmadilar bile. Daha düne kadar, bir cok insanin aleviler hakkinda ne dedikerini herhalde sizde bilirsiniz, mesela, kestikleri yenmezmis, mum söndürürlermis gibi sacmaliklar. benim beklentim, herkesin duyarli olmasi ve kendine gördügü hakki baskasinada verilmsi icin ugrasmasi. malesef yillardan beri yan yana yasamamiza ragmen, birbirimizi tanimamisiz veya tanimak istememisiz. Bu birazda asimile politikasindan kaynaklaniyor hükümetlerin. Cünki öyle olmasaydi, kanun ile alevi köylerine camii yapilmasi sart kosulmazdi. Bunlar aelvileri sunnilestirmek icin yapilan politikalardir. bunu ismide asimilasyondur.

lütfen bunlara artik sirtimizi dönmeyelim, acikca söyleyelim dogrular nedir. neden avrupa ülekeside alevi din dersi verilsinde Türkiyede olmasin. Bu cok aci verici bir durum. Bizler devamli baskalarinin zoruylami kendi yanlislarimizi görecegiz?

Gönderi tarihi:
Alevilik dini simgelememelidir....

Peki nedir Alevilik?

Gönderi tarihi:

Alevi Hz.Ali'nin yolundan gidenlere verilen bir addir,Hz.Ali peygamberimizin damadidir dolayisi ile müslümandir.Ibadetler ictihatlarla tespit edilir,bu namazla olabilecegi gibi farkli yönelisler seklinde de olabilir önemli olan Allah'a yönelmektir.Alevilerin hepsi cemevine gider gitmelidir diye bir kaide olamaz,camilere gidip namaz kilan cok alevi arkadaslar taniyorum.Bizde herseyde oldugu gibi bu konulardada bir karmasalik yasanmaktadir.Tabiiki herseyde oldugu gibi Alevilerdede asiri fikirlere sahip olanlar vardir.Bir Alevi dedesinin Cami yaptirmis olmasi müslüman olarak iyi bir olaydir,cemevide yaptirabilirdi ama o camiyi uygun görmüsse bildigi birsey vardi demektir.Türkiyede cok gereksiz camilerin olup olmadigi konusu bu foruma ait bir tartisma konusu degildir.Ama tartisilabilir.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Alevi köylerine cami yaptırmanın amacı neidi? İşte gerçekler ortaya çıkıyor yavaştan. Tek amacın, alevileri sünnileştirmek olduğunun kanıtı bunlar. Ve bu uygulamalırındada, kısmende olsa amaçlarına ulaştıklarının göstergesi.

Benim köyümde kuruluşundan beri cami olduğu halde,cemevi yoktur. Çocukluğumdan hatırladığım kadarıyla,cemler sırayla evlerde yapılırdı. Yasaktı,kaçaktı tabiiki. Ama gelin görünki;Verdiğimiz vergilerden cömertçe diyanete kaynak aktarılabiliyor.

Sunni arkadaşlara soruyorum; Adalet böylemi olmalı? Bizim verdiğimiz vergiler,sadece sizler için nasıl kullanılır? Bir cevabınız varsa söyleyinde,kardeşlik başlasın. Yoksa, bencil düşüncelerinizle kardeşliği haketmiyorsunuz.

Saygılar.

Gönderi tarihi:

Sayin seyrekler,eger sorunuz bana ise ben kisaca sunu diyebilirim;Diyanet bütün inanc kesimlerine hizmet vermelidir.Laiklik herkesin kendi inancini korkusuzca yasayabilmesidir,inanclar bireylerin özgürük alanlari icinde oldugundan ibadetleri icin kimseye hesap verme zorunluluklari yoktur.Devlet inanc sahiplerinin ibadetlerine karismaz inanc sahipleride devletin isine karisamaz.

Ilerisürdügünüz sunnilestirme iddialarina cevap veremiyecegim, yanlis anlasilmasin vermeyacegim degil veremiyecegim cünkü bu konularla bugüne kadar fazla ayrintilara girerek ilgilenmedim.Neden Aleviler sunnilestirilmek istensin,bundan hangi cikarlar saglanabilir.Ben Alevilerin Allah'a inandiklarini düsünüyorum,yanlis olabilirim hem benide fazla ilgilendirmiyor kimin inanip inanmadigi neye inanip inandigi.Insanlari sevebilmek önemli bence.

saygilarla

Gönderi tarihi:
Sayin seyrekler,eger sorunuz bana ise ben kisaca sunu diyebilirim;Diyanet bütün inanc kesimlerine hizmet vermelidir.Laiklik herkesin kendi inancini korkusuzca yasayabilmesidir,inanclar bireylerin özgürük alanlari icinde oldugundan ibadetleri icin kimseye hesap verme zorunluluklari yoktur.Devlet inanc sahiplerinin ibadetlerine karismaz inanc sahipleride devletin isine karisamaz.

Ilerisürdügünüz sunnilestirme iddialarina cevap veremiyecegim, yanlis anlasilmasin vermeyacegim degil veremiyecegim cünkü bu konularla bugüne kadar fazla ayrintilara girerek ilgilenmedim.Neden Aleviler sunnilestirilmek istensin,bundan hangi cikarlar saglanabilir.Ben Alevilerin Allah'a inandiklarini düsünüyorum,yanlis olabilirim hem benide fazla ilgilendirmiyor kimin inanip inanmadigi neye inanip inandigi.Insanlari sevebilmek önemli bence.

saygilarla

Sn.Politika;

Benim sorum size değil ortayaydı. Cevap sizden geldiği için teşekkürler. Diğer arkadaşlarında cevap vermesini isterim.

Devlet inanç sahiplerinin,ibadetlerine karışmaz demişsiniz. Ozaman aleviler,şu geldiğimiz günlere kadar neden ibadetlerini gizli ve kaçak yapmışlardır?

İnanç sahipleride devletin işine karışmaz. Nedir bu? Benim hakkım olanı size verecek(Bugüne kadar ses çıkarılmadı) bizde sesimizi çıkarmayacağız. Sizce adalet bu sanırım.

Sunnileştirme iddiaları. Hayır bunlar iddia değil gerçeklerdir. Şöyleki; Benim köyümde bir cami var. Şimdilerde ise cami yaptırma derneği diye bir yer açmışlar. İkinci camiyi yapacaklarmış. Burası bir alevi köyü. Demekki sunnileştirme olayı biryerde gerçekleşmiş.

Aleviler tabiiki Allah'a inanıyorlar, bundan şüphenmi var yoksa? Ama sizler sayesinde inanmayanların sayısıda az değil,ve gittikçe çoğalıyor. Tıpkı benim gibi: Din'den,islam'dan ve Allah'tan soğuttuklarınızın sayısı az değil.

Saygılar.

Gönderi tarihi:
Sn.Politika;

Benim sorum size değil ortayaydı. Cevap sizden geldiği için teşekkürler. Diğer arkadaşlarında cevap vermesini isterim.

Devlet inanç sahiplerinin,ibadetlerine karışmaz demişsiniz. Ozaman aleviler,şu geldiğimiz günlere kadar neden ibadetlerini gizli ve kaçak yapmışlardır?

İnanç sahipleride devletin işine karışmaz. Nedir bu? Benim hakkım olanı size verecek(Bugüne kadar ses çıkarılmadı) bizde sesimizi çıkarmayacağız. Sizce adalet bu sanırım.

Sunnileştirme iddiaları. Hayır bunlar iddia değil gerçeklerdir. Şöyleki; Benim köyümde bir cami var. Şimdilerde ise cami yaptırma derneği diye bir yer açmışlar. İkinci camiyi yapacaklarmış. Burası bir alevi köyü. Demekki sunnileştirme olayı biryerde gerçekleşmiş.

Aleviler tabiiki Allah'a inanıyorlar, bundan şüphenmi var yoksa? Ama sizler sayesinde inanmayanların sayısıda az değil,ve gittikçe çoğalıyor. Tıpkı benim gibi: Din'den,islam'dan ve Allah'tan soğuttuklarınızın sayısı az değil.

Saygılar.

Sayin seyrekler,önce bana tesekkür etmissiniz bende bilmukabele tesekkür ediyorum fakat sonrada beni elestirmissiniz,bu bence biraz haksizlik olmadimi?

Ben Laikligin tanimini yaptim ve aynen dedimki;Devlet inanc sahiplerinin ibadetlerine karismaz inanc sahipleride devletin isine karismaz yani din ve devlet isleri ayrilmistir.Burada sanirim bir yanlislik yok,ben kisa ve özolarak laikligi tanimladim.

Ikincisi ben Alevilerin Allah'a inandigini düsünüyorum cünkü onlarda müslümandir diye yazdim,siz benim gibiler sayesinde inanmayanlarin sayilarida az degildir diyerek beni suclamissiniz.Yoksa yanlis birseymi ifade ettim ben.beni kimin inanip inanmadigi neye inanip inanmadigi lgilendirmiyor,insanlari sevmek önemlidir.Sunnilestirme olayina giremedim cünkü ayrintilarini bilemedigim bir konu üzerinde kabul edersinizki fikir yürütmek abesle istigal olur.

saygilarla

Gönderi tarihi:
evet seyreklere katiliyorum..

Benim ailemin odedigi vergilerden biri cem evlerinin yapimina gitmedi,bumu devletin adalet anlayisi...Benim Alevi insanlarim Sunilerle ayni seyleri yaparken niye ayni sekilde yargilanmiyor.

Niye cami yapimina devlet yardim ederken cem evleri icin niye biz cebimizden oduyoruz?

Cem evleri kisisel zevk icinde degil ustelik

Ibadet yerleri..

Niye benim niyelerime bu devlet cevap veremiyor???

Tesekkür ederim arkadasim, acik olarak yazdiginiz icin. Bende önceki yzilarim da genel olarak degindim. Ama nedense arkadaslarin cevaplari net olmuyor, alevilerin haksizliga ugradiklarini kabul etmelerine ragman acikca devletin de alevileri sunnilestirme gibi bir politika uyguladigini ya kabul etmiyorlar yada görmüyorlar. Arkadaslar yazmislar, diyanet herkese esit davranmalidir diye. Yapmiyor diyanet bu esitligi. Cumhuriyetten beri alevi vatandaslarin da vermis oldugu vergilerle, camileryapiliyor ve imamlarin maasi veriliyor. madem devlet bu ise karismiyorda, neden okullarda dindersi mecburiyeti var ve bu da sadece ve sadece sunni din egitimi. Bunlarin anlami nedir arkadaslar. Lütfen sadece "Türkiye'de malesef bazi yanlislar yapiliyor" demekle gecistirmeyelim isi. Bunlarin üzerine gitmedikce, alevi vatandaslara yapilan haksizliga kendimizi ortak etmis oluruz ve oluyoruzda. Artik bu tür yöntemler son bulmalidir, bu bir insanlik ayibi oldugu gibi, 21. yüzyila cagdas olmayan bir davranis. Ufak bir elestiriyi hemen "bölücülük" olarak nitendiren arkadaslar genelde nedense Türkiye'de yasayan insanlarin öz problemlerini görmemezlikten gelerek, sadece vatan kurtarma hayelleri ile insanlara camur atarlar. önce yillardan beri haksizliga ugrayan bu alevi vatandaslarin haklarini almalari icin ugraski, ne kadar samimi oldugunuzu anlayalim. Yoksa bazi eksiklerimiz var diyerek gecistirmekle degil. Ve bu yrimciligin zararlarini gene alevi vatandaslarimiz, Maras'ta , Corum;da, Sivas'ta ve gazi mahallesinde ysadi. Bu olaylar tesadüfler degildir ve sadece bir kac kendini bilmezin yapacagi eylemlerde degildir.

Cevap vermek isteyen arkadaslardan net ve somut aciklamalar ve cözüm önerileri bekliyorum.

Saygilar

Gönderi tarihi:

Bölücülük ayri bir kavramdir,Alevilik ise ayridir.Laikligin geregince uygulanmadigini zaten vurgulamistim.Yani Atatürk'ün laiklik anlayisi ile bugünkü laiklik anlayisi cok farkli birsey.Atatürk'ün vefatindan sonra maalesef hicbirsey onun yaptigi yapmak istedigi yeniliklere uygun olmadi,bunda yönetenlerin ve insanlarin inanclarini sömüren din pazarlayicilarinin cok önemli katkilari olmustur ve halende olmaktadir.Laiklik,dinin özgür olmasi devletin isine karismamasi,devletinde dine karismamasi demektir.Din özgür oldugu sürece ilerlemeye kalkinmaya aciktir.Dinin devlet islerine karismasi veya dine bagli devlet sisteminde bireysel ve sosyal hemen bütün hayat en ufak ayrintisina kadar dini sartlara baglanir.Din adamlarinin insanlari yönetmesi yoluna gidilir.Bu sistemdebazen devletle beraber bazende devleti emri altina alan dinsel baski yatagindan tasan bir irmak gibi tehlikeli bir kuvvet halini alir.Kör ve kinci bir irticaya saplanir,bütün ilerlemelere karsi bir güc olur.

Medeni memleketlerde bu sistem herne kadar ömrünü yitirmis olsa bile örnegin bizdede;Devlet dini kontrol altina almistir.Mezhepci- tarikatci anlayis devlet kademelerine hakim olmustur.Gercek din adamlari degil ama din pazarlayicilarin Sezar oldugu bir sürec icinde iste maalesef bizdeki laiklik ancak bu kadar uygulanabilmektedir.Laikligi dine karsi gösterenler veya dinsizlik diye niteleyenler iste Türkiyede Alevi -sünni ayirimini körükleyerek bundan Cumhuriyete karsi bir cikar ummaktadirlar.

Diyanetin devletten bagimsiz olarak ve farkli inanc sahiplerinin inanclari dogrultusunda demokratik olarak calismasi gerekir.

saygilarla

Gönderi tarihi:
Bölücülük ayri bir kavramdir,Alevilik ise ayridir.Laikligin geregince uygulanmadigini zaten vurgulamistim.Yani Atatürk'ün laiklik anlayisi ile bugünkü laiklik anlayisi cok farkli birsey.Atatürk'ün vefatindan sonra maalesef hicbirsey onun yaptigi yapmak istedigi yeniliklere uygun olmadi,bunda yönetenlerin ve insanlarin inanclarini sömüren din pazarlayicilarinin cok önemli katkilari olmustur ve halende olmaktadir.Laiklik,dinin özgür olmasi devletin isine karismamasi,devletinde dine karismamasi demektir.Din özgür oldugu sürece ilerlemeye kalkinmaya aciktir.Dinin devlet islerine karismasi veya dine bagli devlet sisteminde bireysel ve sosyal hemen bütün hayat en ufak ayrintisina kadar dini sartlara baglanir.Din adamlarinin insanlari yönetmesi yoluna gidilir.Bu sistemdebazen devletle beraber bazende devleti emri altina alan dinsel baski yatagindan tasan bir irmak gibi tehlikeli bir kuvvet halini alir.Kör ve kinci bir irticaya saplanir,bütün ilerlemelere karsi bir güc olur.

Medeni memleketlerde bu sistem herne kadar ömrünü yitirmis olsa bile örnegin bizdede;Devlet dini kontrol altina almistir.Mezhepci- tarikatci anlayis devlet kademelerine hakim olmustur.Gercek din adamlari degil ama din pazarlayicilarin Sezar oldugu bir sürec icinde iste maalesef bizdeki laiklik ancak bu kadar uygulanabilmektedir.Laikligi dine karsi gösterenler veya dinsizlik diye niteleyenler iste Türkiyede Alevi -sünni ayirimini körükleyerek bundan Cumhuriyete karsi bir cikar ummaktadirlar.

Diyanetin devletten bagimsiz olarak ve farkli inanc sahiplerinin inanclari dogrultusunda demokratik olarak calismasi gerekir.

saygilarla

tesekkür ederim sayin politika yaziniz icin. Ama genede benim bekledigim cevap diger kendilerini vatansever ilan eden, türkiye icin her seye haziriz deyip ama alevilerin hakki icin hic bir sey yapmayanlardan. Alevileri kötülüyen zihniyetten cevap bekliyorum, onlar bir cözüm sunsunlar. Neden din derslerinin kalkmasi icin mücadele etmiyoruz, bun yapan sadece bazi alevi vatandaslar. cogu korkudan ses cikartamiyor. Bazi yazan arkadaslar sadece Türklere yapilan haksizliklari dile getiriyorlar, ama ayni zamanda kendilerinin (Türkiye'nin) baskalarina yaptigi haksizligi görmek istemiyorlar. Ben herkese yapilan haksizliga karsiyim. Alevilere haklari neden hemen verilmiyor, neden diyanetten onlara nüfuslari oraninda bütce ayrilmiyor? Neden okullarda secmeli olarak alevi dindersleri verilmiyor?? Cumhuriyetten öncede böyleydi sonrada. Yani artik bu yanlisi düzeltmeninzamani coktaaaan geldi. Ame inaniyorumki biz bu hatayi da gene AB nin zorlamasiyla yapacagiz, ve bazi arkadaslar gene AB ye kizacaklar. kendimiz düzeltelimki hatalarimizi baskalarina söz kalmasin. malesef biz inadina hatalarimiza devam ediyoruz. iste bu beni düsündürüyor. neden acaba böyleyiz?

• 2 hafta sonra...
Gönderi tarihi:
zaten ben bu konuyu daha once demistim..Turkiye'de din dersleri niye secmeli degil diye?Laik bir ulkede Din dersleri secmeli olmali....Ben Alevi oalrak din dersi okumaya karsi oldugumu hatirliyorum,tamam her Alevi karsi diye degil ama ben ve babam buna karsiydik...Ama ben zorla din okumustum...Gerci Sunilerden daha basarili olmustum isde antiparantez yapalim..Ama ne bileyim zorla dua ezberletmek ne kadar dogru....Bide dine karsi degilim ama niye sadece muslumanlik temel aliniyor....

Ve ben eminimki Aleviler daha yeni yeni kendilerini duyurmaya basladilar.Bundan once Alevi olduklarini solemeye bile korkuyorlardi...Iicnde olanlarin cogu iyi bilir..Bunun nedeni ne acaba?Niye insan mezhebini solemekten korksun?Bunu yaptiranlar nedenler nedir?

Madem din dersi okumak istemiyorsunuz ve müslümanlığın temel alınması sizi rahatsız ediyorsa başvurun ve vatandaşlıktan çıkın T.C. devletinin dini İSLAM'dır hoşunuza gitmiyorsa buyurun bi sürü ülke var din var gidin istediğinizi seçin ama dinimizi ve değer yargılarımızı eleştirmeyin **********.

Gönderi tarihi:
Madem din dersi okumak istemiyorsunuz ve müslümanlığın temel alınması sizi rahatsız ediyorsa başvurun ve vatandaşlıktan çıkın T.C. devletinin dini İSLAM'dır hoşunuza gitmiyorsa buyurun bi sürü ülke var din var gidin istediğinizi seçin ama dinimizi ve değer yargılarımızı eleştirmeyin **********.

Laik devletin dini olmaz sn.siyahx;Eğer islam devleti istiyorsanız, siz gidebilirsiniz.İstikametinizin neresi olduğunuda biliyorsunuz.

Gönderi tarihi:

Kimse bir yere gitmesin ve kimse kimseyi bir yere göndermeye kalkismasin,Türkiye laik bir ülkedir.herkes inancinda özgürdür.Bu özgürlük aslinda dinimizinde verdigi bir özgürlüktür.Dinimizde hickimse inancindan dolayi dislanamaz ve dinde zorlama yoktur sarti vardir.

Türkiyeyi yurt bilen herkes icin Türkiye bir yurttur,kimsenin kimseyi yurdundan kovmaya hakki yoktur.

saygilarla

Gönderi tarihi:
Laik devletin dini olmaz sn.siyahx;Eğer islam devleti istiyorsanız, siz gidebilirsiniz.İstikametinizin neresi olduğunuda biliyorsunuz.

Hangi Laik devletten bahsediyorsunuz acaba ben öyle bir devlet göremiyorum.Bunu la boheme kendiside söyledi zaten şu an bulunduğumuz durumda ne laiklikten nede demokrasiden bahsetmek biraz hayalcilik olur gibi geliyor.

Çelişkiler çelişkiler çelişkiler...

Şimdi bu cümlelerin üstünde dursak acaba adı ne olur du diye düşünüyorum ve ....

Biraz sonra başka biri gelir açıklar emin olun buna. Hadi bekliyoruz.

Buyrun siz açıklayında dinleyelim adını siz koyun.

Gönderi tarihi:
Hangi Laik devletten bahsediyorsunuz acaba ben öyle bir devlet göremiyorum.Bunu la boheme kendiside söyledi zaten şu an bulunduğumuz durumda ne laiklikten nede demokrasiden bahsetmek biraz hayalcilik olur gibi geliyor.

Simdi Laiklik ve demokrasi yok diyorsunuz,size katilmamak elde degil,en sonunda sizde gercekleri görebildiniz.5yildir bu ülkeyi AKP yönettigine göre normaldir laiklik ve demokrasiden eser kalmamasi.

saygilarla

:D

Gönderi tarihi:

Siz hangi islam devletinden bahsediyorsunuz?Siz önce bu sorunun cevabını verinki,sonrasını yine tartışırız.

Gönderi tarihi:

evet bakış açına göre haklısınız.

askeri ve bürokratik vesayetin oldugu yerde, ne anlamlı bir laiklik ne de hastalıksız bir demokrasi mümkün degildir.

konuyla ilgili olarak da.

herkes inancını yaşama hakkına sonuna kadar sahipdir.

din egitimi, okullarda özgür iradeye ve velilerin görüşleri dogrultusunda verilmelidir.

kimseye istemedigi bir din verilmemelidir.

Alevi vatandaşlarımızında bu anlamdaki istekleri kabul görmeli ve mezheplerine göre egitim verilmelidir.

Cem evlerinin da açılmasının her hangi bir mahzuru yoktur ve 'aşkınlık' anlamında önemli katkıları olmasınıda ayrıca dilerim.

işin özü kimse kimseye inanç konusunda dayatmalar bulunmamalı ve herkes inançlarını özgür bir şekilde yaşamalıdır.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.