Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Gezi parkı dediğiniz olay dışarıdan idare edilmedi mi?


ünlü sınalgıcı

Önerilen İletiler

Gezi olaylarından önce yayınlanan bazı akademik makalelerde aşağı yukarı aynı şeylerin yapıldığı eylemler hakkında bilgiler var. Mesela

Amerika; Sovyetler Birliği ve komünizmi yenilgiye uğratarak kapitalizmi yaymak için Doğu Bloğu ülkelerine ekonomik ve askeri yardımlar yapmıştır.
Silaha başvurmadan mücadele yöntemini seçen toplumsal muhalefet hareketi Dayanışma Solidarnozs, sesini ilk kez 1980’de liman kenti Gdansk’daki grev ve protestolarla duyurdu. 1989’da Amerika’nın da NED (Demokrasi için Ulusal Fon-1983’te Amerikan Kongresi kararıyla kurulan) vasıtasıyla büyük harcamalar yaptığı Dayanışma Hareketi, Doğu Bloğu’nun ilk muhalefet hükümetini Polonya’da kurdu.

(Öğr.Gör. Pınar YÜRÜR,  DOĞU AVRUPA VE BALKANLARDA AMERİKA DESTEKLİ SİVİL TOPLUM DİRENİŞLERİ, 2006)

İsme dikkat edin: Dayanışma. Türkiye'de kullanılan isim de buydu: Taksim Dayanışması.

 

Sırbistan`da ki  Otpor`un  seçim  kampanyası  stratejileri  şu  üç  temel  noktada toplanmıştır (Clark,2009:31):

a. Üçüncü sektör olan STK`ları harekete geçirmek.

b. Olabildiğince fazla taraftar toplayarak hükümetin seçimleri manipüle etme olasılığını azaltmak.

c. Güçlü mesajlar üreterek kamuoyunda iktidar hakkındaki algıyı değiştirmek ve hükümet aleyhinde yerleşik kanılar oluşturmak.

(Yrd. Doç. Dr. Fikret Birdişli, “Şiddet İçermeyen Eylemler ve Ulusal Güvenlik”,  Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Dergisi • 2013, 4 (2))

Gezi olaylarında da bu 3 nokta yok muydu? Takımların taraf gruplarına varıncaya kadar değişik kuruluşların katılımı sağlanmadı mı? Hükümet aleyhinde kanı oluşturmak açısından yalan ve uydurma haberler dahi yayınlanmadı mı?

 

Birinci aşamada kitle iletişim araçları ve sosyal medya kullanılarak protestocuların  mobilize  olması  sağlanmaktadır,  ikincisi  protestoculara  lojistik  destek sağlanmaktadır, üçüncü aşamada ise protesto eylemlerinin ilk dalgası gerçekleştirilmektedir
(Kuzio, 2006:366).
(Yrd. Doç. Dr. Fikret Birdişli, “Şiddet İçermeyen Eylemler ve Ulusal Güvenlik”,  Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Dergisi • 2013, 4 (2))

Burada sayılanlar da tanıdık gelimiyor mu? Sosyal paylaşım sitesi ve sözlük adıyla müsemma muhtelif sitelerde "Mesele ağaç mı sandın? Hadi sen de gel!" tarzı mesajlarla gençleri Taksim'e çağıran ünlüler, eylemlere katılanlar için yiyecek, eylemler sırasında yaralananlar için tıbbî malzeme gönderen iş adamları yok muydu?
 

Otpor’la başlayan gençlik eylemlerinin ayırt edici özellikleri şunlardır:
a.Spontane gibi görünmesine karşın belli bir stratejiye dayanmaktadır.
b. Eylemcileri yönlendiren çekirdek kadro bilinçli ve bu konuda eğitimlidir.
c. Kitle iletişim araçları üzerinden örgütlenerek hızla yayılma kapasitesine sahiptirler.
d. Hızla yaygınlaşması nedeniyle kontrol edilmesi güçtür.
e. Hangi görüşe sahip olursa olsun eylemcilerin sadece öfke ve tepki hisleriyle motive olmaları geniş bir kesime hitap etmelerini kolaylaştırmaktadır.
(Yrd. Doç. Dr. Fikret Birdişli, “Şiddet İçermeyen Eylemler ve Ulusal Güvenlik”,  Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Dergisi • 2013, 4 (2))

 

Bir de olaylara CHP teşkilatından katılım fazlaydı. Bunun nedeni ne idi? Kılıçdaroğlu dahil CHP yönetiminde birçok SOROS'çu bulunması mıydı?

Kılıçdaroğlu SOROS'un finanse ettiği TESEV'in kurucu üyesidir. CHP'nin başına kasetle geldikten bir süre sonra kendilerine "ulusalcı" diyen CHP'lileri yönetimden uzaklaştırmıştır.  Biraz SOROS-OTPOR ve SOROS-CHP ilişkisini araştırsanız neler çıkıyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yukaridaki yazi,basbakan Erdogan'in agzindan dökülen iddialarla cok büyük bir benzerlik olusturuyor.Bu iddialari okuduktan sonra hatta söyle de diyebiliriz:"Basbakan Erdogan bu Taksim olayinin dis güclerin katkisi ile oldugunu bildiginden özel polis Koruma ordusunu onlarin üzerine sürerek bu eylemleri yapanlari büyük bir hezimete ugratti dis gücler etkisiz kilindi."

 

Öyle Sirbistan'da basarili olan bu hareketler eger Türkiyede basarili olamadiysa Türkiye'yi yöneten AKP iktidarinin cok güclü oldugunu anlamaliyiz yani dis gücler bir daha böyle bir oyuna kalkisamaz!

 

Hükümet yandaslarinin,kendilerine karsi yapilan eylemleri dis güclerin yazdiklari senaryolar olarak yorumlamalari ama,Türkiye'yi pazarlama konusunda ise AKP iktidarinin asla dis güclerle isbirligi yapmadigini savunmalari gercekten komiktir.

 

Kurtulus Savasi karsitlari yani Osmanlicilar,Mustafa Kemal'i Ingilizlerin adami olarak tanitirlar hep.Yani Ingilizler Osmanliya karsi Mustafa Kemal'i kullanmislar ve Osmanliyi yikmislar iddiasi gibi,simdi de Taksimde "ÖZGÜRLÜK"diye eylem yapanlari dis güclerin yönlendirdigi iddiasi dillendiriliyor.

 

AKP gercekte bir dis güc senaryosudur,bu senaryoyu gözden kacirmak adina tüm mesru direnisleri dis güclerin destegi ile yapiliyor seklinde ileri sürmek bence tipik bir yandaslik örnegidir.

 

Bu olaylari dis güclere yükleyip Türk insanini düsünemez,eylem yapamaz,yönlendirilmeye tesni bir toplum olarak göstermek ama ayni zaman da AKP hükümeti cok güclü mesajini vermek etik degildir bu iddialar bir arastirma konusu bile yapilamaz.Eger dis güclerin parmagi olsaydi AKP coktan yikilip giderdi.

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 yıl sonra...

Türkiye'de yapilan eylemlerin hicbiri disarian kumanda edilmiyor,Ancak bu eylemler birilerini cok rahatsiz ettigi uykularini kacirdigi icin hep bir slogan üretilmis,yandaslar korosu orkestra sefinden aldiklari isaretlerle senfoniye basliyolar,DIS GÜCLER.

Halbuki bu dis gücler Türkiye'nin kalkinmasi icin devamli para yardiminda bulunan güclerdir ayni zamanda.

Türkiye'nin kalkinmas icin verilen yardimlar,kalkinmaya degil yandaslara harcaniyor,para verenler bunu elestirdiklerinde,slogan hemen mansetlere tasiniyor.Dis gücler bizi kiskaniyor!

Yani Cin dünyaninen büyük havalimanini 12 milyon dolara mal ederken biz sözümona yaptirdigimiz büyük! havalimanina 36 milyon dolar harciyoruz.Ve slogan hazir:BIZI KISKANIYORLAR.

Aclik siniri,2000 TL'yi bulmus Yoksulluk siniri 6000 TLyi bulmus,1600 TL Asgari ücret yetmiyor,yemekler iyi cikmiyor,Tahta kurularinin icinde yatiyoruz diye eylem yapildiginda slognhemen hazir;DIS GÜCLER.Yani Türkler hicbirsey yapamaz yapiyorlarsa DIS GÜCLER'in parmagi vardir.

Ülke talan ediliyor,yandas firmalar vergi affina ugruyor,ihaleler birbirini kovaliyor,marketlerde satilan ne varsa hepsi yabanci menseli ürünler,ama DIS GÜCLER hic agzimizdan düsmüyor.

Cocuguma pantolon alamiyorsam ben niye yasiyorum diyerek intihar eden onurlu bir vatandas yandas medya tarafindan,hükümetin valisi tarafindan,özellikle Bakan tarafindan psikolojik sorunlari varmis denerek utanmadan nerdeyse DIS GÜCLER'in adami hükümeti karalamak icin intihar etti demeye getirildi.

GEZI DIs güclerin oyunu degil bu ülkede üniversite bitirip simit satarak hayatini kazananlarin,bu ülkede vergi yükünün altinda ezilenlerin,cocuguna ayakkab alamayanlarin,adaletsizligin  artik günlük bir olay olmasina karsi cikanlarin,sömürülenlerin omurgali dik durusudur.Onurlu insanlarin onursuzlara BOP esbaskanligina soyunup ülkeyi bölünme sartlarina getirenlere,mezhepcilik yapanlara   karsi onurlu bir durustur.

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Ve GEZI bir baskaldiridir!

Kac cocuk yapacagima,

Nasil giyinecegime,

Sigara icip icmeyecegime,

Saat kacta sokaga cikip cikamiyacagima,

Topluluk icinde gülüp gülemeyecegime,

Kendi vücudum icin sadece ben karar verebilecegime,

Hangi partiye oy verip veremiyecegime,

Laik  düzeni savunup savunamayacagima,

Yasadigim sehirin mimarisinin nasil olup olmayacagina

Kendimin karar verebilecegimin bas kaldirisiydi.

Gezi dis güclerin degil Türk genclerinin diktatörlüge karsi attigi ciglikti.Bu hareketi dis güclere baglamak ancak saf düsünenlere özeldir.

Gezi dis güclerin yaptirdigi bir eylemdir diyenlere,Türban savaslari kimlerin eliyle yaptiriliyordu diye sormak gerekir.

AKP'nin iktidara geldigi güne kadar üniversite kapilarinda "Türbanima karisma "sloganlari,Cuma namazlarindan cikilirken Cihada kosar gibi "Türbanaözgürlük "diye yapilanlar AKP'nin iktidara gelmesiyle bicakla kesilir gibi kesildi.Demekki Türban kiskirtmasini kimlerin yaptirdigi anlasiliyordu.Peki AKP kimin projesiydi,AKP'nin ortagi Fetulah Gülen kimin projesiydi?Fetulah Gülen'i kim koruyor,Kim Fetulah Gülen icin "gel artik bu hasret bitsin" diye gözyasi döküyordu?

Gezi; Türkiye gencliginin rengine, boyasina cinsine,mezhebine,dinine, imanina bakmadan bir yumruk halinde özgürlük icin bir baskaldiriydi.Ellerinde silah yoktu,kimi gitar kimi saz kimi piyano caliyor bu meydan bizimdir diyordu.Kimi namaz kilip oruc aciyordu kimi egleniyordu.Meydanlar halkindir.Iktidarlarin degil.

Amerikan projesi AKP bu ülkede özgürlükleri kesip dogramistir.Laikligi yok etmis Anayasayi cigneyerek kendi diktasini kurmustur.Sabah Aksam bu devletin kurucusuna küfürler edilen,saldirilan,ayyas denilen,ben Laik degil Müslümanim denerek devletin sisteminin ortacag karanligina evrilmeye calisildigi  bu dönemde Gezi'yi dis gücler yönetti diyebilmek bir vicdan olayidir.Bir toplum ya köledir ya da özgür bir millettir.Kölelik dönemi 1923'de noktalanmis Cumhuriyet kurulmustur.Artik padisah veya Halife degil insanlar kimsenin kölesi olmadan anayasal güvence altinda yasayabilen bireyler olmustur.1950 yili ile baslayan karsi devrim AKPile artik zirveye cikmistir.Ulus devlet yikilmak ve geriye dönerek Halifelik sistemi getirilmek istenmekte ve calismalar bu alanda yogunlastirilmaktadirmis.Insanlarin isyani bunadir.Hic kimse keyif icin sokaklara cikip  hükümetin polisinden dayak yemez, yerlerde sürünmez, gazlanmaz, joplanmaz.Bunlari göze alarak sokaklara meydanlara cikanlara  Dis Güclerin yönlendirmesi demek bir ahlak sorunudur.

7 yil aradan sonra Gezi icin sorusturma acmanin tek bir nedeni vardir.Özgürlügü bogmak,Özgürlük isteyenleri baski altina alarak size yasam hakki tanimayiz eger bizi karsi olursaniz demektir.Soros'cular Fetöcüler iktidarin kucaginda devleti yikmak icin ellerinden geleni yaparken Ne Soros'cu ne Fetö'cü olmayanlarin hükümetin savcilari tarafindan gözaltina aldirilmalari,tutuklanmalari bir insanlik sucudur ve zamani geldiginde bunlarin hesabi sorulur elbette.Vatana ihanetin,devleti soymanin,Sistemi degistirmek isteyip calismalar yapmanin zaman asinimi yoktur.Bugün devletin düzenini degistirmek icin faaliyette bulundugu gerekcesiyle tutuklanmis olanlari tutuklatanlarin kendileri devletin düzenini degistirmeyi amaclayanlardir.Iste onlardan hesap sorulacaktir zamani geldiginde.Bu millet oylariyla onlara gereken dersi verecektir.

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 yıl sonra...

GEZI olaylari ile ilgili bazi yorumcularin,iktidarin agzi ile konusmalari ibret vericidir.Yani demek ki bu ülkede yasanan zulmü protesto edince "dis gücler"edebiyati ortaya atilarak,iktidarin zulmü desteklenmis oluyor.

Gercekte,bu ülkede halk ayaklanmasi,eger gerceklesmiyorsa,bunun  nedeni,halkin mutlu olmasindan degil,halkin hicbirseyden bihaber olmasindan,köle zihniyeti ile biat etme aliskanligi ve futbol takini tutar gibi parti tutma yandasligidir.

Örn:"Ben sürüneyim ama reis yasasin"diyenler,tabi ki zulmü protesto edemez.

Örn:"Ben asgari ücretle insan gibi yasayamiyorum ama birileri saraylarda saltanat sürüyor"diyerek bunu sorgulamiyorsa,bu halktan zulme karsi bir direnis bekleyemezsiniz.

Bakin en basit örnek yukaridaki iki yorum:Biri disardan kumanda ile yapildi,digeri ise ona benzer bir yorum.Bu yorumlari yapanlar eger iktidarin yandaslari degilse,ya tuzlari kurudur ya da hakli bir isyana karsi allerjileri vardir.

Eger bir ülkede,birileri saraylarda saltanat sürüyor,cuma namazlarina bir ordu esliginde gidiyor ama diger taraftan "Askida Ekmek"varsa o ülkede zulüm var demektir.Bunu görmeyenler veya görmek istemeyenler iktidarin takipcileridir.

 Bakin Erzincan'da bir felaket yasandi.Yüzbin lerce ton toprak kaydi,9 emekci toprak altinda kaldi.iki gün göstermelik bir arama yapildi,ücüncü gün "heyelan tehlikesi var"denerek arama sonlandirildi.Bugün kim konusuyor Erzincandaki felaketi,sadece toprak altinda kalanlar ve onlarin sessiz aglayislari.Peki iktidar ne yapiyor,iktidar tüm gücüyle,Istanbul'u Türklerden geri alabilmek icin sehir sehir dolasarak secim propagandasi yapiyor.Istanbul icin gösterdigi aday,Erzincandaki felaketin bas aktörü.

Ülkede bir parti devleti var.Bir parti baskani ayni zamanda cumhurbaskani.Parti baskani olarak ülke icinde bir ziyaret yapacagi zaman bakiyoruz,Cumhurbaskani forsu var.Yani devletin tüm imkanlarini kullanarak,saga sola paralar yedirerek secim kampanyasi yapiyor.

Iste GEZI bu haksizliklara,bu adaletsizlige bu keyfi ,ben yaptim oldu yönetime karsi bir dik durustu.Bunu karalamak,yapanlari dis güclerin kumandasi altinda göstermek en hafif deyimle etik degildir.Yandaslik insan onurunu bu kadar yok saymamalidir.Insanda bir parcacik onur olmalidir. ki Bu Gezi olaylari sadece Istanbul'la sinirli degil tüm ülke capinda bir eylemdi.Yani siz yüzbinlerce insani dis güclerin pjyonu olarak gösterirken acaba hic yüzünüz kizardimi?

Begenmediginiz Avrupa'da hergün böyle kalkismalar yasaniyor,o ülkelerin hicbirinde böyle eylem yapanlara vatan haini veya,dis güclerin kriptolari olarak bakilmiyor,bu da bir kültür meselesidir.Bizim o kütüre sahip olmamamizin nedeni,1950 yilindan itibaren baslatilan Cumhuriyet ve Laiklik karsiti calismalar ve ülkenin genel olarak dinci iktidarlar tarafindan yönetilmis olmasidir.Yani medeniyete,Cagdasliga,Özgürlüge temelden karsi olan siyasi olusumlardir.

Yazar Samir Amin,kitabinda diyor ki:Siyasal Islam,aslinda komprador kapitalizminsahip oldugu tabii konumunun nir tür adaptasyonundan baska birsey degildir...SadeceBati tarafindan sevilen siyasal Islamcilarin ilimlilari yeni bir komprador iktidarin insasinin önünü acarak,devleti destablize etmeye hizmet etmektedir.Amerikan yanlisi diplomasinin siyasak islamcilara sunduklari sürekli destek onlarin küresellesmis yeni liberal düzeni egemen ulus ötesi sermayenin kizmetine koyma arzulariyla mutlak bir tutarlilik icindedir...Yani siyasal islam,emperyalizmin karsiti degil,hizmetcisidir.(SAMIR AMIN-SIYASAL ISLAM KONUSU)

B ugün ülkemizde yasanan siyasi durum yukaridaki ifadeleri dogrulamaktadir.Devlet destablize edilmistir,Amerikadan alinan talimatlarla ülke yönetilmektedir.Israil'e karsi olup ama Israille hala ticaret yapanlara karsi gösterilen ,milli durusa,dis gücler demek biraz vicdan konusudur.Yabanci kafelere,Fast food'lara saldirirken,  orada oturanlara hakaret ederken,diger taraftan Israil'e dikenli tel satip Müslümanlarin  Mescid-i Aksa'ya girislerinin engellenmesine ortak olanlara karsi yapilacak olan her dik durus alkislanmalidir.Hele de bu ticareti yapanlarin yakinlarinin gemileriyle bu ürünlerin israile gönderilmesi bir utanc belgesidir.

Gezi olaylarinda muhakkak ki onlarin aralarina karismis olan art niyetli guruplar olmustur ancak bunu genele mal etmek bir ahlak sorunudur.

Bence GEZI bu Islamci yönetime karsi verilmis olan bir sinavdir.Bugü n eger Taksim'de 1Mayis kutlanamiyorsa bu iktidarin korkusundandir.Eger dünya kadinlar gününde kadinlarin Taksim'e cikmalari engelleniyorsa bu yöneticilerin halktan korkuyor olmasindandir.Eger Cuma namazina bir ordu koruma esliginde gidiliyorsa bu itibar gösterisi altindaki korkudur.Evet korku yanlis yapanlarda görülen bir davranis seklidir.Suclu olan korkar,yolsuzluk yapan korkar,halka zulmedenler korkar.Iktidari kaybedip hesap verecek olmaktan korkarlar,Korktuklari icin de her türlü baski ve zulmü kullanarak iktidar olma süresini uzatmaya calisirlar.

Gezi iste bir Korkuydu.

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.