Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Polo Hakkında


bitir

Önerilen İletiler

POLO

 

Dörder oyuncudan oluşan bir takımla, 275 m. boyunda 146 m. eninde bir çim alan üzerinde ve at sırtında oynanan top oyunu. İki yan alamn arka çizgilerinin ortasında bulunan kaleler 7.30 ^ m. genişliğinde, kale direkleri 3 m. yüksekliğinde olur. Bu direkler, çarpıldığı zaman kolayca yıkılacak veya kırılacak şekilde yapılmıştır. Oyun, "çuka" adî verilen ve her biri yedi buçuk dakika süren dört veya sekiz devrede oynamr. Devreler arasında üçer dakikalık ara vardır. Aralarda at değiştirilir. Oyun, atlar dörtnala koşarken oynanır. Polo oyuncusunun sağ elinde, topa vuracağı sopa bulunur. Bu sopa, en iyi cins bambu kamışından yapılmıştır. 124,5 ila 131 cm. uzunluğunda olur. Ucunda 170 ila 197 gr. ağırlığında bir tokmak vardır. Çapı en çok 8 cm. olan ve ağırlığı 130 gramı geçmeyen top, ya saz köklerinden, ya bambu kökünden ya da plastikten yapılır. Her golde, takımlar kale değiştirirler; oyunu yine at sırtında iki hakem idare eder.

 

Dünyadaki en eski oyunlardan biri olan polo oyunu, muhtemelen tran'da doğmuş; M.Ö. 500 yılından önce bu bölgede oynanmıştır. Bizanshların da oynadığı polo oyunu, Çin'e, Japonya'ya ve Tibet yoluyla Hindistan'a geçip yayılmış; adım Tibet dilinde "top" anlamına gelen "polö" sözünden almıştır.

 

Avustralya'daki ilk polo maçı, eldeki kayıtlara göre, 1875 yılında Melbourne'de oynanmıştır. Bugün 40'tan fazla polo kulübü olan Güney Afrika'da ise, ilk polo kulübü 1885 yılında Cape Town'da kurulmuştur. Amerika Birleşik Devletleri'nde de, 1879 yılında. Long Island'daki Meadow-brook kulübünde polo oynanmaya başlanmış ve ABD ile İngiltere arasında, 1886 yılından itibaren milli maçlar yapılmıştır. Oyun, ABD'den Arjantin'e ve Meksika'ya yayılmıştır. Polo oyununun Avrupa'da yaygın olduğu ülkeler ise özel|likle tspanya,Fransa ve İtalya'dır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.