Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Peki nerden bileceğim ben hangisinin doğru olduğunu ,ben karma'ya ,reenkarnasyona inanıyorum,siz müslümanlıkta kesinlikle yoktur diyorsunuz o zaman ben müslüman olmuyorum.Ama şunu da belirteyim ben şimdi reenkarnasyona inana inana nasıl müslümanlığı doğru kabul edicem,bu pek dürüstçe gelmiyor bana .anlatabiliyor muyum acaba?ay aslında çok zor bir durum.yani ben müslümanlığı kabul ediyorum ,gereklerini yerine getiricem diyorum ama mantığım bu ahiret gününe falan şiddetle karşı çıkıyor,inanamıyorum yani napiyim?

herkese ilgilendiği için teşekkürler bu arada

arman konuyu mahvettim çok pardon :clover::clover:

• Cevaplar 91
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:
dumansiz halis öz yakip kavuran atesten yaratilmislar..

gaybi bilmezler ama 500 sene falan yasadiklari icin eski olaylari bilmeleri dogalmis..

Allahin katindan bilgi calmaya calisirlarmis ama melekler onlara atesli taslar atarmis bunun icin gaybi bilemezlermis, belki bu taslar meteorlar olabilirmis..

insan ve hayvan sekline girebilirlermis

erkek cinler asik oldugu kadin insana kadin cinler asik oldugu erkek insana musibet edebilirmis... :online2long:

cin cagirirsaniz bu gelen daima kötü cindir iyi cinler gelmez..sonra basiniza bela olur, gitmez, sonra da siz aklinizi yitirirsiniz..

cinlerin serrinden korunmak icin felak ve nas sureleri okunmali...abdestli bulunmali

ve ayetel kürsi onlara karsi kuvvetli bir silah..

bi de ben inanmiyorum denemedim de gerci ama 12 den sonra 3 kere cin derseniz geliyormus öyle bir durum olursa yanlislikla 7 kere ayetel kürsi okunacakmis..

cinlerle basiniz belaya girerse psikiyatriye gidin dua edin sevdiklerinizden dua etmelerini isteyin... ;)

18265[/snapback]

:D:D:D

Bir de dolunay'a dogru bakip 3 ihlas 1 fatiha okuyacaksiniz, ama bunu yaparken sakin ola disi tilkinin kuyrugunu akliniza getirmeyin.

:D:D:D

Gönderi tarihi:
Peki nerden bileceğim ben hangisinin doğru olduğunu ,ben karma'ya ,reenkarnasyona inanıyorum,siz müslümanlıkta kesinlikle yoktur diyorsunuz o zaman ben müslüman olmuyorum.Ama şunu da belirteyim ben şimdi reenkarnasyona inana inana nasıl müslümanlığı doğru kabul edicem,bu pek dürüstçe gelmiyor bana .anlatabiliyor muyum acaba?ay aslında çok zor bir durum.yani ben müslümanlığı kabul ediyorum ,gereklerini yerine getiricem diyorum ama mantığım bu ahiret gününe falan şiddetle karşı çıkıyor,inanamıyorum yani napiyim?

arman konuyu mahvettim çok pardon :clover:  :clover:

18392[/snapback]

Yok canım ne mahvetmesi aslında reenkarnosyonu da çatığın iyi oldu çünkü bu konuda çelişkiler yaşamaktasın ve bunları bizimle samimi bir şekilde paylaştığın için teşekkür ederim canım .

Reenkarnasyonla ilgili açıklamamı yukarda okudun mu bilmiyorum ama kısa ve öz olarak diyorum ki Reenkarnasyonun mantığı islamiyete ters düşmekte yani sen sorgulama gününde Allahın huzuruna hangi hayatınla çıkacaksın?

Gönderi tarihi:

18392[/snapback]

Yok canım ne mahvetmesi aslında reenkarnosyonu da çatığın iyi oldu çünkü bu konuda çelişkiler yaşamaktasın ve bunları bizimle samimi bir şekilde paylaştığın için teşekkür ederim canım .

Reenkarnasyonla ilgili açıklamamı yukarda okudun mu bilmiyorum ama kısa ve öz olarak diyorum ki Reenkarnasyonun mantığı islamiyete ters düşmekte yani sen sorgulama gününde Allahın huzuruna hangi hayatınla çıkacaksın?

18398[/snapback]

işte ben sorgulama günü diye bişey olduğunu hiç sanmıyorum arman.. :clover:

Gönderi tarihi:

18392[/snapback]

18398[/snapback]

18407[/snapback]

İslamın ve imanın şartları vardır bu şartlara inanan ve kabullenen herkes müslümandır ve ahiret gününe inanmazsan bu şartlardan birine inanmamış olursun . Ayrıca ilimsel açıdan da reenkarnasyonun bir dayanağı yok ki fantazi olmaktan öteye gidemeyen bir teori sadece ve eğer reenkarnasyon varsa neden herkes önceki hayatını ya da hayatlarını hatırlamıyor ?

Gönderi tarihi:

18392[/snapback]

18398[/snapback]

18407[/snapback]

İslamın ve imanın şartları vardır bu şartlara inanan ve kabullenen herkes müslümandır ve ahiret gününe inanmazsan bu şartlardan birine inanmamış olursun . Ayrıca ilimsel açıdan da reenkarnasyonun bir dayanağı yok ki fantazi olmaktan öteye gidemeyen bir teori sadece ve eğer reenkarnasyon varsa neden herkes önceki hayatını ya da hayatlarını hatırlamıyor ?

18409[/snapback]

Diğer bütün hayatlarını hatırlasaydın yaşamın nasıl olurdu acaba?hepsini birbirine karıştırırdın.diğer hayatların bilinçaltında saklı,onlara hiptonizma yöntemiyle ulaşılıyor,neyse boşver ya,ben belki msülüman sayılmıyorum ama benim kalbim temiz be kardeşim,hergün bisürü iyilik yapıyorum insanlara yardım ediyorum,fena mı?

Gönderi tarihi:

18392[/snapback]

18398[/snapback]

18407[/snapback]

18409[/snapback]

Diğer bütün hayatlarını hatırlasaydın yaşamın nasıl olurdu acaba?hepsini birbirine karıştırırdın.diğer hayatların bilinçaltında saklı,onlara hiptonizma yöntemiyle ulaşılıyor,neyse boşver ya,ben belki msülüman sayılmıyorum ama benim kalbim temiz be kardeşim,hergün bisürü iyilik yapıyorum insanlara yardım ediyorum,fena mı?

18417[/snapback]

:D Dimi ya yeterki kalbin temiz olsun bu arada sormak isterim hiç cin çağırma seansında bulundun mu ya da aramızda bu tür bir deneyim yaşayan kşmse var mı ?

Gönderi tarihi:

18392[/snapback]

18398[/snapback]

18407[/snapback]

18409[/snapback]

18417[/snapback]

:D Dimi ya yeterki kalbin temiz olsun bu arada sormak isterim hiç cin çağırma seansında bulundun mu ya da aramızda bu tür bir deneyim yaşayan kşmse var mı ?

18420[/snapback]

bulunmadım ödüm kopar

zaten Allah korusun,hayatta yapmam öle şeyler :clover:

Gönderi tarihi:

İlk önce İslama inanıyormusun inanmıyormusun onu belirle, Eğer inanmıyorsan yapacak birşey yok. Yok inanıyorum diyorsan ona göre aslını aktaracağız...sevgili river...

Saygılar-Sevgiler...

Misafir TheLastofMohicaN
Gönderi tarihi:

ya cin çağırma seansları demiş arkadaşın birisi hızlı cevapla yazıyorum bir anımı anlatayım cin çağırmakla ilgili senlerden (geçen senevizonteleden çalıntı) tam ahtırlamıyorum 2000 civarı antalyaya yeni taşınmışız ben daha bir iş bulamamışım kendime gündeliğe falan gidiyorum :) herneyse bir tanıdık sayesinde bir hatunla tanıştık terasta oturuyoruz ben saz çalıyorum millet söylüyor hatuna baktıkça ben daha bir güzel çalıyorum bağlamayı :P derken hatunun bana yazıldığını anladım derken çıkmaya başladık gelelim meselenin özüne bir gün beni hatun manavgata davet etti o orada ikamet etmekteydi gittim bir tanıdıklarının evine gittik derken oradada bir bağlama eylence faslı derken ev sahibinin büyük oğlu eve geldi başladı cin çağırmayla ilgili birşeyler anlattı baktım millet ağzı açık dinliyor ee ne duruyorsunuz nasıl çağırılıyorsa çağıralım dedim neden bekliyoruz ki dedim saaat 24:00 ü geçmişti bile büyük bir iştahla kağıttan harfler yazmaya başladılar derken yazı işlemleri bitti yemek masasına toplandık fincan da ortaya koyulmuştu dualar okundu cin beklenmeye başlandı bekledik bekledik gelmedi sonra bu işi akıllara sokan cocuk dediki duayı yanlış okumuşunuzdur ben okuyayım sizin yerinizede dedi ve tekrar dua etti ve tekrar cağırıldı çin yine tık yok herkezin eli fincenda kımıldamasını bekliyor herkez yine olmadı gelmedi duanın kabul olmadığı fikri tekrar öne sürülüp tekrar dualar okundu bu seferde olmazsa içimden dedimki bu cin ben olucam vede insanları mutlu edicem dedim(manavgata gidene kadar onlar hakkında baya bir brifing almıştım hatundan ) tekrar ruhlar aleminden bir cin geldiysen evet e git dendiğinde biraz bekledim ses soluk çıkmayınca evete doğru hafif bir kımıldatmam yetti onlar zaten kendileri itmeye başlamışlardı evete doğru aha! walla geldi demeleri falan hala aklımından gitmez derken sordukları bütün sorularda gittiği(yani ittiğim ilkharf) harften sonra kendileri götürüyorlardı mesela şehir soruyorlardı ben önce t ye doğru götürüyordum t ye gittik ten sonra trabzon diye sesli söylüyordum onlar otomatikmen trabzonu yazdırıyorlardı. herneyse sabah saat 05:00 e kadar bu cin muabbeti yaptım ama baya bir mutlu oldular o yüzden iyi birşey yaptığımı düşünüp mutlu olmuştum. tabi hatunun sorduğu sorularada istediğim gibi cevaplar verdim buda baya işime yaradı :P

gerçektende çağırınca gelip masaya 3 defa hiç vurulmuşmudur bilmiyorum sadece anımı paylaşmak istedim...

Gönderi tarihi:
ya cin çağırma seansları demiş arkadaşın birisi hızlı cevapla yazıyorum bir anımı anlatayım cin çağırmakla ilgili senlerden (geçen senevizonteleden çalıntı) tam ahtırlamıyorum 2000 civarı antalyaya yeni taşınmışız ben daha bir iş bulamamışım kendime gündeliğe falan gidiyorum :) herneyse bir tanıdık sayesinde bir hatunla tanıştık  terasta oturuyoruz ben saz çalıyorum millet söylüyor hatuna baktıkça ben daha bir güzel çalıyorum bağlamayı :P derken hatunun  bana yazıldığını anladım derken çıkmaya başladık gelelim meselenin özüne bir gün beni hatun manavgata davet etti o orada ikamet etmekteydi gittim bir tanıdıklarının evine gittik derken oradada bir bağlama eylence faslı derken ev sahibinin büyük oğlu eve geldi başladı cin çağırmayla ilgili birşeyler anlattı baktım millet ağzı açık dinliyor ee ne duruyorsunuz nasıl çağırılıyorsa çağıralım dedim neden bekliyoruz ki dedim saaat 24:00 ü geçmişti bile büyük bir iştahla kağıttan harfler yazmaya başladılar derken yazı işlemleri bitti yemek masasına toplandık fincan da ortaya koyulmuştu dualar okundu cin  beklenmeye başlandı bekledik bekledik gelmedi sonra bu işi akıllara sokan cocuk dediki duayı yanlış okumuşunuzdur ben okuyayım sizin yerinizede dedi ve tekrar dua etti ve tekrar cağırıldı çin yine tık yok herkezin eli fincenda kımıldamasını bekliyor herkez yine olmadı gelmedi duanın kabul olmadığı fikri tekrar öne sürülüp tekrar dualar okundu bu seferde olmazsa içimden dedimki bu cin ben olucam vede insanları mutlu edicem dedim(manavgata gidene kadar onlar hakkında baya bir brifing almıştım hatundan ) tekrar ruhlar aleminden bir cin  geldiysen evet e git dendiğinde biraz bekledim ses soluk çıkmayınca evete doğru hafif bir kımıldatmam yetti onlar zaten kendileri itmeye başlamışlardı evete doğru aha! walla geldi demeleri falan hala aklımından gitmez derken sordukları bütün sorularda gittiği(yani ittiğim ilkharf)  harften sonra kendileri  götürüyorlardı mesela şehir soruyorlardı ben önce t ye doğru götürüyordum t ye gittik ten sonra trabzon diye sesli söylüyordum onlar otomatikmen trabzonu yazdırıyorlardı. herneyse sabah saat 05:00 e kadar bu cin muabbeti yaptım ama baya bir mutlu oldular o yüzden iyi birşey yaptığımı düşünüp mutlu olmuştum. tabi hatunun sorduğu sorularada istediğim gibi cevaplar verdim buda baya işime yaradı :P

gerçektende çağırınca gelip masaya 3 defa hiç  vurulmuşmudur bilmiyorum sadece anımı paylaşmak istedim...

19592[/snapback]

aman ya ne tehlikeli isler bu cin cagirmalar falan

gelirse görürsünüz..

Gönderi tarihi:

benim halam henüz evli değilken,evde sık sık ruh çağırırmış,artık bir süre sonra gitmemeye başlamışlar hatta görünmeye başlamışlar,babam anlatır; bir gün işten yorgun gelmiş odanın içi loş muş ,orhan gencebayın 45 liğini takmış pikaba dinliyormuş,şarkı bitmiş ,sonra kendisi çevirmeden tekrar başlamış,perdeler açılıp kapanmaya,musluklar kendi kendine akmaya başlamış,babamın baya bi ödü kopmuş ,bildiği nekadar dua varsa okumuş,daha beter üstüne gelmeye balamışlar ,bakmış duayla olmuyor,başlamış sövmeye sonra gitmişler.Ama cinleri/ruhları evden göndermek mümkün olmadığından kendileri evden taşınmışlar..

Gönderi tarihi:
benim halam henüz evli değilken,evde sık sık ruh çağırırmış,artık bir süre sonra gitmemeye başlamışlar hatta görünmeye başlamışlar,babam anlatır; bir gün işten yorgun gelmiş odanın içi loş muş ,orhan gencebayın 45 liğini takmış pikaba dinliyormuş,şarkı bitmiş ,sonra kendisi çevirmeden tekrar başlamış,perdeler açılıp kapanmaya,musluklar kendi kendine akmaya başlamış,babamın baya bi ödü kopmuş ,bildiği nekadar dua varsa okumuş,daha beter üstüne gelmeye balamışlar ,bakmış duayla olmuyor,başlamış sövmeye sonra gitmişler.Ama cinleri/ruhları evden göndermek mümkün olmadığından kendileri evden taşınmışlar..

19798[/snapback]

Perili eve benzemis o zaman orasi.... :lol::lol:

Ben mekana diil, kisiye musallat olurlar zannediyordum... B)

Gönderi tarihi:

19798[/snapback]

Perili eve benzemis o zaman orasi.... :lol::lol:

Ben mekana diil, kisiye musallat olurlar zannediyordum... B)

19805[/snapback]

yok kesinlikle mekana musallat oluyorlar,bu arada avatarınız çok güzelmiş :clover:

Gönderi tarihi:

Konu maksadını aşmış, gaz lambası altında kiş eski ev sohbetlerine dönmüş...))

Kuran'ı Kerim cin'in varlığından bahsediliyor. Peygamberimiz de hem cinlerin hemde insanların peygamberidir.

Cinler, melekler ve seytanlar gibi akil ve duyu organlarimizla kavrayamadigimiz, görünmeyen-bilinmeyen varliklardandir. Cinler hakkinda, tüm yaratilanlarin yaraticisi Yüce Rabbimizin insanliga ulastirdigi mesajlarin bir arada oldugu Kur'an-i Kerim de bilmemiz gereken ölçüde bilgi verilmistir.

Cinnin yaratilisi su sekilde ifade olunmaktadir:

"Cinleri öz atesten yaratti. "(Rahman Suresi) " Cinleri de daha önce zehirli atesten yaratmistik."(Hicr 27)

Kur'an-i Kerim'de degisik lâfizlarda 32 yerde cinden bahsedilmektedir. Bunlardan 22'si cinn, 5'i cânn, 5'i de cinnet olarak geçmektedir;

Cinn :Isra (88), Kehf (50), Zariyat (56), Rahman (33), Araf (38,179), Neml (17,39), Fussilet (25,29), Ahkaaf (28,29),

Sebe (12,14,41), Cinn (1,5,6), En'am (100,112,128,130)

Cânn : Hicr (27), Rahman (15,39,56,74)

Cinnet : Hûd (119), Secde (13), Saffat (158) 2kez, Nâs (6)

"De ki: Cinlerden bir toplulugun dinleyip de söyle söyledikleri bana vahyolunmustur: Gerçekten biz, hârikulâde güzel bir Kur'an dinledik. Dogru yola iletiyor, ona iman ettik. Kimseyi Rabbimize asla ortak kosmayacagiz. Hakikat su ki, Rabbimizin sâni çok yücedir. O, ne es ne de çocuk edinmistir. Dogrusu bizim beyinsiz olanimiz, Allah hakkinda pekasiri yalanlar uyduruyormus. Halbuki biz, gerek insanlar gerekse cinler Allah hakkinda asla yalan söylemezler, sanmistik. Su da gerçek ki, insanlardan bazi kimseler, cinlerden bazi kimselere siginirlardi da, onlarin taskinliklarini arttirirlardi. Onlar da sizin sandiginiz gibi, Allah'in hiç kimseyi tekrar diriltmeyecegini sanmislardi. Dogrusu biz, gögü yokladik, fakat onu sert bekçilerle, alev huzmeleriyledoldurulmus bulduk. Halbuki, biz onun bazi kisimlarinda dinlemek için oturacak yerler (bulup) oturuyorduk; fakat simdi kim dinlemek isterse, kendisini gözetleyen bir alev huzmesi buluyor. Bilmiyoruz, yeryüzündekilere kötülük mü murat edildi, yoksa Rableri onlara bir hayir mi diledi? Gerçekten biz, -kimimiz sâlih kisiler, kimimiz ise bunlardan asagida olmak üzere- türlü türlü yollar tutmustuk. Su gerçegi süphesiz anladik ki, biz yeryüzünde bulunsak da Allah'i âciz

birakamayacagiz, baska yere kaçmakla da elinden kurtulamayacagiz. Dogrusu biz, o hidayeti isitince ona iman ettik. Kim Rabbine iman ederse, artik ne bir eksiklige ugratilmasindan ne de haksizlik edilmesinden korkar. Içimizde, teslimiyet gösterenler de var, hak yoldan sapanlar da var. Teslimiyet gösteren kimseler, dogru yolu arayanlardir. Hak yoldan sapanlara gelince, onlar cehenneme odun olmuslardir." (Cinn Suresi 1-15)

"Aldatmak için birbirlerine cazip sözler fisildayan cin ve insan seytanlarini her peygambere düsman yaptik. Bu seytanlar ahrete inanmayanlarin kalblerinin o sözlere yönelmesi, ondan hosnut olmasi ve kendilerinin isledikleri suçlari islemeleri için böyle yaparlar. Rabbin dileseydi bunu yapamazlardi, sen onlari iftiralari ile basbasa birak."

(En'am Suresi 112-113)

" Allah hepsini toplayacagi gün, "Ey cin toplulugu! Insanlarin çogunu yoldan çikardinz" der, insanlardan onlara uymus olanlar, "Rabbimiz! Bir kismimiz bir kismimizdan faydalandik ve bize tayin ettigin surenin sonuna ulastik" derler. "Cehennem, Allah'in dilemesine bagli olarak, temelli kalacaginiz duraginiz" der. Dogrusu Rabbin hakimdir, bilendir. Zalimlerin bir kismini, kazandiklarindan ötürü diger bir kismina böylece musallat ederiz. "Ey cin ve insan toplulugu! Size ayetlerimi anlatan, bugünle karsilasmamizdan siziuyaran peygamberler gelmedi mi?" "Kendi hakkimizda sahidiz" derler. Dunya hayati onlari aldatti da inkârci olduklarina, kendi aleyhlerinde sahidlik ettiler." (En'am Suresi 128-130)

"Cinleri öz atesten yaratti. O halde, Rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlayabilirsiniz?"(Rahman Suresi 15-16)

"Ey cin ve insan topluluklari! Göklerin ve yerin çerçevesinden çikip gitmeye gücünüz yetiyorsa geçin. Ancak büyük bir güçle çikip gidebilirsiniz." (Rahman Suresi 33)

" Sabah gidisi bir aylik mesafe, aksam dönüsü yine bir aylik mesafe olan rüzgâri da Süleyman'a (onun emrine) verdik ve onun için erimis bakiri kaynagindan sel gibi akittik. Rabbinin izniyle cinlerden bir kismi, onun önünde çalisirdi. Onlardan kim emrimizden sapsa, ona alevli azabi tattirirdik. Onlar Süleyman'a kalelerden, heykellerden, havuzlar kadar (genis) legenlerden, sabit kazanlardan ne dilerse yaparlardi. Ey Davud ailesi! Sükredin. Kullarimdan sükreden azdir! Süleyman'in ölümüne hükmettigimiz zaman, onun öldügünü, ancak degnegini yiyen bir agaç kurdu gösterdi. (Sonunda yere) yikilinca anlasildi ki cinler gaybi bilselerdi, o küçük düsürücü azap içinde kalmazlardi. " (Sebe Suresi 12-14)"

Bu bilgiler dogrudan ve isaret yoluyla verilmekte. Hadislerin isiginda açiklanma gerekirse insan benzeri varliklardir. Yeryüzünde yasadiklari gibi göge de yükselebilirler. Bizim anladigimiz manada atessel degil isinsal yaratiklar olmasi muhtemeldir. Isigin enerjiye dönüstürülmesinde saglanacak ilerlemelerle birlikte onlarla ilgili bir sir perdesininde kalkmasi beklenilmektedir.

Cinlerinde erkegi ve disileri oldugu gibi onlarda ürerler ve ölürler. Akil ve irade sahibidirler. Onlar da insanlar gibi emir ve yasaklara uymak Allah'a ibadet etmek için yaratilmislardir. Insanlarin peygamberleri onlarinda peygamberleridir. Cennetle de nimetlendirilecekleri oldugu gibi Cehennemle de azablandirlacak olanlari vardir.

Yeryüzündeki çalismalari devam etmekle beraber, peygamberimizden sonragökyüzüne çikip bilgi edinme girisimleri, koruyucu melekler ve delici alevlerle engellenmistir.

Farkli kültürel seviyelerdedir. Hz.Süleyman devrinde ileri derecede bilimsel ve sanatsal etkinlikleri görülmüstür. Ordu da yer aldiklari gibi, mühendislik, ustalik ve dalgiçlik görevi yapmislar, heykeller, büyük havuzlar ve sabit kazanlar insa etmislerdir. Günümüzde laboratuvar düzeyinde çalismalari yapilmakta olan, esyanin isinlamasina sahip bilgiyi onlar bundan üçbin yil önce elde etmislerdi. Geçen bu kadar süre içinde teknolojilerinde ilerleme kaydetmedikleri düsünülemez elbette. Çagimizda görüldügü söylenen ufolar, uçan daireler, merihliler'i n onlar olmadigi ne malum. Yeryüzü medeniyetine katkida bulunduklarini veya bulunacaklarini, Hz.Süleyman örnegi önümüzde iken söylememek mümkün mü?

Isinsal vücut yapilarindan kaynaklanan hizlari, engelleri asma özellikleri yönündeki üstünlüklerinin yanisira, mantik ve muhakeme yönünden insanlardan hayli geridirler. Ancak insanlarin anarsi çikarma, kan dökme gibi bazi olumsuz özellikleri daha belirgindir.

" Hatirla ki Rabbin meleklere: Ben yeryüzünde bir halife yaratacagim, dedi. Onlar: Bizler hamdinle seni tesbih ve seni takdis edip dururken, yeryüzünde fesat çikaracak, orada kan dökecek insani mi halife kiliyorsun? dediler. Allah da onlara: Sizin bilemiyeceginizi herhalde ben bilirim, dedi." (Bakara 30)

Cinler, ne gelecegi bilerler ne de kendileri disinda olan olaylari bilebilirler. Gayb bilgisi Allah'a mahsustur.

"De ki: Göklerde ve yerde, Allah'tan baska kimse gaybi bilmez. Ve onlar ne zaman diriltileceklerini de bilmezler" (Neml Suresi 65). Medyum, cinci ve falcilarin araciligiyla onlardan edinilecek gelecek ve geçmise ait bilgilerle hayati yönlendirmeye kalkismak onlara ibadettir, ilkelliktir, çag disiliktir. Allah Resulü'nün ifadesiyle Kur'an-a inançsizliktir, inkara yuvarlanmaktir. Öyle veya onlardan alinacak bilgiler Islam hukukuna göre geçersizdir. Dogrularin içine ekledikleri yanlislara güvenilebilinir mi? Hangisi dogru hangisi yanlis bilinebilinir mi? Bir kere bir ikileme düsüldükten sonra çikilabilinir mi?

Cinlerin insanlari görmelerine bir mani yoksa da vücut yapilarimizin farkliligi sebebiyle insanlarin onlarla isitilebilir ve görülebilir fiziksel bir beraberlige girmelerinde engeller bulunmaktadir. Bunun yani sira peygamberler ve seçilmislerin kendilkeri ile görüstükleri gerçektir. Dogruluklarina artik neredeyse kusku duyulmayacak sekilde çoklukla yasanan, belki de siz su satirlari okuyanlarinda yasadigi ve yasanmaya devam eden olaylar, bir cin maskaraligi olan ruh çagirma oturumlar ve benzeri müsahedelere dayanan çesitli TV kanallarinin gizemli adlar altinda yayinladiklari istisnai olaylar insanlarla cinler arasinda iliski kurulabilecegine bir kanit olarak niye kabul edilmesin ki?

Bu arada unutulmasin ki, onlarin hep görülmez olmadigini düsüncesine saplanmayalim. Bazi seytanlasmis insanlarin varligi malumlarinizdir. Bu tip insanlardan Allah'a siginilmasi Kur'an da açiklanmaktadir.

"O sinsi vesvesenin serrinden, O ki insanlarin gögüslerine (kötü düsünceler) fisildar. Gerek cinlerden,gerek insanlardan(olan bütün vesvesecilerin serrinden Allah'a siginirim!" (Nas 4-6)

Bilmedigimiz yöntemlerle zarar verme kapasitesine sahip seytanlasmis cinler vesvese verebilir, kalplerimize ser tohumlari ekebilirler. Dinimizde haram olan büyü türü isleri oyunlarina alet edebilirler. Ancak su unutulmamalidir ki mahiyeti bilinmeyen fisildamalar disinda hayatimiza müdahale yetkileri yoktur. Inançlarini yasayan, Allah'i zikreden ve kendilerinden Allah'a siginan müminler üzerinde cinlerin hiç mi hiç etkileri yoktur.

"Kur'an okudugun zaman o kovulmus seytandan Allah'a sigin! Gerçek su ki: Iman edip de yalniz Rablerine tevekkül edenler üzerinde onun (seytanin) bir hakimiyeti yoktur. Onun hakimiyeti, ancak onu dost edinenlere ve onu Allah'a ortak kosanlaradir. Kur'an okudugun zaman o kovulmus seytandan Allah'a sigin! " (Nahl 98-100)

Bilinmelidir ki cinlerin muminleri, insanlarin müminleri gibi bizim kardeslerimiz, dünya ve ahiret dostlarimizdir.

Bizler gibi mükellef varliklar olan cinler kendileri gibi görünmeyen olan, müsterek düsmanlarimiz olan seytanlar tarafindan saptirilmaya çalisilmaktadir. Görrünmez olmalarindan dolayi onlari birbiriyle karistirmamak lazimdir. Seytanlar cinlerden farkli olup serlere odaklanmis varliklardir.

Varliklari peygamberimiz tarafindan açiklanan cinler aleminin hayvanlari, mükellef varliklar olan cinlerle karistirilarak cinlerin yilan ve köpek gibi suretlere girdikleri yanilgisina düsülebilimnmektedir. Allah'a muhatap olma yüceligine erdirilmis, Kur'an insani olmaya aday varliklar olan sorumlu cinlerin hayvan suretlerine sokulup korku salinmasi maalesef hadislere kadar sokulabilmistir.

Bir diger yaniltici husus da bazi hadisler de hastalik etkeni olarak gösterilen ve görünmez olma nitelikleri sebebiyle kendilerine görünmez varliklar anlamina cin denilen mikroplar türünde varliklarin, mükellef varliklar olan cinleranlamina algilatabilmesidir. Bu bir hatadir, bu hataya düsmemelidir.

Cinlerin Peygamber Efendimize Imâni

Insanlarin ve cinlerin tamamina peygamber olarak gönderilen peygamberimiz halkini imana davet etmek için gittigi Taifden üzgün dönmekteydi. Sabah olmak üzereydi. Namaza durmustu.

O gün, cinleri hayrete düsüren bir olay olmustu. Cinler o ana kadar, semâlara dogru yükselip meleklerin konusmalarina kulak hirsizligi yaparak dinlerlerdi. Fakat o gün bu maksatla göklere dogru yükselmek istediklerinde üzerlerine atesvari gök taslari atilmisti. Semada meydana gelen bu olayin, yeryüzündeki önemli bir meseleden kaynaklanabilecegini düsünerek her tarafa yayilmis, arastirmaya baslamislardi.

Nasibin cinlerinden ileri gelen bir heyet, peygamberimizin bulundugu yere gelmisler, okudugu Kur'an-i Kerim'i dinlemisler, semada ceryan hadisenin sebebini anlamislar ve sonra kavimlerinin yanina dönmüslerdi. Bu durum Âyet-i Kerimelerde su sekilde açiklanmaktadir:

"Hani cinlerden bir gurubu, Kur'an'i dinlemeleri için sana yöneltmistik. Kur'an'i dinlemeye hazir olunca (birbirlerine) "Susun" demisler, Kur'an'in okunmasi bitince uyaricilar olarak kavimlerine dönmüslerdi. Ey kavmimiz! dediler, dogrusu biz Musa'dan sonra indirilen, kendinden öncekini dogrulayan, hakka ve dogru yola ileten bir kitap dinledik. Ey kavmimiz! Allah'in davetçisine uyun. Ona iman edin ki Allah da sizin günahlarinizi kismen bagislasin ve sizi aci bir azaptan korusun."(Ahkam Suresi 29-31)

Bu vak'a, cinlerin Peygamber Efendimizle ilk karsilasmasiydi. Bundan sonra yine bir gün Peygamber Efendimiz ashabina söyle hitap etti.:

"Ben gece vakti gidip cinlere Kur'an okumakla emrolundum. Pesmden kim gelecek?" Resûl-i Ekrem bu sözü ikinci ve üçüncü defa tekrarlamissa da ashab gene önlerine bakmislardi. Son tekrarinda Ibn-i Mesud "Ben gelirim" dedi ve birlikte Mekke'nin üst tarafinda Si'b-i Hacûn'a kadar yürürler. Oraya vardiklarinda Resulullah bir çizgi çizer ve;

"Ben sana dönüp gelesiye kadar buradan disari çikma!" diye tembih eder ve ayrilir. Ibn-i Mesud siddetli bir gürültü isitir. Cinler Resûl-i Ekrem'in üzerinde keklikler gibi uçusmakta, ayaklari ile taslari yuvarlamaktaydilar. Bazilari da def çalmaktaydi. Nihayet peygamberimiz kusattilar, ve onu göremez olur. Ayaga kalkar. Resullullah eliyle oturmasini isaret eder. Kur'an okumaya basladiginda, cinler yere yapisir halde dururlar ve görünmez olurlar.

Nihayet peygamberimiz ona gelir, buyurur ki.

"Bana gelmek istemistin degil mi? Eger gelseydin sana iyilik getirmezdi. Onlar cindi. Kur'an dinlemek üzere gelmislerdi, sonra kavimlerini inzar etmek üzere döndüler. Benden azik istediler. Ben de kendilerine kemik ve deve pisligini azik olarak tahsis ettim. Kimse kemikle ve bir de deve pisligi ile taharet almasin" buyurdu.

Cincilik

Ayet ve hadisslerin cinlerin varligindan bahsedip daha fgazla açiklama yapmamasinin meydana getirdigi bilgi boslugu ve merak, Islam toplumlarinda hemen her dönemde çesitli kimselerin bu alanda özel bilgi sahibi oldugu iddiasiyla ortaya çikmasina da adeta uygun bir ortam hazirlamistir. Bazi Islam bilginlerinin cinlerin insan üzerindeki olumlu veya olumsuz birçok etkiye sahip oldugu seklindeki görüsleri, cinlerin sihir ve büyü araci olarak kullanilmasina veya böyle bir iddiaya kaynaklik etmis, neticede diger faktörlerinde sonucu, gerek müslüman toplumlarda gerekse diger Bati ve dogu toplumlarinda cincilik bir sektör haline gelmistir.

Ancak cinlerle ilgili olarak ayet ve hadislerde bildirilenlerin disindaki yorumlarin eski Iran, Türk ve Hint kültüründen intikal ettigi anlasilmistir. Islam alimlerinin çogunlugu, cinlerin tesirinden kurtulmak için Kur'an okumanin yeterli olacagini belirtmisler ve baska bir yola basvurulmasini dogru bulmamislardir.

Su halde müslüman bir kimsenin cinlerden korkmamasi ve Allah'in izni olmadan, bir varligin diger bir varliga zarar veremeyecegine gönülden inanmasi gerekir. Diger varliklardan gelecek zararlara karsi Allah'a siginmak gerektigi gibi cinlerden gelebilecek zararlar husuusunda da ayni tutuma sadik kalmalidir. Nitekim Peygamberimiz'in de cinlerin insani etkilemesine karsi Ayetü'l-kürsi'yi ve Muavvizeteyn'i (Felak ve Nas sureleri) okuyarak bu yönde davranis gösterdigi rivayet olunmustur.

Ilk çaglardan beri cinlerle ilgilenme, onlardan bilgi toplama pesinde kosanlar ve bu ugurda ömür tüketenler, bütün insanligin degil, tek bir insanin hidayetine yetecek kadar bir bilgi birikimi bile elde edememislerdir. müslümanlarin bu bilgilerle yetinmesi, insanoglunun bilinmeyene ve gizemliye olan tabii merakini istismar ederek bumdan çikar saglayan, yaptiklari ise de dini bir görünüm ve mahiyet atfeden kimselere itibar etmemesi gerekir. Cinciler etrafinda daha çok bilgisi eksik, çaresizlik ve imkansizlik içinde olan kimselerin kümelestigi dikkat çekicidir. Dikkatli olalim, aldanmayalim.

Saygılar-Sevgiler..

Gönderi tarihi:

Degisik isimlerle cin peri denen anlatilar, mitoslar insanligin tarihi kadar eskidir.

Dinlerin de pekistirici unsurlaridir aslinda bu sevgili varsaydigimiz seyler.

Genelde bilinmeyen seylerin varligina inanmak, önce mistik bir icsel yapi gerektirir.

Din yolu ise bazen bu olaylari artirir, bazen de korkuyu ortadan kaldirir.

Bu da insanin mantigi ile ilglidir.

Hepsinin kaynagi, insanin; önce beyin yapisi, aile, cevre, yetisme, ortam, cekilen güclükler,acilar, beslenme sorunlari ve hormonal dengesindeki sorunlar gibi bir cok faktöre dayanir.

Bu olaylarin bir cogunun kanitlandigini bilim coktan cözmüstür.

Ama yine de biz gördügümüz cin gibi seylere inanmaktan kendimizi alamyaiz nedense.

Insannin icinde mistik egilim varsa, her sey olasidir.

Din de bu egilimin sonucudur.

Bu nedenle bu konularda tartismalarda kimse kimseye derdini kolay kolay anlatamaz :D

saygilar

Gönderi tarihi:
Degisik isimlerle cin peri denen anlatilar, mitoslar insanligin tarihi kadar eskidir.

Dinlerin de pekistirici unsurlaridir aslinda bu sevgili varsaydigimiz seyler.

Genelde bilinmeyen seylerin varligina inanmak, önce mistik bir icsel yapi gerektirir.

Din yolu ise bazen bu olaylari artirir, bazen de korkuyu ortadan kaldirir.

Bu da insanin mantigi ile ilglidir.

Hepsinin kaynagi, insanin; önce beyin yapisi, aile, cevre, yetisme, ortam, cekilen güclükler,acilar, beslenme sorunlari ve hormonal dengesindeki sorunlar gibi bir cok faktöre dayanir.

Bu olaylarin bir cogunun kanitlandigini bilim coktan cözmüstür.

Ama yine de biz gördügümüz cin gibi seylere inanmaktan kendimizi alamyaiz nedense.

Insannin icinde mistik egilim varsa, her sey olasidir.

Din de bu egilimin sonucudur.

Bu nedenle bu konularda tartismalarda kimse kimseye derdini kolay kolay anlatamaz  :D

saygilar

19947[/snapback]

Tekrar ettiğin bu yazılarını tekrar reddediyorum, bu yazılara katılmıyorum. Şöyle ki,

1- Genelde bilinmeyen şeylerin varlığına inanmak... demişsiniz.. Evet sizin için bunlar bilinmezlerdir.. Ama bilenler için bilinenlerdir.. Görmediğimiz herşey bilinmeyen değildir... Zararlı dediğimiz otlar da, henüz faydaları tespit edilememiş otlardır...

2- Hepsinin kaynagi, insanin; önce beyin yapisi, aile, cevre, yetisme, ortam, cekilen güclükler,acilar, beslenme sorunlari ve hormonal dengesindeki sorunlar gibi.. demişsin.. Türkiyenin kırsalındaki insanla, gene Türkiyenin en elit çevrelerindeki inananlar arasında fazla bir fark yoktur. Bilmemne köyündeki Ali amca da iman sahibi ve cin' e inanıyor, İstanbul ilahiyattaki bi Prf. Dr ALi de islama ve cin' e inanıyor...

3- Bu olaylarin bir cogunun kanitlandigini bilim coktan cözmüstürdemişsiniz.. Tıpkı faydasını bilinmeyen otlardaki gibi, Bu tür sorulara bilim açıklık getiremediği için, bir kılıfa uydurmuş. İnsan psikolojisiyle eşleştirivermiştir..

4- Dinde mistik eğilimin sonucudur demişsiniz... Mistizim insanın yaratılışında vardır. Siz bile kendinize göre bir güç sahibinin varlığını düşünmüşsünüzdür.. Yeryüzünde bunu düşünmeyen insan yoktur. Çünkü bunu düşünmeye programlanmışız. Nasıl düşünmeyelim.. bu kadar akla sığmaz ilim, dizayn, estetik, hesap.. kendi kendine nasıl oluşur, ç.alışır.. Ama maddede, atomda, atomaltı parçacıklarda akıl var derseniz o başka..))

Saygılar-Sevgiler..

Gönderi tarihi:

Yeryüzündeki çalismalari devam etmekle beraber, peygamberimizden sonragökyüzüne çikip bilgi edinme girisimleri, koruyucu melekler ve  delici alevlerle engellenmistir.

Farkli kültürel seviyelerdedir. Hz.Süleyman devrinde ileri derecede bilimsel ve sanatsal etkinlikleri görülmüstür. Ordu da yer aldiklari gibi, mühendislik, ustalik ve dalgiçlik görevi yapmislar, heykeller, büyük havuzlar ve sabit kazanlar insa etmislerdir. Günümüzde laboratuvar düzeyinde çalismalari yapilmakta olan, esyanin isinlamasina sahip bilgiyi onlar bundan üçbin yil önce elde etmislerdi. Geçen bu kadar süre içinde teknolojilerinde ilerleme kaydetmedikleri düsünülemez elbette. Çagimizda görüldügü söylenen ufolar, uçan daireler, merihliler'i n onlar olmadigi ne malum. Yeryüzü medeniyetine katkida bulunduklarini veya bulunacaklarini, Hz.Süleyman örnegi önümüzde iken söylememek mümkün mü?

Isinsal vücut yapilarindan kaynaklanan hizlari, engelleri asma özellikleri yönündeki üstünlüklerinin yanisira, mantik ve muhakeme yönünden insanlardan hayli geridirler. Ancak insanlarin anarsi çikarma, kan dökme gibi bazi olumsuz özellikleri daha belirgindir.

Saygılar-Sevgiler..

19938[/snapback]

Bu ne arkadas yahu.... Burada cinlerden mi bahsediliyor, yoksa m.ö. bilmem kaçinci yüzyilda yasamis, ören yerleri ve kültürel miraslari, yazili kaynaklari ortaya çikarilmis bir uygarliktan mi? Ben anlayamadim dogrusu...

Gönderi tarihi:

Fasa fiso yorumlar hiç tatmin edici gelmedi bana :D

Ben yaşadığımı biliyorum gözümün önünde cin çağırıldı ve geldi de kimse bana yok bu beyinsel içgüdüsel enerji tafraları demesin resmen cin geldi ve takır takır bizimle iletişim kurdu bazen sorularımıza ciddi cevaplar verdi bazende alay etti fincan gözümüzün önünde vızır vzır hareket etti kimseninde parmağı yoktu üzerinde ben varlıklarına kesinlikle inanıyorum hatta usa ve rusya da inanıyor olmalı ki parapsikolojik savunma bölümleri açmışlar bilmem haberiniz var mı ?

Gönderi tarihi:
Evet herkes ateşin başına toplansın... Sessizlik lütfen şimdi hafif ürperme zamanıdır buyrun bahsedin.. Varmıdırlar yokmudurlar ? Varsalar nasıldırlar ? Neye benzerler nasıl yaşarlar ?

17350[/snapback]

O tür var olduguna inanilan seylerin, her kes tarafindan görülebilecegini söylüyorum.

asiri yorgunluk ve uykusuzluk, aziri dinsel zikirler, yalnizlik ya da bunalimli anlarinizda gayet tabi beynimize yillar önce sokulmus, hikaye ve mitoslar dinsel anlatilar sayesinde halüsinasyon seklinde görüntüler yaratabilirsiniz, sonra da korkarsiniz. :D

Benim babannem dahi deniz görmemis, mektep medrese görmemisken, ilk genclik yillarimda cinler var midir diye sordugumda, "" Tuuh sana bir de mektebe gidiyorsun, kafanin icindeki hastaliklari bana anlatma, uykunu al, yemek ye erken yat hepsi gecer"" demisti

saygilar

17378[/snapback]

İyide kardeş cinlerin varlığı konusu emin olmasamda Kur'an ' da geçiyor. yani böyle bilgi sahibi olmadan yoktur falan dersen Kur'an ' ı inkar etmiş olursun. Bazı olaylar vardır ki insan aklının algılaması mümkün değildir. Ancak her sorunun muhakkak bir cevabı vardır. Yani senin cinleri algılayamaman onların yok olduğu anlamına gelmez. Örneğin uzayın sonu varmıdır? Varsa nerede. Peki o sonun ötesinde ne var. Söz gelimi uzay bir küre olsun. biz kürenin çeperine kadar ilerleyip sınıra geldik. O çeperin dışında ne var. Boşluk mu? Yok eğer boşluk yok ise daha büyük başka bir küremi var. Daha büyük başka küre varsa onun sonu neresi onun ötesinde ne var........ Eğer uzay sonsuz dersen bu ne demek. uzay somut bir madde. Dolayısı ile somut her maddenin bir sonu vardır. Yani anlayacağın bu konu gibi konuları insanlar düz mantıkla çözemezler. Felsefi bazı uğraşlar olmuştur. Hiçlik felsefesi gibi. Ya ben ne anlatıyordum. Ha cinlerin varlığı Kur' an da geçiyor ise yok dememen iyi olacaktır. Ayrıca ben birşeyler görmüştüm ve bana onun cin olduğunu söylemişlerdi. takriben 25 yıl önce. O zamandan beride aslında bu konu ile uğraşmam.

Gönderi tarihi:
Evet herkes ateşin başına toplansın... Sessizlik lütfen şimdi hafif ürperme zamanıdır buyrun bahsedin.. Varmıdırlar yokmudurlar ? Varsalar nasıldırlar ? Neye benzerler nasıl yaşarlar ?

17350[/snapback]

O tür var olduguna inanilan seylerin, her kes tarafindan görülebilecegini söylüyorum.

asiri yorgunluk ve uykusuzluk, aziri dinsel zikirler, yalnizlik ya da bunalimli anlarinizda gayet tabi beynimize yillar önce sokulmus, hikaye ve mitoslar dinsel anlatilar sayesinde halüsinasyon seklinde görüntüler yaratabilirsiniz, sonra da korkarsiniz. :D

Benim babannem dahi deniz görmemis, mektep medrese görmemisken, ilk genclik yillarimda cinler var midir diye sordugumda, "" Tuuh sana bir de mektebe gidiyorsun, kafanin icindeki hastaliklari bana anlatma, uykunu al, yemek ye erken yat hepsi gecer"" demisti

saygilar

17378[/snapback]

Şimdi hatırladım. Hz. Süleyman ile ilgili olarak geçiyordu. Öldüğü halde etrafında bulunan cinler öldüğünü anlamıyorlar. Taki bir kurt üzerine yaslandığı asayı kemirip kırılmasına sebep olana kadar. Yani babaannen senin korkmamamn için söylemiş anlaşılan bunları. Çünkü bend oğluma hayalet vs. yok diyorum korkmasın diye

Gönderi tarihi:

Yeryüzünde var olan kaynakları opkumamak gibi bir alışkanlığı olan insanlığa, neden okumuyorsun denildiğinde binbir türlü bahaneler söylemiştir.. Bir faydamız olurmu diye foruma kadar getirdik üç-beş sayfa..

Okumadıktan sonra ben napayım kardeşim ya.. Dönüp dönüp aynı şeyleri soruyorsunuz. Oysa bir üstte sorduğunuz şeyler yazılmış.. Valla boşa kürek çekiyoruz ama hadi hayırlısı..

Saygılar-Sevgiler..

Gönderi tarihi:
Yeryüzünde var olan kaynakları opkumamak gibi bir alışkanlığı olan insanlığa, neden okumuyorsun denildiğinde binbir türlü bahaneler söylemiştir.. Bir faydamız olurmu diye foruma kadar getirdik üç-beş sayfa..

Okumadıktan sonra ben napayım kardeşim ya.. Dönüp dönüp aynı şeyleri soruyorsunuz. Oysa bir üstte sorduğunuz şeyler yazılmış.. Valla boşa kürek çekiyoruz ama hadi hayırlısı..

Saygılar-Sevgiler..

20716[/snapback]

Sanırım bu ifadeleri bana karşı kullanmışsın. Kitap okumamak alışkanlığı gibi bir ithamda bulunmuşsun. Seni tatmin edecekse ben her hafta en az bir kaitap okurum. Bunun 2-3 kitaba çıktığı zamanlarda olur. Bu yüzden her ay bir sürü kitap parası vermek durumunda da kalıyorum tabiki. Dini hususlarda ahkam kesecek düzeyde olmadığım için kesinlik belirtmeyen ifadeler kullandım. Yoksa senin yaptığın gibi internetten yada bir kitaptan konu ile ilgili yazıları bulup kopyala yapıştır ile foruma ekleyebilirdim tabiki. Benim uzmanlık alanım değil. sadece cinler ile ilgili olduğu ifade edilen bir olay yaşadığım için ilgimi çekti ve var olduğuna inandığımı ayrıca inanılması gerektiğini anlatmaya çalıştım. Ayrıca ben konuyu başlatan arkadaşa cevap vermiştim. senin yazdıklarını oklumadık. ihtiyaç ve gerekte duymuyorum ayrıca vaktimde yok.

Kürek çekeceğim diye kendini fazla yorma. Su akar yatağını bulur. ;)

Gönderi tarihi:
Bugüne kadar bir cin denen bir seyle karsilasmadim. Çevremde karsilatigini söyleyen birini de görmedim. Sadece Cinci Hoca ayagina yatip genc kiz ve kadinlari igfal eden, cinlerini kullandigini iddia edip büyü yapan ya da kehannette bulunan düzenbazlari gördüm. Bunlari gördükçe de her seferinde Aziz Nesin'i saygiyla hatirlarim.

17363[/snapback]

hannibal lecterin dediğine aynen katılıyorum ve bende bu komik durumları gördükçe aziz nesini saygıyla anıyorumnedense şu cinleri hep bir kişi görüyor iki veya daha fazla kişi görmüyor

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.