Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çorum - Kargı


_asi_

Önerilen İletiler

KARGI

 

Kargi.jpg

 

Karadeniz Bölgesi’nde, Çorum İli’ne bağlı bir ilçe olan Kargı’nın, doğu ve güneydoğusunda Osmancık, güneyinde İskilip, batı ve kuzeybatısında Kastamonu, kuzeyinde de Sinop bulunmaktadır. Çorum’un kuzey kesiminde yer alan Kargı’nın orta ve doğusu Kızılırmak’ın kollarından Devrez Çayı vadileriyle yarılmıştır. İlçenin kuzeyini Ilgaz Dağı’nın doğu uzantıları, güneyini de Köroğlu Dağları engebelendirir. İlçede Kargı yaylası (1.922 m.), Çömlekçi Tepesi (1.948), Dursun Tepe (1.889 m.), Türbe Tepe (1.987 m.) gibi tepeler bulunmaktadır. Ayrıca, Kargı Yaylası, Abdullah Yaylası, Örencik Yaylası, Aksu Yaylası, Çobanlar Yaylası, Çatma Oluk, Kayhan Yaylası, Erkeç Yaylası, Mehmedülü Yaylası, Koru Yaylası, Karakise Yaylası, Mora Yaylası, Göl Yaylası, Örencik Yaylası, Tekkeşin Yaylası, Gölet Yaylası, Çetmi Yaylası, Yeşilköy Yaylası, Dereköy Yaylası , Pelitcik Yaylası, Yağcılar Yaylası, Doğulca Yaylası, Karaağaç yaylaları bulunmaktadır. İlçe topraklarına güneydoğu-kuzeybatı doğrultusunda giren Kızılırmak Kargı’nın güneybatısından doğuya yönelirken Devrez Çayı ile birleşir. Bu alanlarda küçük verimli ovalar meydana gelmiştir. Denizden 450 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 1.277 km2 olup, toplam nüfusu 22.558’dir. İle olan uzaklığı ise 116 km.dir.

 

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Akarsu kıyılarında başta çeltik olmak üzere sebze ve meyve üretimi yapılır. İlin en çok pirinç üreten ilçesidir. Ayrıca buğday, arpa, patates ve elma armut gibi meyveler yetiştirilir. İlçede küçükbaş hayvanlar, özellikle Ankara keçisi, kıl keçisi ve koyun beslenir ve ihraç edilir. İlçe topraklarında kireçtaşı, mermer ve traverten yatakları bulunmaktadır.

 

Tarihçesi

 

Kargı’nın Bizans döneminde kurulduğu sanılmaktadır. Ancak Strabon buranın Blaene isminde bir yerleşim olduğunu, Roma ve Bizans çağında da kullanıldığını belirtmiştir. Kargı’nın çevresinde Hitit dönemine ait kaya mezarlarının bulunuşu, Bizanslılardan önce burada bir yerleşim olduğuna işaret etmektedir. Kargı beylikler ve Selçuklular döneminde gelişmiş, Osmanlılar zamanında da bunu sürdürmüştür.

 

Söylentiye göre Yavuz Sultan Selim İran seferine çıkarken yol üzerindeki Hacı Hamza Kalesi’nde konaklamış ve Kızılırmak kenarında kargı (mızrak) yapımında kullanılan malzemeyi görmüş, bunlardan yararlanmış ve dönüşünde de buraya Kargı ismini vererek salnamede ilan etmiştir. Sultan IV.Murat İran seferi sırasında ordusunu burada konaklatmış, eşi Mihri Hatun’un burada ölmesi üzerine Kargı’ya gömerek, adına vakıf kurdurmuş ve kenti imar etmiştir. Bu nedenle de Kargı’da Mihri Hatun Camisi ve hamamı yapılmıştır. Bu Cami ve Hamam 1943 depreminde yıkılmış, sonra yeniden yapılmıştır.

 

Cumhuriyet döneminin başlarına kadar bucak merkezi olan kasaba, 1936 yılında İlçe olmuş, önce Kastamonu’ya, 1953’ten sonra da Çorum’a bağlanmıştır.

 

Kargı’da günümüze gelebilen eserler arasında;

 

Mihri Hatun Camisi

Oğuz Köyü Camisi

Sinan Paşa Külliyesi

Sinan Paşa Sıbyan Mektebi (Taş Mektep)

Hacı Hamza Kalesi

Sinan Paşa Hanı

Kargı Sivil Mimari Örnekleri

Mihri Hatun Hamamı bulunmaktadır.

 

 

 

kargi02pl0.jpg

 

 

 

kargi06cx0.jpg

 

 

 

kizilirmak01nr1.jpg

 

 

 

 

tarlafa9.jpg

 

 

 

 

akr1.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.