Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Hamdolsun, ‘Nevruz’u kazasız belasız atlattık

Hamdolsun!..

Bakınız, bu yıl da Nevruz kutlamalarını, herhangi bir gerginlik yaşanmadan, bir kişinin dahi burnu kanamadan ‘kazasız belasız’ atlattık.

‘Barış’ ve ‘kardeşlik’ ortamının pekişmesinde ‘açılımın’ çok önemli katkısı oldu.

Tabii, aldıkları sıkı talimatlara uyan kahraman polisin, ‘sağduyulu’ davranıp gösterilere ‘müdahale’ etmemesini de unutmamak gerek.

Sağ olsun, çok muhterem Başnazır Tayyip Erdoğan’dan aldığı buyruk üzerine harekete geçen Dahiliye Nazırı Beşir Atalay, terör örgütünün Meclis’teki uzantısı olduğunu açıkça ilan eden BDP’nin Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşerek, olup bitmesi muhtemel ‘menfur olayların’ önüne geçmeyi başardı.

Gerçi Beşir Atalay abinin, Habur sınır kapısında ortaya konulan malum ‘barış ve kardeşlik’ görüntüleri öncesinde Ahmet Türk ile görüşmesinde,  “Hakim ve savcılar ayarlandı, PKK’lılar geldikleri gibi geçecekler” dediği iddia edilmişti.

Bu sefer ‘ne söylediğini’ bilemiyoruz.

Hoş her şeyi bilmemize de gerek yok.

Hatice’ye değil ‘netice’ye bakınız.

Haaa...

Diyecekseniz ki bu fotoğraflar nedir?

Eşkıyanın artık dağlardan inip ‘düz ovaları’ teslim aldığının resmi değil midir?

Güvenlik kuvvetlerinin çekildiği kent meydanları, ‘güvenliği sağlamayı’ bahane eden yüzleri poşulu, ‘peşmerge’ üniformalı teröristler tarafından işgal edilmedi mi?

‘Bebek katilinin’ posterlerini açıp, ‘örgüt flamalarını’ taşıyan hainler, “İşgalci TC Kürdistan’dan defol” sloganları ile devlete meydan okumadı mı?

Kandil’den gelen sözde barış elçileri, gittikleri her yerde adeta ‘kahramanlar’ gibi karşılanıp, protokollerde ‘şeref konuğu’ olarak ağırlanmadı mı?

Kurulan dev platformlara “Gün Önder Apo’yu Özgürleştirme günüdür” diye yazılıp, ‘çatışmalarda geberen’ SOYLARININ !resimleri asılmadı mı?

Gösterilerde konuşan BDP milletvekilleri,  “Diyarbakır gönlümüzün başkenti” diye buyurup, çözüm için İmralı’yı adres göstermediler mi?

Gelinen son noktayı Osman Baydemir, şu cümle ile açıkça özetlemiyor mu:

- “Geliştirdiğimiz bir sistem ile 10 yıldır kendi kendimizi yönetiyoruz.”

Bunlar her ‘çağdaş’ ve de ‘demokratik’ ülkede rastlanan ‘sıradan’ şeylerdir.

Lütfen, fazla büyütmeyiniz.

Siz bakmayın hayata hep ‘olumsuz’ yönlerinden bakmayı alışkanlık haline getirmiş olan ‘muhalif’ ve de ‘darbeci’ bir takım tiplerin, “Neler oluyor?” diye ortalığı velveleye verme çabalarına.

Neymiş, ‘devlet otoritesi’ sarsılıyormuş, ‘ülke bütünlüğü’ zedeleniyormuş, bugüne kadar ‘devletten yana’ tavır koymuş olan geniş halk kitleleri yürütülen sistemli ‘beyin yıkama’ operasyonları ile ‘örgüt sempatizanı’ haline getiriliyormuş.

Geçiniz bunları efendim, geçiniz.

‘Devlet’ dediğiniz şey nedir ki?

Bir üfleme ile bırakın ‘çağlar ötesine’ uçmayı, ta ‘arş-ı alaya’ çıkmaya hazır olan bu milletin önüne her daim ‘ket vurmaktan’ başka işe yaramayan, ‘ordunun’ ve ‘yargının’ egemen olduğu bir ‘kambur’ değil mi?

‘Osmanlı’dan kalan son parça’ da bölünürken, siz yine her zamanki gibi  “Osmanlı yeniden kuruluyor” diye gaz çıkarmaya devam ediniz.

Bakınız, bu yıl da Nevruz kutlamalarını, herhangi bir gerginlik yaşanmadan, bir kişinin dahi burnu kanamadan ‘kazasız belasız’ atlattık.

Hamdolsun!..

Kaynak: İsrafil K.KUMBASAR_23 Mart 2010_yenicaggazetesi.com

Gönderi tarihi:

Nevruz,Kürt bayrami diye dayatildigi icin serbest birakildi.Öncülügünüde sözümona Türk milletinin Cumhurbaskani yapti.Dolayisiyla Kürtlerin kültürü diyerek ne kadar teröristi ve terör yandasi varsa sokaklara dolustu.Iktidardan cit yok.Iktidar yargiyi kendine baglama derdinde.O kadar demokratiklesti ki artik terörist basinin posterleri,terörist bayraklari meydanlarda özgürce dalgalandi.Yani hem terörist basini icerde tutacaksiniz hem de ona özgürlük diyenlere göz yumacaksiniz hemde binlerce sehidin yakinlarinin gözlerinin icine baka baka.

Ey iktidardakiler!O TERÖRISTBASINI CIKARTIN ARTIK ICERDEN DE MILLETIN VERGILERIYLE BESLENMESIN!

Dünyanin hicbir ülkesinde o ülkenin medyasi.basbakani,cumhurbaskani terör örgütünü muhatap almaz kendine ama bu Türkiye'de maalesef gerceklesiyor.Toprakta yatan binlerce sehidin kanina ragmen.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Yukarıdaki yazı bana 'Terörden Beslenmek' deyimini anımsattı

Çözüm üretmeden saldırmak. Üretilenlere alternatif üretmek veya çözüm sunmak yerine habire aynı nakaratı (yani daha önce yapılanları tekrar etmek, bu yüzden burada olduğumuzu unutmak.)

Sayin by_x_man tesbitlerinize katiliyorum. Her baslikta ayni söylemler. Asla bir alternatif cözüm önerilmiyor. Yok efendim Kürt'lerin dayatmasiymis, bazende yok efendim Newroz Türk'lerin bayramiymis gibi hep ayni duydug sözler. Ama neden Türk'lerin kendi bayramlarini son yillarda kesf ettiklerinin aciklamasini kimse yapmamiyor, madem Newroz Türk'lerin bayrami neden hic bir Türk ailesinin geleneginde bu bayrami kutlamak yok diye soruyoruz ama gene cevap yok. Sadece Newrozun Kürt'lerin olmadigi konusunda sayfalarca yorumlar yapiyorlar.

Sorundan beslenen devletimiz ve siyasilerimiz kendilerine uygun secmende yetistirdiler en sonunda.

Gönderi tarihi:

Alternatif denmesinden ben örnegin sunlari cikariyorum:Öcalan'a af,PKK'lilara af,Kürtler'e özerklik,Anayasa'da Kürtce'nin ikinci dil olarak taninmasi,Türkiye'nin etnik temelde ayristirilmasi...Anayasadan Türklük deyiminin cikarilmasi,Türk olmaktan mutluyum denmemesi gibi...

Alternatif diye tutturanlarin asil kendileri ne istiyor onu bilmiyoruz.Cözüm diye neyi kastettiklerini agizlarindan birtürlü atamiyorlar disari,heralde bizim anlamamizi bekliyorlar.Ben ne anladigimi yukarida siraladim.

Terörden beslenmekmis bunun adi.Ve o nedenle hep ayni yerde kalmisiz.Dogru,terörden beslendigimiz icin ülkemizin parcalanmasina karsi ciktik.Terörden beslendigimiz icin Öcalan'i besliyoruz.Terörden beslendigimiz icin onca askerimizi sehit verdik.Sivilleri saymiyorum.Terörden beslenmemek icin savci ve hakimler ayarlayip Kandilden gelen teröristleri baris güvercini diye af ettik.Terörden beslenmemek icin artik cadde ve sokaklarin adlari terör kamplarinin adlariyla degidtiriliyor,Isgalci TC.Kürdistan'dan defol pankartlari aciliyor ve Öcalan-PKK gösterileri yapiliyor.Yani acaip demokratlastik.

Nevruz Kürt bayrami dayatmasi ile serbest birakildi.Ve bunun acilisinida AKP'nin cumhurbaskani yapti.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Sayin by_x_man tesbitlerinize katiliyorum. Her baslikta ayni söylemler. Asla bir alternatif cözüm önerilmiyor. Yok efendim Kürt'lerin dayatmasiymis, bazende yok efendim Newroz Türk'lerin bayramiymis gibi hep ayni duydug sözler. Ama neden Türk'lerin kendi bayramlarini son yillarda kesf ettiklerinin aciklamasini kimse yapmamiyor, madem Newroz Türk'lerin bayrami neden hic bir Türk ailesinin geleneginde bu bayrami kutlamak yok diye soruyoruz ama gene cevap yok. Sadece Newrozun Kürt'lerin olmadigi konusunda sayfalarca yorumlar yapiyorlar.

Sorundan beslenen devletimiz ve siyasilerimiz kendilerine uygun secmende yetistirdiler en sonunda.

Daha önceki Nevruz Başlıklarında yazmıştık,hatta diğer Türk devletlerinin resmi olarak nasıl kutladıklarını,nasıl resmi tatil yaptıklarını yazmıştık.

Türkiyede neden bu gelenek yok diyeceksiniz biliyorum.

Türkiyede bu gelenek var fakat resmi olarak yapılmasına izin verilmedi,o nedenle basiretsiz yöneticilerin sayesinde diyebiliriz.yanlış hatırlamıyorsan kenan evren müsade etmeişti.

Kars-Ardahan-Iğdır ve Erzurum un bir çok yerlerinde özellikle azeri ve terekeme kökenli vatandaşlarımız bu nevruzu kutlanıyorlardı, pkk bunu sahiplenip suistimal edene kadar.

Şimdi bu insanlarda kutalamaz oldu.

Çocukluğumuz dönemlerinde azeri kökenli komşularımız ateş yakıp göçmen kuşların gelmesini beklerdi,bizde onlarla eşlik edip geç saatlere kadar kuşların gelmesini beklerdik.

Bunlar benim bildiğim ve şahit olduklarım.

Siz en güzeli internetten Özbekistan,Azerbeycan ve diğer türk devletlerinin nasıl kutladıklarına bakın daha iyi olacaktır.

Gönderi tarihi:

Daha önceki Nevruz Başlıklarında yazmıştık,hatta diğer Türk devletlerinin resmi olarak nasıl kutladıklarını,nasıl resmi tatil yaptıklarını yazmıştık.

Türkiyede neden bu gelenek yok diyeceksiniz biliyorum.

Türkiyede bu gelenek var fakat resmi olarak yapılmasına izin verilmedi,o nedenle basiretsiz yöneticilerin sayesinde diyebiliriz.yanlış hatırlamıyorsan kenan evren müsade etmeişti.

Kars-Ardahan-Iğdır ve Erzurum un bir çok yerlerinde özellikle azeri ve terekeme kökenli vatandaşlarımız bu nevruzu kutlanıyorlardı, pkk bunu sahiplenip suistimal edene kadar.

Şimdi bu insanlarda kutalamaz oldu.

Çocukluğumuz dönemlerinde azeri kökenli komşularımız ateş yakıp göçmen kuşların gelmesini beklerdi,bizde onlarla eşlik edip geç saatlere kadar kuşların gelmesini beklerdik.

Bunlar benim bildiğim ve şahit olduklarım.

Siz en güzeli internetten Özbekistan,Azerbeycan ve diğer türk devletlerinin nasıl kutladıklarına bakın daha iyi olacaktır.

Sayin kaplan-200, Nevroz kutlamalari sizin söylediginiz gibi Özbekistan'da, Azerbeycan'da ve diger ülkeleede de kutlaniyor, buna bir sey dedigimiz yok, ama kalkipta Nevroz biz Türk'lerin bayrami denmesine karsiyim. nedenide cok acik, kendinizde söylüyorsunuz, Nevroz ülkemizde kutlanmiyordu ve hatta yasakti. Neden diye soracagiz tabiiki. Cevabi sirf "basiratsiz siyasilar" demekle olmaz. Türkiye'de Türk'ler arasinda böyle bir bayram kutlamasinin ne gelenegi var ne de baska bir aciklamasi. Türk vatandasi insanlarin kökenleri cok farkli oldugu icin, sizin sahit oldugunuz gibi yasadiginiz böylegedeki Türk vatandaslari kutlamis olabilirler cünki, onlarin kökeni Azerbeyacan'a, Özbekistan'a ve diger degisik kültürden toplumlara dayanyiordur. Newroz dolayisiyla Türkiye Türk'lerinin degil Pers'lerin, Kürt'lerin, Azeri'lerin, Özbek'lerin ortak bayramidir.

Bize ait olmayan ve hatta hayatimizda bir defa dahi kutlamadigimiz Newroz'u sirf Kürt'ler de kutluyor diye onlara inat kendimize ait etmeye hakkimiz yok.

Bize ait olsa dahi, kendi öz bayramini kutlamayan, geleneginde dahi olmayan bir toplum olarak günümzde baskalarindan dahada fazla sahip cikmaya kalkinmamiz cok ayip ve gülünc bir durum.

Gönderi tarihi:

Sayin kaplan-200, Nevroz kutlamalari sizin söylediginiz gibi Özbekistan'da, Azerbeycan'da ve diger ülkeleede de kutlaniyor, buna bir sey dedigimiz yok, ama kalkipta Nevroz biz Türk'lerin bayrami denmesine karsiyim. nedenide cok acik, kendinizde söylüyorsunuz, Nevroz ülkemizde kutlanmiyordu ve hatta yasakti. Neden diye soracagiz tabiiki. Cevabi sirf "basiratsiz siyasilar" demekle olmaz. Türkiye'de Türk'ler arasinda böyle bir bayram kutlamasinin ne gelenegi var ne de baska bir aciklamasi. Türk vatandasi insanlarin kökenleri cok farkli oldugu icin, sizin sahit oldugunuz gibi yasadiginiz böylegedeki Türk vatandaslari kutlamis olabilirler cünki, onlarin kökeni Azerbeyacan'a, Özbekistan'a ve diger degisik kültürden toplumlara dayanyiordur. Newroz dolayisiyla Türkiye Türk'lerinin degil Pers'lerin, Kürt'lerin, Azeri'lerin, Özbek'lerin ortak bayramidir.

Bize ait olmayan ve hatta hayatimizda bir defa dahi kutlamadigimiz Newroz'u sirf Kürt'ler de kutluyor diye onlara inat kendimize ait etmeye hakkimiz yok.

Bize ait olsa dahi, kendi öz bayramini kutlamayan, geleneginde dahi olmayan bir toplum olarak günümzde baskalarindan dahada fazla sahip cikmaya kalkinmamiz cok ayip ve gülünc bir durum.

Siz önce Azerbeycan özbekistan ve kırgızların kim olduğunu öğrenin.

Sonrada bu yazdığınız cümleleri nevruz kürtlerin bayramıdır,demirci,kavlcı geleneğidir diyenlere söyleyin !

Yine anlamazdan geliyorsunuz...

Gönderi tarihi:

1940lara kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde yayınlanmış gazetelerin hemen tümünde, Nevruz'un, özellikle Türkiye tarafından, Asya ve Orta Doğu'lu devletler arasında "Uluslararası" bir bayram olarak kutlandığına dair haberlere rastlayabilirsiniz Dominik.

Böylelikle bu bayramı hiç kutlayıp kutlamadığımıza dair gerçekçi bilgileri de edinmiş olursunuz.

Hatta öyle ki o tarihlerde, her Nevruz'da bu kutlamalar, devletin yönlendirmesi ile yapılmıştır.

Bilmiyorsanız eğer, öğretmek bizim görevimiz elbette ki;

Ama hiçbir bilgi sahibi olmadan, çıkıp da "Türkiye'de nevruz hiç kutlanmadı" demek hiç yakışık almıyor.

Hatta ben size birşey söyleyeyim;

Eğer Türkiye'de Nevruz, bir devlet geleneği olarak kutlanmaya devam edilse idi

Bugün sizler çıkıp;

"Türkiye Cumhuriyeti ırkçı bir devlettir; çünkü Türklere has bir bayramı, Kürtlere kutlamaları için dayatıyor, hatta ulusal bayram ilan ediyor" deyip, buna kanıt olarak da Orta Asya'daki Türk Devletleri ile birlikte ortak bir duygu ile kutlanmasını örnek gösterecektiniz.

Bunun böyle olacağına kalıbımı basarım...

Yüzüklerin Efendisi filminde, insanların kıralı şöyle der:

"İnsanoğlu, böyle büyük bir düşmanlık karşısında ne yapsın!"

Aynen öyle...

Türkiye Cumhuriyeti, sizin karşınızda ne yapsın?

Ne yaparsa yapsın; size göre suç!

Sizin söylediklerinizi yapsa da suç olarak göreceksiniz siz!

Yani bunun bir ortak noktası, bir uzlaşması falan yok ki sizin açınızdan!

Ya hu siz, bu devletin yaklaşık bir 20 ve hatta belki daha fazla sene boyunca Ulusal Bayram hatta Uluslararası Bayram niteliğinde, devlet önde gelenlerinin de tebrik mesajları ve katılımları ile kutladıkları Nevruz gibi bir bayram için, çıkıp da "Türkiye'de Nevruz ne zaman kutlanmış?" diyebiliyorsanız;

Ben sizin önyargılarınıza daha da hiçbir şey demiyorum; diyemiyorum...

Ben "Nevruz"un kutlanışını "20 sene" olarak tanımladım;

Çünkü döneme ait gazete taramalarım en fazla 1940lara kadar geliyor,

Daha sonrasında kutlanmışsa ve basında yansımış ise bundan haberdar değilim, çünkü o gazeteleri henüz incelemedim...

Fakat 1940lara gelinceye kadar Nevruz'un yasaklanmasına da rastlamadım...

Hatta "Kürt Bayramı" olarak algılayan tek bir ifade bile yoktur o dönemde.

Kürtlerin bu bayramı kendilerine özgü kılmaları çok daha sonrasına, özellikle 80 sonrasına rastlar diye düşünüyorum.

Türkiye'de bu şekilde kutlanıp da sonradan unutulan ya da itilen bir çok bayram vardır:

Lozan Bayramı, Kabotaj Bayramı...

O dönemde ortak kaygıları geliştirmek adına Nevruz da dahil olmak üzere bu bayramlar, özellikle Mustafa Kemal'in vefatına kadar özenle;

1950ye kadar da biraz daha geri plana itilerek kutlanmıştır.

1950lerden sonra ise çoğu artık kutlanmaz olmuştur.

Şimdi bugün Lozan'ın ve Kabotaj'ın bayramları artık kutlanmıyor diye

"Lozan diye bir antlaşma hiç yapılmadı" ya da "Türkiye kabotaj hakkını hiç almamıştı zaten!" derseniz,

Vallahi de billahi de şaşırmam Dominik...

Nevruz; elbette ki Kürtler'in de bayramıdır...

Orta Doğu'da ve Asya'da, Türkiye'de yaşayan her toplumun bayramı olduğu gibi...

Ha ama etnik kültür açısından kimin bayramıdır derseniz;

Elbette ki "Kürtlerin olduğu" iddiası, Farsların ya da Türklerin olduğu iddisından çok çok sonra gelir ve çok daha zayıf, çok daha temelsiz kalır...

Orta Asya'ya gidip, bir kimseye "Ya hu bu Nevruz sizin değilmiş, Kürtlerinmiş, kutlamayın artık" diyen birini başka hiçbir konuda da ciddiye almazlar, söyleyeyim; söylemedi demeyin...

Gönderi tarihi:

Siz önce Azerbeycan özbekistan ve kırgızların kim olduğunu öğrenin.

Sonrada bu yazdığınız cümleleri nevruz kürtlerin bayramıdır,demirci,kavlcı geleneğidir diyenlere söyleyin !

Yine anlamazdan geliyorsunuz...

Arkadasim birakin Azeri'leri, Kirkiz'lari, Özbek'leri sunlari bunlarida kendi ülkemize bakalim. Diger ükelerin bunlar Türki cumhuriyetleri olur, Persler olur, Ermeniler olur, Kürtler olur olurda olur. Kalkipta biz Türklerin bayramai demek gercekleri yansitmiyor. Bazilarimiz gene ders vermeye calismisiz ve yok efendim su tarihe kadar gazetelerde sayfalar dolu haberler varmis diyerek güya bilgi sahibi olduklarini isbatlamaya calismislar ama bunlar nafile. Gercekler su gibi berrak. Türkiyenin nüfusu 70 milyonun üzerinde ve bu nüfusun Kürt, Azeri ve benzeri kökenlilerini cikardigimiz zaman 99% Newrozu hayatlarinda asla Türk bayrami olarak kutlamamislardir. Geleneklerinde dahi yoktur. Bölgelere göre newrozun kutlandigi bölgelerde etkilenenler olmustur ve buda gayet dogaldir. Bizlerde Almanya'da paskalya bayramindan etkilenebiliyoruz ve hiristiyanlarla beraber kutlayabiliyoruz, ama paskalya bayramini kutlamamiz hiristiyanlarin oldugu gercegini degistirmez.

Siz bana lütfen Türkiye'de yasayan Türk'lerin ve devlet erkaninin neden bu gelenege sahip cikmadiklarini aciklamalisiniz. Ithamlarda bulunacaginiza bizi aydinlatin, "kendi bayramimizin" neden bir dönemler yask oldugunu, gelenegimizde olmadigini,......

"Yine anlamazdan geliyorsunuz" demenizin hic bir tutarliligi yok sayin kaplan-200. Önce kendi eksiklerimizi dosgru tesbit etmeliyiz. Siz bölgenizde kutluyor veya taniyor olmainizi ülke icin bir örbek veya bütün olarak gösteremezsiniz. Ardahan bölge olarak bir cok ulustan insanlari icinde barindiran bir sehrimiz ve degisik geleneklerin orada yasanmasini tüm Türkiye'ye mal edemeyiz.

Gönderi tarihi:

Newroz Türk'lerin öz bayrami diyenler bana bu sene Türkiye'deki Türk'lerin, yani Edirne'deki, Kesan'daki, Canakkale'deki, Zonguldak'taki, Cesme'deki, Aydin'daki, Konya'daki, Nigde'deki, Kastamonu'daki, Samsu'daki, Rize'deki, Trabzon'daki, Artvin'deki, Kars'taki, Van'daki, Sivas'taki, Yozgat'taki, Amasya'daki, Malatya'daki, Hakkari'deki, Sirnak'taki, Antep'teki, Mersin'deki ve köylerindeki Türk'lerin nasil kutladiklarini lütfen anlatsinlar.

Newruz Türk'ler icin ne anlama gelir ve nasil kutlarlar?

Gönderi tarihi:

Arkadasim birakin Azeri'leri, Kirkiz'lari, Özbek'leri sunlari bunlarida kendi ülkemize bakalim. Diger ükelerin bunlar Türki cumhuriyetleri olur, Persler olur, Ermeniler olur, Kürtler olur olurda olur. Kalkipta biz Türklerin bayramai demek gercekleri yansitmiyor. Bazilarimiz gene ders vermeye calismisiz ve yok efendim su tarihe kadar gazetelerde sayfalar dolu haberler varmis diyerek güya bilgi sahibi olduklarini isbatlamaya calismislar ama bunlar nafile. Gercekler su gibi berrak. Türkiyenin nüfusu 70 milyonun üzerinde ve bu nüfusun Kürt, Azeri ve benzeri kökenlilerini cikardigimiz zaman 99% Newrozu hayatlarinda asla Türk bayrami olarak kutlamamislardir. Geleneklerinde dahi yoktur. Bölgelere göre newrozun kutlandigi bölgelerde etkilenenler olmustur ve buda gayet dogaldir. Bizlerde Almanya'da paskalya bayramindan etkilenebiliyoruz ve hiristiyanlarla beraber kutlayabiliyoruz, ama paskalya bayramini kutlamamiz hiristiyanlarin oldugu gercegini degistirmez.

Siz bana lütfen Türkiye'de yasayan Türk'lerin ve devlet erkaninin neden bu gelenege sahip cikmadiklarini aciklamalisiniz. Ithamlarda bulunacaginiza bizi aydinlatin, "kendi bayramimizin" neden bir dönemler yask oldugunu, gelenegimizde olmadigini,......

"Yine anlamazdan geliyorsunuz" demenizin hic bir tutarliligi yok sayin kaplan-200. Önce kendi eksiklerimizi dosgru tesbit etmeliyiz. Siz bölgenizde kutluyor veya taniyor olmainizi ülke icin bir örbek veya bütün olarak gösteremezsiniz. Ardahan bölge olarak bir cok ulustan insanlari icinde barindiran bir sehrimiz ve degisik geleneklerin orada yasanmasini tüm Türkiye'ye mal edemeyiz.

Sizin bu konu hakkında bilgi sahibi olmamanız benim suçum değil.

Tutturdunuz "Bu ülkede nevruz hiç kutlanmadı" söylemlerine

Ve bende bunu öyle olmadığını kanıtladım.

Bana, eksik bilginizi tamamladığım için teşekkür edeceğinize, ne diyorsunuz! smile.gif

Bir kere "Türkler bu bayramı hiç kutlamamışlardır" demeniz zaten temelsiz olan bir iddia.

Gerek Türklerin tarihine baktığınızda ve gerek Kafkas halklarının tarihlerine baktığınızda

Nevruz'un kimlerin bayramı olduğunu görebilirsiniz.

Yazılarınızda, lütfen, rica ediyorum, bilgilendirin bizi.

İthamlarda vazgeçin.

Alın bakın, Nevruz'un Türklerce nasıl kutlandığına dair bir yazı size: -http://www.siyasalbirikim.com.tr/haber.php?haber_id=5533-

Günlerden 22 Mart. Gazeteleri okuyorum. Nevruz kutlamaları pek renkli. Kürtler Nevruz'u kaptıkları gibi, bir de bildikleri renklere boyamışlar. Çalıp oynuyorlar. Bu tarafta da yöneticilerimiz Nevruz ateşinden atlıyorlar. Koca koca odun parçalarından ateş tutuşturulmuş ve koca bir mangal oluşturulmuş. Etrafı bordür taşıyla çevrilmiş. Ee, devlet yapınca odun da bol. Üzerinden atlıyorlar. Yaşlı başlı adamlar kazara düşse yanar ayakları alimallah!

Nevruz'a sahip çıkacağız diye komikleşiyoruz. Çünkü bu ateş, o ateş değil.

Nevruz, Kafkaslar’ın bahar müjdesi ve yeni yılın başlangıcı olarak kutlanmış binlerce yıl. Sonraları Hıristiyanlık icat etmiş, 1 Ocak yılbaşıdır deyu. Ne de olsa parası olanın düdüğü daha güçlü öter.

Kafkasya'nın otokton halklarının önemli bayramıdır Nevruz. Hatta birinci oğula çoğu zaman Nevruz ismi takılır. Kürtler Nevruz'u çalıncaya kadar, bizimkiler ( Kafkaslar ) kutlarlardı.

Bayram töreni

Kış uzun ve acımasız olur bizim oralarda. Kışın, yaza kadar hayvanlara kuru ot yedirirler. 21 Mart'ta hayvanlar otlağa çıkar. Kalan kuru otlardan da bir kucak yakılır, bahar müjdesi diye!

Çocuklar da üzerinden atlardı. Büyükler değil, çocuklar atlardı.

Sonra çocuklar, ev ev, kapı kapı dolaşırlardı ellerinde torbacıklarla. Kıştan kalan kuru üzüm, incir, yerfıstığı, varsa ceviz (ben pek hatırlamam cevizi), fındık içi, bazen de elma gibi, ne varsa çocukların torbacığına koyardı yaşlı teyzeler, nineler. Sonra onları toplar bir arada yer, oynar, kavga ederdik her Türk topluluğu gibi. Zira bize düğün dernek dokunur. İlla bir tarafından kavga çıkarırız!

Halkın kendi kendine kutladığı basit, içten mütevazı bayramdı Nevruz bayramları. Ne güzel yumurta boyatır, günlerce saklardık çıkınlarımızda. Tokuştururduk, kırılınca yumurtamız ağlaşırdık. Paskalya bayramının öncüsü de belki Nevruz'dur. Hayvanların doğumu bitmiş olurdu. Kuzuları da boyardık. Hatta koç boyama, koçun boynuzuna kına yakma, fıstıklardan gerdanlık, kuru incirden madalyon, varsa boynumuza elma takardık. Bizim koç Aslan Yürekli Richard 'a dönerdi valla. Kasıntı kasıntı dolaştırırdık. Hayvan da role girerdi.

Çocuksu sevinçler türetirdik. Ne çok severdim Nevruz bayramını. Hımbıllara takılırdık oğlum ateşten atlarken ''dötü koru'' diye. 12 Eylül'ün gözlüklü ''beşi biryerde'' si yasakladı Nevruz bayramını. Ve yine yasakladı Kürtçe konuşmayı. Kürtler de baktılar Kürtçe yasak, Türkçe bilmediklerinden olsa gerek başladılar Fransızca konuşmaya!

Sonra baş edemeyince devlet büyüklerimiz de başladı Nevruz kutlamalarına.

Şimdi önümde duruyor Milliyet gazetesinin birinci sayfası, Vali Muammer Güler yanında diğer zevat el ele tutuşup kendilerini ateşe atıyorlar. Yapmayın abiler, bizi boynu bükük bırakmayın. Allah sizleri kazadan beladan korusun emi! Sonra Hürriyet gazetesinin iç sayfası, tam bir sayfa allı yeşilli bayraklar, Güneydoğu'dan Kürt manzaraları. Haritasından tut, ''önderlerine'' kadar renklenmişler. Velhasıl olan bizim Nevruz bayramına oldu. Bayramımızın da içine ettiler.

Keşke çocuk olsam yeniden. Yeniden yapabilsem ot yakıp atlamayı, yumurta tokuşturmayı, koro halinde ''Baca baca berhana'' türküsünü söylemeyi.

Kardelenlerden taç yapmayı, sevdiğime çaktırmadan eline kına yakmayı...

Duvar dibinde ağlasam, sevdiğim bana bakmadı diye, yine ağlasam tokuşturup kırılan boyalı yumurtam için.

Minik gözyaşlarım bahar seline karışsa...

Kire bulanmış yüzümü yıkarken anam , kafama tasla vursa...

Oyuna doymasam yine...

Ağlasam-gülsem, haykırsam

Yaşasın Nevruz bayramı diye!

Dr. Gürbüz Çapan

Gönderi tarihi:

Gene bazilarimiz kendi siyasi düsüncesine yakin insanlarin makalelerini buraya tasiyip bizlere belge olarak sunmasi konu hakkindaki bilgi sahipligini ortaya koyuyor. Birde Wikiped gibi herkesin istedigi bilgiyi kontrolsüz yazabildigi bir adresi bizlere kanit olarak sunmasi Kürt sözü gecen her cümleye baliklama atlayarak hemen gaza gelip tüm bildikleri yalan yanlis bilgileri bizlere burada güzelce süsleyip anlatarak güya konuya hakim oldugunu isbatlamaya calisiyor.

Bende gene Newroz hakkinda benzeri bir yönteme giderek söyle aciklamalari buldum.

Okumak iseyenler icin kaynak : -http://www.gelsinler.net/newroz-nedir-21-mart-newroz-bayrami-hakkinda-bilgiler.html-

Kaynagini verdigim yazidan kücük bir alinti yayinliyorum:

"T.C. devletinin Newrozu bir bayram olarak kutladigi görülmemistir. Son 30 yilda Kürt'lerin gelisen Özgürlük ve Demokrasi mücadelesi sonucu T.C. rejimi bazi hileleri kullanarak, Newrozun aslinda bir Türk bayrami oldugu iddaasini gündeme getirmistir. Hatta Kürt'lere ait sari-kirmizi-yesil renklre dahi sahip cikmaya caba sarf etmistir. Diger taraftanda bu renkleri yasaklamaya calismaktadirlar."

Newroz Türk'lerindir ve Kürt'ler calmistir diyenlere karsilikta yukarida alintisini ve kaynagini verdigim bir cevap.

Neden burada kendi yalanlarimiza birde dogruymus gibi kendimiz inaniyoruz anlayamiyorum. Neden benim yasadigim orta Anadolu bölgesinde cocuklugumuzda dedelerimizden, babalarimizdan, annelerimizden Newriz bayrami duymadikta ne hikmetse sadece Türkcüler duymuslar cok komik bir durum.

Gönderi tarihi:

Newroz Türk'lerin öz bayrami diyenler bana bu sene Türkiye'deki Türk'lerin, yani Edirne'deki, Kesan'daki, Canakkale'deki, Zonguldak'taki, Cesme'deki, Aydin'daki, Konya'daki, Nigde'deki, Kastamonu'daki, Samsu'daki, Rize'deki, Trabzon'daki, Artvin'deki, Kars'taki, Van'daki, Sivas'taki, Yozgat'taki, Amasya'daki, Malatya'daki, Hakkari'deki, Sirnak'taki, Antep'teki, Mersin'deki ve köylerindeki Türk'lerin nasil kutladiklarini lütfen anlatsinlar.

Newruz Türk'ler icin ne anlama gelir ve nasil kutlarlar?

Öncelikle,

Sanıyorum ki bu yakarış;

"Yanıt veremiyorum; o yüzden konuyu esnettikçe esnetiyorum"un anlamdaşı oluyor...

Al hadi bakalım;

Ben Nevruz'u ailemle, İzmir-Homeros Vadisi'nde piknik yaparak, yaktığımız ateşin üzerinden atlayarak ve kardeşimin kaynattığı yumurtaları boyayarak kutladım.

Ne PKK propagandası yapıldı;

Ne de Kürtlerin "k"si bile aklıma geldi!

Edirne'deki arkadaşım da ailesi ile dede-nene ziyaretine çıkmışlar.

Gittikleri yerlerde eski köy resimlerine bakılıp,

Eski Nevruzları nasıl kutladıklarını düşlemişler...

Bilmem nerenin neresindeki bilmem kim de başka başka kutlamış!

Komik olmayalım lütfen.

"Hadi bakalım, avucumda ne var bilin! Bilemezseniz, Türkiye'de hiçbir sorun yoktur" deniliyor mu size?

O kadar link verdik;

Gidin okuyun işte...

O değilde,

Kürtler yüzyıllardır nasıl kutluyorlarmış, siz bunu örnekler misiniz?

Ya hu gerçi biz "Kürtlerin Bayramı Değildir" de demiyoruz.

Nedir sizin bu anlamsız kavganız?

Nevruz, Orta Doğu ya da Ön Asya kaynaklı ve hatta Kafkaslarda da ortaya çıktığına dair güçlü temelleri bulunan

Bir çok Ulusun ve Kültürün benimsediği bir bayramdır.

Kafkas halkları da kutlar, Türkmenler de kutlar, Farsiler de kutlar, Balkanlarda da kutlanır.

Ha bunların arasında Kürtler de kutlar, bilmem kimler de...

Kutlasınlar kardeşim;

Zaten Uluslararası bir bayram olarak kabul edilmiş.

Türk Devletlerinde, kuruluşlarından beridir Resmi Bayram olarak zaten kutlanıyor.

Nevruz'u benimseyenler arasında, Kürtler en soluk kalanlardır, siz hiç merak etmeyin.

Ha ama onlar da kutlasınlar kardeşim, ne var yani.

Fakat önünüze o kadar kanıt koyuyoruz.

Kanıtlanabilecek bilgi koyuyoruz.

Hala çıkıp da "ama niden büüüle, yine niden şüüüle, hatta bunu kanıylayın, fakat şunu da kanıtlayın, hooop yandan yandan, allllaaaaah!" denmesi gerçekten çok şaşırtıcı.

Yani bu konuya hakim olmak falan değil.

Bu; çaresizlik...

Gönderi tarihi:

Gelsinler.net-nevruz sayfasi Kürtcülerin özellikle Nevruzu Kürtlestirme cabalari ile dolu olan bir sahifedir.Nevruzla ilgili yazinin celiskilerle dolu olmasi ancak dikkatle okundugu zaman anlasilir,tabii ki anlama yetenegi birde hangi niyetle anlamak istendigide önemlidir.Yazini ilk baslangicinde "MEZOPOTAMYA HALKLARI"olarak verilen, fakat herhalde yazdikca ateslenip yazinin sonlarina dogru Nevruz'u Kürtlestiren bir zihniyet hakim olmus o yazilara.Bazi zihniyetler öyledir.Önce kibarca yani kültürlü bir balangic yaparlar ama ateslendikce nezaketi ve kültürü bir kenara birakip saga sola ates sacmaya baslarlar.

Insanlarin yanlislari olabilir fakat birseyin yanlis oldugunu bile bile ayni yanlista israrci olmak davasina sahip olmak anlamina gelmez,körükörüne saplanmak anlamina gelir.Herkesin bir yanlis olur fakat arastirip gercegi ögrendikten sonra bu yanlista israr etmeyip,yanlisini telafi etmenin erdemine sarilir.Yok benimki degil seninki yanlis diye herkesi bilgisiz yerine koyanlar ise eger art niyetli degillerse baska amaclara hizmet vermiyorlarsa o zaman bilgi seviyeleri yetersizdir.

Nevruz kutlamalari 2010 yilinin baslangicinda BIRLESMIS MILLETLER GENEL KURULUNDA "DÜNYA NEVRUZ BAYRAMI ILAN"edilmistir.Kürtlere ait oldugu icin degil Insanliga ait oldugu icin.Cünkü Nevruz tüm Kuzey yarimkürede kutlanan bir gündür.Nevruz Zerdüstler ve Bahailer icin kutsal bir gündür.

Nevruz,Farsca kökenli bir kelimedir ve 2.yüzyil Pers kaynaklarinda ilk defa adina rastlanmistir.3000 yillik bir tarihe sahiptir.Farscada NOURUZ,Özbekce'de NAVRUZ,Türkmence NOWRUZ,Kazakca NAURIZ,Kirgiz'ca NOORUZ,Azerice Nowruz,Kirim Tatarca NAVREZ olarak, Farslar,Kürtler,Zazalar,Azeriler,Anadolu Türkleri,Afganlar,Arnavutlar,Gürcüler,Türkmenler,Tacikler,Özbekler,Kirgizlar,Tatarlar,Karakalpaklar,Kazaklar ve neredeyse tüm Kuzey yarimkürede kutlanan YENI YIL veya DOGANIN UYANISI,BAHAR BAYRAMI'dir.Bu adi gecen halklarin cogusu Türk halklari oldugu icin Türk bayrami denmeside biraz o nedenledir.Bütün bu toplumlarda bir bayram nesesi icinde kutlanan bu gün Kürtlerde daha dogrusu amaclari art niyet dolu olan Kürtlerde Kürt Bayrami diye özellikle Avrupa ülkelerindeki Kürtcü ve PKK'lilar tarafindan empoze edilerek,icinde üyxe olduklari siyasi parti ve dernekler vasitasiyla Kürtlerin bagimsizlik savasi günü olarak ilan edilmistir.YANI NEVRUZ SAFLIGINI KAYBETMIS KÜRTCÜLER TARAFINDAN BIR SAVAS GÜNÜ ILAN EDILMISTIR.Iste Türkiye'de önceleri kutlanan bu gün ortaya cikan ve bayram degilde savas günü olarak kullanilmaya baslanan Nevruz yasaklanmistir.Bugün bile Nevruz'a siyaset karistiran zihniyet hala devam ediyor iste Nevruz'da neler yasandigini hep birlikte gördük.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Kürt halkinin Newrozu Türkiye'de olsun Türkiye sinirlari disinda olsun nasil kutladigini dünya alem sahit ve herkes bilirken Türkcülerin efendim nasil kutluyorlar diye sormasi kadar gülünc bir durum olamaz.

Diger taraftan yok Newroz Kürt'lerin degil onlar biz Türk'lerden caldi diyen Türkcülere peki hala anlatin Türkiyenin dört kösesindeki Türk'ler Newrozu nasil kutladilar dedigimizde sadece bireysel örnekler vererek akillari sira Newrozun Türk bayrami oldugunu isbatlamaya calisiyorlar. Buna cekememezlikmi diyelim, kiskanclikmi diyelim, yoksa madem artik inkar ve yasak edemiyoruz en iyisi onlarin elinden alalim mantigimi diyelim bilemiyorum ama bilinen tek sey Türkiye'de Türk'lerin gelenegi dahi olmayan, normal vatandasin Newrozun gününü, tarihini ve amacini dahi bilmeyen bir topluma mal etmeleri isin ne kadar vahim oldugunu gösteriyor.

Bu aynen bir dönemler 12 Eylül fasit darbesine kadar ülkemizde 1 Mayis isci baytaminin resmi tatil oldugu dönemlere benziyor. O dönemleri hatirlayalim, tabii 12 eylülün cocuklari bilemezler o yillari, onlar ancak gene resmi ideolojinin yanlis tarih bilgileriyle 1 mayisin ülkemizde nasil kutlandigini ögrenmislerdir.

O dönemlerde 1 Mayis isci bayrami Türkiye'de resmi olarak 1 Mayis bahar bayrami olarak kutlanirdi. Yani baska bir tabirler, 1 Mayis Türk'lerin bahar bayramidir, ama komunistler o bayrami Türk'den calip anarsi bayrami yapmislardir gibi bir aciklamaya benzer. Gene o dönemlerde mesela 6 Mayista hidirellez kutlanirdi, yani bahari karsilamak ve gelisine sevinmek. 6 Mayista sehrin tüm insanlari parklara, ormanlik alanlara giderek topluca eglenirler, yerler icerlerdi. Yani Türk toplumunda bahar bayrami 6 Mayista Hidirellez ile kutlanirken devlet erkani bizlere bahar bayramini 1 Mayis diye yuttururudu. Simdide Newroz bizim diye yutturmaya calisiyorlar, ama sadece kendi cilerinde kaliyorlar cünki, Türk halki böyle bir gelenegi olamdigi icin kutlamiyor.

Iste biz böyle bir milletiz.

Gönderi tarihi:

Gelsinler.net-nevruz sayfasi Kürtcülerin özellikle Nevruzu Kürtlestirme cabalari ile dolu olan bir sahifedir.Nevruzla ilgili yazinin celiskilerle dolu olmasi ancak dikkatle okundugu zaman anlasilir,tabii ki anlama yetenegi birde hangi niyetle anlamak istendigide önemlidir.Yazini ilk baslangicinde "MEZOPOTAMYA HALKLARI"olarak verilen, fakat herhalde yazdikca ateslenip yazinin sonlarina dogru Nevruz'u Kürtlestiren bir zihniyet hakim olmus o yazilara.Bazi zihniyetler öyledir.Önce kibarca yani kültürlü bir balangic yaparlar ama ateslendikce nezaketi ve kültürü bir kenara birakip saga sola ates sacmaya baslarlar.

.

.

.

Sayin politika, Newruz sadece Kürt'lerin bayrami diyen zaten yok. Ama kesin olan bir nokta var o da Newroz'un Türkiye'de yasayan Türk'lerin bayrami olmadigi. Önemli olan bu noktayi görebilmek. Ben sizin mesela hayatinizda asla Newroz kutladiginiza inanmiyorum. Kutlamadigimiz bir bayrama sahip cikmamiza anlam veremiyorum...

Gönderi tarihi:

Galile, dünyanin yuvarlak oldugunu ispat ettiginde ona yapilan karalamalarin sahipleri, dünyanin öküzün boynuzunda oldugunu öküz kafasini oynatinca dünyanin sallandigini veya dünyanin dümdüz oldugunu sananlardi.Simdi Nevruz konusundada önce Nevruz Kürtlestiriliyor bu yetmiyor,Kürtcü sitelere girilip iddialar güclendirilmeye calisiliyor yani bozacinin sahidi siraci hesabi, sonra inkar yoluna sapip HAYIR BEN KÜRT DEMEDIM savunmasi yapiliyor.

saygilarla

Gönderi tarihi:

Galile, dünyanin yuvarlak oldugunu ispat ettiginde ona yapilan karalamalarin sahipleri, dünyanin öküzün boynuzunda oldugunu öküz kafasini oynatinca dünyanin sallandigini veya dünyanin dümdüz oldugunu sananlardi.Simdi Nevruz konusundada önce Nevruz Kürtlestiriliyor bu yetmiyor,Kürtcü sitelere girilip iddialar güclendirilmeye calisiliyor yani bozacinin sahidi siraci hesabi, sonra inkar yoluna sapip HAYIR BEN KÜRT DEMEDIM savunmasi yapiliyor.

saygilarla

Sadece Kürt'lerin degil diger uluslarinda bayramidir diyoruz. Ama Türkiye'de yasayan Türklerin asla degildir. En son ne zaman Newroz kutladiniz sayin politika?

Gönderi tarihi:

Sadece Kürt'lerin degil diger uluslarinda bayramidir diyoruz. Ama Türkiye'de yasayan Türklerin asla degildir. En son ne zaman Newroz kutladiniz sayin politika?

Bu soruya ben cevap vermek istiyorum,en son pkk yandaşları bu bayarama sahip çıkana kadar kutladım ve Türküm.

Gönderi tarihi:

Bu soruya ben cevap vermek istiyorum,en son pkk yandaşları bu bayarama sahip çıkana kadar kutladım ve Türküm.

Siz kendi bayraminiz oldugu icin degil etrafinizdaki diger uluslardan etkilendiginuiz icin kutlamissiniz, aksi taktirde insan kendi öz bayramini PKK sahip cikiyor diye kutlamaktan vazgecermi?

Sizin vermis oldugunuz cevap aslinda Newrozun asla ve asla Türkiye'deki Türk'lerin olmadigini isbatlamaktadir.

Ben de Almanya'da 2. Nisanda baslayan yumurta bayramini kutluyorum, ehh simdi bu yumurta bayrami bizimmi oluyor?

Ben sadece yasadigim ülkenin kültüründen etkilenerek komsularla beraberce kutluyorum, ama bu aylarda müslüman bir ülkede olsam asla kutlamam yumurta bayramini cünki, aklima dai gelmez.

Newroz da aynisi. Yasadiginiz bölgede degisik uluslardan insanlar var ve bu insanlardan etkilenip kutlayabilirsiniz.

Ben'de Türk'üm ama cocuklugumda olsun simdi olsun dogdugum sehirde insanlar ne gecmiste ne de simdi Newroz kutladilar. ben böyle bir bayram kutlamasini ailemde de yasamadim. Newrozu Kürt ve diger uluslardan insanlarin kutlamalariyla ögrendim ve bende onlarla onlarin bayramini beraberce kutluyorum.

Bosuna nehiri terse dosgru akitmaya ugrasmayin. Newroz bizim bayramimiz degil. Azeri'ler, Pers'ler Kürt'leri ile beraber kutluyorlar ve asla rahatsiz olmuyorlar ama biz nedense baskalarinin bayraminada burnumuzu sokup en fazla kimin oldugunu onlara anlatmaya calisiyoruz, birde olmadik yerde sahipleniyoruz.

Bizim sayisiz bayramlarimiz ve kültürümüz var, bayramlarimiz oldugu zaman tüm Türkiye olarak kutluyoruz ve kimsede nasil kutlarsiniz diye sormuyor cümki, görüyorlar yillarca nasil kutladigimizi. Ama Newrozu kutlamadigimiz halde inadina yok kutluyoruz diyoruz, bunu isbatlarkende bireysel örnekler veriyoruz. Dünya alem Newroz deyince kimlerin akla geldigini bildigi halde bizler hala yok siz yanlis biliyorsunuz gercek sahibi biziz diyoruz. Onlarda dogal olarak soracak nasil ve ne zaman Newrozu kutluyordunuz diye? Cevap ise 70 milyon icerisinden birisi cikiyor ve diyorki ben eskiden kutkuyordum ama simdi kutlamiyorum. Ehh ya diger insanlara ne demeli? Yani 69 milyon 999 bin 999 kisi demi sizin gibi kutluyordu?

Gönderi tarihi:

Siz kendi bayraminiz oldugu icin degil etrafinizdaki diger uluslardan etkilendiginuiz icin kutlamissiniz, aksi taktirde insan kendi öz bayramini PKK sahip cikiyor diye kutlamaktan vazgecermi?

Newroz bizim bayramimiz degil. Azeri'ler, Pers'ler Kürt'leri ile beraber kutluyorlar ve asla rahatsiz olmuyorlar ama biz nedense baskalarinin bayraminada burnumuzu sokup en fazla kimin oldugunu onlara anlatmaya calisiyoruz, birde olmadik yerde sahipleniyoruz.

Bizim sayisiz bayramlarimiz ve kültürümüz var, bayramlarimiz oldugu zaman tüm Türkiye olarak kutluyoruz ve kimsede nasil kutlarsiniz diye sormuyor cümki, görüyorlar yillarca nasil kutladigimizi. Ama Newrozu kutlamadigimiz halde inadina yok kutluyoruz diyoruz, bunu isbatlarkende bireysel örnekler veriyoruz. Dünya alem Newroz deyince kimlerin akla geldigini bildigi halde bizler hala yok siz yanlis biliyorsunuz gercek sahibi biziz diyoruz. Onlarda dogal olarak soracak nasil ve ne zaman Newrozu kutluyordunuz diye? Cevap ise 70 milyon icerisinden birisi cikiyor ve diyorki ben eskiden kutkuyordum ama simdi kutlamiyorum. Ehh ya diger insanlara ne demeli? Yani 69 milyon 999 bin 999 kisi demi sizin gibi kutluyordu?

Sizin bayarmınız olmayab ilir,kutlanmadığınız halde illada kutluyoruz diyorsanız o da sizin sorununuz.

Bizler diyerek siz kendinizden söz edin,Türkleri kast etmeyin.

Bakın, anlamazdan gelmeyin.

Yine söylüyorum Kafkas türklerini araştırın,Kazakların,özbeklerin,Azerilerin kim olduğunu öğrenin ve asırlardır bu milletin nevruzu nasıl kutladığına bakın.

Nevruz Yanlız Türklerindir diyen yok zaten,Türkiyede kutlanmamasının da yanlış olduğunu söylüyoruz zaten.

Bunu anlamıyorsunuz.

Eğer sen kendi değerine sahip çıkmasan pkk gibi terör örgütleri sahip çıkar elbet.

Türkiyede unutturlmuştur bu gelenek, kafkas kökenli insanlarımız geleneklerine biraz daha fazla sahip çıktığından bu geleneği unutmayarak yaşatmıştır türkiyede olduğu gibi kafkasyada da bu gelenek sürmektedir.

Türkiyede resmi kutlanmaması pkk bayramıdır anlamına gelmez.

Bakın sevgili dominik vicdanınıza doğru söylemenizi rica ediyorum.

Ne zamandan beridir kürtler nevruzu kutluyordu?ne zamandan beri nevruz kürtlerin oldu..?

Adı üstünde ''Bahar bayramı'' ve bu tüm insanlığın bayramıdır.

Bakın bu günümüze yaşanlara,gün geçtikçe ne ahlakın ne geleneğin nede kültürün değeri var gittikçe de yozlaştırılıyor, unutturuluyor.Sözde batılılaşma çağdaşlaşma adı altında her türlü işler yapılıyor.

Gönderi tarihi:

Nevruz Yanlız Türklerindir diyen yok zaten,Türkiyede kutlanmamasının da yanlış olduğunu söylüyoruz zaten.

Bunu anlamıyorsunuz.

Eğer sen kendi değerine sahip çıkmasan pkk gibi terör örgütleri sahip çıkar elbet.

Türkiyede unutturlmuştur bu gelenek, kafkas kökenli insanlarımız geleneklerine biraz daha fazla sahip çıktığından bu geleneği unutmayarak yaşatmıştır türkiyede olduğu gibi kafkasyada da bu gelenek sürmektedir.

Neden kutlamazlar ama Türkiye'deki Türkler? Beni Türkiye ilgilendirir. Newroz Türkiye'deki Türk'lerin ne geleneginde var nede yasamlarinda. Kafkaslar, sunlar bunlar o bayramin bizim bayramimiz oldugunu isbatlamaz.

Siz yanlis diyosrsunuz kutlamadigimiza, ama neden kutlanmadigini ve geleneklerimizde olmadigini aciklamiyorsunuz.

Gönderi tarihi:

Neden kutlamazlar ama Türkiye'deki Türkler? Beni Türkiye ilgilendirir. Newroz Türkiye'deki Türk'lerin ne geleneginde var nede yasamlarinda. Kafkaslar, sunlar bunlar o bayramin bizim bayramimiz oldugunu isbatlamaz.

Siz yanlis diyosrsunuz kutlamadigimiza, ama neden kutlanmadigini ve geleneklerimizde olmadigini aciklamiyorsunuz.

Ya arkadaşım niye almamamakta ısrar ediyorsun.

Defalarca söyledim,yine söylüyorum.

BASİRETSİZ SİYASETÇİLER VE YÖNETİCELERİN SAYESİNDE KUTLANAMADI DİYORUM.

Buna rağmen bu geleneğini unutmayanlar var ve özellikle kafkas kökenli vatandaşlarımız bu geleneğe daha fazla sahip çıkmıştır diyorum.

Türk demek yanlız Tüekiyedenmi ibaret sanıyorsun ? Öyle biliyorsan ..

O zaman Türk tarihini öğren diyorum.

Gönderi tarihi:

Ya arkadaşım niye almamamakta ısrar ediyorsun.

Defalarca söyledim,yine söylüyorum.

BASİRETSİZ SİYASETÇİLER VE YÖNETİCELERİN SAYESİNDE KUTLANAMADI DİYORUM.

Buna rağmen bu geleneğini unutmayanlar var ve özellikle kafkas kökenli vatandaşlarımız bu geleneğe daha fazla sahip çıkmıştır diyorum.

Türk demek yanlız Tüekiyedenmi ibaret sanıyorsun ? Öyle biliyorsan ..

O zaman Türk tarihini öğren diyorum.

O hallde Cumhuriyet kuruldugundan beri basiretsiz yöbeticilerimiz vardi.

Ne oldu, yeri gelince Türk demek irki anlamda degil vatandaslig bazinda diyordunuz diger arkadaslar gibi. Simdi ise bize Türk tarihini soruyorsunuz.

Arkadasim irmagi bosuna yokus yukari akitmaniza gerek yok, basaramazsiniz.

Bakin Newroz kutlayan hic bir halk toplulugundan Kürt'ler icin bir elestiri gelmezken kalkiyoruz biz kutlamadigimiz halde yok efendim Newroz Kürt'leri degil diyoruz. Lafa bakin hizaya gelin.

Pers'ler , Azeri'ler, Kafkas'lar ve diger toplumlar bizim gibi Newroz Kürt'lerinde degil diyorlarmi?

Herkes kendince kutluyor ve sorun falan olmuyor. Ama biz hic kutlamadigimiz halde , gelenegimizde dahi olmadigi halde hem sahipleniyoruz hemde Kürt'leri disliyoruz. Güldürmeyin insani allahaskina yaa.

Gönderi tarihi:
Kürt halkinin Newrozu Türkiye'de olsun Türkiye sinirlari disinda olsun nasil kutladigini dünya alem sahit ve herkes bilirken Türkcülerin efendim nasil kutluyorlar diye sormasi kadar gülünc bir durum olamaz.

Diger taraftan yok Newroz Kürt'lerin degil onlar biz Türk'lerden caldi diyen Türkcülere peki hala anlatin Türkiyenin dört kösesindeki Türk'ler Newrozu nasil kutladilar dedigimizde sadece bireysel örnekler vererek akillari sira Newrozun Türk bayrami oldugunu isbatlamaya calisiyorlar. Buna cekememezlikmi diyelim, kiskanclikmi diyelim, yoksa madem artik inkar ve yasak edemiyoruz en iyisi onlarin elinden alalim mantigimi diyelim bilemiyorum ama bilinen tek sey Türkiye'de Türk'lerin gelenegi dahi olmayan, normal vatandasin Newrozun gününü, tarihini ve amacini dahi bilmeyen bir topluma mal etmeleri isin ne kadar vahim oldugunu gösteriyor.

Çok güzel yaaa...

Ard arda iki iletide ancak bu kadar çelişkiye düşülebilir...

Hatta ikinci cümleye bayıldım...

Hem "Tüm Ulusların Bayramıdır" diyorsunuz...

Hem de "Türk Ulusunun Bayramı Değildir; Hem de Türkiye'deki Türk Ulusunun hiç değildir..." diyorsunuz...

Biz de zaten pasifiklerdeki Türk ulusunun bayramıdır diye iddia ediyorduk!

Sahi yaa!..

Kaynagini verdigim yazidan kücük bir alinti yayinliyorum:

"T.C. devletinin Newrozu bir bayram olarak kutladigi görülmemistir. Son 30 yilda Kürt'lerin gelisen Özgürlük ve Demokrasi mücadelesi sonucu T.C. rejimi bazi hileleri kullanarak, Newrozun aslinda bir Türk bayrami oldugu iddaasini gündeme getirmistir. Hatta Kürt'lere ait sari-kirmizi-yesil renklre dahi sahip cikmaya caba sarf etmistir. Diger taraftanda bu renkleri yasaklamaya calismaktadirlar."

Bak sana diyorum ki;

Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm gazetelerinin arşivi bulunduran herhangi bir kütüphaneye gidin

Ve 1930lu yılların tüm gazetelerinin Mart-21 tarihli tüm gazetelerine bir göz atın.

Ondan sonra gelin konuşun;

Türkiye'de Nevruz hiç kutlanmamıştır diye...

Tarihçilikte "1nci el kaynak" "2nci el kaynak" gibi tanımlar vardır.

Arşiv belgeleri gibi doğrudan kanıtlar içeren belgeler birinci el kaynaktır.

Gazete gibi günlük belgeler de konusuna göre birinci ya da ikinci el kaynaktır.

Nevruz konusu hakkında söylemim "1930larda, Nevruz bayramı, dönem gazetelerinde manşet olarak ve devletin yönlendirmesi ile kutlanmıştır" biçimindedir.

Dolayısı ile burada gazeteler bizim için birinci dereceden önem kazanan belgelerdir.

Yani iddiamı yanlışlamak için tek yapmanız gereken, kopyala/yapıştır yapıp, başkalarının provakatif söylemlerini alıntılamak değil;

Dönem gazetelerini biraz olsun taramaktır.

Söylemlerinizin hiçbirisi bilimsel ve gerçekçi bir özellik taşımamaktadır.

Bununla birlikte son derecede de çelişkili şeyler söylüyorsunuz.

Hatta ve hatta "Nevruz Kürtlerindir" demekten ama ortaya kanıt koyamamaktan başka da birşey yapmıyorsunuz.

Ee şimdi biz size neden itibar edelim?

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.