Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Sevgili dilku...

Yine baştan aşşağı önkabul ve kendi dilinle allahına insani vasıflar yükleyerek,kendi dilinle çelişkiye düşerek cevap vermişin...

Ben sana önkabulsüz ve bilimsel olarak tartışmayı başlattığıMI söyledim...Belliki konuyu okumamışın dedim..

Ya sen hala ilk konuyu okumamakta diretiyorsun yada anlamamazlıktan gelip cevap vermiş gibi görünmek istiyorsun..

Belliki yazıyıda copy yapmışın..kendi fikirlerin olsa daha iyi olurdu..

;)

ilk yazini bu sayfayi ilk actigimda okudum

bilimsel istedin mantikli yazdim

mantik da bir bilimdir...

Allahin varligi ve birligini ispatin birarada yürütülmesi daha bilimsel olur, ama sen nizami gec bana nizamdan bahsetme demiyor musun?? ben de mantik yaptim...aklini kullanan anlar..

ayrica ayetler de bilimseldi...bu ayetleri onun icin gönderdim..bir ayet olmayabilirdi de ama mantik ayni mantik..

• Cevaplar 349
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:

he hheehehheheehe he hh he he he hehe he he he he

Yine kopardınız beni yaw....Siz böyle espritüel iddialarda bulunun , sonrada diyin ki neden gülüyorsun...

Yahu kardeş nasıl tutayım kendini...Kızma ama bu ne ?

"""""ayrica ayetler de bilimseldi...bu ayetleri onun icin gönderdim"""""""

Bilimsel ayet !!!! ... Türk diline yeni bir soluk getirdin...

"""""bilimsel istedin mantikli yazdim

mantik da bir bilimdir..."""""

Acaba sen mantık bilimi nedir biliyormusun?....

""""""Allahin varligi ve birligini ispatin birarada yürütülmesi daha bilimsel olur, ama sen nizami gec bana nizamdan bahsetme demiyor musun?? ben de mantik yaptim...aklini kullanan anlar.."""""""

Teşekkürler dilku....

Artık Ata demirer in stand up gözterisine gitmeme gerek kalmadı...

Saygılar...

Umarım kızmassın...

:lol::lol:

Gönderi tarihi:

Kralx e....

1-)Soruya soruyla karşılık veriyorsun...sence doğru bir tartışma yöntemimi?

2-)Madde-irade-akıl olumsuzlaman sadece yanılgıdan ibaret.Çünkü evrim teorisi tam olarak bilmiyorsun.

3-)"""Bir oluşum için irade, karar, hedef, hesap ve uygulama vardır"""""" deyiminle kendi tanrının acziyetini kendin ortaya koyuyorsun..

Çünkü "karar verme çabası","hedef koymak","uygulamak" insani vasıflardır..ve doğal olarak bir tanrı için acziyettir.

4-)""""O halde herhangi bir madde de böyle bir yeti olmadığı için, bunları yapan biri vardır."""""" diyorsun ya...

ah güzel kareşim!..bende soruyorum hadi yanlışda olsa bu çıkarsamayla geldin..Peki bu birisi olduğuna nasıl karar verdin..Niye birisi?...niye iki üç ..değil?

5-)""""Bütün bu olanların kendi kendine tasadüfen olmasını hiç bir akıl kabul edemez. Eğer kabul ederse aklından şüphe duymak gerekir."""""" ....

Sen tesadüfü günlük hayatta kullanıldığı gibi alıyorsun..Oysa biyolojide tesadüf kavramının anlamı farklıdır...Öğren öyle gel...Biraz biyoloji ve genetik oku...

6-)""""""Allahın varlığını kavrayamayanların Allah yok demesi, Allahın yok olmasından değil. Aklına Alahın azametini sığdıramamasından ve bazı bağlayıcı unsurlara bağlı kalmak istememesindendir. Kısacası dünya, heva ve arzuları içindir..""""""......

Bak güzel kardeşim..Biz ateistler "allah yoktur" iddiasında değiliz..Ateizmin tanımını bir başka başlıkta yapmışdım...Sana linki vereyim..Bi daha yazdırma bana..

http://www.turkish-media.com/forum/index.p...indpost&p=21788

7-)""""Maddenin ilk oluşumu yoktan yaratmakla mümkündür.""""" big bangi kastediyorsun sanırım...Big bangde bir yoktan yaratma durumu söz konusu değil....Belirli bir kütledeki özdeğin patlaması mevcut...E buda yoktan yaradılış değil...Hatta bazı bilim adamlarına göre tek bir patlama bile değil...Bir patlamalar zinciri...

Aynen saygı bizden....

Görüşmek üzere..

1- Soruya soruyla karşılık vermek gerekiyordu. Ayrıca bu benim ilk sorum değildir. Hemen hemen hergün bu soruyu soruyorum bir yanıtlayan çıkmadı.. Bazen soruya soru da, cevap niteliğindedir..!!

2- Evrim teorisi her nekadar saçma bir teoride olsa, sana ders verecek kadar biliyorum.

3- Bu cümlen din konularında ne kadar zayıf olduğunu gösteriyor.... Allahın zati ve subuti sıfatları vardır. Zati sıfatları sadece kendisinde olan sıfatlardır. Subiti sıfatları ise hem kendisinde hemde yarattıklarında olan sıfatlardır. Allahın irade, hedef, hesap ve uygulama sıfatları yopk derseniz. Allaha zaiflik isnat etmiş olursunuz. Allah irade eder. En güzel bir amacı amaç edinebilir. Hesabın en güzelini, en büyüğünü ve en şaşmasını yapar...

4-Allaha inandıktn sonra onun bir olduğuna ondan başka yaratacının olmadığına da iman edersiniz. Aksi taktirde iman kamil olmaz. Şayet birden fazla yaratrıcı olsaydı. Allahın herşeye gücü yeter sıfatı olmazdı. Herşeyden kasıt akla gelen herşeydir. Kendisi gibi bir yaratıcı olsaydı, herşeye gücü yetmesi olayı güçlünün elinde olurdu.. Ayrıca kainat böyle kusursuz işlemezdi..

5-Neymiş biyolojideki tesadüf...?? Yıllarca bildiğimiz evrim evri,mleştimi.. Yoksa yaptığı yanılgıların farkına vardı da kavramlarlamı oynamaya başladı. Tesadüf kavramının evrimleşmiş halini bana anlatsana biliyorsan..)) Bak kardeşim, evrim teorisine göre bir yaratıcı yoktur.. Özeti budur.. Ya sen evrimci değilsin yada evrim evrimleşiyor...!!

6- Kendince Allahın bir tanımını yapıyorsan. Biz ateistler deme. Ateistin de ne demek olduğunu gayet iyi biliyoruz. Yoksa ateist kavramıdamı evrimleşti..))

7- Big-bang ten bahsetmiyorum. Onun da öncesindeki maddeden bahsediyorum..

Saygılar- Sevgiler..

Gönderi tarihi:

Sevgili kralx...

Hemen cevaplayayım..eğer tartışmada bir soru soruluyor ve buna karşılık soruyla cevap veriliyor ise ; bunun adı tartışmadan kaçmak ve soruyu cavaplayamamaktır...

Neyse...

"""""Evrim teorisi her nekadar saçma bir teoride olsa, sana ders verecek kadar biliyorum. """"""""

Demişin ....Ben senin evrim teorisi hakkında eksik olduğunu,varoluş u evrimi yanlış tanımlayarak anlattığın için bu kanıya vardım...Peki sen?..Sen nasıl benim evrim konusunda eksik olduğumu anladın?...

Avatarımda ki lavey in alnındamı yazıyor?

""""""Bu cümlen din konularında ne kadar zayıf olduğunu gösteriyor.... Allahın zati ve subuti sıfatları vardır. Zati sıfatları sadece kendisinde olan sıfatlardır. Subiti sıfatları ise hem kendisinde hemde yarattıklarında olan sıfatlardır. Allahın irade, hedef, hesap ve uygulama sıfatları yopk derseniz. Allaha zaiflik isnat etmiş olursunuz. Allah irade eder. En güzel bir amacı amaç edinebilir. Hesabın en güzelini, en büyüğünü ve en şaşmasını yapar...""""""""""

allah kendisimi demiş benim zati ve subuti sıfatlarım var yoksa siz kendiniz mi bu kavramları ortaya atıyorsunuz...Kuranı yüzlerce değil belki bin defa okudum...Allaha zati subuti diye siz özellik koyuyorsunuz...Kuranın neresinde sözde allah benim sıfatlarım budur diyor...Kurandaki genel kavramlar itibariyle bu sonucu çıkarıyorsanız çıkarıınızda yanlışlık var...Çelişki var...allah her türlü noksanlıktan münezzeh deyip , allaha "istemek","hedef koymak"...vs özellikler vermek çelişkinin allahıdır...

"""""""""""""Allaha inandıktn sonra onun bir olduğuna ondan başka yaratacının olmadığına da iman edersiniz. Aksi taktirde iman kamil olmaz. Şayet birden fazla yaratrıcı olsaydı. Allahın herşeye gücü yeter sıfatı olmazdı. Herşeyden kasıt akla gelen herşeydir. Kendisi gibi bir yaratıcı olsaydı, herşeye gücü yetmesi olayı güçlünün elinde olurdu.. Ayrıca kainat böyle kusursuz işlemezdi""""""""""""""

Ben ne diyorum sen ne diyorsun...Sana diyorum ki ;....

"""""O halde herhangi bir madde de böyle bir yeti olmadığı için, bunları yapan biri vardır""""

sözündeki "birisi" çıkarsamasına nasıl vardın,sen bana dilkunun martavallarını okuyorsun...Cevabını dilkuya yazdığım cevaptan alabilirsin..Şimdi uğraşamam aynı şeyleri uzunuzun yazayım...Döne döne hikaye .. başka hiöbişey yok...Bilimselliğe bakın hele...

""""""Neymiş biyolojideki tesadüf...?? Yıllarca bildiğimiz evrim evri,mleştimi.. Yoksa yaptığı yanılgıların farkına vardı da kavramlarlamı oynamaya başladı. Tesadüf kavramının evrimleşmiş halini bana anlatsana biliyorsan..)) Bak kardeşim, evrim teorisine göre bir yaratıcı yoktur.. Özeti budur.. Ya sen evrimci değilsin yada evrim evrimleşiyor...!!"""""

Halla halla...bakın hele şuna...aha senin bu yazdığına varya,elim cevap yazmaya gitmiyor...Yazık...

"""""Kendince Allahın bir tanımını yapıyorsan. Biz ateistler deme. Ateistin de ne demek olduğunu gayet iyi biliyoruz. Yoksa ateist kavramıdamı evrimleşti..))""""""

Ateizmin tarihini,tanımını,ekollerini öğren öyle gel...Ben bu cevabı aslında boşuna yazıyorum...

""""""Big-bang ten bahsetmiyorum. Onun da öncesindeki maddeden bahsediyorum.."""""""

Vay vay...bilim adamları big bang i ve sonrasındaki ilk anları bile netleştirememişken bizimki bi de tutup bigbang ın öncesine gidiyor....

Hade işin rast gele....Boşuna kolumu yordum bu cavabı yazarken..

Saygılar..

Gönderi tarihi:

Kardeş bu kadar zahmet etmişsin bukarad yazı yazmışsın. Vallahi ceviz kabuğunu dolduracak kadar mantık yok. Her birine ayrı ayrı cevap yazarım. Ama sen gene cevabı inkar edersin. İnkarcı bir psikolojiye, beyaz beyazdır desen yok karadır der. Allahın zati ve subiti sıfatları bir çok ayette zikredilmiştir. İllaki madde madde yazılmaz. "O Allah ki görür" ayeti geçtiği an. Alın size bir madde.. Görmesi onun sıfatlarındandır. Kendi mantığınızı tek doğru mantık olarak gördüğünüz sürece diğer mantıkları anlayamaz kavrayamazsınız. Sizinle çok yazışmalarımızın olacağını tahmin ediyorum.. Kuran'ı oku sonra gel tartış. Ama kendine önce bir amaç edin...

Saygılar-Sevgiler..

Gönderi tarihi:

Yavv arkadaşım sen mars'damı yaşıyorsun.Artık kabak tadı verdiniz.Biz bunca iletiyi sırf laf olasun torba

dolsun diye yazmıyoruz herhalde.Cevapda veriyoruz,kendi düşüncelerimizide savunuyoruz.Ama sen

bunu görmek istemeyince ben ne yapabilirimki. Ya sizinle neyi tarşıcağız? Sizin bir inanacınız yokki.

O kadar rahatsınız yani.Diyorsunuzki "ortaya bir fikir sürmüyor,hakaret ediyorsunuz." Bizim fikrimiz

belli değilmi.Sen inasanların kutsal değerlerini ayaklar altına alacaksın,eeee ben senin neyini ayakalrımın

altına alacağım.Arkadaş Nihilist kelimesine bu kez efektsiz kahkaha atmış.Öyle değilseniz ve sizinde

değer verdiğiniz bir anlayış varsa,söyleyinde bizde ona göre yazalım.Birdaha ileti yazarken bunu dikkate

alın.1-0 maça başlamak bizide sizide ziyadeysiyle geriyor.

eğer senin inancın 1400 yıl öncesini toplumumuza hala bu güne dayatılıorsa ben o inancı çatı çatır ayaklar altına alırım sen önce inancını değerli yazılarınla bir uyarla ondan sonra bize nihilist yakıştırmasını yap

yalnu,ız yazılarını yazarken kuran hiç bir zaman değişmeyecek sözünüde aklından hiç çıkarma

Gönderi tarihi:

Aha nur topu gibi bi çocuğumuz daha oldu. :D Yaw siz nerdeydiniz ne madenler varmış buradada biz farkına varamamışız. :lol: Aziz peder ben eğer 1400 yıl öncesinde takılıpğ kalsaydım bu kadar özgür bir iradeye sahip olabilirmiydim.Bu forumdaki ateistleri aşağı yıkarı tanıyoruz.Tek bir tornadan çıkmış gibi aynı şeyleri

söylüyorsunuz.e ama insanında bir istihap haddi var.Ben sıkıldık diyorum.Aynı şeyleri 1400 kere yazmanızdan usandık diyorum.Sen ve senin gibi goygoycu takımı,bana demokrasi dersi veriyor.

Haa birde Admin gerekeni yapacaktır diye aba altın sopa göstermeyide ihmal etmiyorla.Kardeşim biz

burada on onbeş kişiyiz kimin ne mal olduğunu iyi biliriz.Sen kendine mukayyet ol.Fazlada kaptırma

seninde haddini krallarında kraliçelerinde haddini bildirmek boynumuzun borcudur.

Bak ne yazıyorum seyret

Saygılar-Sevgiler

:lol::lol::lol:

marcus antonius kardeş mahalle karısı ayaklarını geçte soruma cevap ver

kadın dövülecek mi?

kadına yarı miras hakkı verilecek mi?

kadına yarı şahitlik hakkı verilecek mi?

hırsızın eli kesilecek mi?

kafirin boynu vurulacak mı?

yahudilerden ve hıristiyanlarla dost olunmayacak mı?

Gönderi tarihi:

Kardeş bu kadar zahmet etmişsin bukarad yazı yazmışsın. Vallahi ceviz kabuğunu dolduracak kadar mantık yok. Her birine ayrı ayrı cevap yazarım. Ama sen gene cevabı inkar edersin. İnkarcı bir psikolojiye, beyaz beyazdır desen yok karadır der. Allahın zati ve subiti sıfatları bir çok ayette zikredilmiştir. İllaki madde madde yazılmaz. "O Allah ki görür" ayeti geçtiği an. Alın size bir madde.. Görmesi onun sıfatlarındandır. Kendi mantığınızı tek doğru mantık olarak gördüğünüz sürece diğer mantıkları anlayamaz kavrayamazsınız. Sizinle çok yazışmalarımızın olacağını tahmin ediyorum.. Kuran'ı oku sonra gel tartış. Ama kendine önce bir amaç edin...

Saygılar-Sevgiler..

Sevgili krax..

stand up gösterisi yapar gibi cevap vermişin...

şu belittiğim iki cümledeki okadar anlamsılık ve anlamamazlık beni sizlerin adına dehşete düşürüyor..

Sen benim hayatıma dair ne biliyorsun ki bir amaç edinmediğim kanısına varıyorsun...

Ayrıca tartışmada sıkışan tipik müslüman misali "sen önce kuranı oku" deyip , komik laflar ediyorsun..

Hadi kuranı okuyup okumamam konusunda gel beni test et...buyur...ben sana daha önceki cevabımda da kuraı yüzlerce değil...belki bin defa okuduğumu,irdelediğimi,gözden geçirdiğimi söylemişdim..

e tabi siz cevablaro okumadan geçiştirdiğiniz için farkına varmıyorsunuz...

Demek amaç edinmem gerekiyor ha....

saygılar

:lol: :lol

Sevgili Marcus...

yavaş yavaş sıkışmaya başlıyorsunuz...çünkü bu sitedeki ateistlerin belirgin bir artış göstermesi canınızı sıkıyor..

saygılar..

Gönderi tarihi:

Sevgili krax..

stand up gösterisi yapar gibi cevap vermişin...

şu belittiğim iki cümledeki okadar anlamsılık ve anlamamazlık beni sizlerin adına dehşete düşürüyor..

Sen benim hayatıma dair ne biliyorsun ki bir amaç edinmediğim kanısına varıyorsun...

Ayrıca tartışmada sıkışan tipik müslüman misali "sen önce kuranı oku" deyip , komik laflar ediyorsun..

Hadi kuranı okuyup okumamam konusunda gel beni test et...buyur...ben sana daha önceki cevabımda da kuraı yüzlerce değil...belki bin defa okuduğumu,irdelediğimi,gözden geçirdiğimi söylemişdim..

e tabi siz cevablaro okumadan geçiştirdiğiniz için farkına varmıyorsunuz...

Demek amaç edinmem gerekiyor ha....

saygılar

:lol: :lol

Sevgili Marcus...

yavaş yavaş sıkışmaya başlıyorsunuz...çünkü bu sitedeki ateistlerin belirgin bir artış göstermesi canınızı sıkıyor..

saygılar..

Arkadaşım ben senin ev arkadaşın değilim, Kuran'ı Kerim okuduğunu elbette bilemem. Ama burada savunduğun fikirlerin adına Kuran'ı Kerim bilmediğin, okumadığın hatta hiç bir bilginin olmadığı görülüyor. O siteden bu siteden aldığın islam düşmanlarının yazdığı, sözde kendilerine göre yanlış olan yada çelişkili olan ayetleri buralara aynen kopyalıyorsun. Üzerinede desteklediğinin imzasını atıyorsun. Kuran'ı Kerim okusan Allahın sıfatları hakında böyle düşünmezdin. Bana maval okumayın. Bilgiyle gelin..

Saygılar-Sevgiler.

Gönderi tarihi:

Arkadaşım ben senin ev arkadaşın değilim, Kuran'ı Kerim okuduğunu elbette bilemem. Ama burada savunduğun fikirlerin adına Kuran'ı Kerim bilmediğin, okumadığın hatta hiç bir bilginin olmadığı görülüyor. O siteden bu siteden aldığın islam düşmanlarının yazdığı, sözde kendilerine göre yanlış olan yada çelişkili olan ayetleri buralara aynen kopyalıyorsun. Üzerinede desteklediğinin imzasını atıyorsun. Kuran'ı Kerim okusan Allahın sıfatları hakında böyle düşünmezdin. Bana maval okumayın. Bilgiyle gelin..

Saygılar-Sevgiler.

marcus antonius kardeş mahalle karısı ayaklarını geçte soruma cevap ver

kadın dövülecek mi?

kadına yarı miras hakkı verilecek mi?

kadına yarı şahitlik hakkı verilecek mi?

hırsızın eli kesilecek mi?

kafirin boynu vurulacak mı?

yahudilerden ve hıristiyanlarla dost olunmayacak mı?

sazanların kralı mahalle edasıyla konuşacağına şu yukarıda ki yazıya cevap ver

bu zamanda kuran aynen uygulanacak mı?

Gönderi tarihi:

Sevgili kralx....

Şimdi senin müthiş sözlerini irdeleyelim bakalım...

""""Arkadaşım ben senin ev arkadaşın değilim, Kuran'ı Kerim okuduğunu elbette bilemem.""""

bu cümleden hemen sonra ise ; ...

""""Ama burada savunduğun fikirlerin adına Kuran'ı Kerim bilmediğin, okumadığın hatta hiç bir bilginin olmadığı görülüyor""""""

..ve en sonundada ; ...

"""""Kuran'ı Kerim okusan Allahın sıfatları hakında böyle düşünmezdin"""""

.... Bu tutarsızlık bana neyi hatırllattı biliyormusun ? ....EL_ENFAL SURESİNİ..

"""65-Ey peygamber, mü'minleri cihada teşvik et! Eğer sizden sabreden yirmi kişi olursa ikiyüz kişinin üstesinden gelir ve eğer sizden yüz kişi olursa o küfredenlerden binini alteder. Çünkü onlar, gerçeği kavrayamayan anlayışsız bir topluluktur. """"""

...DİYEN ALLAH SONRA FİKİR DEĞİŞTİRİYOR...

"""""66-Şimdi Allah sizin yükünüzü hafifletti ve sizde bir zaaf bulunduğunu bildi. Şimdi sizden sabredecek yüz kişi olursa, ikiyüz kişiyi alteder. Sizden bin kişi olursa, Allah'ın izniyle ikibin kişiye üstün gelir. Allah sabredenlerle beraberdir. """"""""

E doğal tabi...inandığınız allah da bile tutarsızlık varken , sizin cümlelerinizde neden olmasın ?..

e doğaldır..

Saygılar..

Gönderi tarihi:

65- Ey Nebi! Senin hasbin, yeterin Allah'dır, sana uyan müminlerle beraber. Bunda iki mânâ yüklüdür: Birisi; Allah sana da, onlara da yeter. İkincisi; sana Allah ve onlar yeter. Şu halde başka birşeyden endişeye kapılmadan Allah'a sığınarak vazifenize bakınız, demek olur. Bu âyetin Mekke'de otuzüç erkek ve altı kadından sonra kırkıncı olarak Hz. Ömer'in İslâm'a girişi üzerine nâzil olduğu dahi söylenmiş ise de, çoğunluğun beyanına göre; Bedir'de savaş başlamadan önce "Beydâ" denilen yerde nazil olmuştur.

Ey Nebi! Müminleri düşmanla savaşa "tahrid" et. İyice ta'lim edip, eğitip, hazırla ve teşvik eyle. Bu âyette, daha önce yukarıda geçen "zahf" ve "sebat" ile ilgili âyetlerdeki ıtlakın bir tahsisi ve takyidi vardır. Şöyle ki: Eğer sizden yirmi tane sabreden olursa ikiyüze galip gelirler ve eğer sizden yüz kişi olursa kâfirlerden bin kişiye galip gelirler.

Şu halde bu nisbete kadar düşman karşısında sabır ve sebat göstersinler. Bu ölçüde ve böyle bir azim ve iman ile sabra alışsınlar, ilâhî nusrete güvenip mücahede eylesinler. Daha fazlasından mükellef değiller. Sabır ve sebat ile ilgili emirler sınırsız da değildir. Bu nisbetin böyle iki bölüm şeklinde ve sayıyla ifadesi iki nükteye dayanmaktadır: Birincisi, fazlasıyla kendilerine güvenmek için bir moral takviyesidir. Yani bu nisbetin sadece yirmi ve ikiyüz gibi küçük gruplara mahsus olmayıp, çoğaldıkça da aynı oranın geçerliliğini anlatmaktır.

İkincisi İslâmiyet'in başlangıcında askeri birliklerin teşkilatlanmasındaki temel unsuru belirtmeye işarettir. Demek oluyor ki iman, bir mümini kâfire karşı on kattan daha fazla büyülten ve güçlü kılan bir kuvvettir. Ve bu kuvvet tek kişi olduğu zaman değil, en az yirmi kişilik bir grup oluşturdukları zaman kendini gösterir ve ortaya çıkar.

Bu, yani bu galip gelme o kâfirlerin gerçekten anlayışsız bir kavim olmaları sebebiyledir. Çünkü onlar başlangıcı ve sonucu anlamazlar: Allah'a ve ahirete imandan uzaktırlar, savaşları, müminlerinki gibi, Allah rızası için, Allah'ın emrine uymak için ve îlâyı kelimetullah (Allah kelimesini yükseltmek) niyyetiyle değildir. Hamiyyet-i cahiliyye denilen kavmiyyet (ırkçılık) uğruna ve şeytanca maksatlarla düşmanlık ve yağma içindir. Onların gözünde dünya hayatı ve nimetleri herşeydir, ahiret hayatı ise bir hiçtir. Güçlü bir kalb ve gerçek bir azim ile cihada atılmazlar. Bundan dolayı hayatın ve harbin gerçek amacına ve özüne vakıf olan müminlerin bir tanesi, onların onuna karşı koymaya ve galip gelmeye adaydır. Bu iman ve bu azim ile sabır ve sebat gösterip bütün gayretlerini ortaya koymalıdırlar. Bundan anlaşılıyor ki, ilk müslümalar çok büyük bir kudsi kuvvete erişmiş ve çok ağır bir sabır göstermekle mükellef bulunuyorlardı. Böyle bir mazhariyete ermiş bulunan üçyüz küsur kişilik Bedir mücahitlerinin karşısında bin kişilik müşrik ordusu hakikaten ne kadar az bir sayı ne kadar küçük bir sayı eder. Çünkü kuvvet bakımından müslümanlara denk olabilmeleri için, bu ölçüye göre, en az üçbin kişi olmaları gerekirdi.

66- Şimdi Allah sizden o yükü, o teklifi çok hafifletti, ve gerçekte sizde bir zayıflık olduğunu bildi. Yani savaş gücü bakımından içinizde bedenen veya sabır ve moral yönünden bir takım zaafları olanların varlığı sebebiyle öylesine sabır ve tahammül mükellefiyetinin bundan böyle umum için uygun olmadığı kendini gösterdi. Gerçi böyle olacağını Allah Teâlâ ezelden bilirdi. Fakat zamanı şimdi geldi, durum bütün yönleriyle olduğu gibi açığa çıktı ve bilindi. Müslümanlar çoğaldıkça içlerinde zayıf olanlar da bulunduğundan, daha önceki çile çekmiş sadakat sahibi müminlerde olduğu gibi, birin ona karşı koyması ve savaştan kaçmaması ve eğer bu durumda bile firar ederse "Allah'ın gazabına uğrayıp, cehenneme varacağı" (Enfâl, 8/16) hakkındaki ilâhî hüküm hafifletilmiştir. Şu halde bundan böyle sizden yüz adet sabırlı kimse olursa ikiyüz kişiye galip gelirler, ve sizden bin (sabırlı) kişi

olursa ikibine karşı Allah'ın izniyle galip gelirler. Ve Allah sabredenlerle beraberdir.

Allah'ın yardımına ermek için her halükârda sabır en büyük şarttır. Şu halde bundan böyle bire karşı iki nisbetinden daha fazlasına sabredemeyenler, sebat gösteremeyip savaşı terkedenler firarî sayılmazlar. Fakat silah ve mühimmatı bulunduğu halde bire karşı ikiden de yüz çevirip savaştan kaçanlar, "Allah'ın gazabına uğrayıp cehennemi boylayanlardan" olurlar. Yani bu âyetin hükmünü hak ederler. Bunda da en az yüz kişilik bir bölük olmak şartı geçerlidir. Bundan anlaşılır ki, bu tahfîf, birin ona karşı galip gelme ihtimalini ve imkânını ortadan kaldırmak için değildir, ikiden fazlaya karşı savaşı kabul etmenin ve direnmenin vacip olmadığını ve mendup olduğunu bildirmek içindir. Şu halde müslümanlar, iki kattan daha fazla bir düşmana karşı savaşı kabul etmemekten dolayı günahkâr duruma düşmezler. Genel anlamda savaşa güç yetirme meselesinde esas nisbet ikiye birdir. Bununla beraber daha sonradan da İslâm Tarihi'nde Allah'ın izniyle birin on misli düşmana ve daha ziyadesine galip geldiği nice savaşlar vardır. Hasılı, Allah'ın yardımı savaşa hazırlık ve savaş sırasında gösterilen sabır ve sebata göre vaad olunmaktadır.

Oku sonra devam edelim. Kuran'ı Kendi kafana göre yorumlama....

Gönderi tarihi:

h e hheeh heheh e ehhe eheheh

Gene hangi tefsirden copy paste yaptın....Aman ne cevap....gözlerim yaşardı..

Bak gördün mü ... allahla sen arasında ne kadar benzerlik var...

o da bi söylediğini diğer sözünde başka bişey söylüyor...

Dostum böyle copy yapıp buraları boşuna doldurmana gerek yok...zaten elimizde yeterince kaynak var...sen hangi tefsir olduğunu söleseydin ben bakardım... :lol:

saygılar...

Gönderi tarihi:

Neden güldün...???

Seni ilgilendiren benmiyim, fikirlermi, ilimmi, bilimmi...

Eğer bensem havadan sudan konular bölümüne gel.. Orada şakayla karışık iyi kavga yaparız. İronide üstüme yoktur.

Ama ilimle ilgileniyorsun. Buraya yansıtılmış şeyleri oku, kopy de olabilir mopide...))

Böyle bir cevap vereceğini biliyordum..

Sizler hep böylemisiniz..??

Arenadan böylemi çıkarsınız..??

Gönderi tarihi:

Neden güldün...???

Seni ilgilendiren benmiyim, fikirlermi, ilimmi, bilimmi...

Eğer bensem havadan sudan konular bölümüne gel.. Orada şakayla karışık iyi kavga yaparız. İronide üstüme yoktur.

Ama ilimle ilgileniyorsun. Buraya yansıtılmış şeyleri oku, kopy de olabilir mopide...))

Böyle bir cevap vereceğini biliyordum..

Sizler hep böylemisiniz..??

Arenadan böylemi çıkarsınız..??

İşte yine aynı tipik tartışmadan yenik ayrılan müslüman psikolojisi...

ARENADAN ÇIKMIŞIZ...

SEN NE DEN BAHSEDİYORSUN...

BİŞEY BİLMEDİĞİNİZ,EKSİK OLDUĞUNUZ GÜN GİBİ ORTADA...

NE CEVAP VEREBİLİYORSUNUZ,NE YORUM YAPABİLİYORSUNUZ....

ANCA DOLAŞ ORDA BURDA TARTIŞMALARIN ARASINA GİR BOŞ BOŞ LAF EBELİĞİ YAP...

Gönderi tarihi:

Kimin ne bildiğini bırakta okuyanlar belirlesin.

Yazılara konsantre ol bana değil..

Ne biliyorsan döktür şuraya..)))

BEN NE BİLDİĞİMİ DÖKTÜRÜYORUMDA NİYESE SENİN GİBİLER TARTIŞMA ARALARINA GİRİP ARAYA ALAKASIZ ALAKASIZ,MANTIK DIŞI ŞEYLER YAZMAKTAN,YAZILAN UZUN UZUN CEVAPLARA İKİ SATIR CEVAP VERMEKTEN BAŞKA BİŞEY YAPMIYOR...

Gönderi tarihi:

Uzun uzun cevapları okumadığınızdan, anladığınız dilde yazıyoruz artık. Ama benden uzunca bir cevap isteyecek bir soru sor.. Ama okuyacağını garanti et.. Yazayım..

Bak kardeş sana kısaca şöyle söylüyüm. Beni,m nicki tıkla. Orada çıkan sayfada bu kullanıcının gönderdiği bütün iletileri bul var. Oradan bir incele bakalım. Kaç tane uzun ileti göndermişim kaç tane kısa ileti göndermişim oku...))

Neler yazıyorsunuz siz böyle ...??

Komedi oyunculuğuna soyundunuz da burada provamı yapıyorsunuz.)))

Gönderi tarihi:

şimdi artık sana sazan demiyeceğim

Enfal-8-65-Ey peygamber, mü'minleri cihada teşvik et! Eğer sizden sabreden yirmi kişi olursa ikiyüz kişinin üstesinden gelir ve eğer sizden yüz kişi olursa o küfredenlerden binini alteder. Çünkü onlar, gerçeği kavrayamayan anlayışsız bir topluluktur.

bu ayette müslümanların 1'e karşı on kişiden fazlasina sabretmeyip savaştan kaçarsa enfal-8-16 ayet hükmü uygulanmayacak yani firari sayılmayacak bunun sebebi müslümanların sayısı az idi çok az müslümanın bir kaçı firar ederse savaşın kaybedilmesi kesin olur o yüzden 1'e karşı 10 ve 10'dan az düşman askerinden kaçarsan enfal-8-16 hükümleri geçerli olup firar etmiş olurlar ve cehennemlik olacaklar

maksat sayıca az olunduğundan savaşı kazanılma ihtimalini arttırmak

Enfal-8-66-Şimdi Allah sizin yükünüzü hafifletti ve sizde bir zaaf bulunduğunu bildi. Şimdi sizden sabredecek yüz kişi olursa, ikiyüz kişiyi alteder. Sizden bin kişi olursa, Allah'ın izniyle ikibin kişiye üstün gelir. Allah sabredenlerle beraberdir.

bu ayete geldiğimiz zaman müslümanların sayısı artmıştır ama yeni müslüman olmuş ama aralarında zayıf olanları kaybetmemek için enfal-8-16 hükmü hafifletilmiş ve böylece 66.ayete göre ayete göre 1'karşı 2'den fazla düşman askerinden kaçarsa enfal-8-16 ayetine göre firari olmayacak ve cehennemlik sayılmayacak ve böylece daha çok müslüman kazanacak

benim anlamadığım ayetler aynı surede peşpeşe dün yüz kişiydiler yarın onbin kişi mi oldu aslında olay şu 65.ayet bedir savaşı başlamadan önce 66.ayet bedir savaşı kazanıldıktan sonra aralarında zayıf dediğimiz esirlerin müslüman olması için sırtını sıvazlamak yani anlayacağınız basit bir taktik ve bu taktiyide çok akıllı olan kuran yazıcılarından olan salman ferasinin taktiğidir hendek savaşında hendeklerin kazılması aklı veren salman ferasidir daha sonra islamiyeti terketmiştir.

Gönderi tarihi:

BU DA YENİ TAKMİK Mİ?....

BÜYÜK SORUNLAR YAŞADIĞINIZ BAŞKLIKLAR , YENİK AYRILDIĞINIZ BAŞLIKLAR ALT TARAFLARA DÜŞSÜN DİYE , SÜREKLİ DİĞER BAŞLIKLARA İLETİ ATMAK...

GÜZEL TAKTİK..

BENDE İNADINA REZİL OLDUĞUNUZ BU BAŞLIKLARI YUKARILARA TAŞIYACAM...

EH EH EHHE HE EH HE HE HE HEHE HE

Gönderi tarihi:

Kardeş bu forumda bir etek sen yoksun ve sadece bu başlıklar yok. Her başlıkta yorum yapıyorum..

Bundan daha normal birşey varmı..??

Eğer devam ettirmek istediğin mesel varsa başa taşırsın olur biter. Her zaman bir yanıt bulma garantisi veriyorum size...

Saygılar..

Gönderi tarihi:

Kardeş bu forumda bir etek sen yoksun ve sadece bu başlıklar yok. Her başlıkta yorum yapıyorum..

Bundan daha normal birşey varmı..??

Eğer devam ettirmek istediğin mesel varsa başa taşırsın olur biter. Her zaman bir yanıt bulma garantisi veriyorum size...

Saygılar..

Ben sana en son kuranda yaratılışın 6000 (6 gün *1000 ) yılda gerçekleştiğini yazdığını ve bunun neresi bilimsel diye sorduğum soru es geçtin...o kadar da hatırlatmama rağmen cevap alamadım...

armana diğer başlıkda iddiayla sorduğu sorulara cevap yazdım...defalar ca allah olgusu nasıl oluştu adlı başlığa gel cevap ver dedim...

maalesef cevap gelmedi....

nese...

sağlık olsun...zaten gelse bile kılıf cevap olacağını biliyoruz en azından..

Gönderi tarihi:

Gelecek cevap size göre yanlış cevap olacaktır. Siz hiç bir şeyi cevap olarak algılamayacaksınız. Çünkü büyük bir ön yargıyla baştan reddediyorsunuz... Bu durumda gene havaya düdük çalacak gibiyiz. Ama bir başkalarının okuyacaklarını da var sayarsak o kadar boş olmayacağına inanıyorum.

Alahın kainatı 6 günde yarattığını ifade etmesini bilimsel olarak nasıl savunacağız söylermisin..

Dünyanın yaşı konusunda bile binbir türlü çelişki varken, kainatın yaşını kim hesaplayacak nasıl hesaplayacak..??

Gönderi tarihi:

Gelecek cevap size göre yanlış cevap olacaktır. Siz hiç bir şeyi cevap olarak algılamayacaksınız. Çünkü büyük bir ön yargıyla baştan reddediyorsunuz... Bu durumda gene havaya düdük çalacak gibiyiz. Ama bir başkalarının okuyacaklarını da var sayarsak o kadar boş olmayacağına inanıyorum.

Alahın kainatı 6 günde yarattığını ifade etmesini bilimsel olarak nasıl savunacağız söylermisin..

Dünyanın yaşı konusunda bile binbir türlü çelişki varken, kainatın yaşını kim hesaplayacak nasıl hesaplayacak..??

Evet ....

Sonuç bu olmalıydı...ve oldu...

"""""Alahın kainatı 6 günde yarattığını ifade etmesini bilimsel olarak nasıl savunacağız söylermisin..""""""

e işte tartışamayacağınızı biliyorum....İşte böyle dürüst ol ciğerimi ye....Savunamassınız tabi...

""""""Dünyanın yaşı konusunda bile binbir türlü çelişki varken, kainatın yaşını kim hesaplayacak nasıl hesaplayacak..??"""""

Dünyanın yaşı ne olursa olsun , dünyanın 6000 yılda yaratılmadığı kesindir...

kainatın yaşı ne olursa olsun 6000 yıl olmayacağı kesindir

Hani allah diyormuşya "benim nezdimde bir gün, sizin saydıklarınızdan 1000 yıl gibidir...

E allah 6 günde yaratmış ise , dünyanın yaradılışı 6000 yılda olmuş olur...E buda senin dediğin gibi bilimsel değildir...

İşte senden de bunu istiyordum...

Dürüst adammışsın...

Gönderi tarihi:

Yaw bak sizi oraya buraya tayin ettim diye uyarı aldım iyimi...

Artık ben bu tayin işini bırakıyorum arkadaş....Artık benden tayin mayin istemeyin...yok artık öle eskisi gibi istediğiniz yere tayininizi çıkarayım..kendi işinizi kendiniz görün..

Sizi tayin edelim diye uyarı yüzdemiz arttı...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.