Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Secde nedir,ruku nedir bilmiyorum.

Rüku, diz çökme, secde ve el/etek öpme Ortadoğu ve Asya'da yöneticiler/krallar önünde yapılan bir saygı ritüelidir. Otoritenin kabulüdür. Ortadoğu'da el öpmek de bir saygı ifadesidir.

Ortadoğu'da el/etek öpme geleneği sürmüş, eğilme, diz çökme ve secdeye kapanma ise daha yaygın olarak, Uzakdoğu'da, Japonlarda ve Çinlilerde sürmüştür. (Baknız herhangi bir tarihi Japon/Çin belgeseli, veya herhangi bir tarihi film. hem öğrenmek, hem güzel vakit geçirmek için, tarhi verilerden yola çıkılarak çekilen "Son İmparator" filmi güzel bir seçenek olabailir mesela)

Eğilme, diz çökme ve secdeye kapanmanın Ortadoğu'da yaşayan tek örneği, İslamiyetteki ibadet ritüeli sırasında yapılan, Allah'ın önünde eğilme, diz çökme ve onun önünde secdeye kapanarak, onun otoritesini/büyüklüğünü tanıma işlemidir.

Eski devirlerde, ulaşım ve iletişim bugünkü düzeyde olmadığı için, yani ne haberleşme vasıtaları ne de motorlu her türlü kara, deniz, ve hava taşıtı olmadığı için, savaşlarla elde edilen egemenlik alanları da geçicilik arzetmiştir. (Bakınız, yakın tarih, Osmanlı tarihi, Eflak ve Boğdan beyliklerinin Osmanlı ile ilişkileri, Orta asyadaki eski türk devletleri olarak adlandırılan federasyonların sürekli yeniden kurulmak zorunda kalınması)

Ama kültürel/bilimsel olarak daha ileri olan krallar bu soruna bir çözüm getirmişlerdir. Kral ve yöneticiler herzaman, heryerde olamıyorsa da, onların heykelleri heryerde olabilir !! Bu nedenle bugünkü anlamda başkent diyebileceğimiz, karlların kendilerinin bizzat yaşadıkları kentlerin dışındaki kentlere otoritelerini simgeleyen heykeller yapmışlardır.

İnsanlar o heykellerin önünde, otoritenin kabulu veya otoriteye saygı babında eğilmeyi, diz çökmeyi ve secdeye kapanmayı sürdürmüşlerdir.

Krallar öldükten binlerce sene sonra, topraklar el değiştirip, tarih bilgisinin silik bir hatıra/efsane haline geldiği, kitle eğitiminin olmadı bir dönemde, o kral heykellerinin kaynağı unutulmuş ve bu heykeller ilah heykelleri sanılmaya başlanmıştır. Ritüeller devam etmiş, ama bu kez kim olduğu unutulan kral'a değil, ilahlar sanılan şeylerin önünde eğilme , diz çökme ve secdeye kapanma işlemi yürütülmüştür. Semitik dinler, din adına akıllıca bir adım atıp, ilahı görünmez kılarak, ilahın kırılması/yıkılması/çalınması riskini ortadan kaldırmışlardır. İlahı görünmez kılma cinliğinin Yahudilerden çıkmasının nedeni de, Yahudilerin bedevi olmalarından dolayı, yerleşik olmamaları ve sürekli göç halindeki bir toplumun, taşınırken kırılabilecek bir heykeli taşımaktaki zorluğudur. Diğer bir görünmez ilah inancının, Gök Tanrı inancının, Türklerde çıkmış olması da rastlantı değildir. Türkler de göçebe bir topluluktu ve heykel yapmak, taşımak, kültüre uygun değildi.)

Yaşayan örnek: Adıyaman/Nemrut Dağını ziyaret edin. Sizi oraya götüren her rehber istisnasız olarak "Nemrut Dağındaki tanrı heykelleri" diye yol boyunca beyninizi ütüler. Ama Nemrut'a çıkınca, heykelleri tek tek anlatırken, "Şu Kommagene Kralı falanca, şu Kommagene kralının karısı kraliçe filanca, şu Kommagene kralının veziri falanca, öbür tarafta duranlar da, Kommagene Kralının ziyaretine gelen Pers Kralı filanca ve yanındakiler" diye anlatırlar. Hani yol boyunca bizim kafamızı ütülemiştin, o heykeller "tanrı heykeli" diye? Saydığın heykeller arasında tanrı nitelemesinde bulunduğun bir heykel bile yok? Adamı uyarırsın, "kardeşim yolda söylediklerinle, burda anlattıkların çelişiyor, bunlara bir daha tanrı heykeli deme" diyorsun, adam "abi herkes tanrı heykeli diyor, ben naapayım" diyor. Adıyaman'daki sıradan insanlara sorun, Nemrut Dağındaki heykelleri "kafirlerin diktiği putlar" olarak nitelendirler.)

Saygılar.

• Cevaplar 134
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:

Sevgili BrainSlapper,

Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.Ayrıca beninmde o bilgilerden malumatım var. Ancak aemre sade kuran dediği için bende cevabını emreden bekliyorum.

Emre,

Madem hadisleri putperstlik olarak görüyorsun,sadece kurana göre,tekbirinden selam verip çıkışına kadar nasıl namaz kılınır kurana göre açıklarmısın ?

Nasıl cevap vereceğini çok iyi bildiğim için namazın vakitleri ile iligili ayetleri, abdestle ilgili ayeti, mescidi haram yönelme ve içinde secde ve ruku geçen ayetleri sormuyorum.

Namaz nasıl kılınır kurana göre diye soruyorum.

Hayatında hiç namaz kılmamış ve namazın nasıl kılındığınıda müslümanlardan görmemiş afrikanın ormanlarından biri olarak farzet beni.

Secde nedir,ruku nedir bilmiyorum. Bana kurandan namazın nasıl kılınacağını göster emre

Gönderi tarihi:
Sevgili BrainSlapper,

Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.Ayrıca beninmde o bilgilerden malumatım var. Ancak aemre sade kuran dediği için bende cevabını emreden bekliyorum.

Emre,

Madem hadisleri putperstlik olarak görüyorsun,sadece kurana göre,tekbirinden selam verip çıkışına kadar nasıl namaz kılınır kurana göre açıklarmısın ?

Nasıl cevap vereceğini çok iyi bildiğim için namazın vakitleri ile iligili ayetleri, abdestle ilgili ayeti, mescidi haram yönelme ve içinde secde ve ruku geçen ayetleri sormuyorum.

Namaz nasıl kılınır kurana göre diye soruyorum.

Hayatında hiç namaz kılmamış ve namazın nasıl kılındığınıda müslümanlardan görmemiş afrikanın ormanlarından biri olarak farzet beni.

Secde nedir,ruku nedir bilmiyorum. Bana kurandan namazın nasıl kılınacağını göster emre

Hadisler birer örnektir, ve onlar olmadan din yaşanmaz.

Ama bununla beraber, anlattıklarınız nereye varmak istediğinizin ipuçları...

Boşuna yorulmayın arkadaşım.

Gönderi tarihi:

Sevgili Saklıgerçek evet sizin ipliğinizi pazara çıkarıyorum sürekli. Siz Allah'a ve dinine iftira atmaya kalktıkça, ayetleri çarpıtma tekniğine umursamazca devam ettikçe ben de sizin yaptıklarınızı böyle boşa çıkartmaya ve gerçekleri göstermeye devam edeceğim. Aynı zamanda da sizi gerçeklerle yüzleştirme misyonumu sürdüreceğim. Gerçek islam'ı maskeleyemezsiniz hiç çabalamayın.

Namaz konusu vakitlerinden hareketlerine, abdestinden,çeşitlerine kadar tüm ayrıntılarıyla Kuran'da vardır. Eğer kitabın tamamına bakmaya üşeniyorsanız verdiğim adresten ilgili yazıyı okursunuz. Kıyam rukü ve secdenin anlamlarından diğer açık anlatımlara kadar, hatta tehlike anında namazın tek rekata indirilmesine kadar tüm ayrıntılar sadece Kuran'dadır. Diğer hareket ve eklemeler insanların kendi ilaveleridir. Kuran'daki namaz,hac,zekat ve orucu açıp okuyacaksınız. Ve öğrendikten sonra da çarpıtmanın ve inkarın paniği içinde hinliklere başvurmayacaksınız.Umarım birgün bilime doğru yol alır, güzelliklerden korkmazsınız.

Selam ve sevgiler.

Gönderi tarihi:

Sevgili Saklıgerçek evet sizin ipliğinizi pazara çıkarıyorum sürekli. Siz Allah'a ve dinine iftira atmaya kalktıkça, ayetleri çarpıtma tekniğine umursamazca devam ettikçe ben de sizin yaptıklarınızı böyle boşa çıkartmaya ve gerçekleri göstermeye devam edeceğim. Aynı zamanda da sizi gerçeklerle yüzleştirme misyonumu sürdüreceğim. Gerçek islam'ı maskeleyemezsiniz hiç çabalamayın.

Namaz konusu vakitlerinden hareketlerine, abdestinden,çeşitlerine kadar tüm ayrıntılarıyla Kuran'da vardır. Eğer kitabın tamamına bakmaya üşeniyorsanız verdiğim adresten ilgili yazıyı okursunuz. Kıyam rukü ve secdenin anlamlarından diğer açık anlatımlara kadar, hatta tehlike anında namazın tek rekata indirilmesine kadar tüm ayrıntılar sadece Kuran'dadır. Diğer hareket ve eklemeler insanların kendi ilaveleridir. Kuran'daki namaz,hac,zekat ve orucu açıp okuyacaksınız. Ve öğrendikten sonra da çarpıtmanın ve inkarın paniği içinde hinliklere başvurmayacaksınız.Umarım birgün bilime doğru yol alır, güzelliklerden korkmazsınız.

Selam ve sevgiler.

Emre,

Ben o siteyi an az 10 kere okudum,orda namaz nasıl kılınır yok.Siz okumaya üşeniyorsanız deyip suçu muhatabın üstüne atarak kaçamak yapmak ahlaki değil.

Çokmu zor ayetleri buraya yazmak? Benim muhatabım sensin o site değil.Orda yanlış gördüğüm bir şeyi kimle tartışacağım,cinlerlemi ?

Gönderi tarihi:

..............

Namaz konusu vakitlerinden hareketlerine, abdestinden,çeşitlerine kadar tüm ayrıntılarıyla Kuran'da vardır. Eğer kitabın tamamına bakmaya üşeniyorsanız verdiğim adresten ilgili yazıyı okursunuz. Kıyam rukü ve secdenin anlamlarından diğer açık anlatımlara kadar, hatta tehlike anında namazın tek rekata indirilmesine kadar tüm ayrıntılar sadece Kuran'dadır.

...............

Selam ve sevgiler.

Laf kalabalığı değil, rüku ve secde hakkında ayet istiyoruz

Gönderi tarihi:

Emre,nin salık verdiği siteden namaz hakkında kısa bir alıntı

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Kuran’dan (14İbrahim Suresi 40) namazın Hz. İbrahim'den beri varolan bir ibadet olduğunu anlıyoruz. Hz. İbrahim'in ibadet evi Kabe'yi ele geçiren, Allah'a ortak koşucu putperestler bile namazı sapkın bir şekilde olsa da uygularlardı (8Enfal Suresi 35). Kuran evvelki nesillerin de uyguladıkları namaz alışkanlıklarını şehvetlerine uyma sonucu bıraktıklarını söyler (19Meryem Suresi 59).Yani Peygamberimiz zamanında, namaz "salat" denildiğinde namazın ne olduğu ve hareketleri kişiler tarafından anlaşılırdı. Aynen günümüzde de namaz denilince, namaz kılmayan kişilerin bile namazın hareketlerini, Allah'a yönelmeyi ve ibadet etmeyi anladıkları gibi. Kuran'da hareketli ibadet manasında üç kelime geçer. Bunlar "kıyam(ayakta durma)", "rüku(eğilme)", "secde(yüz üstü yere kapanma)"dir. Kuran'da İbrahim Peygamber'in makamının namaz yeri edinilmesi, evin temiz tutulması geçer (2Bakara Suresi 125). 22Hac Suresi 26. ayette ise evin kıyam, rüku ve secde edenler için temiz tutulması emredilerek namazın üç hareketinin ne olduğu bir arada gösterilmiş olur.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Kırmızı puntolu kısma dikkat edin. Aynen emrenin yaptığı gibi laf kalabalığı. Hangi ayetler bunlar sure ve ayet numaraları yok.Bunlar bir kere hadisleri din dışı saydılarya, namazıda kurandan çıkartacaklar ya, namazla alakası olmayan ayetlerin kimisinden secde kelimesini,kimisinden ruku kelimesini, kimisinden de kıyam kelimelerini alacaklar, yani cımbızlayacaklar sonra bunları kendi isteklerine göre monta edip ,kurana göre namaz çıkartacaklar.

Oysaki içinde ruku,secde ve kıyam kelimeleri geçen ayetlerin hiç brinde ''namazda iken'' diye bir cümle yoktur.

Başkalarını ayet cımbızlıyorsunuz diye sürekli suçlayan bu insanların, bırakın ayet cımbızlamayı,namaz söz konusu olmayan ayetlerin içinden birer kelime alarak namaza monta etmelerine ne denir? okuyucunun yorumuna bırakıyorum

Bakınız bir örnek vereyim

İsra 107 De ki: Siz ona ister inanın, ister inanmayın; şu bir gerçek ki, bundan önce kendilerine ilim verilen kimselere o (Kur'an) okununca, derhal çeneleri üstüne secdeye kapanırlar.

Bu ayette görüldüğü gibi namaz söz konusu değil.Kuranı işiten ehli kitabın davranışlarından bahsediyor. Hadi hatırları kırılmasın diye burdaki secdeyi namaz için alalım. Şimdi namaz kılan herkesi bu ayete göre secde etmeye ediyorum.

Çeneleriniz üstü secde. Oysaki tedavülde olan secde, alın ve burun üstü yapılır.Hangisi yanlış ?

Eğer alnınız üstü secde ederseniz, çene yere değmez,çene üstü secde ederseniz alın yere degmez.İkisini bir arada zaten istesenizde yapamazsınız zira burnunuz engel olacaktır.

Şimdi kurandan başka kaynak kabul etmeyen emreye soruyorum. Namaz kılarken nasıl secde yapıyor çene üstümü, alın üstümü ?

BU sadece secde kısmı.Dolayısıyla namazın tamamını anlatan ayetleri bekliyorum -

Alıntıdan başka bir kısım

Allah'a ortak koşucu putperestler bile namazı sapkın bir şekilde olsa da uygularlardı (8Enfal Suresi 35). Kuran evvelki nesillerin de uyguladıkları namaz alışkanlıklarını şehvetlerine uyma sonucu bıraktıklarını söyler (19Meryem Suresi 59).Yani Peygamberimiz zamanında, namaz "salat" denildiğinde namazın ne olduğu ve hareketleri kişiler tarafından anlaşılırdı. Aynen günümüzde de namaz denilince, namaz kılmayan kişilerin bile namazın hareketlerini, Allah'a yönelmeyi ve ibadet etmeyi anladıkları gibi

Hani kurandan başka bir kaynak yoktu.Sen kalkacaksın kuran dışı her uygulamayı din dışı ilan edeceksin,ama dolaylı yoldan kuranda anlatılmayan bir uygulamayı taa İbrahim zamanından beri vardı bilniyordu diye kuran dışı bir yönteme baş vuracaksın.

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu ?

Gönderi tarihi:

Sadece ayetlerde ne diyorsa o.

Kıyam,rukü ve secde namazla birlikte geçiyor. Laf kalabalığı ve çarpıtma yapanlar senin gibiler sadece hiç panikleme.

Namazın abdestinden , bozan şeylere kadar herşeyin en ince ayrıntısına kadar verilmesi seni tabii ki içten yiyip bitirecek.

Sonra da çene üstü mü yoksa alnının üstü mü diye inkarın için yeni robotvari söylemlerde bulunacaksın ki başka kıvırtacak alanınız kalmıyor.

Senden istenen yüzüstü kapanman. İster alnını değdir, istersen çeneni. İnsanların uydurduğu kalıpları Kuran'da yok diyerek yine kafa bulandırmaya çalışma boşuna. Yok, çünkü öyle birşey, kalıp yok. Tek gerçek namaz ve diğer ibadetler sadece Allah'ın söylediği şekilde. O kadar, bitti.

Selam ve sevgiler.

Gönderi tarihi:

Emreciğim,

Devenin hörgücünü, fil,in hortumunu,zürafanın ayaklarını alıp birbirine monta edip,işte aslan diye bize yutturmaya kalkıyorsun.

Sana abdesti sormadın emre. Bak sana kolaylık olsun diye şöyle sorayım. Abdestimi aldım, temiz elbiselerimide giydim, kabeye yöneldim. Buraya kadar ok mi ? Şimdi bana bundan sonra namaz nasıl kurana göre anlat hadi bakim.

Senden istenen yüzüstü kapanman. İster alnını değdir, istersen çeneni. İnsanların uydurduğu kalıpları Kuran'da yok diyerek yine kafa bulandırmaya çalışma boşuna. Yok, çünkü öyle birşey, kalıp yok. Tek gerçek namaz ve diğer ibadetler sadece Allah'ın söylediği şekilde. O kadar, bitti.

Hangi ayet istiyor yüzüstü kapanmayı ? İsra 107 mi ? Aslında o ayeti sana yem olarak verdim sende takıldın yeme. :D

Nerden bileceksinki o ayetteki çeneüstü secde,nin bir deyim olduğunu

36/7- Andolsun, onların çoğu üzerine o söz hak olmuştur; artık inanmazlar.

36/8- Gerçekten Biz onların boyunlarına, çenelere kadar (dayanan) halkalar geçirdik; bu yüzden başları yukarı kalkıktır.

Gördünmü ifadeyi ? Hangi kafirin boynunda maddi bir halka var ?Ve bu halka çenelere kadar dayalı olduğu için başları yukarıda ?

Türkçede de burnu büyük denilnce ne anlıyorsun, patlıcan gibi büyük burunlumu yoksa kibirlimi ?

Nasıl ki yasin 8 de çenelere dayanan halkalar ifadesi '' kibirli'' anlamında deyim ise, aynı şeklide isra 107 deki çeneler üstü secde de ayetler okunurken kişinin '' tevazuu'' anlamında bir deyimdir.

Namazla,namazdaki secde ile hiç bir ilgisi yok.

:D

Gönderi tarihi:

Hayır hanifciğim öyle işine gelince sembolik ve deyimsel anlamlar yükleyip inkar etme hastalığınız sizi kurtaramaz. Bir kelime birden fazla anlamda kullanılıyorsa ayetlerde, yine bu da size kaçış yolu sağlamaz. Bütünlük içinde ayetleri ele aldığında Kuran kendi açıklamasını kendi yapıyor çünkü.

Secde,rükü ve kıyam birebir hareketleri veren ifadelerdir. Kuran'da namaz vakitleri ve abdesti dediği gibi yaptın ve kabeye de yöneldin.. Güzel şimdi de ayetlerde söylendiği gibi namazını kılacak ve bitireceksin. Eğer takıldığın yer olursa ilgili yazıya göz atabilirsin. Dilersen Kuran'ın tamamına bakarak da gerçek namazı sindire sindire öğrenebilirsin.

Selam ve sevgiler.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.