Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

33 Erin Şehit edilmesi olayı....


''biji tirkiye''

Önerilen İletiler

34. erin sorusu 16 yıldır yanıtsız

 

 

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, 1993 baharında Bingöl'de şehit edilen 33 erle ilgili olayın karanlıkta kaldığını belirtip Ergenekon şüphesini dile getirince dönemin Jandarma Asayiş Bölge Komutanı emekli Orgeneral Necati Özgen'den tepki gelmişti.

 

Fikret Bila'ya konuşan Necati Özgen, salı günkü Milliyet'in manşetinden “33 eri bana sorsunlar” sözleriyle Hüseyin Çelik'e çıkıştı.

 

33 erin şehit edildiği olayla ilgili yanıtlanmayan onlarca sorudan sanırım en anlamlısını, bu olayda vücuduna yedi kurşun isabet eden ve tekerlekli sandalyeye mahkûm olan Gazi Erdal Özdemir 16 yıl önce sormuştu. Hem de bizzat Necati Özgen'e, şu sözlerle: “Değerli komutanım, 33 askerimizin şehit edildiği dönemde siz de Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı'ydınız. Askerlerimizin niçin silahsız, korumasız olarak dağıtımları yapıldı?”

 

Taraf, Gazi Erdal Özdemir'in bu sorusunu geçen yıl (30 Kasım 2008'de), “34. er soruyor” manşetiyle gündeme getirmişti. Erdal Özdemir ile Denizli'de kaldığı köyde görüşmüştüm. Tekerli sandalyede yaşıyordu ama hayat doluydu. Üç yaşındaki oğlu Vatan'ı yanından ayırmıyordu. Akülü arabasıyla gezdiği köyün neşe kaynağıydı. Sohbet o güne, 33 erin şehit edildiği güne gelip takıldığında “Biz neyin kurbanı olduk, çözemedim” diye iç geçiriyordu. Böyle bir soruyu yöneltmenin bir gazi için bile ne kadar cesaret gerektirdiğini o an fark etmiştim. Şüphelerini dile getirmeye kalktığında tehdit telefonları aldığını söylemişti.

 

Necati Özgen'in “33 eri bana sorun” haberini okuyunca, bu sözlerin (ancak bizim komutanlara yaraşır bir üslupla) efelenmekten öte bir anlam taşımadığını biliyordum. Ortada cevap bekleyen o kadar çok soru vardı ki... Bu sorulardan tek bir tanesi bile sorulmayınca, Necati Özgen de ‘manşetten', ‘paşa paşa' konuşmuş, sonunu ise “ihmali olanlar yargılandı” diyerek bağlamıştı. 33 er olayında sekiz asker hakkında soruşturma başlatılmış, bir ila bir buçuk yıl arasında hapis cezalarına çarptırılan sanıklara verilen ceza, Askerî Yargıtay'ca bozulmuş, sanıklar hapis yatmaktan kurtulmuştu. Geriye soruşturma sürecinde ortaya çıkan ve hâlâ yanıtlanmayan çok vahim sorular kaldı.

 

Soruların başında Gazi Erdal Özdemir'in hâlâ cevabını beklediği o soru geliyordu: “Bizi neden silahsız ve korumasız gönderdiniz komutanım?” Sorular bununla da bitmiyordu elbet. Elazığ 8. Kolordu Askerî Mahkemesi Savcısı Binbaşı İnayet Taş'ın hazırladığı iddianamede vahim iddialar bulunuyordu. Savcı Taş 33 erin şehit edildiği PKK eylemi için “Böyle bir olayın yaşanacağını herkes biliyor” tesbitini yapmıştı. Savcı Taş'ın iddianamede yer verdiği kritik tesbitler, 30 Kasım 2008'deki Taraf'ta şöyle gündeme gelmişti: “Böyle bir olayın yaşanacağını herkes biliyor. Olayın meydana geldiği karayolunun güvenliğinin sağlanmasından sorumlu bulunan Bingöl İl Merkez Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Nevzat Yıldız'ın da tesbit edilen beyanlarında, Kuruca-Bingöl karayolunda kendileri tarafından alınan tedbirlerin yeterli olmadığını bildiği, hatta 150 kişilik bir terörist grubunun iki minibüsteki erlerin indirildiği Diztepe mevkiinin çok yakınında bulunan Gökçekanat ve Çevrimpınar köyüne geldiklerini bildiği, bu durumu 21 Mayıs 1993 tarih ve İSTH: 350-54-93/3396 sayılı yazı ve ekindeki haber bildirme formuyla şöyle bildirmiştir: ‘20 Mayıs 1993 günü saat 21 sıralarında 60 kişilik bir PKK grubunun Bingöl İl Merkez Jandarma Bölük Komutanlığı'na bağlı Kırkağıl köyüne geldiklerini, burada kısa bir propaganda yaptıktan sonra Gökçekanat köyü Manço deresi mevkii istikametine gittiklerini, duyumun kaynağının güvenilir ve haberin doğru olduğu anlaşılmıştır.”

 

İddianamede, olaydan bir gün önceki istihbarat bilgisine dikkat çekilmişti: “130 kişilik PKK'lı bir grubun yolun kesildiği yere 1-7 kilometre mesafede oldukları ve yol kesmeyi planladıkları bilgisine rağmen Malatya İl Jandarma Komutanlığı'ndan 24 Mayıs 1993 günü, 16 araçla 582 jandarma erinin Bingöl'e konvoy meydana getirilmeden, eskort olmaksızın ve her aracın içerisine silahlı askerler bindirilmeksizin sevkiyatın yapıldığı görülmüştür.”

 

***

 

“33 eri bana sorun” diyen Necati Özgen'in, bu konuda sorulan soruları havada bıraktığını 16 yıl önceki başka bir olaydan daha biliyoruz. Radikal gazetesinden Murat Yetkin, 1 şubat tarihli “33 er olayının Ergenekon'la ilgisi” başlıklı yazısında bir subayın sunduğu brifingde yaşananları şöyle aktarmıştı: “Asker taşıyan otobüs Bingöl'den Elazığ'a doğru yola çıkmıştı. Zırhlı muharebe araçları ona eşlik ediyordu. İl sınırına gelince, Elazığ'a bağlı zırhlı araçlar korumayı alacaktı. Birleşme noktasına bir süre kala bir ilden gelen zırhlı araç dönüyor, diğer ilden gelen aracın otobüsü teslim alması da belli bir süre alıyordu. Tam il sınırında otobüs kısa bir süre korumasız kalıyordu. İşte saldırı tam il sınırında, otobüsün korumasız kaldığı o kısa sürede yapılmıştı. Ortada akla sığmayan, ikna edici olmayan bir şeyler vardı. Arka sıralardaydım. ‘Orada boşluk olduğunu nasıl biliyorlardı' diye bir soru sordum. Sunumu yapan subay duymazlıktan geldi, ‘Arz ederim komutanım' diye brifingin sona erdiğini duyurdu. Soruma yanıt alamamıştım. Yanında durduğum radyatörün borusuna tutunup üzerine çıktım. ‘Affedersiniz, soruma yanıt alamadım' diye yüksek sesle kendimi gösterdim. Subay ‘Soru yok' dedi. Erdal İnönü rahatsız oldu, Orgeneral Güreş'e döndü, ‘Soru sorulmayacak mı' diye sordu.

 

Güreş arkaya döndü ‘Kim soruyu soran?' dedi. El kaldırdım, ‘Orada boşluk olduğunu nasıl biliyorlardı? İstihbarat hatası mı, güvenlik hatası mı var' diye sorumu yineledim.

 

Güreş, subaya döndü, ‘Cevap ver bakalım' dedi.

 

İkna edici bir cevap yoktu. Güreş sinirlendi. Kalktı, Korgeneral Özgen'in kolunu tuttu, ikisi birlikte koridorun sonundaki bir odaya kapandılar.”

 

KURTULUŞ TAYİZ- TARAF

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Taraf gazetesinin misyonu,milletin gözbebegi Türk Silahli Kuvvetlerini karalamaktan baska birsey degildir.Taraf gazete olarak Türkiye Cumhuriyetine karsi bir gazetedir,o gazetede yazi yazanlarda Türkiye Cumhuriyetine karsidirlar.Yasemin Congar kendi agziyla Pentagon iliskisini itiraf etmistir.Dünün siddetli solcularindan olan Cetin Altan'in bugünkü liberal oglu ise kadin memesine vatanini satabilecegini söylemistir,bu adamlarin Milletin gözbebegi ordusuna ahlak disi saldirmalarinin arkasinda onlarin akil hocalari vardir.

33 Erin sehit edilmesi olayini bile yüzleri kizarmadan Orduya mal etmeye calisanlarin ben sadece vicdanlarindan degil ahlaklarindan da kusku duyarim.Zaten vicdani olmayanda ahlak kavramini aramak abesle istigaldir.

"...Tekerlekli sandalyeye mahkum olan Erdal Özdemir,degisik dönemlerde tedavisi icin Denizli'de bulunan askeri hastahaneye gidiyordu.Bingöl katliaminin üzerinden 4 yil gecmisti.Ancak,Erdal Özdemir,kendilerine ates edenlerden bazilarinin yüzünü hic unutmadi.

Erdal,kendisine ates eden PKK'liyi nasil yakalattigini söyle anlatti:'Kuzenimle birlikte hastanenin hariciye kogusuna gittik.Koridorda doktorun gelmesini bekliyorduk.O sirada ayni yere gelen iki asker gördüm.Yüzlerine bakinca birisini hemen tanidim.

Bu bana ve silah arkadaslarima Kalasnikofla kursun yagdiran PKK'lilardan birisiydi.Aradan 4 yil gecmis,simdi asker olmustu.Ben dikkatlice yüzüne bakarken sanki o da beni tanimisti.Ikimizde heyecanlandik.Orada '33 eri vuranlardan birisi burada'diye bagirmaya basladim.Biraz sonra bu kisiyi yakaladilar.

Benim yanilip yanimadigimi anlamak icin cok degisik teshis yöntemleri uyguladilar.Hicbirindede yanilmadim.Zaten bu kiside DGM'de yargilanmaya baslamisti.

Genelkurmay yetkilileri,Denizli'de bu olayin yasandigini dogruladilar.Erdal Özdemir'in dikkati sonucu 33 erin sehit edilmesi olayina katilan ve eylemin oldugu dönemde 16 yasinda olan Bingöl'lü Necmettin A.Tekin'in yakalandigini söylediler.A.Tekin Jandarmada ve DGM'de verdigi ifadede Bingöl'lü oldugunu ancak eyleme katilmadigini öne sürdü.mahkeme kuvvetli bir süphe oldugunu bu süphenin sanik lehine yorumlanmasina karar verdi ve Necmettin A.Tekin hakkinda beraat karari aldi.

Katliamdan kurtulan askerlerden biri olan Erdal Özdemir'in anlattiklari söyle;O gün Hatay-Serinyol'da bulunan 121.Jandarma Alayinda acemi egitimin tamamladiktan sonra yeni görev yeri Bingöl'e gidecekti.O da söförden süpheleniyordu.Bingöl'e 10 Km kala mola vermislerdi.Gözüm hep söförün üzrindeydi,sanki bize bir kötülük yaklasiyordu.Telefon edisinden huylanmistim,biryerlere telefon ediyordu.daha sonra yolumuzu kestiler.Beyaz renkli bir kargo kamyonuyla kesmislerdi yolumuzu.Önce 10-15 kisiydiler elleri silahli sonra sayilari iyice artmisti.Bizide araclarimizdan indirip siraya dizdiler,daha sonra beserli sira olmamizi söylediler.Ismini bilmedigimiz bir köye getirdiler,köylüler bize gülüyor bazilarida yüzümüze tükürüyordu.

Köyden ciktiktan sonra 3-4 saat yürüdük,sonra onarli sira olmamizi söylediler,ceplerimizi bosalttilar.Parmaklarinda yüzük olanlarin yüzüklerini aldilar.Katliamdan yarali olarak kurtulan Erdal Özdemir,tüm cabalara ragmen felc oldu.Erdal arkadaslarimin intikamini almayi cok istiyordum,ancak olmadi,Silahlar ölüm kusuyordu,gelisi güzel ates ediyorlardi,o an hepimiz yerlerdeydik.Arkadaslarimdan birisi üzerime yigildi,ölmüstü,onun sayesinde ben kurtuldum"

Her firsatta,silahli kuvvetlere saldiran,camur atan Taraf,acaba Erdal Özdemir'le hic karsilasip konustumu.O askerlerin ellerinde silah olsaydi bile,yollari kesilmis pusuya düsürülmüs bu askerler acaba o eli kanli teröristlere ne yapabilecektiler.Gazetecilik görevini bu kadar yüzü kizarmadan kötüye kullananlarin amaclari ortada degilmidir.Kadin memesine vatan satacak kadar alcalabilen birisinin Ordunun serefli subaylarina dil uzatmasinin altindaki gercek,ancak ihanetle aciklanabilir.

 

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.