Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim ve Din


omar123

Önerilen İletiler

BİLİMİN TARİFİ

 

 

Bilim, neden, merak ve amaç besleyen bir olgu olarak günümüze kadar bir çok alt dala bölünmüş, insanların daha iyi hayat şartlarına kavuşmasına, var olmayan olguları bulmasına ve yeni şeyler öğrenmesine ön ayak olan genellemedir..

 

 

HALK BİLGİSİ

 

Doğal bir fenomendir,bir olayı başka bir olaya bağlamadan elde edilir..Onun kullanış şekli bilimsel terimlerin ihtiva ettiği geniş şekilde değildir.Toplumda herhangi bir kimse yağmur yağışına baktığında bu olayı neden ve nedensellikle bağlamaz.Yine buna benzer radyonun çalışması,ampülün aydınlatıcı fonksiyonu başka nedensellik ve neden aramaksızın sadece "elektrik" kelimesi ile ifade edilir.İşte genel bilginin belli başlı karakteri,meydana gelen olayların birbiri ile bağlantısının mevcut olmayışıdır.

 

 

AKADEMİK BİLGİ

 

Neden ve nedensellik sonucu meydana gelen doğal olayların,bilimsel kanunların keşfedilmesiyle meydana gelir.

 

 

DİN NE DEMEKTİR ?

 

Din kelimesi garp dillerinde religion,cıkış ve ayırım bakımından Latince "religio" kelimesinden meydana gelmiştir ve sıkı sıkı bağlanma manasına gelir.Araplardan çok evvel kullanılmış olup kanun ve yol manasınada gelir.Alman bilim adamı Max Müller(1823-1900) dini insana sonsuzu anlatmak için yardım eden ruhani kuvvettir diye tarif eder.Scillermachers(1768-1834) din hakkındaki görüşü,insan vicdanını tam bir itaate götürendir.Feuerbach(1804-1872) dini tarif ederken şöyle yazar "Tanrıyı bilmek için insan arzusudur" Kant'ın (1724-1804) fikrine göre ise din vazifelerimizi ilahi bir emir olarak tanımaktır.Moris Jastrow The study of religion kitabında dini üç prensip üzerine tarif eder.

 

 

1)Bir kısım mutlak kudrete insan inancı

 

2)Bu kudretle ilişki kurmak için insan gayreti

 

3)O kudretle kurulacak bağlantı halkası

 

Bu en yüksek kudrete olan inanç,insan inancının temeli olup,en yüksek kaynaklar tesisine özlem çektiği insanın ruhi duygularını besler.Dua ve yalvarı ile Yaratanla arasında bir halka meydana gelir.Yine Moris Jastrowa göre "Din kendisine bağlı olduğumuz,hissettiğimiz ve bizim kontrolümüz dışında olan kudretle tabii bir inanç." diye tarif eder.Herbert Spencere göre (1820-1903) "Din insanın en derin duyguları ve sonsuz ilham kaynağıdır"..Alman idealizmin kurucusu Fichte(1762-1814) ifadesine göre "Din ahlakın kemali,ahlakın kemalleşmeside dinin esasıdır".Jean Marie Guyau (1854-1888) derki " din insanın gayesi ve insanın evren ve hakikatla münasebetinin bağıdır"

 

Bilim ve Din

 

 

Bilim ve din birbirini tamamlayıcıdır..Bu iki büyük kuvvet insanı ilerleme ve yücelmeye yöneltir.İnsan problemlerini çözer.Onun fiziki,ruhani,entelektüel kapasitesine açıklık verir.Bilim akıl kuvvetlendirir,din kalbe ve ruha safiyet sağlar.Birisi onu fiziki yönden hayata kavuşturur,ötekisi ruhani hayatı zenginleştirir.Bilim doğanın kuvvetlerini kontrol etmek için insana olanak sağlar,din ise insanı manasız bencil duygulardan kurtarır.Bilimin her dalı kendi alanında sınırlanmış kkonuları ve araştırmaları yapar,doğal bilimin hükmü altında ölçülemeyen ve tecrübe edilemeyen her ne varsa bilim onunla meşgul değildir.

 

 

Din İnsanın Ruhani Problemlerini Çözer

 

İnsan ezelden beri Yaradanı bilmek ve yaratılış sırrını çözebilmek için çaba sarf etmiştir.Ölümün korkusu onu büyük ölçüde kovaladı.Yaratılışıbndan itibaren onun en büyük esrarı şu soruların cevabını bulmak için zorladı.Ben kimim ? Nereden geldim ? Nereye gidiyorum ? Şüpheşizki insanlar bu sorular karşısında hayret duymuş,hayret duyuyor ve hayret duyacak,çümkü bilmek istediği şey bu yaratılış onu mutlak bir yokluğa mı,yoksa bir ölümsüzlüğe mi götürüyor.İnsanı tatmin eder şekilde bu soruların cevabını yalnız din verebilir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

BAZI BİLİM ADAMLARI NEDEN DİNE KARŞI GELDİLER ?

 

Tanınmış bir bilgin olan Amerikalı Draper bir kitabında bilim ve din mücadelesi hakkındaki görüşünü şöyle beyan eder..

 

"Hristiyanlık,dünyada kendini kudretli bir politika tesirine sahip olduğunu zannettiği günden beri bilim ve din mücadelesi başlamıştır.Ozamandan bu yana din ve bilim birbiri ile çarpışmış ve birçok tanınmış kişiler bu çatışmaya katılmıştır.Bilim tarifi yalnız meydana gelen keşiflerle değil,aynı zamanda bu iki kuvvetin birbirine karşı koymadaki hikayesinide anlatır.Bu kuvvetlerden birisi ilerlemek isteyen insan zekası,öteki de Ortodoks düşünceye sahip kişilerin meydana getirdikleri tesir,bencil düşünceler,menfaaatlar ve bu tesirlerin meydana getirdiği hudutlamalardır"

 

Yukarıda Draper'den alınan bu satırları tamamlayalım.Hristiyanlık iyice yayıldıktan sonra rahipler Hristiyanların düşüncelerini tamamen hükümleri altına aldılar(Şu an İslamda aynen bu şekildedir) Bilim ile din arasında soğukluk başladı..Zamanla bu soğukluk muhalefet ve mücadeleye çevrildi.Bazı bilim adamları dini bilimin düşmanı ve medeniyetin tek sebebi dinler olduğunu söylemekle mücadeleyi en son noktaya ulaştırmışlardır.Bu konuda yazılan kitapları dikkatle izleyecek olursak,mücadelenin hakiki sebebi ne din nede bilimin özünden olmayıp,şimdi burada açıklayacağımız sebeplerrden meydana gelmiş olduğu anlaşılır.

 

 

1)Bilim adamları İncil kitabında yazılı birçok beyanları,bugün teesüs etmiş bilime tamamı ile karşı olduğunu söylerler.Evrenin 6 günde yaratılması,Adem ile Havva ve diğer yaratıkların yaratılış şekli,İsa Mesih'in ikinci gelişinde güneş ve ayın kararması ve yıldızların dökülmesi gibi.(Hristiyanlıktan başka geçmişteki diğer dinlerdede mevcut sembolik ifadeler kelimenin dış anlamı ile bu görüntüdedir)

 

2)Bilim adamları,din vaaz eden birçok kimselerin boş inanç dolu düşünceleri yaydıklarından şikayet ederler.Bu birçok Hristiyanları bilime karşı gelmeye sevk etti. Lacdans adında bir vaiz dünyanın yuvarlak olduğuna karşı çıktı ve dediki

 

"Eğer Dünya yuvarlak olsa,arz yuvarlağının öte yanında yaşayan varlıkların başları bu tarafa,ayakları yukarı,ağaçlar ve bitkilerde bize göre ters durması lazımdır.Eğer bu ahmaklardan sorulsa,niçin bu ters eşya aşağı dökülmüyor?Elbetteki onların cevabı dönen bir yuvarlağın yarı yuvarlağı daima merkezine dönük olduğundan ağır cisimler merkeze çekimi neticesinde olur.Ancak ağırlığı olmayan gaz gibi,bulut gibi cisimler semaya yükselir demeleri Dünyanın yuvarlak olmasından daha beter bir hata değil midir ?"

 

Katolik kilisesinin nüyük pederlerinden biri olan St.Angustine arz yuvarlağının öte yüzünde insan bulunduğuna inanmıyordu.

 

"Çünkü Kitab-ı Mukaddese göre burada Hz.Adem'in çocuklarından hiçbir bahis yoktur.Şayet arzın öte yüzünde insan bulunacak olsa İsa'nın ikinci gelişini görmeleri mümkün olmayacak.Arzın yuvarlak olduğunu düşünmek akıllıca bir düşünmek değil."

 

Bu dar görüşlü düşünceler,halkı asırlarca bilgiden yoksun bırakarak temelsiz inançların karanlığına salmıştır.

 

3)Rahipler,kendilerini çok zengin ve lüks hayat yaşamalarına rağmen çilekeş manastır hayatı yaşamak için teşvik ediyolardı.Birçok kimseleri hakiki insalık vazifelerini yapmaya mani oldular.Halkın dini duygularını sömürerek,dini kötü yollarda kullandılar(Tıpkı zamanın Ferisi ve Saduki mezhebi gibi).Kudüsten toprak getirerek yüksek fiyat ile bu toprakları halka sattılar.Kiliselere ikonlar koyarak halktan bunun için teberrular ve hediyeler topladılar.Bu suretle din adına yüzlercekötü adetler yayıldı.Bu münasebetsiz cidden hakikate aykırı idi.Bunlar insanın ruhani görüşünü perdeleyen,onları hakiki bilgiden mahrum eden temelsiz inançlardı..

 

4)Birçok tarih yazanlar,rahiplerin bilginlere ve bilime karşı reva gördükleri kötü davranışlardan yakınmışlardır.Bu işkence ve tazyikler bazı bilim adamlarının ilim ve din arasındaki çelişkiye delil olarak kabul ettirmiş ve bu iddialar desteklenmiştir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

BİLİMİN TARİFİ

Bilim, neden, merak ve amaç besleyen bir olgu olarak günümüze kadar bir çok alt dala bölünmüş, insanların daha iyi hayat şartlarına kavuşmasına, var olmayan olguları bulmasına ve yeni şeyler öğrenmesine ön ayak olan genellemedir..

 

Bilim'i tanımlarken, tanımın içerisinde gözlem, belge, bulgu, deney olmadıkça, tanım her zaman yanlış olacak, felsefeyi anımsatacaktır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Allahin 99 isminden biri el- Alimdir

 

İnsanlar düşünebilecek bir şuura sahip oldukları andan itibaren bir şeyler öğrenmeye başlarlar. Belli bir yaşa ulaştıktan sonra da öğrenim görmeye ve bu şekilde sayısız bilgiler edinmeye devam ederler. Hatta bazı insanlar belirli bir veya birkaç konu üzerinde uzmanlaşırlar. Örneğin bir fizik mühendisi, fizik kurallarının tamamını öğrenebilir veya felsefe üzerine öğrenim görmüş bir insan, felsefi konulara tam olarak hakim olabilir. Yine yakın tarih üzerinde uzmanlaşmış bir araştırmacı, yakın tarih ile ilgili çok isabetli yorumlar yapabilir. Çünkü bu konu ile ilgili öğrenilebilecek herşeyi biliyordur.

Yukarıda saydıklarımız, 'bilmek' fiilinin insanlar için geçerli olan kısmıdır elbette. Ancak 'bilmek' fiilinin, insanların asla tasavvur edemeyeceği, güç yetiremeyeceği bir boyutu vardır: Allah'ın bilmesi...

Allah göklerin, yerin, bu ikisi arasında olan tüm canlıların, kainatta işleyen tüm kanunların, her an meydana gelen tüm olayların bilgisine sahiptir. Çünkü tümünün Yaratıcısı O'dur. Üstelik Allah'ın 'bilmesi' sınırsızdır; Allah aynı anda dünya üzerinde doğan ve ölen insanların kimliklerini, yeryüzündeki her bir ağaçtan düşen yaprakların sayısını, evrendeki milyarlarca galaksi içindeki milyarlarca yıldızın her birinin özelliklerini ve burada sayfalarca saysak da asla bitiremeyeceğimiz herşeyi bilir. O, yeryüzünde, aynı anda uzayda meydana gelen her olayı, dünya üzerindeki milyarlarca insanın, hayvanın, bitkinin hücrelerinde kodlu olan şifreleri de bilir.

İnsanın unutmaması gereken çok önemli bir sır vardır: Allah yukarıda sayılan tüm detayların yanında insanın içini, aklından geçenleri, gizli veya açık işlediği tüm fiilleri de bilir. İnsan, içinde yaşadığı duyguların, düşüncelerin, sıkıntıların yalnızca kendi bilgisi dahilinde olduğunu zanneder; ama bu büyük bir yanılgıdır. Kainatın her noktasına tam olarak hakim olan Allah, insanın içine ve dışına da hakimdir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

dinin bilime olan hakimiyetini insanlar sinirlandiriyorlar ;

 

din sadece fizik ve biyolojiye degil ; sosyal bilgilere ,

 

 

pskolojiye, duru goruye, duru isitiye, psisik yeteneklere, hipnoza vs de hakimdir ..

 

 

bilim bunlari elbetteki hep geriden takip etmistir ; insan benligini 3 derinlige ayirmistir bilim

 

 

Kuranda ise ozbenlikten bahsedilir ; yani bilinc alti, terbiye edilmesi gereken program hukmundedir ki insanlari hemen her zaman bilinc altlari kontrol eder ...

 

ya da en ust benlik ; yani asansor bekleyen, dalip giden, otobuste dikilen , naber deyince dusunmeden iyi senden diyen

 

uyku haline kapilan insanlari bile Kuran haber vermistir ...

 

 

 

bilimi kullanmada ve yorumlamada bir musluman etkilidir ... ama bi ateist yuzune gozune bulastirir biggrin.png

 

 

ornek darvinin maymunolojisi biggrin.png tam bi komedi biggrin.png

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Aslında birbirimizi anlayarak konuşsak herşey çözülecek..İnançlı insanların çoğu bir önyargı içerisinde,hoş inançsız arkadaşlardanda bunu görmekteyiz..Ama İslamı red eden inançsızların hepsinde Allah'a tarif eden birçok bilgiye,olguya şiddetle olumlu bakmaktan kaçınırlar..

 

Dennise dostum..Geçen gün oruçlu halimde İstanbulun öğle saatlerinde sıcağın tam ortasında şöyle insanlara bir baktım..Aklımda meraba ile konuştuğumuz konuları düşünüyordum..Şöyle İnsanlara bakınca onları birer maymun benzeri olarak gördüm..Kime baksam sanki maymunu anımsatıyorlar gibiydi..Birazcık Darwini daha dikkatli okumaya başladım..

 

Zaten en başından beri evrim kuramının Tanrıya bir saldırı olmadığını aksine bir bilgi daha eklediğini düşünüyordum..Burada buna benzer birsürü mesajım vardır muhakkak bu konuda..Şimdi şunu söylüyorum güzel dostum..Topraktan yaratılma acaba bizim bildiğimiz toprak mı ? Yoksa toprak bir sembolik ifade midir ?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Üstelik Allah'ın 'bilmesi' sınırsızdır;

 

Bence sınırlı. Eğer dikkat ettinse, bahsettiği bilgiler hep insanların bildiği kadar. İnsanların bildiklerinden, hatta Arap bölgesinde bilinmeyen hiç bir şeyden bahstmemiş, bahsedememiş. İnsan bilgisi olduğu o kadar açık ki..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bence sınırlı. Eğer dikkat ettinse, bahsettiği bilgiler hep insanların bildiği kadar. İnsanların bildiklerinden, hatta Arap bölgesinde bilinmeyen hiç bir şeyden bahstmemiş, bahsedememiş. İnsan bilgisi olduğu o kadar açık ki..

 

Buna emin misin ? Bir daha oku bence..

 

Ayrıca o kitabı insan okuyacak,bir başka varlık değil..Bu yüzden insana özgü niteliği taşır..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

"bir bilginin ya da sistemin kainatta yer kaplamasidir .."

 

 

Madem tanrının insanların bildiğinden daha fazlasını bildiğini gösteremiyorsunuz. Sizin inanca rakip insanların iddialarından bahsedeyim. Spagetti Canavarının da tüm bilgilere ve sisteme sahip olduğu söylenir.

 

İnancınıza göre size saçma gelebilir yukardaki iddia.. Ama şu bir gerçek. Sizin iddianız ile onların iddialarının zerre kadar farklılığı yok. Var sa söyleyin..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Madem tanrının insanların bildiğinden daha fazlasını bildiğini gösteremiyorsunuz. Sizin inanca rakip insanların iddialarından bahsedeyim. Spagetti Canavarının da tüm bilgilere ve sisteme sahip olduğu söylenir.

 

İnancınıza göre size saçma gelebilir yukardaki iddia.. Ama şu bir gerçek. Sizin iddianız ile onların iddialarının zerre kadar farklılığı yok. Var sa söyleyin..

 

Çok farkı var..Hangi birini ele alalımki..Bana spagetti canavarının elçisi hakkında bahset mesela biraz..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Madem tanrının insanların bildiğinden daha fazlasını bildiğini gösteremiyorsunuz.

 

gosterebilsem tanri olurdum biggrin.png elbette ki gosteremem biggrin.png sen de ...

 

 

 

 

Sizin inanca rakip insanların iddialarından bahsedeyim. Spagetti Canavarının da tüm bilgilere ve sisteme sahip olduğu söylenir.

 

bak iste spagetti canavari insan isidir biggrin.png hak var bi de batil var .. batilin olmasi da haktir .. insan kiyas ile daha iyiye ulasir ..

 

neticede batili yaratan da Allah ; seytana vesileler veriyor ..

 

İnancınıza göre size saçma gelebilir yukardaki iddia..

 

tam tersi tam da Kuranda haber verildigi gibi tongue.png batil; etrafta daginik halde duran bir carpikliktir ...

 

biz darvinin nasil bu kadar ileri giderek insanla maymunu bagdastirabildigini anlayamiyoruz hatta sasiyoruz ama ote yandan batili benimseyen kisi de ozel yaratilmistir :) her soyledigi ibretlik ve neseyle karsilanmalidir ..

 

iman hakikatidir o ;p

 

Ama şu bir gerçek. Sizin iddianız ile onların iddialarının zerre kadar farklılığı yok. Var sa söyleyin..

 

var var ;

 

sen ikisi arasinda kalsan hic dusunmez spagetti canavarina taparsin biggrin.pngbiggrin.png

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

gosterebilsem tanri olurdum biggrin.png elbette ki gosteremem biggrin.png sen de ...

 

Senden tanrıyı veya çok zor olan bir sıfatını göster diyen yok. Kutsal kitaplarda geçen tüm bilgilerin, ortaçağ ve zamanın Arabistan yarımadası bilgilerinden daha farklı olduğunun gösterilmesi isteniyor.

 

bak iste spagetti canavari insan isidir biggrin.png hak var bi de batil var .. batilin olmasi da haktir .. insan kiyas ile daha iyiye ulasir neticede batili yaratan da Allah ; seytana vesileler veriyor ..

 

İkisini de hatta yüzlerce kutsal kitabın tümünü de insanlar yazmış. Zerre farklılk yok. Tek söyleyeceğin; "Benimkisini büyük ruh yazdı." Başka söyleyeceğin söz yok. Ha bir de "hak var batıl var". İşte bunlar.

 

iman hakikatidir o ;p

 

Hakikatı aynı anlamda kullanmıyoruz. Sen doğa ötesine ben ise doğaya hakikat diyorum. İmandır demeliydin.

sen ikisi arasinda kalsan hic dusunmez spagetti canavarina taparsin biggrin.pngbiggrin.png

 

Ben tapınma meraklısı değilem. Tapınma gönül vermek ise eğer, ben doğaya ve dürüst insana tapıyorum.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

COPERNİCUS (1473-1543)

 

Copernicus yıldızların hareketine dair kitabını neşreder etmez kilise tarafından merhametsizce cezalandırıldı

 

GALİLEO (1564-1642)

 

Bu şöhretli astronomi bilgini teleskop aletimi geliştirerek 1609 yılında Ay'ın yüzeyini,Jüpiter ve Zühal yıldızlarının halesini müşahede etti.1616 yılında,o da Copernicus gibi aynı surette mahkum oldu.Arzın hareketini inkar etmesi için tazyik edildi.Daha sonra gözlerini kaybetti ve nihayet,hayatının sonuna kadar tard ve sürgün edildi.

 

BRUNO (1548-1600)

 

Şöhretli İtalyan bilim adamı Bruno 1548 yılında bilim hakkındaki kitabını neşredince onun kafir olduğu düşünüldü ve 1600 yılında Engizisyon mahkemesi tarafından diri diri yakıldı.

 

HYPATİA

 

Miladın 4 ve 5.yüzyılında şöhretli matematikçi Theo'nun kızı Hypatia,sadee bir matematik ve felsefe üstadı olduğu ve "Ben kimim ? Ben ne biliyorum ? Nereye gidiyorum ? gibi soruları cevaplandırıp bilgi ve hikmet yayınladığı için İskenderiye kilisesi baş rahibi tarafından öldürüldü.Miladın 415 yılındakılıçtan geçirilerek parçalandı.

 

İSKENDERİYE KÜTÜPHANESİNİN YOK EDİLMESİ

 

Miladın 391.yılında,evvelce kısmen Osiris mabedinin yeri olan arsayı Theophilos,kilise yapılmak üzere Hristiyanlara verdi.Bu arsada yapılacak kilisenin temeli kazılırken bir putperest inananı gösteren mermer taş bulundu.Hristiyanlar bunu bir alay konusu yaptılar.Putperestlerse buna son derece hiddet duydular.Böylece İskenderiye'de dini bir ayaklanma meydana geldi ve çatışma fevkalade alevlendi.Kitleler kılıçtan geçirildi.İmparator ayaklanmayı bastırmak ve Sarapion mıntıkasında putperestleri cezalandırmak üzere oraya asker gönderdi.İmparator namına hareket eden Theophilos İskenderiye kütüphanesinde bulunduğu o mıntıkadaki tüm binalar yerşe bir etti.

 

Din inançları ayrı kimselerin bu gibi saldırıcı davranışları hakiki bilgi ve öğretimi baltaladı.Hypatia'nın öldürülmesinden sonra bir ilim merkezi olan İskenderiye,aaynı zamanda İskenderiye kütüphanesinin yok olması ile bu mevkiden suretle düştü.Draper'ın bu konudaki şahadeti "M.S414 yılında cehaletin karanlığı etrafı sarmaya başladı.Yunan felsefesi ve bilim hatta Atinada bile yasaklandı.İmparator Justimien'in emirleri ile okullar ve kolejler kapandı"

 

Ne kadar anlamsız ve gereksiz katliamlar..Bunları görürken dinin olmadığı bir dünyayı hayal etmek caizdir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Senden tanrıyı veya çok zor olan bir sıfatını göster diyen yok. Kutsal kitaplarda geçen tüm bilgilerin, ortaçağ ve zamanın Arabistan yarımadası bilgilerinden daha farklı olduğunun gösterilmesi isteniyor.

 

mmmm oke ... e ileri dogru yavas yavas ...

 

biseylerin kavranmasi ayrilik vakti arifesinde olur ; )

 

İkisini de hatta yüzlerce kutsal kitabın tümünü de insanlar yazmış. Zerre farklılk yok. Tek söyleyeceğin; "Benimkisini büyük ruh yazdı." Başka söyleyeceğin söz yok. Ha bir de "hak var batıl var". İşte bunlar.

 

:P ewt ; nasi oluyor da benim gibi biri bunu soleyebiliyor di mi ?

 

mesele de o zaten ..

 

Hakikatı aynı anlamda kullanmıyoruz. Sen doğa ötesine ben ise doğaya hakikat diyorum. İmandır demeliydin.

 

senin hakikat dedigin doga metafizik bir duzenege boyun egmis .. ben dogayi esgecmedim ki ..

 

 

Ben tapınma meraklısı değilem.

 

insan ateist bile olsa, bilinc altinda buna inanma ve kanahat getirme kaliplarindan olusmaktadir ...

 

inanmak ya da tapinmak kurallar butunu degil ; zihnin temel isleme fonksiyonudur ...

 

 

insan istese de istamese de biseylere inandigini yazdiklari ile belli etmektedir .. ben inanmiyorum diyemez kimse :D

 

 

 

 

 

Tapınma gönül vermek ise eğer, ben doğaya ve dürüst insana tapıyorum.

 

ewt gonul vermek ; baska ne olucakti ki ..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kanla yazılmış dünyanın tarihi, insanın içindeki insana olan öfke hiç dinmemiş, şiddet, öfke hız kesmemiş hiç, savaşlar dünyanın sanki olmazsa olmaz bir gerçeği.

Toprak kavgası,zenginlik kavgası, güç kavgası daha birçok nedenin sonuç olduğu kötülük ikliminin hakim olduğu yeryüzü.

 

İnsana bakıyorum omar,insana, kötülük olmasa fıtratında yazılır mıydı tarih kanla, akar mıydı bu kadar kan, gözyaşı bardaktan boşanırcasına?

İyilik ve kötülüğün savaşıysa, sınavıysa bazen anlamıyorum bunun hikmetini, gönlüm dolup taşıyor sitem ediyor yaratana, bu kadar şiddetin, öfkenin nedir diye soruyorum hikmetini, diyorum ki nasıl rahatlatmalıyım kendimi,Dünya üzerinde her canlı yaratanın eseriyse bu kadar kötülüğe izin vermesi, insanı bu kadar kötülüğü yapacak fıtratta var etmesi anlaşılması zor geliyor bana be omar!

 

...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yazdıklarında haklısınFuzuli smile.png

 

Dün onları yazarken sanki bütün acılığı birikmiş gibi yüreğime oturtu,o yüzden en son 2 cümleyi yazma gereği duydum,az kalsın ağlayacaktım hatta ağladımda..Din yüzünden meydana gelen birçok vahşiliği hayal edilce insanların ne kadar kör olduğunu bir kez daha gördüm..Gözüken birçok terörün ufacık bir anlamı bile yok..

 

 

Herkes aşağıda verdiğim linkteki çizgi filmini seyretsin..Şu mübarek çizgi filmi bir izleyelim..

 

-http://www.cizgifilm.in/ben-10-izle/alien-force-basit.html-

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yazdıklarında haklısınFuzuli smile.png

 

Dün onları yazarken sanki bütün acılığı birikmiş gibi yüreğime oturtu,o yüzden en son 2 cümleyi yazma gereği duydum,az kalsın ağlayacaktım hatta ağladımda..Din yüzünden meydana gelen birçok vahşiliği hayal edilce insanların ne kadar kör olduğunu bir kez daha gördüm..Gözüken birçok terörün ufacık bir anlamı bile yok..

 

 

Herkes aşağıda verdiğim linkteki çizgi filmini seyretsin..Şu mübarek çizgi filmi bir izleyelim..

 

-http://www.cizgifilm.in/ben-10-izle/alien-force-basit.html-

 

Çizgi filmi izledim, yakın bir zamanda televizyonda kanal kanal gezerken bu çizgi filme rastlamıştım,film ortasındaymış karşılaştığımda, şimdi izleyince anladım, o an izlememiştim ne ilginç, şimdi izledim başka bir vesileyle,sizin sayenizde, çizgi filmin ideolojik alt yapısı ve kurgusu çocuklardan çok büyüklere hitap eden cinsten, kaliteli bir yapım gördüğüm kadarıyla.

 

Savaşların bazen çok anlamsız nedenlerle çıkarıldığını,savaşlardan kendine çıkar sağlayanların olduğunu, herkesin savaştan şikayetçi olmasına rağmen, savaşların olmaması için aynı çoklukta kişinin savaş karşıtı mücadele içinde olmadığını basitçe ve güzel anlatmış.

 

Keşke savaşlara sebep olan bütün nedenler incir çekirdeğini doldurmayacak türden olsaydı, hemen hemen bütün devletlerin tarihi(dünya tarihi) savaşlarla dolu.

Örneğin biz tarih sahnesine çıktığımızdan bu yana yüzlerce savaş yapmışız, Müslüman olmadan önce de olduktan sonra da ve bu savaşlarda biz de dahil savaş yaptığımız karşı taraflar da savaş olgusunu kendi kutsalları üzerine bina etmişlerdir, savaşan her tarafın dini, kültürel kutsal sayılan değerlerle ilişkilendirdiği bir savaşma gerekçesi var, gerçek olan şu ki savaş dünyanın olmazsa olmazı niteliğinde, dünya şartları, insanın fıtratı,millet olarak yaşam mücadelesi savaş için hazır ortam sunuyor.

 

Gerçekler benim nazarımdan böyle görünürken savaşlardan kaçış yok diye tasvip etmiyorum tabiki savaşları, dedim ya anlam veremiyorum özünde dünyadaki bu kadar kötülüğe, insanın bu derece vahşi, zalim olmasına.

 

Yaratan her şeyden haberdar ve kendi kurduğu sistem(kader) üzerinde işliyor sistem.Bugün Filistin'de, Suriye'de,Arakan bölgesinde, hatta kendi topraklarımızda PKK vahşetinde ortaya çıkan, yürek yakan tablo karşısında benim içim yanıyor, Yaratan'ın eseri değil mi bu tablo genel manada, ben dayanamıyorken, Yaratan ne düşünüyor da bu acı taplonun içinde sınava tabi tutuyor insanı diye düşünmeden, hissetmeden edemiyorum.unsure.png

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

 

 

Yaratan her şeyden haberdar ve kendi kurduğu sistem(kader) üzerinde işliyor sistem.Bugün Filistin'de, Suriye'de,Arakan bölgesinde, hatta kendi topraklarımızda PKK vahşetinde ortaya çıkan, yürek yakan tablo karşısında benim içim yanıyor, Yaratan'ın eseri değil mi bu tablo genel manada, ben dayanamıyorken, Yaratan ne düşünüyor da bu acı taplonun içinde sınava tabi tutuyor insanı diye düşünmeden, hissetmeden edemiyorum.unsure.png

 

Artık bu iş sınavdan çıkmış..Dünya bir çocuğa benzer..Doğar,büyür ve ölür..Şu an tabiki ergenlik yaşında..Hadi geçmişte olanları çocukluk çağına bağlayabiliriz..Ama ergenlik dönemine girdik ve artık çocukluk yapmasını güzel bulmuyoruz..

 

Yaratan kendisinin ağzıyla söylediği zıtlıkları yarattığı için barışın olduğu gibi savaşında olması gerekiyor ne yazıkki..Ama Suriyedeki durum,Iraktaki durum aslında bunların hiçbirisi O'nunla değil dinle alakası var..Şimdi çizgi filmde bir tanrı vardı..İki topluluk o tanrının rengini tartışıyordu..İyide oradaki tanrı ben şu renkteyim yada ben bu renkteyim dememiş bile işin doğrusu tanrı orada bile değil sadece bir tasviri yatıyor..İki topluluk birisi mavidir diye ötekisi kırmızı diye işin içinden çıkılmaz bir bağnaz durum içindeler..Allah aşkına bu günümüzdede böyle değil mi :)

 

Geçmiş tarihe bakalım,yukarıda saydığım insanları örnek verelim..İsanın bir sözü "Gökler açılacak ve her kişi önümde diz çökecektir" İncili okuduysan göklerin bir çok şekilde kullanıldığını bilirsin..Genellikle gökler Tanrı katını simgeler..Mesela başka bir sözü " Kim beni kabul ederse beni göndereni kabul eder..Beni kabul etmeyen göklerin egemenliğine giremeyecektir.." Şimdi Mesih'in ilk sözüne bak..Gökler açılacak ..... Biraz düşündükten sonra herkes çok iyi bilirki Mesih burada dirilişten bahseder..Gökler Tanrı katını simgeler..Ve Göklerin açılması birebir kıyamettir,diriliştir..

 

Şu bir kelimenin yanlış anlaşılması yüzünden sadistlikler şelale gibi aktı..Halbuki ne Tanrı nede Mesih değil tamamiyle insan algısı sorunu var..Halada Hristiyanların çoğu göklerin açılacağına ve Mesih'in dev bir adam gibi görüleceğine inanırlar..Offf..Ne diyebilirimki..

 

Aklıma gelmişken,şu günümüzde yatan ve bu konuyu birebir örnek gösterebilecek bir gerçek vardır..Müslümanların önceki indirilenleri değiştirilmiş demesi..Böyle birşey yok..Birileri değiştirildi dedi ve hepside inandı..Birçok ayet gösteririm Kur'andan değişmediğine dair..Ama müslümana bak değişti diyor :) Şimdi bu adam müslüman mıdır ? Bir adamın değişmediğini iddia ettiğini ve bunuda ayetlerle ispatladığını ele alalım..Çok eminimki Müslümanlar bu kişiyi öldürebilir ciddi söylüyorum bunu..Kitapta Ahmed yazmıyor Mesih Tanrı yazıyor der öldürür..

 

Şimdi öyle bir hal varki ortada Aziz Nesin hikayelerine benzer ve gülsek mi yada ağlasak mı hiç bilemiyorum..Şu yazdıklarım daha hiçbirşey..Neler var hep görmekteyiz..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Artık bu iş sınavdan çıkmış..Dünya bir çocuğa benzer..Doğar,büyür ve ölür..Şu an tabiki ergenlik yaşında..Hadi geçmişte olanları çocukluk çağına bağlayabiliriz..Ama ergenlik dönemine girdik ve artık çocukluk yapmasını güzel bulmuyoruz..

 

Yaratan kendisinin ağzıyla söylediği zıtlıkları yarattığı için barışın olduğu gibi savaşında olması gerekiyor ne yazıkki..Ama Suriyedeki durum,Iraktaki durum aslında bunların hiçbirisi O'nunla değil dinle alakası var..Şimdi çizgi filmde bir tanrı vardı..İki topluluk o tanrının rengini tartışıyordu..İyide oradaki tanrı ben şu renkteyim yada ben bu renkteyim dememiş bile işin doğrusu tanrı orada bile değil sadece bir tasviri yatıyor..İki topluluk birisi mavidir diye ötekisi kırmızı diye işin içinden çıkılmaz bir bağnaz durum içindeler..Allah aşkına bu günümüzdede böyle değil mi smile.png

 

Geçmiş tarihe bakalım,yukarıda saydığım insanları örnek verelim..İsanın bir sözü "Gökler açılacak ve her kişi önümde diz çökecektir" İncili okuduysan göklerin bir çok şekilde kullanıldığını bilirsin..Genellikle gökler Tanrı katını simgeler..Mesela başka bir sözü " Kim beni kabul ederse beni göndereni kabul eder..Beni kabul etmeyen göklerin egemenliğine giremeyecektir.." Şimdi Mesih'in ilk sözüne bak..Gökler açılacak ..... Biraz düşündükten sonra herkes çok iyi bilirki Mesih burada dirilişten bahseder..Gökler Tanrı katını simgeler..Ve Göklerin açılması birebir kıyamettir,diriliştir..

 

Şu bir kelimenin yanlış anlaşılması yüzünden sadistlikler şelale gibi aktı..Halbuki ne Tanrı nede Mesih değil tamamiyle insan algısı sorunu var..Halada Hristiyanların çoğu göklerin açılacağına ve Mesih'in dev bir adam gibi görüleceğine inanırlar..Offf..Ne diyebilirimki..

 

Aklıma gelmişken,şu günümüzde yatan ve bu konuyu birebir örnek gösterebilecek bir gerçek vardır..Müslümanların önceki indirilenleri değiştirilmiş demesi..Böyle birşey yok..Birileri değiştirildi dedi ve hepside inandı..Birçok ayet gösteririm Kur'andan değişmediğine dair..Ama müslümana bak değişti diyor smile.png Şimdi bu adam müslüman mıdır ? Bir adamın değişmediğini iddia ettiğini ve bunuda ayetlerle ispatladığını ele alalım..Çok eminimki Müslümanlar bu kişiyi öldürebilir ciddi söylüyorum bunu..Kitapta Ahmed yazmıyor Mesih Tanrı yazıyor der öldürür..

 

Şimdi öyle bir hal varki ortada Aziz Nesin hikayelerine benzer ve gülsek mi yada ağlasak mı hiç bilemiyorum..Şu yazdıklarım daha hiçbirşey..Neler var hep görmekteyiz..

 

Sn omar,ben içinde bulunduğumuz tablonun,dünyanın üzerinde olup bitenin arkasındaki gücü,Yaratan'ı anlamaya çalışıyorum kendi verdiği aciz akılla, original.gif insanlar, dünya,evren yazılımı yüklenmiş, çalışma sistemi belirlenmiş, kaderine(ölçüsüne) göre dönüyor dünya, insanlar da belirlenmiş bu kaderi yaşıyor dünyada.Bana reva görülen akılla bakıyorum da dünyaya bize hangi duygular,hangi akıl verildiyse, hangi sınırlar çizildiyse o sınırda yaşıyoruz dünyada, dünyada bizim yaptıklarımız yapılması serbest bırakılan, ortaya çıkacağı önceden belirlenmiş olanlar.Yaptıklarımızla,sınırlarımızla piyonuz esasında, irademiz olduğunu kabul etsek de.

 

Örneğin bir otomobil düşünün, tekerlek sayısı, koltuk sayısı, nasıl hareket edeceği, hangi güçle hareket edeceği, yapacağı hız belirlenmiş onu yapan tarafından, bu nitelikleriyle gördüğümüz otomobil otomobil olmanın kaderi.

 

İnsan dediğimiz canlı da, kendisine verilen akılla(ki bu akıl her insanda da aynı düzeyde değil, çeşit çeşit)iyi, kötü dediğimiz davranışları sergileyecek şekilde yaşam gereksinimleriyle, hayattaki yaşam fiilleriyle var dünyada, örnekteki otomobil misali, insanın insan olma kaderi.

 

Farklı ırklarda, farklı renklerde, farklı dillerde,farklı dinlerde, düşüncelerde bugün sayısı 6-7 milyar olan daha önce de gelmiş geçmiş milyarlarca insanoğlu yaşıyor evrende nokta değerinde bile olmayacak bizim için büyük dünyada.original.gif Her toplum kendi kültürünün ürünü bir parçaya, aklı da olsa, hangi kültürün ekmeğini yediyse o kültürün etkisiyle var hayatta, kimi Hıristiyan,kimi Müslüman, kimi Musevi,kimi Budist, kimi Ateist v.s v.s.Her toplumun kendi değerler doğrusu var içinde,din de dahil buna.Ve bakıyoruz yeryüzüne, insana işte dünya.

 

Gözümü kapatsam da dünya orada, insanlarla; farklı din algıları,farklı yaşam şekilleri,yaşam ve birbirleriyle mücadeleleriyle, iyilikleri, kötülükleriyle, akıllarıyla, yanlış anlamalarıyla.original.gif

 

Bu tabloda insanı suçlayacak bir nokta bulamıyorum geniş bir pencereden, özüne inerek baktığımda, algılamaya çalıştığımda.İnsan nasıl yaratıldıysa onu yapıyor, onu yaşıyor dünyada.Kötülük mü, kötülük var kılınmış ki bu kadar kötülük var dünyada, iyilik mi o da aynı.

 

Ne diyeceğimi şaşırdım, ne söylemek istediğim konusunda emin değilim şu an, başka bir boyuta geçtim galiba, anlamsızlaştı her şey Sn. omar,anlamını kaybetti zahiri anlamlar şu an.original.gif

 

Ne diyebilirim, var edileni, olması isteneni yaşıyoruz en son noktada galiba!original.gif

 

Muhabbetle...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yazdıklarını çok iyi anlıyorum ve bende bunları uzun uzun düşünmüşümdür..Aslında toy halimde her müslüman gibi bende kendim Allah olmuşumdur..Bu gibi durumlarda tartışmalarda genellikle ayeti yorumlamada veya konuyu açıklık getirmeye çalışmak için çoğunlukla her müslüman Allah olur ve ayeti yada konuya açıklık getirmeye çalışır..Teorik olarak fark edilmeden şirk koşulur..Ama müslümanın gram kadar farkında bile değildir..

 

Benim düşünerek vardığım bir sonuç var belki değerlendirirsin..Açıklamak gerekirse sınav diyoruz..Tanrının sınavı inanmak yada inanmamak yönünde değil midir ? Bunun özü hep böyle değil midir ? Bir Pkk örgütü veya İsraillerin zulmü inanıp inanmamakla aslında hiçbir bağlantısı olmadığı fark edebiliriz..Birisi kendine ait kurmak istedikleri bir devlet ötekisi hiçbir anlam yüklemek gerekmez düpedüz sadistlik..Yaradanın dudaklarından ne çıktı ? Herkes yaptığının karşılığını alıcaktır...

 

Mesela Dayı hayranı olduğum bir insandır..Bir başlıkta şunu söyledi..Allah'a dua ediliyor ama yardım eden insan biggrin.png Doğru bir söz söyledi...Şimdi Yaradanı kafa kafaya verip anlayalım mı ? İnsan sıkıntıya düştü dua etti ve yardım insandan geldi..İyide Allah'ın yardımı zaten böyledir..İşsiz bir adam sıkıntıda Allah'a dua etti..Peki Allah duasını kabul ettiğinde o şahısa ruhları çağırma üzerinde yetki mi verir yoksa karşısına iş bulma fırsatımı çıkarır..Tabiki ikinci şık..

 

Aynen bu şekilde konuya açıklık getirelim..Kötü bir şekilde yetişmiş bir çocuk ve iyi bir şekilde yetişmiş çocuk..Biri psikopat diğeri saygıdeğer kaliteli bir insan oldular..Sadece bir ayet yazacağım ve yukarıda bahsi ettiğim dua kavramı gibi algılayarak senin bu ayeti nasıl anladığını görmek istiyorum " O dilediğini hidayete erdirir,dilediğini yoldan çıkarır" Sence bu nasıl gerçekleşmiş olacaktır..

 

Cennet Cehennem konusu ise gözükenden oldukça farklıdır..Kafana takılmamasını umuyorum..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yazdıklarını çok iyi anlıyorum ve bende bunları uzun uzun düşünmüşümdür..Aslında toy halimde her müslüman gibi bende kendim Allah olmuşumdur..Bu gibi durumlarda tartışmalarda genellikle ayeti yorumlamada veya konuyu açıklık getirmeye çalışmak için çoğunlukla her müslüman Allah olur ve ayeti yada konuya açıklık getirmeye çalışır..Teorik olarak fark edilmeden şirk koşulur..Ama müslümanın gram kadar farkında bile değildir..

 

Benim düşünerek vardığım bir sonuç var belki değerlendirirsin..Açıklamak gerekirse sınav diyoruz..Tanrının sınavı inanmak yada inanmamak yönünde değil midir ? Bunun özü hep böyle değil midir ? Bir Pkk örgütü veya İsraillerin zulmü inanıp inanmamakla aslında hiçbir bağlantısı olmadığı fark edebiliriz..Birisi kendine ait kurmak istedikleri bir devlet ötekisi hiçbir anlam yüklemek gerekmez düpedüz sadistlik..Yaradanın dudaklarından ne çıktı ? Herkes yaptığının karşılığını alıcaktır...

 

Mesela Dayı hayranı olduğum bir insandır..Bir başlıkta şunu söyledi..Allah'a dua ediliyor ama yardım eden insan biggrin.png Doğru bir söz söyledi...Şimdi Yaradanı kafa kafaya verip anlayalım mı ? İnsan sıkıntıya düştü dua etti ve yardım insandan geldi..İyide Allah'ın yardımı zaten böyledir..İşsiz bir adam sıkıntıda Allah'a dua etti..Peki Allah duasını kabul ettiğinde o şahısa ruhları çağırma üzerinde yetki mi verir yoksa karşısına iş bulma fırsatımı çıkarır..Tabiki ikinci şık..

 

Aynen bu şekilde konuya açıklık getirelim..Kötü bir şekilde yetişmiş bir çocuk ve iyi bir şekilde yetişmiş çocuk..Biri psikopat diğeri saygıdeğer kaliteli bir insan oldular..Sadece bir ayet yazacağım ve yukarıda bahsi ettiğim dua kavramı gibi algılayarak senin bu ayeti nasıl anladığını görmek istiyorum " O dilediğini hidayete erdirir,dilediğini yoldan çıkarır" Sence bu nasıl gerçekleşmiş olacaktır..

 

Cennet Cehennem konusu ise gözükenden oldukça farklıdır..Kafana takılmamasını umuyorum..

 

Sevgili omar, yorumumu istediğiniz ayetle başlayayım açıklamama.Sorduğunuz ayet İbrahim suresi 4. ayet.Ayetin mealleriyle ilgili araştırma da yaptım.

 

Diyanet işleri meali:''Biz her peygamberi, ancak kendi kavminin diliyle gönderdik ki, onlara (Allah’ın emirlerini) iyice açıklasın. Allah, dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletir. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.'' şeklinde.

 

Aynı ayetin farklı anlama gelen bir meali de şöyle:Muhammed Esed meali:''Biz her elçiyi, mutlaka kendi halkının diliyle (vahyedilmiş bir mesajla) gönderdik ki, (hakkı) onlara açık (ve dolaysız) bir biçimde ulaştırabilsin; artık bundan sonra Allah (sapmayı) dileyeni sapıklık içinde bırakır, (doğru yolu tutmayı) dileyeni de doğru yola yöneltir, çünkü doğru hüküm ve hikmetle edip eyleyen en yüce iktidar sahibi O'dur.

 

İki meali de karşılaştırdığımızda ikisi arasında manâ farkının olduğunu görüyoruz ne ilginçtir.Siz de galiba yanlış yorum çıkarılacak olan, meallerin yanlış anlaşılmaya sebep olacak şekilde çevrildiğini göstermek için bu ayeti paylaşmış olabilirsiniz.

 

Sizin de paylaştığınız mealle aynı çevirisi yapılmış olan Diyanet mealine bakılırsa ayetin diğer cümleleriyle sizin paylaştığınız ayetin kısmı arasında mantık uyumsuzluğu göze çarpıyor.Hem anlayabilecekleri ve kendi içlerinden birinin doğru yolu göstermesi için peygamber olarak gönderildiğinden bahsediliyor hem de doğru yola erişmede Allah'ın dahlini olduğu, Allah'ın istediğini doğru yola istediğini de yanlış yola sevk edeceğinden bahsedilerek çelişkili durum oluşturuluyor.

 

Muhammed Esed'in mealinde çeviride kullanılan dile çok dikkat edilmiş olmalı ki yanlış anlaşılmaya,çelişki oluşmasına mahâl vermemek için ayetin cümleleri birbiriyle mantık uyumluluğu içinde çevrilmiş.Peygamber gönderiyor ve Allah bu durumda dileyeni(dilediğini değil) doğru yola eriştiriyor, dilemeyeni de yanlış yola sevk ediyor.Ayetin bu şekliyle söyledikleri arasında uyumluluk var, doğrusu da budur herhâlde.

 

Ayetle ilgili düşündürücü olan şu ki ayetin birden fazla kişi ve kurumca yapılmış meali var, çoğunlukla meal sizin paylaştığınız şekilde çevrilmiş.original.gif

 

Bu şekilde anlam çelişkisi içeren tanık olduğum birkaç ayet daha var.Araf suresi 179. ayet.Diyanet Vakfı Meali(eski):''Andolsun, biz cinler ve insanlardan birçoğunu cehennem için yaratmışızdır. Onların kalpleri vardır, onlarla kavramazlar; gözleri vardır, onlarla görmezler; kulakları vardır, onlarla işitmezler. İşte onlar hayvanlar gibidir; hatta daha da şaşkındırlar. İşte asıl gafiller onlardır.''

 

Aynı Diyanet Vakfının yeni meali ise:''Andolsun biz, cinler ve insanlardan, kalpleri olup da bunlarla anlamayan, gözleri olup da bunlarla görmeyen, kulakları olup da bunlarla işitmeyen birçoklarını cehennem için var ettik. İşte bunlar hayvanlar gibi, hatta daha da aşağıdadırlar. İşte bunlar gafillerin ta kendileridir.''

 

İki meal arasındaki anlam farkına bakar mısınız?Birinci meali okursanız, Cennet ve cehennem için yaratılmış insanlar var, şeklinde bir anlam çıkarırsınız ki sınav mantığına, Allah'ın adalet anlayışına ters düşer; ikinci meale bakarsanız Allah'ın gösterdiği doğru yolu anlamayanlar için cehennemin var edildiğini anlarsınız, ne kadar da farklı söylemler ve İbrahim 4. ayette olduğu gibi bu ayetin meallerinin çoğu da birinci meal şeklinde.

 

Mealleri yapanlar hiç düşünmeden mi yapıyorlar bunu, bu nasıl bir ezberdir anlamak ve şaşmamak mümkün değil,meali yapan da üzerinde düşünmüyor, okuyan da,ezber olunca hiçbir sorun görünmez zaten ortada.

 

Yorumumu istediğiniz ayetle ilgili paylaştığım Muhammed Esed mealini doğru kabul ediyorum, üzerinde durulacak bir yön yok benim açımdan bahsi geçen ayetle ilgili olarak.

 

 

Tuhaf bir sınav...original.gif

 

Muhabbetle...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

'Andolsun, biz cinler ve insanlardan birçoğunu cehennem için yaratmışızdır.

 

 

bu ayette bi carpiklik yok ki

 

Allah zaten biliyor nereye ait oldugumuzu ... biz bilmiyoruz ..

 

 

imtihandan kasit ; kisinin ne oldugunu kendi kendine itiraf edebilecegi kadar gorup bilmesidir ...

 

Allah zaten biliyor .. istiyor ki insan kendi de bilsin .. herseyden once Allah kendi zatini bilen kimseleri yaratmaya onem vermis ..

 

hz. Adem cennette yaratildi .. sonra yeryuzune indirildi .. dunyada yaratildi da cennete gitmedi ...

 

insan ya cennette ya da cehennemde yaratilir, ilk yaratilma ordadir .. ayet onu gostermektedir ..

 

zaman ve mekan yoktur ; tek bir anda butun kader cizilmis durmaktadir .. vakti gelince de oluverir ..

 

 

imtihanin anlami kacmiyor bu hakikat karsisinda .. kisinin suur boyutu aralaniyor ;

 

insan her hareketinin zaten kaderindeki hareketi oldugunu bildikce ozguvenle hareket etmeye basliyor ..

 

 

 

banka soyiim diyenler de cikiyor arada :D sonuna kadar inanirsa banka bile soyabilirler .. ama sonuna kadar inanamadiklari icin anca lafta :D

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bu ayette bi carpiklik yok ki

 

Allah zaten biliyor nereye ait oldugumuzu ... biz bilmiyoruz ..

 

 

imtihandan kasit ; kisinin ne oldugunu kendi kendine itiraf edebilecegi kadar gorup bilmesidir ...

 

Allah zaten biliyor .. istiyor ki insan kendi de bilsin .. herseyden once Allah kendi zatini bilen kimseleri yaratmaya onem vermis ..

 

hz. Adem cennette yaratildi .. sonra yeryuzune indirildi .. dunyada yaratildi da cennete gitmedi ...

 

insan ya cennette ya da cehennemde yaratilir, ilk yaratilma ordadir .. ayet onu gostermektedir ..

 

zaman ve mekan yoktur ; tek bir anda butun kader cizilmis durmaktadir .. vakti gelince de oluverir ..

 

 

imtihanin anlami kacmiyor bu hakikat karsisinda .. kisinin suur boyutu aralaniyor ;

 

insan her hareketinin zaten kaderindeki hareketi oldugunu bildikce ozguvenle hareket etmeye basliyor ..

 

 

 

banka soyiim diyenler de cikiyor arada biggrin.png sonuna kadar inanirsa banka bile soyabilirler .. ama sonuna kadar inanamadiklari icin anca lafta biggrin.png

 

Dennise, dennise...original.gif

 

Türkçe cümlede anlam konusuna göre incele dennise.original.gif İnanmayanlar için cehennemi yarattık, cümlesiyle; cehennem için insanlar yarattık, cümlesi arasında epey bir anlam farklılığı vardır.

 

Türkçe sınavı...Öğretmen ve idare diyor ki sınavdan önce öğrencilere, sınavı geçemeyenler sınıfta kalacak, bir başka öğretmen geliyor o da diyor ki sınıfa, bir kısmınızı bu yıl bıraktık haberiniz olsun.original.gif

 

Sınav öncesinde sınav sonucuna göre sınıfta kalma sonucuyla, sınav öncesinde bir kısmının sınıfta bırakılmış olması aynı olur mu, dennise?

 

Bir kısmınızı cehennem için yarattık, kulağınız duymaz, gözünüz görmez... ne yaparsanız yapın bunu değiştiremezsiniz sözüyle; kulağıyla duymayanlar, gözüyle görmeyenler, doğru yolu tercih etmeyenler için cehennem var sözü aynı mı?

 

Çok farklı dennise, çok farklı...original.gif

 

Allah'ın kimin cehenneme kimin cennete gideceğini bilmesi ayrı konu, cehenneme girmesi için önceden cehennemlik yaratılmış insanların olması apayrı bir konu.

 

Muhabbetle...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Onların kalpleri vardır, onlarla kavramazlar; gözleri vardır, onlarla görmezler; kulakları vardır, onlarla işitmezler. İşte onlar hayvanlar gibidir; hatta daha da şaşkındırlar. İşte asıl gafiller onlardır.''

 

cehenneme atilip aci ceken bi kisinin ne gozu; ne kalbi ne de hissetme duygusu vardir

 

hayvanlar gibidirler diyor ayette ; aci ceken bir hayvan o aciyi bile bilmez .. hafizasinda uzun sure tutamaz ..

 

aci ceken bi hayvan ancak vijdan sahibi ve merhametli bir insan icin manidardir

 

Allahin cehennem icin yarattigi insanlar oludur .. dunyada da oludurler .. aci ceker gibi dursalar da hissiyatlari olmaz

 

ayette ; siz onlari diri sanirsiniz ama onlar oludurler diyor .. yani hayvanlar gibi vijdani konulardan muaftirlar ve aci cekmeleri bile onlar icin anlam ifade etmez ...

 

o kimselerin aci cekmesi ancak onlari gorup ibret alam muminler icin anlam tasimaktadir ; )

 

Allah iste boyle herseyi ustun bir hikmetle yaratmistir

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.