Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

'000Kitap' çıktı


GeceKuşu

Önerilen İletiler

***

 

Gazeteci Ahmet Şık'ın tutuklanmasına neden olan ve henüz basılmadan dijital ortamda imha edilen kitabı 'İmamın Ordusu', dün '000Kitap' adıyla 125 imzalı olarak yayımlandı...

 

Hazırlanan "000Kitap", Şık'ın kitap taslağını temel alıyor. Ancak "000Kitap", 125 gazetecinin yaptığı redaksiyonları da içeriyor. Kitabın adının alt başlığı da "Dokunan Yanar".

 

 

Ahmet Şık'ın kaleme aldığı ve tutuklanması ardından toplatılıp imha edilen İmamın Ordusu isimli kitabı, Dokunan Yanar adıyla basıldı ve TÜYAP'da okurla buluştu

 

fft5_mf855748.Jpeg

 

‘Teknoloji nedeniyle karar hükümsüzdür’

 

Tora Pekin (Ahmet Şık’ın avukatı): Kitap internette yayımlandığı, 100 bin kişi tarafından indirildiği için el koyma kararı fiilen hükümsüzdür. İddianamenin açıklanmasıyla kitabın ayrıntıları da açığa çıktığı için hukuksal sıkıntı olmadığı görülebilir. Yetkililerin “El koyma kararı vardır” diyerek kitabın çıkmasını engelleme olasılığı da var. Kitabı printer’da basıp okuyabiliyorsunuz ama kitabevinin yayımlaması suç oluyor. Teknoloji nedeniyle karar artık hükümsüzdür, ‘tehlike’ teknik olarak kalkmıştır. Yetkililer “Kitabı bulunduranlar örgüte yardım ve yataklıktan suçlanabilir” demişti. O zamanlar taslaktı. İddianame eklerinin çıkmasıyla basılmasına engel kalmadığı için imza atan 125 gazeteci için hukuki sorun olacağını düşünmüyorum.

 

‘Bu kitap gazetecilere umut olacak’

 

Ertuğrul Mavioğlu (Gazeteci): Radikal basıldığında “Bu gökkubbenin altında hiçbir şeyi gizli bırakamazsınız” demiştim. Şimdi bu kitabı 125 imzayla bastık. Mızrak çuvala sığmıyormuş. Mutluyuz, gururluyuz.

 

Şebnem İşigüzel (Yazar): Ahmet ve Nedim’in içeride olmasının hukuki, mantıki olarak hiçbir açıklaması yok. Umarım bunu yapanlar yarın Ahmet ve Nedim’in yerinde olur.

 

Uğur Vardan (Gazeteci): Yanmak için kitabın yazarlarından biri oldum. Polisin Radikal’de aradığı kitabı bulmaya geldim. Şimdilik yanmadım. İleride ne olur, bilemem.

 

Gülşah Karadağ (Gazeteci): Ahmet “Dokunan Yanar” demişti. Biz de “Dokunsak da yanacağız” demiştik. Bu kitap bu ısrarın ve ifade özgürlüğüne olan inancımızın ürünü.

 

Ahmet Meriç Şenyüz (Gazeteci): AKP, cemaat iktidarının yeni vesayetçi rejiminin düşünce özgürlüğüne karşı politikaları önce gazetecileri vurdu. Biz de herkesin özgürce düşüncelerini ifade edebilmesi için görevimizi yapıp böyle bir girişim altında imzamızla yer aldık.

 

Doç. Esra Aysan (İstanbul Bilgi Üniv.): Başbakan daha geçen gün Türkiye’nin özgürce yazılıp çizilebilen bir ülke olduğunu ifade etti. Bu girişimimizde Başbakan’ın gerçeklik kontrolü niteliğinde oldu.

 

Alper Turgut (Gazeteci): Ahmet Şık bir simge isim. Artık bir vicdan olayı oldu benim için. Bu kitabın diğer meslektaşlarımız için umut olacağını düşünüyorum.

 

Dokuz ayda neler oldu?

14 Şubat’taki Odatv baskınında gazeteci Ahmet Şık’ın ‘emniyet içindeki cemaat yapılanmasını’ anlatan kitabının basılmamış hali bulundu. Taslağı sadece yayıncısıyla avukatına verdiğini, Odatv’ye nasıl gittiğini bilmediğini belirten Şık, kendisinin Odatv vasıtasıyla Ergenekon ile ilişkilendirilmeye çalışıldığını yazmıştı. 3 Mart’ta evinde ve Bilgi Üniversitesi’ndeki odasında yapılan arama sonrasında, meslektaşı Nedim Şener ile birlikte gözaltına alınan gazeteci, 6 Mart’ta Ergenekon’a üye olmak suçundan tutuklandı.

 

Kitap her yerde arandı

23 Mart’ta Şık’ın yayıncısı İthaki Yayınevi’ne polis baskını düzenlendi. Şık’ın eşi Yonca Şık’a yayımlanmamış kitapla ilgili toplatma ve el koyma kararı tebliğ edilirken, kararda taslağın kopyasını bulundurduğundan şüphe edilen her yerde arama yapılabileceği, belgelere el konulacağı belirtildi. Kitabın kopyasını bulunduranların ‘terör örgütüne yardım ve yataklık’ suçunu oluşturacağının bildirilmesine karar verildi. Bir kez daha aranan yayınevinde, hard disklerin orijinallerine el konuldu.

Radikal gazetesine gelen polisler gazeteci Ertuğrul Mavioğlu’nun da bilgisayarında kayıtlı belgenin kopyasını alarak taslağı imha etti. 31 Mart’ta internete yüklenen taslak yüz binlere ulaştı. Öte yandan Başbakan Tayyip Erdoğan, 14 Nisan’da Şık’ın toplatılan kitabına ithafen “Bomba kullanmak suç olduğu gibi bombanın malzemelerini kullanmak da suçtur” dedi.

 

-www.radikal.com.tr-

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.