Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Piero Della Francesca (1420-1492)


Legendary

Önerilen İletiler

montelfeltrol.jpg

 

Piero Della Francesca (1420-1492)

 

Perspektif konusunda yaptığı ciddi ve disiplinli araştırmaların kendi döneminde pek fazla dikkat çekmemesine karşın, 20. yüzyılda İtalyan Rönesansı nın en önemli temsilcilerinden biri kabul edilmiştir.

 

Varlıklı bir ailenin çocuğuydu ve iyi bir eğitim görmüştü. Siena okulundan etkilenen bazı yerel ustaların yanında yetiştiği sanılır. 1439 da Floransa da Sta. Maria Nuova Hastanesi nin fresklerini yapmakta olan Domenico Veneziano nun yanında çalışmaya başladı. Onun aracılığıyla tanıdığı erken Rönesans Floransa sanatı, üslubunun biçimlenmesinde önemli rol oynadı.

 

89404061.jpg

 

1442 de Sansepolcro ya döndükten sonra belediye meclisine seçildi. Üç yıl sonra Confraternitiı della Misericordia dan bir altar panosu siparişi aldı. Çok kanatlı (poliptik) bu pano Donatello ve Masaccio gibi Floransalı sanatçıların etkilerini ve Piero nun geometrik biçimlere olan düşkünlüğünü yansıtır. Çok ağır ve titiz çalışan Piero bu yapıtı ancak 1462 de bitirebildi.

 

53858312.jpg

 

Bicci di Lorenzo 1447 de Arezzo daki San Francesco Kilisesi fresklerini yapmaya başlamıştı. 1452 de onun ölümü üzerinde Piero bu işi devraldı ve Kutsal Haçın Efsanesi adlı diziyi 1466 da tamamladı. Yalın ve açık kompozisyon düzeni. aşırıya kaçmayan perspektif kullanımı ve ağırbaşlı atmosferi ile bu resim onun olgunluk döneminin en yetkin örneklerinden biri oldu. Piero aynı dönemde Arezzo Katedrali için Magdalene ve Sansepolcro daki Halk Sarayı (Palazzo Comunale) için Ölümden Sonra Diriliş adlı freskleri yaptı. 1454 te Sansepolcro belediye başkanı tarafından S. Agostino Kilisesi altar panosunu yapmakla görevlendirildi. 1469 da tamamlanabilen yapıt Piero nun anıtsal figürlere olan düşkünlüğünü yansıtıyordu.

 

Piero 1459 da Roma da,II. Pius için Vatikan fresklerini (bugün mevcut değildir), gene 1450 lerin sonlarında Urbino Katedrali nin sakristiası için İsa nın Kamçılanması nı (Marche Ulusal Galerisi, Urbino) yaptı. 1472-74 arasına tarihlenen S. Bernardino Kilisesi altar panosu ile Brera Resim Galerisi, Milano) Rönesans ın figür-mekan ilişkisinin en yetkin örneklerinden birini ortaya koydu. Bu yapıt Kuzey İtalya ve Venedik teki anıtsal dinsel resimlerin kompozis yon düzeni üzerinde de etkili oldu.

 

61282259.jpg

 

Piero nun yaşamının son 20 yılı Sansepolcro da geçti. 1474-78 arasında burada yaptığı resimler bugün kayıptır. 1480 de Confrater nita di San Bartolomeo da birinci keşiş (jiri or) oldu. İsa nın Doğumu (y. 1480, Ulusal Galeri, Londra), Senigallia Madonnası (1470 ler, Marche Ulusal Galerisi, Urbino) ve Madonna, Çocuk Isa ve Azizlerle Birlikte (y. 1472-74, Urbino Ulusal Galerisi, Perugia) bu dönemden günümüze ulaşan bazı resimleridir.

Piero yaşlılığında resim yapmayı bıraktı.

 

1474-82 arasında De prospoctiva pingendi (Resimde Perspektif Üzerine) adlı yapıtını hazırladı, Eukleides ile Alberti nin temel ilkeleri üzerine kurduğu bu kitabın ilk nüshasını (Palatino Kütüphanesi, Parma) kendi kağıda geçirmiş ve resimlemişti. De quinque corporihus regularibus (Beş ana kural üzerine) adlı yapıtını da Platon ve Pythagoras ın kusursuz oranlar ilkesi üzerine kurmuştu. Bugün Vatikan Kütüphanesi nde bulunan bu yazmanın da resim ve çizimleri kendisine aittir. Dei abaco (Abaküs Üzerine) adlı son çalışması ise (Medici-Lorenzo Kütüphanesi) matematik üzerinedir.

 

91991336.jpg

 

Piero nun geometri ve matematiğe olan ilgisi yapıtlarına da yansımıştır. Kuramsal ifadeleri Alberti ve Leonardo da Vinci yle benzerlikler taşımasına karşın, canlılığı ve tartışmalardaki mantık düzeni bütünüyle kendisine özgüdür.

 

16. yüzyıla ait güvenilir kaynaklar Piero nun son yıllarında gözlerinin görmez olduğunu belirtir.

 

Piero nun üslubu Orta İtalya da kalıcı bir gelenek yaratmadı. Öğrencilerinden Luca Signorelli ve Perugino başka ustaları izlediler.

 

A.B.

 

Felsefe Sanatı

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.