Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:

"DOĞRU BESLENME” - KENAN DEMĠRKOL

 

Çapa Üniversitesinde genel cerrah olan Prof. Dr. Kenan Demirkol ile yaptığımız bir görüşmenin

içeriğini sizlerle paylaşmak istedim.

Adı geçen tıp adamı son bir kaç yılını "Doğru Beslenme" konusuna ayırmış, hatta bu konu ile

ilgili bir vakıf kurmuş ve gençleri bilgilendirmek üzere eğitmenler yetiştirmeye başlamış, bir de

bu konu ile ilgili kitap yazmış.

Bana da bir arkadaşım yollamış bende sizlerle paylaşmak istedim. Belki işinize yarar.

Kanser konusunda istatistikleri tutulan en güvenilir data A.B.D'inde var. Bağırsak kanseri; her

20 kişide bir Göğüs Kanseri; her 8 kadında bir

 

Kadında en çok görünen kanser türleri; 1.Göğüs K. 2.Bağırsak K. 3.Rahim K.

 

Erkekte en çok görünen kanser türleri; 1.Prostat K. 2.Akciğer K. 3.Bağırsak K

.

Bu verilerden anlaşılacağı gibi kadında çok sık rastlanan rahim kanseri, bağırsak kanserinden

daha düĢük orana sahip, erkeklerde ise 3. sırada.

Ancak tüm kanserler içinde beslenme ile %70, 5 yılda bir yapılan kolonoskopi ile %95-99 arası

önlenebilen tek kanser türü.

Kolonoskopi yapılmasının nedeni, bağırsakta iyi huylu bir polip olarak başlayan bu hastalık 7-8

yılı içinde kötü huylu bir tümöre dönüüyor.

Bu nedenle 5 yılda bir yapılan kolonoskopi bu hastalığı çok yüksek bir oranda önleyebiliyor.

Kanser oranının artması tüm dünyada 1900‟lerin baĢına denk düşüyor. Araştırmalar bu

dönemdeki 2 olaya bağlantı gösteriyor;

 

1. Modern un fabrikalarının kuruluşu:

 

Yediğimiz ekmekte ki un partiküllerinin oldukça kalın olması gerekiyor. Çok işlem görmüş, çok

öğütülmüş buğday yerine kırık buğdaylı ekmek yemek hem bağırsaklar için hem de kilo

açısından daha yararlı. Francala ekmek yerine marketlerde satılan 'Doygun Ekmek' in çavdarlı

ekmeği, ya da tam buğday ekmeği veya Ġstanbul Halk Ekmeğin köy ekmeği piyasada olan

ekmeklerin içinde en sağlıklıları. Evde yapmak isterseniz; ½ kg tam buğday unu+300gr ince

bulgur+100gr keten tohumu karıĢtırarak tam doğru kıvamda ekmek yapabilirsiniz.

 

2. Margarin:

 

Evinize ASLA girmemesi gereken bir gıda maddesidir. Öbür adına ZEHiR diyebilirsiniz. Bunun

yerine tereyağı (her gün bir ekmeğe sürülecek kadar tereyağı tüketebilirsiniz; 10-20 gr. kadar)

ve Zeytinyağı tüketmelisiniz.

 

Vücut için yararlı olan maddelerin en başında Omega 3 geliyor. Omega 3 ün en çok bulunduğu

gıdalar:

 

Keten tohumu: Bunu günlük 25 gr (Tepeleme çorba kaşığı) kadar tüketmeniz gerekiyor. Ancak

yemeden önce dış kabuğunun kırılması gerekiyor, yoksa bize yeteri kadar faydası olmuyor.

Yemeden önce kahve makinesinde öğütüp, sonra tüketmemiz ve de gün içinde keten

tohumunun görevini yapabilmesi için yeterli derecede su içmemiz gerekiyor. Keten tohumunu

günlük öğütmeliyiz, 24 saat içinde bayatlıyor.

Soya Fasulyesi

 

Soya filizi

Koyu yeşil yapraklı tüm sebzeler

Domates

Balıklar: Lüfer, Somon

Yumurta

 

Doymamış(sıvı) yağların içinde Omega 3, Omega 6, ve Omega 9 bulunuyor.

Zeytinyağında Omega 9 var.

Bunun yanısıra mısırözü, ayçiçeği, fındık yağlarında ise yüksek miktarda Omega 6 var.

Vücudumuz için çok yararlı olan Omega 3 ün EN BÜYÜK DÜġMANI Omega 6 dır. Aldığımız

gıdalardaki yararlı Omega 3, eğer gerektiğinden fazla Omega 6 almış isek vücudumuz

tarafından kullanılamaz.

Örneğin Omega 3 almak için yediğimiz balığı ayçiçeği yağında kızartırsak o balığın faydası bize

değil. Doğada omega 3 vs Omega 6 oranının kaç olduğunu araştıranlar, yumurta da bu oranın

1:4 olduğunu bulmuşlar. Bizimde diyetimizde buna dikkat etmemiz gerekiyor.

Omega 6 açısından zengin olan gıdalar (Yemememiz gereken ya da az yememiz gereken

Gıdalar): Zeytinyağı dışındaki tüm sıvı yağlar

Margarin

Fındık-Fıstık

Ceviz

Nutella (fındık yağı var)

Yapılan araştırmalarda vücuttaki Omega 6 oranı arttıkça, göğüs, bağırsak ve prostat kanserine

yakalanma oranlarının arttığı gözlenmiştir.

 

Haftada 30-40 çeşit bitki tüketmemiz gerekiyor.

Çoğunlukla toprak kökenli bitkileri tercih etmeliyiz.

Örneğin salataya koyacağınız domates, salatalık, nane, fesleğen, roka, dereotu, maydanoz,

turp... ile bu 40 çeşidin önemli bir miktarını karşılayabilirsiniz.

 

Günlük tüketmemiz gereken miktarlar: 400 gr. Sebze 200 gr. Meyve 125 gr. Et Su

 

Demir için her gün kırmızı et tüketmeliyiz. Kırmızı eti tükettiğimiz gün yumurta yememeliyiz;

1 dilim et = 125 gr veya 1½ yumurta

 

Günlük içmemiz gereken SU miktarı

 

:Bu kişiden kişiye göre değişir. 1.80

cm boyutlarında 80 kg ağırlığındaki kişi ile 1.55 cm

boyutlarındaki kişinin su ihtiyacı aynı olmaz. Bilmemiz gereken 'Altın sarısı işemek bizi zengin

etmez'. İdrarımızın renginin ve kokusunun olmaması gerekir.

 

Yanık olan hiçbir şeyi yememeliyiz; yanık ekmek, yanmış sucuk.

 

Kömür mangalı kullanmamalıyız. Etin yağı kömüre damlar, yanar ve 40 farklı kansorejen

madde ete yapışır. Bunun yerine granit taş tercih edilmeli, kesinlikle etin yağı kömüre

akmamalı ve kömürün yanarken oluşan dumanı ete gelmeyecek. Bu durumda en sağlıklısı

Elektrikli ızgara.

Balık için en ideali haftada 3 tüketmektir. Ama bu çok mümkün olmuyor. Ama Omega 3

açısından en zengini. Lüfer, Dil, Somon

 

Calcium; Günlük almamız gerek miktar 1000 cl

 

Bize öğretilen calciumu süt-peynir-yoğurttan almalıyız. Ancak Bu Gıdalardan günlük calciumu

almamız oldukça zor ve zahmetli. Günlük calciumu karşılamak için 1250 gr. Yoğurt tüketmemiz

gerekiyor. Bu miktar süt ve peynir içinde aynı. Bu gıdaları bu oranda tüketirsek çok fazla yağ

almış oluruz. Bu nedenle ilk olarak bu gıdanın da yağsız olanlarını tercih etmeliyiz.

 

Günlük calcium ihtiyacımızı sebze ile karşılamalıyız. 400 gr. Maydanoz ile günlük calcium

ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Koyu yapraklı sebzeleri tercih etmeliyiz. Peynir ise TÜKETİLMEMELİ!

Sadece yağ deposu.

 

Günlük alınması gereken vitaminler:

 

Omega 3 Betacarotene (haftada 2 alınabilir)

Krom

Selenium

Q enzyme 10

Calcium oyster shell

 

Cola; Mutlaka cola içmek zorundaysanız - aç karnına normal cola, yemek yerken veya tok

karnına diet cola tercih edilmeli. Tabii ki ilk tercihimiz SU olmalı.

 

Yapay tatlandırıcı

 

Çok tercih edilmemeli. Japonya da bir ağacın yaprağını bu iş için kullanıyorlar; Stevya GS dan

tünele giderken sağdaki 2. veya 3. sokaktaki doğal ürünler satan dükkanda bulunabilir.

 

Alkol tüketimi

 

Erkek; günlük 20 gr. = 1 şişe bira = 1 kadeh şarap

Kadın; günlük 10 gr. = ½ şişe bira = ½ kadeh şarap

 

Bir günlük alkol tüketimi bu miktarları aşmamalı. Bu miktarlar aşıldığı zaman karaciğerimizi

yormuyoruz, ZEHİRLİYORUZ. Bu nedenle 'ertesi gün içmem, karaciğerimi, vücudumu

dinlendiririm' düĢüncesi de sadece kendimizi kandırmak olur.

 

Gofret, bisküvi YASAKLANMALI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

İLLAKİ atıştırmak ve zararlı birşeyler yemek istiyorsanız BITTER ÇĠKOLATA tek tercihiniz

olmalı.

 

Kanser, yüksek tansiyon, damar sertliği, şeker, kalp hastalıkları artık bir başlık altında

inceleniyor; Syndrome X (metabolik syndrome) =

 

İnsulin direnci Hastalığı (Hücrelerdeki insulin değerinin bozulması)

 

Tüm bu hastalıkların 2 önemli nedeni var:

 

1. Omega 3 vs Omega 6 oranının bozulması

 

Vücuttaki hücre zarlarında yeterli oranda Omega 3 olmalı, bu şekilde daha dayanıklı hücre

yapısı olur. Bu nedenle omega 3/Omega 6 oranına dikkat etmek gerekir.

 

2. Glisemic Index: Kan şekerini yükseltme katsayısı

 

Basit şeker yeme - patates ye; doğru diye bilinen büyük yalan

 

Türlü gıdaların kandaki şekeri yükseltme eğrisini belirlemek için yapılan araştırmada doğru

bildiğimiz birçok yanlış bulunmuş.

 

Glisemic index yükseldikçe besinin zararı da yükseliyor. Örnek; Beyaz ekmek, makarna, beyaz

pirinç, patates, dondurma Bu besinleri Glisemic Index açısından en zararlıdan en az zararlıya

doğru dizmemiz gerekirse

 

1. Beyaz pirinç G.I.: 160

2. Patates G.I.: 130

3. Beyaz Ekmek G.I.: 80

4. Dondurma G.I.: 70

5. Makarna G.I.: 55

 

Glisemix indexin 70 ve altında olması sağlığımız ve beslenmemiz için ideal olanı. Beyaz pirinç,

beyaz ekmek ve patates vücudumuza girdikten sonra 1 saat içinde glikoz üretir. Vücut bu

glikozu içine almak için insülin üretir ve bu glikozu enerji olarak depolamak için şeker

depolarına götürür. Ancak vücuda ağır ağır değil hepsi bir anda verilen glikoz vücudun bir anda

depolayacağından çok fazla gelir. Vücutta bunu hemen yok etmesi gerektiğinden yağa

dönştürür VE POPOLARIMIZ BÜYÜR.

 

Birde buna rağmen kısa sürede açlık hissederiz.

 

Bu nedenle her zaman daha sert buğdaydan yapılmış gıdaları tüketmeliyiz. Bu gıdalarda glikoz

çok yavaş bir şekilde kana karışır ve vücut bu glikozu enerji olarak depolayabileceği zamanı

bulur.

 

Ayrıca çok daha uzun süre tok tutar. Bu nedenle futbolcular maçtan 3 saat önce makarna

yerler.

 

Pirinç yerine bulgur tercih etmeliyiz; dolmalarda, z.yağlılarda bulgur kullanmalıyız.

 

Pirinç unu ASLA kullanmamalıyız.

 

Sütlü tatlıları hafif zannetmemeliyiz.

 

Patates yiyerek çok hafif yediğimizi düşünmemeliyiz.

 

Makarnadan da (çok yağlı ve kremalı olmadığı takdirde) çekinmemeliyiz.

 

Bir kaç tane daha Glisemic index belirtmek gerekirse

 

Kabuklu/kepekli pirinç 90

 

Mercimek 22

 

Bulgur 45

 

Kepekli makarna 50

 

Mercimek çorbası, Nohutlu veya mercimekli bulgur pilavı çok doğru gıdalar.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.