Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 19 yıl *** Keşke en büyük derdimiz türban olsaydı Baştan söyleyeyim, üniversite öğrencilerinin türbanına karşı değilim, tam tersine üniversite çağına gelmiş insanların kendi kıyafetlerini istedikleri gibi seçebilmeleri gerektiğine inanıyorum. Ama yine söylemiş olayım, kamu görevlilerinin, işçi statüsünde çalışıyor dahi olsalar belediye çalışanlarının veya belediyelerin taşeronu şirkette belediye adına vatandaşla yüz yüze gelen bir statüde çalışanların sakal dahil dinsel inancı yansıtır biçimde giyinmesine izin verilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Yani ölçüm şu: Devletten veya belediyeden maaş alan, devlet veya belediye adına biz vatandaşlarla yüz yüze gelinebilen pozisyonlarda çalışan kişilerin bir dini inancı veya siyasi görüşü yansıtır biçimde görünmeleri engellenmelidir. Bu ölçünün dışında kalan her durum insanların özel hayatıdır, devletin özel hayata karışmaya hakkı olmamalıdır. * * * Görüşlerimle ilgili olarak bu özeti yaptıktan sonra konuya girebilirim. Maalesef son bir haftadır Türkiye türban konulu bir siyasi gerilimin içinde. Mesele, adı üzerinde siyasi. O yüzden siyasi sonuçları olacak bu gerilimin. Ben, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin genel seçimde aldığı yüzde 35 civarındaki oyun tamamının bu partinin kurucu ve yöneticilerinin İslamcı siyasetçiler olmasından ötürü verildiğine inanmıyorum. Elbette Türkiye'de salt dini hassasiyetlerle veya dini hassasiyetleri ön plana alarak oy veren bir kitle var ve o kitlenin önemli bir bölümünün (tamamına yakınının demek daha doğru belki) Ak Parti'ye oy verdiğine kuşku yok. Ama o insanların sayısı hiçbir zaman yüzde 35 olmadı, olmayacak. Bana soracak olursanız o dini hassasiyet oylarının miktarı yüzde 10'u ya bulur ya bulmaz. Yani AKP'ye oy verenlerin ezici bir çoğunluğu bu partiye dindar olduğu için değil siyasette bir çıkış aradığı, diğer partilerden bekleneni bulamadığı için vs. oy verdi. Şimdi AKP'nin toplumu din bazlı bir konuda germesi acaba bu partinin oy tabanına nasıl yansır? Türban tartışmalarının kesintisiz biçimde sürmesi AKP'nin oyunu arttırır mı, azaltır mı? Bence bu tartışmaların bu dozda sürüyor olması, özellikle eğitimde dinsel gelişmelerin her gün gazete sayfalarına yansıması, esasen ekonomi ve dış politikada başarılı bir iktidar dönemi geçiren AKP'nin oy potansiyelini sınırlıyor. Bu partiyle ilgili unutulan korkular yeniden canlanıyor çünkü. * * * Bakın dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi sıfatıyla Emine Erdoğan da türban tartışmasına girdi. Benim bildiğim kadarıyla ilk kez Emine Erdoğan herkesin önünde bu denli siyasi içerikli bir konuşma yapıyor. Emine Erdoğan'ın kapalı toplantılarda, AKP'nin kadın kollarında vs. siyasi konuşmalar yaptığını, milletvekili ve bakan eşlerini bir genel başkan gibi veya AKP'ye paralel kadınlar partisinin lideri gibi yönetip yönlendirdiğini hep biliyorduk. Ama ilk kez kamuoyu önünde böyle sert sayılabilecek mesajlarla görülüyor Emine Erdoğan. Hadi hayırlısı. Emine Erdoğan'ın konuşması aslında hiç de ilginç değil. Türkiye'de kadınların önündeki engellerden söz ederken en büyük önemi türban konusuna vermiş Emine Erdoğan ve bu ayrımcılığın sona ermesini istemiş. Evet ayrımcılığın sona ermesini ben de istiyorum, başta da yazdım ama şu iki soruyu sormadan da edemiyorum: 1. Ülkemizde kadın sorunlarını en önemliden önemsize doğru sıralayacak olsak acaba türban kaçıncı sırada gelir? 2. Ülkemizde kadınların eğitimiyle ilgili sorunları sıralasak, kadınların eğitiminin önündeki engeller arasında türban kaçıncı sırada yer alır? Yanlış anlama olmasın, bu soruları türban sorununu küçümsemek için sormuyorum, kaldı ki bu sorunu çözmemiz gerektiğini düşündüğümü de zaten söylüyorum ama bana öyle geliyor ki özellikle AKP çevrelerinde türbanla ilgili bir fetişleştirme, türbanı bir takıntı haline getirme hali mevcut. Başbakan kendini ve kendisi gibi olanları 'zenci' sayıyor, toplumun geri kalanını 'beyazlar' olarak görüp onlara diş biliyor. Başbakan'ın eşi, başka sorunları arka plana atıp türban meselesini takıntı haline getiriyor. Bu psikoloji sağlıklı değil... *** Kaynak: İsmet Berkan… 29.04.2006 [saat 0116 itibariyle…(4309 kişi okudu) ] *** Bu Konuyla ilgili diğer haber linkleri: * "İrticai kadrolaşma' MGK'da görüşüldü" ** "İlköğretimde hutbe yarışması " *** " Bahçede türbana inceleme " **** " Sahte laik davası' reddedildi " ***** " Kadınlara stadyum izni İran'ı karıştırdı." İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın kadınların stadyumlara girmesine izin vermesi, ülkede din adamları ve aşırı muhafazakarların tepkisine yol açtı. Ülkenin dini merkezi Kum kentindeki bazı Ayetullahlar da Ahmedinejad'a tepki gösterenler arasında yer alırken, din adamları, Ahmedinejad'ın kararına ilişkin sorulara, ''Şeriata göre bir kadının erkeğin çıplak vücuduna bakması, zevk için olmasa da haramdır'' fetvasını verdi. ***
Gönderi tarihi: 29 Nisan , 2006 19 yıl özellikle AKP çevrelerinde türbanla ilgili bir fetişleştirme, türbanı bir takıntı haline getirme hali mevcut. Başbakan'ın eşi, başka sorunları arka plana atıp türban meselesini takıntı haline getiriyor. Bu psikoloji sağlıklı değil... ANLAYANA......
Gönderi tarihi: 30 Nisan , 2006 19 yıl Arkadaşlar zaten en büyük sorun türban değil sadece yaptıkları incelenmesin didiklenmesin diye ısıtıp ısıtıp önümüze sürdükleri bir temcit pilavı .Bu ülke bildim bileli müslüman bir ülke hangi bir gün insanların başörtüsüne ,namazına,orucuna karışıldı.Bunların türban dedikleri siyasi bayraktır ve cahil insanları dini duygularını suistimal ederek -bakın dinimizin emri başımızı kapamamıza bile karışıyorlar diyerek-kışkırtmaktır. Bu ülkede aldıkları oyların çoğu tepki ve sandık başı oyunları ile aldıkları oylardır.Ben kendi bölgemiçin söylemek istiyorum son seçimlerde 2000 tane nakil getirilerek seçimlerde oy kullandırılmıştır.Az oy çıkan sandıklarda ismi lazım değil bir belde de jandarma ile oy kullanılan yer sarılmış kendi adamları içeri girip kapılar kapatılmış ve her nasılsa o sandıklardan kendileri çıkmıştır.Dış politikada ve ekonmide başarıdan söz edenler ise onurlu devlet adamlığının ne olduğunu ve bu ülkeyinasıl paspasa çevirdiklerinin farkında değiller herhalde yada bu kadar rezilliğin kendilerine onurluluk olduğu öğretilmiş.Ekonomi konusunda oldukça başarılılar kendi adamlarına ,çocuklarına gereken her türlü şirket kurulup gereken vergi indirimleri yapılmış olup en son özel yasa ile birilerine kıyak emeklilik getirilmiştir.Doğrudur ekonomilerini bayağı düzelttiler.Bu gün gzetelerdeki olayı okudum ve resimleri ibretle seyrettim hemen alttada başbakanın bir konuşması vardı.Gericiliğin ne olduğu konusunda lügat parçalıyordu.Acaba bu resimler nedir merak ettim doğrusu. Kadınların bunca sorunu varken bence türbanın esamesi bile okunmaz ama amaçları bu sorunları çözmek değil ki zaten türbanı kullanarak amaçlarını gerçekleştirmek bunun içinde en uygun yol halkın en hassas oldukları konuları kaşımaktır.Çok ilginçtir ki bu kadar türbanlı arkadaşım var 5 vakit namazlarında ama üzülerek şunu söylemeliyim ki sadece bildikleri bu Kuran-ı Kerimi de okuyorlar ama anlamından bihaberler onlara göre namaz kıl,oruç tut, kafanı ört Kuranı da arapça okudun mu bu iş tamamdır. Her zaman şunu söylüyorum bu din cahil cühela dini değildir.Anlamak için yüksek kültür düzeyi gerekir.O olmayınca işte sonuç ortada
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.