Gönderi tarihi: 16 Nisan , 2006 19 yıl Sevgili Bilimselci;tartışmak istediğin ilk konuyu bekliyorum.Bu arada ''hodri meydan'' lafı pek hoş gelmedi bana.Ama ne diliyorsan öyle olsun.Saygılar..
Gönderi tarihi: 16 Nisan , 2006 19 yıl Sevgili Bilimselci;tartışmak istediğin ilk konuyu bekliyorum.Bu arada ''hodri meydan'' lafı pek hoş gelmedi bana.Ama ne diliyorsan öyle olsun.Saygılar.. Sevgili taurusmutis, "Hodri meydan" deyimini buraya taşıyarak ilk demagojiyi yaptın... Tartışma teklifine hoş bir cevap olsun diye idi hodri meydan deyimi... Hırslısın... İlkelere de uymayacaksın galiba bu gidişle... Diğer tartışmalarda edindiğim intibalardan dolayı, Seninle tartışmaya girmek istememiştim... Ama tartışma uslübümü beğenmiş olacaksınki... Beni davet ettin... Bende itaat edeceğimiz ilkeleri koydum... İzninle onları buraya da koyacağım... 1-Çok samimi olmak... 2-Ön yargısız olmak(Kaynaksız konuşmamak)... 3-Çok efendi uslüp kullanmak... 4-Çarpıtıp, demagoji yapmamak... 5-Sonuna kadar götürmek... Tartışma boyunca bu ilkelere uyulmasını istiyorum... (Tekrarladığım için üzgünüm.Önem verdiğim için olacak) İsteğin için, tartışma konusunu ben belirleyeyim... HERHANGİ BİR DİNİ İNANCA NEDEN GEREK DUYULUR ?... Görüşlerini söylermisin/yazarmısın lutfen... İyi dileklerimle...
Gönderi tarihi: 16 Nisan , 2006 19 yıl ALINTI(fehmigold @ Apr 16 2006, 09:18 AM) Herkes birşeyler yazmış ama ALLAH kelimesinin kendilerinde ne uyandırdığını yazmamış.Bu kişiler sana birşey söyleyeyim mi mistik körü körüne inanlardır.Yaptıkları savunmaktır.Neyi savunduklarını bile bilmiyorlar.Anlatayım mesala MELEK ismi gerçekten çok güzel şeyler anlatıyor.Ne yalan söyleyeyim İFRİT deyince midemiz bulanmıyor mu?Onun için ALLAH ismi ise hiçbirşey ifade etmiyor.Tanrı isminden uzak bence.Kuran da anlatılan tanrı özelliklerini vermiyor demek istedim Sen anlama yanlısı değilsin ki sana anlatmaya çalışalım.Melek adı neden sana güzel geliyor ya da ifrit kötü,bunu hiç düşündün mü.Bir ingilize melek kelimesini ,hertürlü kötülüğü yapan,pis kokan anlamında öğretirsek,türkçe bilmediği için ''melek'' lafını duyduğunda o kişide bir tiksinme duygusu oluşur.Bu şekilde çeşitli örnekler verilebilir.Anlayabiliyormusun?Bikere tanrı ve Allah kavramlarını bir kullandığın için yanlıştasın.Allah ve diğer isimleri (Bu arada sardunyama esma-ül hüsna ve anlamları için teşekkür ederim)Kuran'da anlamları,ne manaya geldikleri ile beraber bize öğretilir.Biz Allah'ı kulu olarak severiz,her işimizden önce,onun adını anarız.Örneğin yemek yemeden önce Bismillahirrahmanirrahim ,bittikten sonra da Elhamdülillah deriz.Şimdi sen meleğin iyi olduğunu ifritin kötü olduğunu öğrenmişsin de Allah'ın ne anlama geldiğini öğrenememiş misin?Hiç inanasım yok doğrusu,senin asıl niyetin bahaneyle Allah'a küfretmek.Sen ve senin gibiler onu alçaltamaz.. Sevgili taurusmutis, İşte bu yüzden senle tartışmaya girmemiştim... Tavrın olumlu değil... Vatandaşın küfürü yok... "Kuran da anlatılan tanrı özelliklerini vermiyor demek istedim" diyor... Sen arkadaşın söylediğini ön yargı ile çeviriyosun... Küfür etmek istiyorsun diyorsun... Noluyo konu çarpıtılmıyormu?... Konu dışına çıkılıp beyin okunmaya, kişilkle uğraşmaya başlanılıyor... Bilgiye karşı bilgi ile konuşmak daha doğru... Küfür ederse bizlerde karşı çıkarız inan... Neyse düzeltiriz umarım... Devam edelim... İyi dileklerimle...
Gönderi tarihi: 16 Nisan , 2006 19 yıl *** Sevgili Bilimselci;tartışmak istediğin ilk konuyu bekliyorum...Saygılar.. Sevgili taurusmutis, İsteğin için, tartışma konusunu ben belirleyeyim... HERHANGİ BİR DİNİ İNANCA NEDEN GEREK DUYULUR ?... Görüşlerini söylermisin/yazarmısın lutfen... İyi dileklerimle... * Kolay gelsin Arkadaşlar...Başlığa Abone Oldum Bile.... Düzeyli tartışmanızı yakından ve ilgiyle takip edeceğim... Tüm Forumdaşlara katkıda bulunacak bir tartışma olması dileğiyle... İkinize de selamlar. . . ... ... ***
Gönderi tarihi: 17 Nisan , 2006 19 yıl yorumunu önemsediğim iki kişi ilgiyle takip edeceğim. kolay gelsin, ikinizede... üslup farklılıklarınız birbirinizi kırmaya götürmez umarım... sevgiler
Gönderi tarihi: 17 Nisan , 2006 19 yıl Sevgili taurusmutis, "Hodri meydan" deyimini buraya taşıyarak ilk demagojiyi yaptın... Tartışma teklifine hoş bir cevap olsun diye idi hodri meydan deyimi... Hırslısın... İlkelere de uymayacaksın galiba bu gidişle... Diğer tartışmalarda edindiğim intibalardan dolayı, Seninle tartışmaya girmek istememiştim... Ama tartışma uslübümü beğenmiş olacaksınki... Beni davet ettin... Bende itaat edeceğimiz ilkeleri koydum... İzninle onları buraya da koyacağım... 1-Çok samimi olmak... 2-Ön yargısız olmak(Kaynaksız konuşmamak)... 3-Çok efendi uslüp kullanmak... 4-Çarpıtıp, demagoji yapmamak... 5-Sonuna kadar götürmek... Tartışma boyunca bu ilkelere uyulmasını istiyorum... (Tekrarladığım için üzgünüm.Önem verdiğim için olacak) İsteğin için, tartışma konusunu ben belirleyeyim... HERHANGİ BİR DİNİ İNANCA NEDEN GEREK DUYULUR ?... Görüşlerini söylermisin/yazarmısın lutfen... İyi dileklerimle... Sevgili Bilimselci;madem ısrarla kurallar koymak istiyorsun,konuya girmeden önce bende birkaç tespit yapıp,kendi şartlarımı sıralayayım. 1-Çok samimi olmak... 2-Ön yargısız olmak(Kaynaksız konuşmamak)... 3-Çok efendi uslüp kullanmak... 4-Çarpıtıp, demagoji yapmamak... 5-Sonuna kadar götürmek... Bunlar senin kuralların.Samimiyetime inanmasan davetime icabet etmezdin,sadece sana değil samimi yaklaşan herkese karşı samimi davranırım,yani 1. kuralın karşılıklı geçerli olacaktır.2.Kuralında bahsettiğin konu yoruma açıktır.Şimdi ben sana,bu kuralı yazarak bana karşı önyargılı olduğunu söyleyebilirim.Kaynakla konuşmak konusuna gelince elbette kaynaklardan faydalanacağız ama kişinin kendine ait fikri yoksa,okunup buraya aktarılacak olan bilgilerin,diğer insanlara o konu hakkında araştırma yapma zahmetinden kurtarmak dışında bir faydası olmayacaktır.3.Kuralın benimde tercih ettiğim tartışma şekilidir.Saldırmadıkça veya hakaret etmedikçe benden bir saygısızlık görmezsin.4.kuralın çok hoş gelmedi.Burada genelleyeceğim kusura bakma;bizim demogoji yapmaya ihitiyacımız yok,bu sözü bir daha okumak istemiyorum lütfen.5.Tartışacağımız konuların sonunun gelemeyeceğini sende az çok tahmin edebilirsin.Sona ulaşmak bana göre ya benim bilimi islamiyetten üstün saymam,yada senin hidayete ermen demektir.(Bak bunu da önyargı olarak kabul edebilirsin).Sence bu olur mu? Benimde birkaç kuralım var.Öncelikle başkaları ile olan yazışmalarımı önüme örnek olarak getirme ve başkalarının yazdıklarını bana savunma lütfen.Bende senin başkaları ile yaptığın yazışmalardan örnekler vermeyeceğim.Ayrıca yukarıda da yazdığım gibi,kişiler yalaştıkları şekilde veya tahrik ettikleri ölçüde karşılıklarını almışlardır.Sana göre yazdıklarında yanlış birşey olmayabilir,ama karşı karşıya gelme sebebimiz bu ayrı fikirler değil mi?2.Olarak benimle ilgili yazılarında,kibar bir üslup kullanıp sonunda ince ince verip veriştirme.Niyetin laf sokmaksa(Kusura bakma,başka şekilde ifade edemedim)bunu dobra dobra alenen yap.Bu öteki şeklinden çok daha dürüst olur.3.kuralım biz bu başlık altında tartışırken araya girebilecek diğer arkadaşlara yorum ve cevap yazmayalım.Sonuç olarak sende bunlara dikkat edersen,tartışmamız dilediğin gibi düzeyli ve dilediğim gibi zevkli olacaktır.Saygılar..
Gönderi tarihi: 17 Nisan , 2006 19 yıl Sevgili Bilimselci;madem ısrarla kurallar koymak istiyorsun,konuya girmeden önce bende birkaç tespit yapıp,kendi şartlarımı sıralayayım. 1-Çok samimi olmak... 2-Ön yargısız olmak(Kaynaksız konuşmamak)... 3-Çok efendi uslüp kullanmak... 4-Çarpıtıp, demagoji yapmamak... 5-Sonuna kadar götürmek... Bunlar senin kuralların.Samimiyetime inanmasan davetime icabet etmezdin, Sonuç olarak sende bunlara dikkat edersen,tartışmamız dilediğin gibi düzeyli ve dilediğim gibi zevkli olacaktır.Saygılar.. Sayın taurusmutis, Yazılarına birkaç ayrıntı ile cevap verecektim ama, daha başlamadan okuyanları da sıkmak istemiyorum... Yoksa bunun bile sonunu alamayız... Farklı dünya görüşleri, farklı karekterler oluşturuyor... Yaklaşımın genelde olumlu... Sonuna kadar konusu; Biribirimizi etkileyemezsekte... Okuyanlardan etkilenenler olacaktır mutlaka... Özet olarak, ikimizin de seviyeli bir uslup kullanacağımız gözüküyor... Aksi olursa, tartışmadan çekileceğimi söylemek istiyorum... Dobra olacağımdan da emin olabilirsin... Ben bunun için bilimselciyim... İyi dileklerimle...
Gönderi tarihi: 17 Nisan , 2006 19 yıl Bismillahirrahmanirrahim Bu tartışmada yazacağım bilgilerde bilmeyerek düşeceğim yanlışlar için Allah'a sığınırım. HERHANGİ BİR DİNİ İNANCA NEDEN GEREK DUYULUR ?... Bu konuyu tartışmaya inanç nedir,bunun tanımıyla başlayalım.Benim tanımımla inanç,insanın bir fikri objektif ölçülerle değerlendirip kabullenmesidir.Peki din nedir?Din bir inanç sistemidir.Batıl dinler insanlar tarafından uydurulmuş kurallar bütününü oluştururken,ilahi dinlerde Allah toplumlara seçtiği peygamberleri göndererek uygulanacak kuralları öğretmiştir.Bu tespitleri yaptıktan sonra gelelim konumuza;yaratılışı gereği oluşunu sorgulayan insanoğlu,tarih boyunca hep tapacak birşey/birşeyler aramıştır.Bu güneş olmuştur,ay olmuştur,gücünün aklının yetemediği insan olmuştur,hayvan,ağaç,kendi yaptığı put vs vs hatta bilimin kendi olmuştur.Bu aralarında oluşturdukları inancı yayarak ve genişleterek batıl dinleri oluşturmuşlardır.Ha bu dönemde bile tek yaratıcının olduğunu anlayabilen insanlarda çıkmıştır.Sonrasında (tabi öncesinde de) Allah elçilerini göndererek insanoğluna yaratılış amacını ve yapıp yapmamaması gereken şeyleri öğretmiştir.Buradan hareketle kurallar bütünü olan dinler kuralsızlığın oluşturacağı kaosu büyük ölçüde engellemiştir.İşte bir dini inanca bu kaos ortamının oluşmaması için gerek vardır.Bir not olarak yazmak gerekirse,çocukluğun geçiş döneminde,ilk sorulan bilinçli sorulardan biri ''BEN NASIL OLDUM'' sorusudur.Bu sorunun sorulması ile birlikte bir arayış başlar.Alınan aile eğitimi,çevresel koşullar hernekadar bireyin inancını etkilesede,birey sonunda kendi yolunu çizer.Bu konuyu seçerken hiç düşündün mü,senin inanç sisteminle bu da bir dindir.Sen neden böyle bir inanca gerek duyuyorsun?Saygılar..
Gönderi tarihi: 18 Nisan , 2006 19 yıl Bismillahirrahmanirrahim Bu tartışmada yazacağım bilgilerde bilmeyerek düşeceğim yanlışlar için Allah'a sığınırım. HERHANGİ BİR DİNİ İNANCA NEDEN GEREK DUYULUR ?... Bu konuyu tartışmaya inanç nedir,bunun tanımıyla başlayalım.Benim tanımımla inanç,insanın bir fikri objektif ölçülerle değerlendirip kabullenmesidir.Peki din nedir?Din bir inanç sistemidir... . . . . Bu konuyu seçerken hiç düşündün mü,senin inanç sisteminle bu da bir dindir.Sen neden böyle bir inanca gerek duyuyorsun?Saygılar.. Sayın taurusmutis, Son satırdan başlayayım... Benim inancımın din olup olmadığını, daha sonra belirleyelim... Ama önce ilk satırlarda bahsettiğin kavramların... Sence biliniş şekli, açığa kavuşması gerek... Ölçü nedir... Objektiflik nedir... Objektif ölçü nedir... Bu kavramlar sence nasıl tanımlanıyor bilirsek eğer, gerisi kolay... İyi dileklerimle...
Gönderi tarihi: 18 Nisan , 2006 19 yıl Sevgili bilimselci;bu tartışmadan çok senin bana sorularını sıralama şekline dönüşüyor.Amam madem soruyorsun anlatmaya çalışayım.Öncelikle bana göre objektiflik nedir onu söyliyeyim.Adı üstünde makinanın objektifinden geçen görüntü neyse kimyasalın üstüne resmedilen odur.Yani tarafsız görüş.Tam burada senin bana yazacağın cevabı düşünerek ki beni çekmeye çalıştığın yerin bu olduğunu biliyorum,bir ayrıntıyı ileteyim.Objektif hep aynı görüntüyü arkasına iletir ama kayıt araç ve malzemelerinin çıkardığı sonuç farklılıklar doğurabilir.Yani objektiflik tarafsız görüş olduğu halde tarafsız yorum değildir bana göre.Hepimiz aynı şeyi görür ayrı yorumlarda bulunabiliriz.Artık bunları bir kenara bırakabilirsek seninde konu hakkındaki görüşlerini bilmek isterim,saygılar..
Gönderi tarihi: 18 Nisan , 2006 19 yıl arkadaşlar çok güzel gidiyorsunuz çok faydalı oluyor tebrikler
Gönderi tarihi: 19 Nisan , 2006 19 yıl Sevgili bilimselci;bu tartışmadan çok senin bana sorularını sıralama şekline dönüşüyor.Amam madem soruyorsun anlatmaya çalışayım.Öncelikle bana göre objektiflik nedir onu söyliyeyim.Adı üstünde makinanın objektifinden geçen görüntü neyse kimyasalın üstüne resmedilen odur.Yani tarafsız görüş.Tam burada senin bana yazacağın cevabı düşünerek ki beni çekmeye çalıştığın yerin bu olduğunu biliyorum,bir ayrıntıyı ileteyim.Objektif hep aynı görüntüyü arkasına iletir ama kayıt araç ve malzemelerinin çıkardığı sonuç farklılıklar doğurabilir.Yani objektiflik tarafsız görüş olduğu halde tarafsız yorum değildir bana göre.Hepimiz aynı şeyi görür ayrı yorumlarda bulunabiliriz.Artık bunları bir kenara bırakabilirsek seninde konu hakkındaki görüşlerini bilmek isterim,saygılar.. Sayın traustimutis Bu günlerde çok yoğun işlerim olduğu için, Hemen cevap veremiyorum… Özür dilerim… Ama işlerimin yoğunluğu bitince, daha zevkli bir tartışma olacak emin ol. Yazımı işe geç kalma pahasına yazdım... “Sevgili bilimselci;bu tartışmadan çok senin bana sorularını sıralama şekline dönüşüyor.” Sayın taurusmutis, İletinde, “Benim tanımımla inanç, insanın bir fikri objektif ölçülerle değerlendirip kabullenmesidir.” Diyorsun, Tartışmanın yine objektif olması açısından, Tarafından Objektiflik nasıl değerlendiriliyor diye soruyorum. Ne var bunda… Sağlıklı tartışmalar soru cevapla oluşur… Keşke sen bana sürekli sorular sorsan… Sana sorular sorarak, bir şeyler öğrendiğimi de varsayabilirsin… Sayın taurusmutis, Daha tartışmanın konusuna girmeden felsefeye takıldık, Objektifliği; "Bir objektiften geşen nesne görüntüsünün kimyasalın üzerine düşen nesneyi Kayıt araç ve malzemelerin değişmesinden dolayı farklı yorumlalanılabilir." diyerek Daha başta konunun içinden çıkılmaz yapıyorsun ve bende soruyorum, Konunun nesnelliğini özünü değilde, görüntü (kişiye göre) yorumunu yaparsak, Eğer yapılan yorumlar objektif te(doğru) olmazsa, Nasıl olacak o zaman... Ki buarada Objektifliğin ne olduğunuda tanımlamak gerekiyor, Objektiflik(gerçekçi,maddeci,doğrulayıcı, tarafsız görüş), Sübjektiflik(inançla,mantıkla yorum, soyut düşünce). Bir konuyu yorumlarken duyumlarımızla yorumlarsak eğer, sonuç yanlış olacak çünkü duyumlarımız değişik somut şartlarda, değişik algılamalar ve değişik yansımalar gösterecektir… Eğer kişisel mantığımızla yorumlamaya kalkarsak yine yanlış olacak, Çünki yorumlayan kişinin karakterinin iyiliği, kötülüğü o konudaki bilgisinin azlığı çokluğu sorun çıkartacaktır… O halde konuyu doğru (objektif, tarafsız) yorumlamamız için, kişinin idealist, ülkücü, soyut yorumuna değil de, Yine bilimle, deneyle, doğrulama yanlışlama metoduyla... bilim akademisyenlerinin ortak somut uzlaşıcı kararlarına, baş vurmak gerekmekte… Bu durumda sadece akılcı metodlarla bana cevap verirsen, seninle nasıl anlaşacağız sayın taurusmutis, İyi dileklerimle...
Gönderi tarihi: 19 Nisan , 2006 19 yıl Sayın traustimutis ...O halde konuyu doğru (objektif, tarafsız) yorumlamamız için, kişinin idealist, ülkücü, soyut yorumuna değil de, Yine bilimle, deneyle, doğrulama yanlışlama metoduyla... bilim akademisyenlerinin ortak somut uzlaşıcı kararlarına, baş vurmak gerekmekte… Bu durumda sadece akılcı metodlarla bana cevap verirsen, seninle nasıl anlaşacağız sayın taurusmutis, İyi dileklerimle... Ne yazmamı istiyorsun?Yukarıda yazdıkların senin yorumun,benimyazdıklarım ise kendi yorumum.Aynı şekilde senin stilinle benimki ayrı.Sen objektifliğin sözlük karşılığını yazıyorsun ben kendi yorumumu.Benim görüş açımı merak ettiğini sanmıştım.Böyle atışarak nereye varabilirizki.Ben senin stiline karışmıyorum,sende benim stilime karışma.En başta demiştim kendi fikirlerimi yazmayı başkalarından alıntı yapmaya yeğlerim. Bu durumda sadece akılcı metodlarla bana cevap verirsen, seninle nasıl anlaşacağız sayın taurusmutis... Aklımızla ve bilgi birikimimizle sayın bilimselci.Böyle yaparak konudan iyice uzaklaştık,lütfen sende bizimle bilgilerini paylaşmaya başla.Ben seninle,seni sorgulamak için değil yeni bilgiler öğrenebilmek amacıyla tartışıyorum,yada daha doğrusu bu şekliyle tartışmaya uğraşıyorum.Bu arada tabiki merak ettiğim veya bilemediğim bişey olursa sorarım,ama bildiğimi sormak yanlış olur değilmi,saygılar..
Gönderi tarihi: 20 Nisan , 2006 19 yıl Ne yazmamı istiyorsun?Yukarıda yazdıkların senin yorumun,benimyazdıklarım ise kendi yorumum.Aynı şekilde senin stilinle benimki ayrı.Sen objektifliğin sözlük karşılığını yazıyorsun ben kendi yorumumu.Benim görüş açımı merak ettiğini sanmıştım.Böyle atışarak nereye varabilirizki.Ben senin stiline karışmıyorum,sende benim stilime karışma.En başta demiştim kendi fikirlerimi yazmayı başkalarından alıntı yapmaya yeğlerim. Bu durumda sadece akılcı metodlarla bana cevap verirsen, seninle nasıl anlaşacağız sayın taurusmutis... Aklımızla ve bilgi birikimimizle sayın bilimselci.Böyle yaparak konudan iyice uzaklaştık,lütfen sende bizimle bilgilerini paylaşmaya başla.Ben seninle,seni sorgulamak için değil yeni bilgiler öğrenebilmek amacıyla tartışıyorum,yada daha doğrusu bu şekliyle tartışmaya uğraşıyorum.Bu arada tabiki merak ettiğim veya bilemediğim bişey olursa sorarım,ama bildiğimi sormak yanlış olur değilmi,saygılar.. Sayın taurusmutis, Amacım, inançların ispatlı, düşünsel kuram olmadığını, yani objektif verilere dayanmadığını ispatlamaktı, benim bu kadar üzerinde durmaktaki ısrarım… Yaşamımızı etkileyen iki ana düşünme şekli (ideoloji) var… *Metafizik düşünme, *Bilimsel düşünme… Bunların ayrıntılarını geçmişte, iletilerimde defalarca yazmıştım… Tekrar tüm ayrıntılarına girmek istemiyorum… Ama insanların neden bir tanrıya ihtiyaç duyuyor sorusunu,... Sağlıklı olarak irdeleyebilmek için önce… Dinler bir ideolojimidir, yoksa tanrı buyruğumu ?... Sorusunu cevaplamak gerekecek… Tanrı buyruğu olarak peşinen kabullenirsek eğer, o zaman tartışacak çok az şeyler kalacak… Ayrıca tanrının olup/olmadığına dair yeni bir tartışma konusu açılacak… Ama eğer dinleri, Metafizik düşünme biçimi ile bir ideolojik kuram olarak görürsek… Dinler tarihini, dini ideolojilerin bu güne kadar gelişme evrelerini, yani doğrularını,yanlışlarını tartışmamız gerekecek… Bu konuda düşüncelerin nedir sayın taurusmutis... İyi dileklerimle…
Gönderi tarihi: 20 Nisan , 2006 19 yıl Sayın taurusmutis, Amacım, inançların ispatlı, düşünsel kuram olmadığını, yani objektif verilere dayanmadığını ispatlamaktı, benim bu kadar üzerinde durmaktaki ısrarım… . . . Bu konuda düşüncelerin nedir sayın taurusmutis... İyi dileklerimle… ilk yorumumda dinlerin oluşumu hakkındaki fikrimi anlattığımı sanıyorum.Sanırım anlamamışsın,''Dinler bir ideolojimidir, yoksa tanrı buyruğumu'' sorunun sebebebi bu olsa gerek.Şimdi rica edeceğim tekrar oku ve artık senin konu hakkındaki yorumunu yaz.Böyle uzayıp gidecek yoksa.Saygılar..
Gönderi tarihi: 20 Nisan , 2006 19 yıl ilk yorumumda dinlerin oluşumu hakkındaki fikrimi anlattığımı sanıyorum.Sanırım anlamamışsın,''Dinler bir ideolojimidir, yoksa tanrı buyruğumu'' sorunun sebebebi bu olsa gerek.Şimdi rica edeceğim tekrar oku ve artık senin konu hakkındaki yorumunu yaz.Böyle uzayıp gidecek yoksa.Saygılar.. Sayın taurusmutis, Bir önceki iletimde aşağı yukarı dinlerin oluş biçimini, sorularımla anlatmaya çalışmıştım... ama sen soru sorulmasından pek hoşlanmıyorsun anlaşılan... Şimdi kısaca anlatayım... Bir inanca(din)neden gerek duyulur... Birincisi, dediğin gibi kim yarattı arayışı... İkincisi, ki buda en az diğeri kadar önemli. Korku... Hikayeyi biliyosun heralde şundan korkmuş şuna... Bundan korkmuş buna tapınmış... Birde benim düşünceme göre... Para ve mevkii sahipleri, korunmak için dini kurallar oluşturup, bunları da haram ve günah diye kalkan olarak kullanmışlar... Zamanla bu tür olguların etkilediği inançlar, ayrıntılarda değişiklik göstermişler... Senin hak dinler batıl dinler diye ayırdığın inançları... Ben, inançların evrim geçirmesi şeklinde görüyorum... Çünkü ilke olarak hep aynı... İyilik temsilcisi tanrı, kötülük temsilcisi şeytan, kurallar ve diğer yaşamdaki yaptırımlar... Ayrıntıları ise peygamberler, kitaplar vahiyler, melekler, cinler... Daha çok ayrıntısı, İbadet şekilleri, mezhepleri, biribirini tanımamaları, Yada yanlış görmeleri vs. vs. Hep aynı şeyler... Bunların konumuzla ilgisi şu yüzden, Din bir gereksinme, bir insan ideolojisi, bir kuram... Kaldıki sen de batıl olarak isimlendirdiğin inançlara, insan ideolojisi tanımını yapıyorsun... Batıl(!) dinler daha önce, hak dinler daha sonra... Ana ilkeler hep aynı... Hatta ayrıntılarda... Ama ideoloji de değil... Anlamakta güçlük çekiyorum... Ben inançları, yaratıcı merakı, korku sığınması, çıkarların korunması(Kariyer,mülkiyet,can)için oluşturulan, insan ideolojisi olarak görüyorum/düşünüyorum. İnsanlar bu yüzden, kaçınılmaz olarak, böyle bir inanca sığınmak gereği duyuyor... İhtiyaç hissediyorlar,kendilerini mutlu(!) hissediyorlar... İnsanların bilimsel bilgileri nekadar fazla ise, inançları o kadar az... İnançları ne kadar fazla ise, bilimsel bilgileri o kadar az oluyor... İyi dileklerimle...
Gönderi tarihi: 20 Nisan , 2006 19 yıl .... Birde benim düşünceme göre... Para ve mevkii sahipleri, korunmak için dini kurallar oluşturup, bunları da haram ve günah diye kalkan olarak kullanmışlar... .... Sevgili bilimselci; Bu söylediğin şu anda Vatikan başta olmak üzere bizim dinimizde de rant sağlamak veya rant yollarının kapanmasını engellemek için din adamlarının yaptıklarıdır.İslamiyeti diğerlerinden ayıran,bilinçli müslümanların rehber kitabı bozulmamış kuran sayesinde bu çıkar tuzaklarına düşmemeleridir.Hz. isa yahudilerin bu oyununu bozduğu için çarmıha gerilmedimi( biz Hz.İsa'nın öldürülmediğini biliyoruz).Yada Vatikan ortaya çıkan tüm delilleri bu yüzden örtbas etmiyor mu? .... Bunların konumuzla ilgisi şu yüzden, Din bir gereksinme, bir insan ideolojisi, bir kuram... Kaldıki sen de batıl olarak isimlendirdiğin inançlara, insan ideolojisi tanımını yapıyorsun... Batıl(!) dinler daha önce, hak dinler daha sonra... Ana ilkeler hep aynı... Hatta ayrıntılarda... Ama ideoloji de değil... Anlamakta güçlük çekiyorum... .... Görülüyorki gereksinme olduğu konusunda hemfikiriz.Bir ideoloji olarak gördüğün batıl dinleri ki tekrarlıyorum biride bilimdir,hak dinlerle bir kefeye koyman çok yanlış.Bunu şuradan tespit edebiliriz;şamanizmden müslümanlığa geçişte beraberinde şamanist inançların bir kısmının taşınması sonucu,islamiyet içinde dinimizle uyuşmayan batıl inançların olması,veya paganizm etkilerinin hristiyanlık inançlarının içine olabildiğince yerleşmesi.Batıllar için kabul etmiyorum ama hak dinler arasında ana ilkelerin benzerliği aynı Allah tarafından gönderilmesidir.Bu ilkelerin herhangi bir batıl dinde görülmesi ise o topluluğa da tebliğin gönderildiği ve zamanla insanların şu anda olduğu gibi dinlerini bozarak batıla çevirmeleri olarak açıklanabilir.Düşünürsen anlamak zor değil.. Ben inançları, yaratıcı merakı, korku sığınması, çıkarların korunması(Kariyer,mülkiyet,can)için oluşturulan, insan ideolojisi olarak görüyorum/düşünüyorum. İnsanlar bu yüzden, kaçınılmaz olarak, böyle bir inanca sığınmak gereği duyuyor... İhtiyaç hissediyorlar,kendilerini mutlu(!) hissediyorlar... İşte benim ilgilendiğim bölüm bu,senin düşüncen.Bize aktardığın için teşekkür ederim.Senin inancına karışacak değilim ama hepsine katılmıyorum.Benim görüşümü,burada ve daha önce yazdıklarımdan anlamışsındır herhalde tekrar yazmayacağım. İnsanların bilimsel bilgileri nekadar fazla ise, inançları o kadar az... İnançları ne kadar fazla ise, bilimsel bilgileri o kadar az oluyor... Buna karşı başka başlıkta bugün yazdığım yazıdan alıntı yapacağım: .... Bilimin herşeyi açıklayamayacağının farkındasın sanırım.Senin yaptığın davranış biçimi,kendim için konuşuyorum benim herşeyi islamiyetin açıklayabileceği söylemi gibi bişey oluyor.Farkındaysan biz bile senin kadar bağnaz değiliz.Evet doğru okuyorsun,hayatın tek gerçeğinin bilim olduğunu bu kadar savunman bunun göstergesi.Hatırlarsan sana geçmiş yazılarımın birinde ''fenomenleri nasıl açıklıyacaksın'' diye sormuştum.Senden bir cevap gelmedi.Gelemez bilimin gücü buna yetemez.Bilimin yaptığı bizim bilmeceler bölümünde yaptığımıza benzer.Varolan sonucu bulmak.Burada tekrar iddia ediyorum bilim ayrı bir dindir.Vardığı sonuçlarla,bulduğu her çözümle ego kendini yüceltmeye,benden büyük yoktur demeye başlar.Bilimde tanrı kişinin kendisidir (Sümme haşa).Ne kadar çok sırrı açığa çıkarırsan o kadar büyüksün.Peki yaradılışın,varoluşun,yarattığı evrenin,gaybın ve bilmediğimiz(aslada bilemeyeceğimiz) herşeyi bilen Allah'ın varlığını görmemizi engelleyen öğrendiğimiz bunca şeymidir.O'nun,içinden bir ağacı çıkan incir çekirdeğini yaratırken kullandığı ilmin yanında,bizim öğrendiklerimiz nekadar kalır bir düşünsene. Bunu tüm benliğinle inandığın bilim yapabilir mi?Yine kendi adıma söylüyorum;ben bilime ve faydalarına inanırım.Uzayda yaşam olabileceğine inanırım.Atatürk hangi inanca sahip olursa olsun ki bence müslümandır,bu ülke için yaptıklarına müteşekkirim.vs..Benimde tuttuğum bir futbol takımı,görüşlerini benimsediğim siyasi parti var.Ama hiçbirinde bağnaz=fanatik olmadım olmayacağım... ......... Öğrenmeye ve bilime asla karşı değilim,karşı olduğum egonun bilgiyle beraber azmasıdır.genellemeni yanlış buldum,inanan bilim adamlarının sayısı hiçte az değildir.İnanmazken bile bilimsel araştırmaları sonucu iman edenler de olmuştur..Saygılar.
Gönderi tarihi: 20 Nisan , 2006 19 yıl Sevgili bilimselci; Saygılar. Sayın taurusmutis, Din bir gereksinme, bir insan ideolojisi, bir kuram... Görülüyorki gereksinme olduğu konusunda hemfikiriz. Burada bir yanlışlık olmuş. Acelece iş çıkışı yazılmış bir yazı idi... Doğrusu; "Din gereksinmesi, bir insan ideolojisi, bir kuram" şeklinde olmalıydı... Özür dilerim... Kaldıki aşğıdaki alıntı sözlerim de bunu, doğruluyor... Ben, inançları yaratıcı merakı, korku sığınması,çıkarların korunması(Kariyer,mülkiyet,can)için oluşturulan, insan ideolojisi olarak görüyorum/düşünüyorum. İnsanlar bu yüzden, kaçınılmaz olarak, böyle bir inanca sığınmak gereği duyuyor... İhtiyaç hissediyorlar,kendilerini mutlu(!) hissediyorlar... Acizlikten dolayı gerekli bir sığınma... Sayın taurusmutis, Söylediklerin pek gerçekçi ve ikna edici olmuyor... Şamanizmi batıl din olarak görüyorsun... İslama bulaştırılmaya çalışıldı diyorsun. Şamanizimdeki ana ilke benzerliklerine de... Aslında o da hak dini imişte, değiştirilmiş diyorsun. Senle tartışmalarımız hep böyle gidecekse, işimiz var demektir... Dünyada binlerce din gelmiş geçmiş.. Önce hepsi islamdı. Sonradan değiştirildi... Bu sözüne sen inanıyorsan, bende inanayım... İlk iletinde de insanlar düşünmüşler, tapacak birşey uydurmuşlar diyordun, Söylediklerin hem gerçek dışı, hemde çelişkili... Alıntı yaptığın son yazı ile ilgili, diğer konu başlığında cevap vermiştim... İyi dileklerimle...
Gönderi tarihi: 20 Nisan , 2006 19 yıl Sevgili bilimselci; Beni şaşırtmaya başladın.Sen yazılanları böyle çarpıtmazdın,dediğin gibi böyle giderse seninle işimiz var.Yine acelen var sanırım,yazımı birdaha oku bakalım dediklerinle örtüşüyor mu.Ha birde ben yazın hakkında yorum yaptıktan sonra dilediğin düzeltmeyi yapabilirsin,insan şaşırabilir tabiki :)Bu konunun bittiğine karar verdiysen yeni konunu bekliyorum.Diğer başlığa daha bakmadım,onunla ilgili cevabı gerekiyorsa orada vereceğim,saygılar.
Gönderi tarihi: 21 Nisan , 2006 19 yıl Sevgili bilimselci; Beni şaşırtmaya başladın.Sen yazılanları böyle çarpıtmazdın,dediğin gibi böyle giderse seninle işimiz var.Yine acelen var sanırım,yazımı birdaha oku bakalım dediklerinle örtüşüyor mu.Ha birde ben yazın hakkında yorum yaptıktan sonra dilediğin düzeltmeyi yapabilirsin,insan şaşırabilir tabiki :)Bu konunun bittiğine karar verdiysen yeni konunu bekliyorum.Diğer başlığa daha bakmadım,onunla ilgili cevabı gerekiyorsa orada vereceğim,saygılar. Bu ilkelerin herhangi bir batıl dinde görülmesi ise o topluluğa da tebliğin gönderildiği ve zamanla insanların şu anda olduğu gibi dinlerini bozarak batıla çevirmeleri olarak açıklanabilir............... yaratılışı gereği oluşunu sorgulayan insanoğlu,tarih boyunca hep tapacak birşey/birşeyler aramıştır.Bu güneş olmuştur,ay olmuştur,gücünün aklının yetemediği insan olmuştur,hayvan,ağaç,kendi yaptığı put vs vs hatta bilimin kendi olmuştur.Bu aralarında oluşturdukları inancı yayarak ve genişleterek batıl dinleri oluşturmuşlardır. Söylediklerin pek gerçekçi ve ikna edici olmuyor...Şamanizmi batıl din olarak görüyorsun... İslama bulaştırılmaya çalışıldı diyorsun. Şamanizimdeki ana ilke benzerliklerine de... Aslında o da hak dini imişte, değiştirilmiş diyorsun. Taurusmutis arkadaş, Yukarda iki alıntın var... Oku bakalım çelişki ne kadar barizmiş... Çarpıtıyormuyum ? Vicdanına arz ediyorum... Meselenin özü burda zaten... Konu bitmemiştir bu konuda tartışılacak daha çooook şey var... Dikkatimi çeken bir şey de... Benim bilgilerimi ve ithamlarımı tekrar bana karşı kullanman... İlk iletimizde konuştuğumuz gibi, efendiliğe ve dobralığa devam... Tartışırken sinirleniyorsun... Sakin ol biraz... İyi dileklerimle...
Gönderi tarihi: 21 Nisan , 2006 19 yıl Taurusmutis arkadaş, Yukarda iki alıntın var... Oku bakalım çelişki ne kadar barizmiş... Çarpıtıyormuyum ? Vicdanına arz ediyorum... Meselenin özü burda zaten... Konu bitmemiştir bu konuda tartışılacak daha çooook şey var... Dikkatimi çeken bir şey de... Benim bilgilerimi ve ithamlarımı tekrar bana karşı kullanman... İlk iletimizde konuştuğumuz gibi, efendiliğe ve dobralığa devam... Tartışırken sinirleniyorsun... Sakin ol biraz... İyi dileklerimle... sevgili bilimselci;seninle istediğin şekilde tartışabilirim.İstediğin şekil buysa böyle gidelim.Alıntılarında senin gördüğün çelişki nerede Allah aşkına.<<<<< Söylediklerin pek gerçekçi ve ikna edici olmuyor... Şamanizmi batıl din olarak görüyorsun... İslama bulaştırılmaya çalışıldı diyorsun. Şamanizimdeki ana ilke benzerliklerine de... Aslında o da hak dini imişte, değiştirilmiş diyorsun. >>>>Benim niyetim seni ikna etmek değilki ,bu sadece senin yorumun.Ben yazımın neresinde şamanizmin aslında hak din olduğunu sonradan değiştirildiğini yazmışım.Ha diyorsan yazılarını anlamakta zorluk çekiyorum,söyle daha yalın yazayım.Yada istersen din mevzusundan çıkalım senin ilgi alanın olan bilimden konuları tartışalım.Gelelim diğer konuya,ben senin hangi bilgini sana karşı kullandımki bunu söyleyebiliyorsun.Senden yorum alabilmek için bir dolu sorunla karşı karşıya kaldım.Ve tabiki senin yazdıklarını sana karşı kullanacağım,sen başka birşey mi yapıyorsun?Efendilik hakında cevabımı vermiştim,olduğun sürece olurum.Son olarak nekadar rahat olduğumu bilemezsin.Asıl ben senin yazıların da sinir kokusu alıyorum ama hiç gerek yok.Kullanmadığın birkaç taktiğin kaldı,onlarıda sabırsızlıkla bekliyorum,sonrasında bilimsel bilgimiz meydana çıkacak.Dini demiyorum zira benim yanıma bile yaklaşamazsın bu konuda.Bunu ukalalık veya meydan okuma olarak alma,ama yalın olarak ve hiçte mütevazı olmadan gerçek bu.Saygılar..
Gönderi tarihi: 21 Nisan , 2006 19 yıl sevgili bilimselci;seninle istediğin şekilde tartışabilirim.İstediğin şekil buysa böyle gidelim.Alıntılarında senin gördüğün çelişki nerede Allah aşkına.<<<<< Söylediklerin pek gerçekçi ve ikna edici olmuyor... Şamanizmi batıl din olarak görüyorsun... İslama bulaştırılmaya çalışıldı diyorsun. Şamanizimdeki ana ilke benzerliklerine de... Aslında o da hak dini imişte, değiştirilmiş diyorsun. .Dini demiyorum zira benim yanıma bile yaklaşamazsın bu konuda.Bunu ukalalık veya meydan okuma olarak alma,ama yalın olarak ve hiçte mütevazı olmadan gerçek bu.Saygılar.. Sayın taurusmutis, Şu alıntını bir açıklığa kavuşturalım satır satır bakalım ne imiş... şamanizmden müslümanlığa geçişte beraberinde şamanist inançların bir kısmının taşınması sonucu,islamiyet içinde dinimizle uyuşmayan batıl inançların olması,veya paganizm etkilerinin hristiyanlık inançlarının içine olabildiğince yerleşmesi.Batıllar için kabul etmiyorum ama hak dinler arasında ana ilkelerin benzerliği aynı Allah tarafından gönderilmesidir.Bu ilkelerin herhangi bir batıl dinde görülmesi ise o topluluğa da tebliğin gönderildiği ve zamanla insanların şu anda olduğu gibi dinlerini bozarak batıla çevirmeleri olarak açıklanabilir 1-Şamanizmden islamiyete batıllık geçmiştir...(şamanizm bir batıl dindir) 2-Hıristiyanlık ta paganizm etkisinde kalmıştır... 3-Hak dinlerinde ana ilkeler benzerdir... 4-Ana ilkelerin herhangi bir batıl dindede görülmesi ise...(şamanizm de bir batıl dindir) 5-Bu ilkeler bir tebliğ idi(iddiana göre tebliğ ancak allahtandır)... 6-Bu tebliğler bozularak batıllaştırılmıştır... Sayın taurusmutis, Çok laf söylemektense, konunun özüne dönelim... Ne yanına yaklaşmaya nede yarışmaya hiçte niyetim yok... Ben sadece basit bir bilim sempatizanıyım... Ve anlaştığımız gibi efendice devam edelim... Alıntını satır satır açıkladım... Buna da bir itirazın varmı ?... İyi dileklerimle...
Gönderi tarihi: 21 Nisan , 2006 19 yıl İnsanların bilimsel bilgileri nekadar fazla ise, inançları o kadar az... İnançları ne kadar fazla ise, bilimsel bilgileri o kadar az oluyor... Bilimi savunan biri olarak pozitivıst ısenız yukarıdaki düşüncenızın ne kadar tutarsız bir genelleme olduğunu anlarsınız.. Benım bilimsel bilgim, ''viruslerin canlı organızma dışında yaşayamaması ve kalıtımsal maddesısın aralıklarla yapı değiştirmesidir'' Benim ilimsel bilgim ise virüslerin tanrı tarafından yaratıldığı inancım olacaktır. Aynı anda her ikisine de sahıbım gördüğünüz gibi!! Ayrıca bilmek ayrıdır inanmak ayrıdır...Ben bilimsel manada çok şey bılebılırım ama ınanmak zorunda değilim.Bıng bang teorisini bılmek ayrıdır inanmak ayrıdır... bilgilerinize sunulur....
Gönderi tarihi: 21 Nisan , 2006 19 yıl Sayın taurusmutis, Şu alıntını bir açıklığa kavuşturalım satır satır bakalım ne imiş... 1-Şamanizmden islamiyete batıllık geçmiştir...(şamanizm bir batıl dindir) 2-Hıristiyanlık ta paganizm etkisinde kalmıştır... 3-Hak dinlerinde ana ilkeler benzerdir... 4-Ana ilkelerin herhangi bir batıl dindede görülmesi ise...(şamanizm de bir batıl dindir) 5-Bu ilkeler bir tebliğ idi(iddiana göre tebliğ ancak allahtandır)... 6-Bu tebliğler bozularak batıllaştırılmıştır... Sayın taurusmutis, Çok laf söylemektense, konunun özüne dönelim... Ne yanına yaklaşmaya nede yarışmaya hiçte niyetim yok... Ben sadece basit bir bilim sempatizanıyım... Ve anlaştığımız gibi efendice devam edelim... Alıntını satır satır açıkladım... Buna da bir itirazın varmı ?... İyi dileklerimle... Sevgili bilimselci;efendice lafına takmışsın arkadaşım.Sana hakaretmi ediyorum da ikide bir bana bunu söylüyorsun.Ayrıca maddeler halinde anlattıkların,hala senin yorumun ve ben hala yanlış yorumladığını söylüyorum.Bana zorla kabul ettirmekse amacın,boşver derim.Ha birde gerildiğini hissediyorum,dilersen biraz ara verelim,saygılar..
Gönderi tarihi: 21 Nisan , 2006 19 yıl Sevgili bilimselci;efendice lafına takmışsın arkadaşım.Sana hakaretmi ediyorum da ikide bir bana bunu söylüyorsun.Ayrıca maddeler halinde anlattıkların,hala senin yorumun ve ben hala yanlış yorumladığını söylüyorum.Bana zorla kabul ettirmekse amacın,boşver derim.Ha birde gerildiğini hissediyorum,dilersen biraz ara verelim,saygılar.. Sayın taurusmutis, Cevap veremiyorsan yapacak birşey kalmıyor... Ara verdikten sonra da aynı sorularım gündeme gelecek... İyi dileklerimle...
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.