Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bireysel Emeklilik Sistemi Tezgahı


ural007

Önerilen İletiler

Bu sistem aslında hiç te öyle bahsedildiği gibi %25'ler filan ile tozpembe bir sistem değilmiş. Aşağıdaki linkten okuyunca bana siz de hak vereceksiniz.

 

 

Zamanında, Bireysel Emeklilik Sistemi, %25 devlet katkısı vb. duyurular ile gaza gelip bu sisteme dahil olmuştum. 8 ay kadar düzenli olarak katkı payımı yatırıyordum, derken dün, her ay rutin gelen Anadolu Hayat BES extre’mi ilk defa detaylı olarak incelerken bir de ne göreyim. Zarar etmişim! 8 ay sonunda birşey kazanmadığım gibi bir de üstüne ana para bakiyem  -157 .88 TL olmuş, yani bu kadar miktar ana paramdan düşmüş. Evet evet yanlış duymadınız EKSİ 157.88 TL. Bunun üzerine tabii hemen müşteri hizmetlerini aradım ve burada önce tüysüz! bir temsilci ile, sonrasında ise bir yetkili ile konuştum. Öğrendiklerim karşısında ise dehşete düştüm resmen, sizinle de paylaşayım istedim.

BES aslında tamamen borsa’yı desteklemek için kurulmuş bir sistemmiş. Yani burada yatırdığınız paralar hemen fonlara aktarılıyor ve borsa’da aktif olarak dönüyor. Belirli oranlarda yüksek veya düşük riskli bankanızın sizin için seçtiği fonlar bunlar (Likit fon, Tahvil Bono fonu, Beyaz fon vb. ) . Tabii bu fonlar hemen hemen hiç değer kazanmıyor, benim durumda ise eksiye gitmişler ve beni  zarara uğratmışlar. Bu zarar yetmezmiş gibi, zaten kazanmadığım sistemde bir de “yönetim giderleri kesintisi” (YGK) adı altında borsa’da aktif kullanıcı olduğum için Anadolu Hayat ve dolayisiyle İş Bankası’nın borsacıları extradan söğüşlemişler. Toplam yönetim gideri zararım ise 240,53 TL. İnanılacak gibi değil.

Müşteri temsilcisine “neden bunlar normal faizde durmuyor da fonlara gidiyor?” diye sorunca, bunun kanuni olarak hükümet tarafından böyle düzenlendiğini ve olay’ın aslında tamamen borsa’ya para akışı sağlamak amaçlı olduğunu öğrendim. Yani Bireysel Emeklilik için başvuru yapan insanlarımızın hepsi istekleri dışında, aslında aktif olarak borsa’dalar ve borsa da bildiğiniz gibi RİSK demektir. Kısacası, paranız riskte, hem de yüksek riskte. Ben bunları bilmiyordum 8. ay’da öğrendim ve bu risk’in sonucu zararım 240 (YGK) + 157(borsa düşüşü zararım) = 397 TL. Devlet katkısı’nda ise sorun yok, Devlet üzerine düşeni yapmış ve paramı ödemiş, ama düşünürseniz eğer ben bu kadar parayı BES yerine faize koysaydım zaten yaklaşık 800 TL kazanırdım. Devlet bana 1800 TL ödemiş banka yaklaşık 400 TL kesmiş. Bunu alabileceğim faizime eklersem 1200 TL eder. Devlet’in bana ödediği 1800 TL – 1200 TL düşülünce bu sistemden asıl kazancım 600 TL olarak çıkıyor. Bu da yaklaşık %8’e geliyor.

Yani BES sistemi aslında bana %8 kazandırmış, bu da tabii borsa az zarar ettiği için, çok zarar ederse, ayvayı koçanı ile yediğimizin resmidir.Sıfıra sıfır elde var sıfır olabilirdik yani. Bu bir çeşit ilüzyon aslında, müşteriyi %25 ile çekerek, paralarını Bankalara ve Borsa’ya akıtmanın en kestirme yöntemi ve bu konuda her gün yapılan reklamlar ile bu sisteme dahil olanların sayısı her geçen gün artıyor, ne yazık ki. Ben ise bu tezgâhtan hemen çıkıyorum ve paramı daha mantıklı mecralara yönlendiriyorum arkadaşlar. Özel Tezgâhlanmış Emeklilik (ÖTE benim kısaltmam icon_smile.gif ), bende öte! dursun

Kaynak: Blogankara

 

sleep.png

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 9 ay sonra...
  • 4 hafta sonra...

Merhabalar.. bahsettiğiniz bireysel emeklilik şirketlerinden birinde finansal danışman olarak çalışıyorum. Yukarıdaki alıntı yazıyı okumak beni açıkçası şaşırttı. Doğru bildiğimi sizlerle paylaşmak istedim. Sizlerin ödediği katkı payları 7 tane fon seçeneği içinde istediğiniz oranlarda dağıtılır. Buna ister siz karar verirsiniz ister danışmanınızın sizi yönlendirmelerini dinlersiniz. Fon isimleri şirketten şirkete değişkenlik gösterse de içerikleri aynıdır. Bunlar altın, borsa, likit, kamu fonları olarak içlerinde ayrılır ve paranın yatırım iradesi tamamen müşterilerdedir. Sizlerin de bildiği gibi likit fon dışında hiç bir fon sürekli getiri sağlamaz. Piyasa koşullarına göre inişli çıkışlıdır. Alıntı yazıdaki katılımcının parası borsaya bilgisi/fikri olmadan yatırılıp düşüş dönemine denk gelmiştir. Takdir edersiniz ki hiçbir finansal yatırım fonu düşüp kalmaz şayet katılımcı sabretseydi parası zaman içerisinde toparlanırdı. Bizlerin size bilgisini verdiğimiz gibi siste uzun vadeli bir sistemdir ve asla bir sebepsiz zenginleşme aracı değildir. Bizler sizi maksimum getiriye ulaştırmak için elimizden geleni yapmaktayız bundan şüpheniz olmasın. Bir diğer konuysa bahsi geçen yönetim gider kesintisi.. Bu kesinti yatırılan tutar üzerinden sadece %2 dir yani kişi 100 tl yatırıyorsa bunun sadece 2 tl si kesilir. Sizde biliyosunuzki bizler kar amacı güden şirketlerde çalışmaktayız içtiğimiz bir yudum suda bile şirketler kar ediyorsa özel emeklilik şirketlerininde bir yerden kar etmesini yadırgamamanızı rica ediyoruz. Takdir ve irade sizindir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Merhabalar,

 

Ben bahsettikleriniz dışında bir de sistemden çıkılması halinde neler olacağı ile ilgili birşey soracağım.

 

1.5 yıldır düzenli ödeme yapıyorum ve sistemden çıkmak istiyorum.Müşteri hizmetlerini aradığımda bu güne 1900 TL yatırdığımı ve ödenmemiş aidat ve stopaj vs düşüldüğünde 1200 TL olarak paramı alabileceğimi söyledi. Sisteme benim gibi gaza gelip girmemek gerekiyor ve evet kısa vadeli birşey de değil zaten.Bir diğer konu da kimseye inanmayıp sözleşmeyi sonuna kadar okumak gerek, buna ayrıca pişmanım zaten. Ama ne olursa olsun bunu satarken ana paradan kesinti olmazmış gibi bahsedip insanları kandırmayı ve en sonunda da  bu kadar kesinti yapılmasını da açıkçası haksız buluyorum.

 

Sorum ise bu kesinti tamamen yasal mı ve tüketici mahkemesi veya başka bir yere şikayet ettiğimizde en azından ana paranın üzerinden bu kadar kesinti olmadan yakamızı kurtarmak mümkün mü?

 

Mümkün değilse bile inanılmaz soğudum bu işten ve zaten çıkacağım ama en azından en az zararla çıkmak istiyorulm.

 

Teşekkürler

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

Türkiye'de ki sistem vatandaslarin soyulmasi aldatilmasi üzerine kuruludur.

Düsünün bir elektrik kurumu;tahsil edemedigi veya siyasi nedenlerle para alamayip sarfedilen enerjinin kayip.kacak parasini vatandasin sirtina yüklemis yillardir vatandas soyuluyor.

TRT bu elektrik faturalari üzerinden,vatandastan para tahsil ediyor ve para tahsil ettigi yetmezmis gibi bir de iktidarin avukatligini üstleniyor,iktidarin acilimlarina özel kanallar acarak destek veriyor.

 

Bunlarin hicbiri vatandasa sorulmadan tahsil edilen paralar ki ben bunlara vatandastan harac alinmasi diyorum.

TRT'nin yaptigi programlar,actigi özel kanallar vatandaslara sorulmadan gerceklestirilmektedir,yani vatandas kendi parasi ile TRT'nin programlarini izlemektedir.

 

Bu Bireysel Emeklilik sirketleride aynidir.Insanlari tatli vaadlerle aldatip sözlesme imzalatip sonra o paralarla borsacilik oynamakta vatandasin parasi ile zengin olmakta ama ödemeye gelince "kusura bakmayin fon zarar etti"gibi akil disi bir uygulama ortaya cikmaktadir.Tabi ki burada vatandaslarin da kusurlu olduklarini söylemekte yarar vardir.Iyice anlayip dinlemeden böyle sirketlerle anlasma imzalamak her zaman icin tehlikelidir.

 

Biz vatandaslar olarak üstümüze düsen sorumluluklarin bilincinde degiliz.1999 Depremi cok büyük bir felaketti,umalim ki öyle bir felaket daha yasamasin insanlarimiz ve de ülkemiz.Depremlerle yasamak icin gerekli tedbirlerin basinda saglam binalarda oturmak gelir.Ucuz etin yahnisi nasil olursa ucuz evinde güvenligi öyledir.

 

Belki konunun biraz disina ciktim ama bunlarin hepsi bilmemiz gereken önemli noktalardir.

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Merhaba, 

 

İlettiklerinizde doğruluk payı var ancak sap ile samanı da birbirine karıştırmamak gerekli.

Örneğin Emeklilik Şirketleri hiçbir şekilde katılımcıların parasıyla borsacılık oynayamazlar. Tam tersi emeklilik sisteminde yatırım sorumluluğu katılımcıya verilmiş durumdadır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sevgili arkadaşlar, büyük bir sabırla bütün yazılanları okudum ve ne yazık ki büyük bir bilgi eksikliği fark ettim.

 

Öncelikle kimse size ana paranızdan zarar etmezsiniz gibi cümleler kurmaz. Neden diye soracak olursanız sizin o imzaladığınız sözleşmelerin her bir sayfasında sizi bu sisteme sokan kişi olan finansal danışmanın imzasıda bulunmaktadır ve bu demektirki yarın bir gün dava yoluna giderek hakkınızı ararsanız muhatabınız danışman olacaktır. İkinci olarak kimse farkında olmadan borsaya sokulmaz, sokulamaz. Danışmanlarınız size öneriler sunar ve bu doğrultuda siz bir karar verirsiniz. Kişinin kendisinin hiçbir şeyi araştırmadan daha sonrasında 150 liralık bir zarar görünce bu şekilde gemileri yakması benim cidden içimi daraltıyor.

 

Gelin fonlara bakalım biraz;

 

Hisse senedi fonları- BIST endeksine yatırılan ve endeks kar ve zararı üzerinden değeri belirlenen fonlardır. (BORSA BUDUR)

Eurobond fonları- Yurt dışı para piyasalarında Türk lirasına yada başka bir ülkenin para birimine yatırım yapılan fonlardır.( En iyi kazanç ve türkiye risklerinden kaçılan fondur, şiddetle tavsiye ederim)

Kamu borçlanma araçları fonu- bildiğiniz gibi bono ve tahvil kazancı öngören fonlardır.

Altın fonu - Altın değerine bağlı olarak değeri belirlenen fonlardır. Faiz kazancı istemeyen katılımcılar tercih edebilir.

Likit fon- Gecelik repo faizine bağlı olan fonlardır. Zarar olmaz, ancak kazanc senelik ortalama en fazla % 5 ler civarında olduğu için çok tercih edilmemesini öneririm. Yanlızca fon değişimi yaparken birikimi dinlendirmek için uygundur.

 

Arkadaşlar sepet mantığını biraz araştırın. Koyun gibi paranızı verip sonra niye zarar etti demeyin. Bir sistemde eğer şu an 5 milyon katılımcı varsa bilinen,inanılan bir şeyler olmak durumundadır. Biraz gözlerinizi açın, tüm gelişmiş dünya ülkelerinin rahat bir emeklilik yaşamasına imkan sunan böyle güzel yatırımları kirletmeyin. Bu şekilde konuşmalar yapmayın.

 

Kim olduğumu ve bu sistemi neden desteklediğimi merak ediyorsanız cevabım basit;

 

Aylık 1.300 lira fonlarıma katkı payı yatırıyorum ve iyi bir takipçiyim.

 

Devletten aldığım 3.200 liranın yanında geçen sene bu takipçiliğim sonucunda tam 3.800 TL para kazandım.

 

yani konuyu açan arkadaşın dediği gibi bireysel emeklilik sistemi %25 kazancı olan bir sistem değildir. %25 zaten devletin size verdiği HİBE'dir. Asıl kazanç ise FON getirisidir. yani eğer merak ediyorsanız ben geçen sene bu sistemden %53 kar ettim. Sistemdeki 2.yılım ve 38.000 tl gibi bir fonum var. Kirletici konuşmalar yapmadan önce dönsün herkes kendine bir baksın. Atın artık şu at gözlüklerini üzerinizden.

 

Saygılar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bes sistemi uzun soluklu düşünüldüğünde karlı bir sistem aktif bir kullanıcıyım anadolu hayat emeklilik sistemine dahil oldum yaklaşık 15 aydır katkı payı yatrıyorum 2468 tl para yatırmışım meblağ fon ve devlet getirisi eklendiğinde şuan da 3300 civarı bu sisteme aktardığınız parayı  2 sene veya 5 sene sonra çekeceğim diye değilde en az 10 yıl veya tamamem emekii olana kadar tutacağım mantığıyla yaklaşmanızdır tavsiyem ayrıca paranızın hangi fonlarda ne kadar değerleneceğinide siz belirleye bilirsiniz tavsiyem daima takip edin hesabınızı ileride kendimize veya çoçuklarımıza bıraka bileceğimiz kaliteli bir yaşam olması dileğiyle...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...
  • 5 ay sonra...

Sevgili arkadaşlar, büyük bir sabırla bütün yazılanları okudum ve ne yazık ki büyük bir bilgi eksikliği fark ettim.

.

.

.

gözlüklerini üzerinizden.

 

Saygılar.

SELAMLAR  ARKADAŞ ! BENDE BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNE GİRDİM YAKLAŞIK 2 YILDIR  YAZDIKLARINIZ DOĞRUYUSA LUTFEN mesaj atin buraya

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Aslında bu şekilde genel olarak mantıklı yada mantıksız demek çok doğru değil. Her yatırım herkes için en doğru olmayabilir. Bunu elinizdekileri ve hedeflediklerinizi düşünerek hesaplamanız lazım.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Mantıklı Mı?

 

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi‘nin getirilmesiyle beraber bu konuda insanların merak ettiği sorulara cevap verme gereksinimi duyduk. Kısaca BES‘den bahsedip sonrasında sistemin kimler için mantıklı olabileceğini değerlendirdik.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi, insanların aktif çalışma hayatında birikim yapmasını sağlayan ve emekli olduktan sonra sistemin yaptığı yatırımlar sayesinde değerini kaybetmeyen aksine daha da değerlenen bir birikime sahip olmanızı sağlar. Bu birikimi emeklilik döneminde ister tek seferde istersenizde aylık olarak alabilirsiniz.

BES Kimler İçin Zorunlu?

45 yaşından büyük olup, 50’den az  çalışanı olan işyerlerinde çalışanların tamamı haricinde kalan bütün özel sektör çalışanları otomatik olarak BES’e geçiş yapacak. Çalışanların otomatik olarak sisteme geçmesinden dolayı aslında zorunlu gibi bir ifade kullanılıyor ama isteyen kişiler sistemden çıkabilir.

BES Mantıklı Mı Değil Mi?

Sistemin mantıklı olup olmadığını söylemek için birçok farklı etkeni göz önünde bulundurmak gerekiyor.

  • Sisteme giriş yaşı
  • Sisteme aylık yatırılacak olan ücret
  • Sisteme giriş haricinde herhangi bir ticaretle uğraşılıyor mu?
  • Kişinin Mesleği
  • Faiz geliri kullanıyor mu? …

Bütün bunları ziyaretçiler için tek tek önceden hesaplamak mümkün olmayacağından biz sistemi genel hatlarıyla değerlendireceğiz. Sizlerde buna göre mantıklı olup olmadığını değerlendirebilir, aşağıdan yorum yazarak hem bizlerin hemde diğer okuyucularımızın fikirlerini alabilirsiniz.


 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...

Ne bes i size sukadar soyleyeyim cok bilmis abim 2 yil once ozel bir sirketten gaza gelip bes yaptirdi ve bana ballandira ballandira anlatti ve 2 yil once 100 tl ile basladi bende ona inat her ay 100 tl lim dolar aldim ;)ve. Kenara attim eger bemim birikimin getirisi dolarin ckma si ile abim in nes ini 10 katladi suan eger iradeli iseniz yaparim ben bu dolaryada euro biriktirim diyorsaniz kendinize guvenirsaniz inatci iseniz bnce benim yontemimi deneyin not ben bu ise girdimde dolar 2.14 du aralik 2014 te suan 3.29 gerisini siz hesaplayin karimin ;) bide suan dolarim maas aldim bankada vade de maas aldim icin masrafta almiyor azda olsa vade +dolar yukselisi +her ay benim butceme gore aldim dolar enaz 100 tl lik gorecem 10 yada 15 sene sonra cok bilen bes cileri kimsenim gazina gelmeyin mantiginizi aklinizi kullanin benim kafam buna yatti ben bole yaptim siz alti. Euro da yapabilirsiniz bemim bes mes hikaye kendi paranizla kimseyi zengin etmeyin biraki. Devlet in %25 i unutmayin kimse sevmedi esege bosyere ot vermez ;)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...
  • 5 ay sonra...

Annemin Birikmiş 2000 dolarını vadeli bir hesapta değerlendirmek için bankaya gittiğimizde bireysel emeklilik temsilcisi tarafından kandırıldık. Sistemde paramızı dolar olarak da biriktirebileceğimizi iddaa ederek bizi kandırmıştır. Annemin ana para dahil 8 yıl boyunca her ay 100 dolar ödedi. Biz annemin en az, getirileri hariç 2000 dolar girişte verdiği para + 96 Ay*100 dolar=9600 = 11600 doları ( Yaklaşık 40000 TL ) olduğunu düşünüyorduk. Yaptığımız incelemelerde yatırılan her doları dönemin merkez bankası kuru ile değerlendirip tl olarak işleme sokmuşlar. Sistemde şu anda 24000 TL miz varmış. Kızıp çıkmak istedik cezası varmış , cezasını düşünce 19000 TL alabileceğimizi söylediler.

 

Böylesine tertipli ve organize bir tezgah kimin başının altından çıktıysa Sülün Osman'a bile rahmet okutmuştur.

 

Kafanızı çalıştırın bugün ekmek 1 TL ve sen bugün 100 ekmek alacak kadar parayı ver, devlette %25 katkı ile 25 ekmeklik para koysun. Sana 56 yaşına gelince yatırdığın her 100 TL için 300 TL versin ama ekmek olmuş 6 TL sen zamanında 100 ekmek alabilecek paranı verip gelinen zamanda 50 ekmek zor alıyorsun. Daha kötüsü içinde hazırlıklı olun derim

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.