Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Arktika


_asi_

Önerilen İletiler

 

Arktika - Kuzey Kutup Bölgesi

 

Matematiksel bir belirlemeye göre kutup bölgeleri kutup dönencelerinin altında ve üstünde kalan (ve her biri 21,2 milyon km² büyüklüğünde olan) yerler olarak tanımlanıyor. Bir adını da Eski Yunanca’da “ayı” anlamına gelen arktos sözcüğünden alan Kuzey Kutup Bölgesi toplam 27 mlyon km2’lik bir alana yayılır. Bunun 9 milyon km’si kara, geri kalanı denizdir. Burada en sıcak ayda bile deniz suyu sıcaklığı +10° C’nin üstüne çıkmaz. Arktik kara ve deniz iklimlerinin egemen olduğu bölgede yağış azdır, yılda 100 mm ile 500 mm arasında değişir.Kuru rüzgarlar ve sis, düşük sıcaklık (Grönland’da şubat ortalaması -40° C), sıcaklığın mevsimlere göre büyük değişkenlik göstermesi (+15° C ile -40° C) bu bölgenin iklim özellikleri arasındadır. 23 Eylül ile 21 Mart arasında Güneş’in hiç doğmadığı kış kutup gecesi, yılın geri kalan bölümünde ise, hiç batmadığı kutup gündüzü yaşanır. Sıcaklığın çok düşük olmasına karşın, kutup bölgelerinin de en az tropik bölgeler kadar güneş enerjisi aldığı unutulmamalıdır. Kara bitkileri buna, çok hızlı ve karmaşık bir büyüme biçimi benimseyerek uyum sağlamıştır. Denizlerde ise yüksek oksijen ve zengin besin maddesi nedeniyle, bir de 0 derece dolayındaki deniz suyu sıcaklığı fazla değişmediği için plankton ve balık çok boldur.

 

Yaşamın denizlerdeki bu zenginliğine karşın, az sayıdaki buzsuz kıyı bölgesinde oldukça sınırlı olduğu gözlenir. Bitki örtüsü tundralara özgü yosunlardan, likenlerden, ardıç ağaçlarından ve cüce akkayınlardan oluşur. Temmiz sıcaklığı 6° C’nin altına düşerse bunlar da yerlerini buz çölüne bırakırlar. Zemin 600 m derinliğe kadar donmuş durumdadır ve yazın ancak yüzeyden 10-200 m arasında bir derinliğe kadar çözülür. Donmuş zeminin altında bulunan çamur katmanı aşağı doğru akar ve her türlü inşaat çalışmasını çok zorlaştırır.

 

 

 

Arktik bölgesi

 

479px-Arctic.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ARKTİK OKYANUSU

 

Arktik.Okyanusu.png

 

 

Kuzey Buz Denizi ya da Kuzey Buz Okyanusu ya da Arktik Okyanusu; Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın kuzeylerinde yer alan, Kuzey Kutbu'nu kapsayan, buzlarla kaplı bir okyanustur. Uluslararası Hidrografi Örgütü (IHO) tarafından okyanus olarak kabul edilmektedir (Arctic Ocean). Yüzölçümü 14.090.000 km² olan devasa bir alandır. Diğer okyanuslara göre sığ olup, en derin noktası 5.449 m, ortalama derinlik 1.038 m'dir. Rusya, ABD, Kanada, Grönland, Norveç ile kıyıları vardır.

 

 

 

800px-Arctic_Ocean%2C_off_Tromso%2C_Norway.jpg

 

 

 

 

600px-H2O.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ARKTİK OKYANUSU'NDAKİ ADALAR

 

NOVAYA ZEMLYA TAKIMADASI

 

Novaya_Zemlya_position.png

 

 

Novaya Zemlya (Rusça: Но́вая Земля), Avrupa Kıtası'nın en kuzey uçlarında, Rusya Federasyonu'na bağlı takımadalar. Rusça'da Yeni Yer anlamına gelir. Arktik Okyanusu'nda bulunan Novaya Zemlya, Rusya'nın Arhangelsk Oblast'ına bağlıdır. 2002 yılı verilerine göre adanın 2,716 sâkini vardır.

 

Novaya Zemlya, iki büyük adadan oluşur. Severny ve Yujny Adası'nı birbirinden Matoçkin Boğazı ayırır. Bu iki ada ise Kara Denizi ile Barents Denizi'ni birbirinden ayırır. Takımadaların toplam yüzölçümü 90,650 km2'dir. Novaya Zemlya Soğuk Savaş dönemi boyunca önemli bir alan olmuş, genellikle nükleer test alanı olarak kullanılmıştır. Adalar genelde buzlar ile kaplı dağlık arazilerden oluşur.

 

 

658px-Kara_Sea_map.png

 

 

 

Yujni Adası

 

Yujni Adası, (Rusça: Южный, ya da bazı atlaslarda geçen adı ile Yuzhny Adası) Rusya'nın kuzeyinde, Rusya Federasyonu'na bağlı Novaya Zemlya takımadalarının güneydeki üyesidir. Kuzeydeki Severny Adası'ndan daha küçük olmasına rağmen, Yujny Adası 33,275 km²lik yüzölçümü ile dünyanın en büyük adaları arasında yer alır. Aslen Nenetler tarafında yurt edinilmiş olan ada 1950'lerde nükleer silâh denemeleri yaparken, güvenlik nedeni ile büyük ölçüde tahliye edilmiştir. Adanın genelinde tundra iklimi hâkimdir.

 

200px-YuzhnyIsland.svg.png

 

 

 

Severni Adası

 

Severni Adası, (Rusça: о́стров Се́верный) Rusya'nın kuzeyinde, Rusya Federasyonu'na bağlı Novaya Zemlya takımadalarının kuzeydeki üyesidir. Sahip olduğu 48,904 km²lik yüzölçümü Severy Adasını dünyanın en büyük adalrından biri yapar.

 

Adanın tarihine bakıldığında ilk yerleşimin Nenetler tarafından yapıldığı görülür. Fakat Nenetler 1950'lerin başında, nükleer silâh denemeleri yapmak için adadan zor ile göç ettirilmişlerdir. Bugün Severny, Rus Ordusu'nun önemli bir üssü, ve askerî limanıdır. Severny Adası sayısız buzulları ile bilinir.

 

250px-SevernyIsland.svg.png

 

 

 

Mejduşarskiy Adası

 

Mejduşarskiy Adası, Rusya'nın kuzeyinde, Rusya Federasyonu'na bağlı Novaya Zemlya takımadalarına bağlı bir adadır. Takımadadaki en büyük üçüncü ada olan Mejduşarskiy, Barents Denizi içinde yer alır. Bu adadan daha büyük olan takımadanın diğer iki üyesinin yüzölçümü Mejduşarskiy'e göre çok daha büyüktür. Adada yaşayan kişi yoktur.

 

200px-Mezhdusharskiy_Island.svg.png

 

 

 

Matoçkin Boğazı

 

Matoçkin Boğazı, (Rusça: Ма́точкин Шар) Novaya Zemlya takımadalarını oluşturan Yujni ve Severni Adası'nı birbirinden ayıran dar bir geçittir. Kara Denizi ile Barents Denizi'ni birbirine bağlayan boğazın uzunluğu aşağı yukarı 100 kilemetredir. İki yanı arasındaki en geniş bölgesi ise 0,6 kilemetredir. Kıyıları dik ve yüksek tepeler ile kaplı olan boğaz yılın büyük bölümü buzlar ile kaplıdır. Rusya 1963 - 1990 yılları arasında bölgede 39 nükleer deneme yapmıştır.

 

408px-Novaya_Zemlya_testing_map.png

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

BELCHER TAKIMADALARI

 

Belcher Adaları Kanada'nın Hudson Körfezi'nde Nunavut iline bağlı takımadalardır. Adaların jeolojik yapısı tortul kayaçlardan oluşmuştur. Takımadaların en büyükleri Kugong Adası, Moore Adası, Tukarak Adası, Innetallong Adası, Wiegand Adası, Split Adası, Snape Adası ve Mavor Adası'dır.

 

 

 

Belcher Adaları uydu fotoğrafı

800px-Belcherislands.jpg

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ROBERT EDWİN PEARY

 

160px-RobertPeary.jpg

 

 

Kuzey Kutbu'na ilk kez ayak basan kaşif olarak kabul edilen Robert Edwin Peary(1856-1920), ABD'nin Pennsylvania eyaletindeki Cresson kentinde doğdu. Brunswick'teki Bowdoin College'i bitirdikten sonra ABD donanmasına katıldı. 1886'da Grönland'a yaptığı bir yolculuktan sonra Kuzey Kutup Bölgesi'nde keşifler yapmaya karar verdi. 1891-1908 arasında Grönland'a yapılan beş seferi yönetti.

 

Peary, Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki gezilerinde edinmiş olduğu deneyimlerden Grönland'dan Kuzey Kutbu'na yaptığı keşif gezisinde yararlandı. Peary'nin gemisi Roosevelt Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki keşif gemileri için özel olarak yapılmıştı. İlk iki gezisinde Kuzey Kutbu'na ulaşamayan Peary, Ulaşmak için yaptığı üçüncü ve son seferinde Grant Arazisi'ndeki Colombia Burnu'ndan büyük bir grupla ve taşınabilecek en fazla araç gereçle yola çıktı. Kaşifler küçük öncü kolunun seçip işaretlediği yolu izliyorlardı. Belirli aralıklarla ana gruptan ayrılan küçük gruplar, ancak geri dönmelerine yetecek kadar erzak alıp kalanını yola devam edenlere bırakarak hareket üstlerine dönüyorlardı. Yolculuğun 225 kilometrelik son kısmı başlarken grupta yalnızca Peary, Matthew Henson ve dört Eskimo kalmıştı. Kaşifler kutup noktasına ulaştıklarına karar verince, orada 30 saat kadar kalarak gözlemlerde bulundular ve bilimsel veri topladılar. Peary yaptığı keşif gezileriyle Grönland'ın bir ada olduğunu kanıtladı ve Eskimolar'a ilişkin araştırmalar yürüttü. Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki denizler, gelgit olayları ve rüzgarlarla ilgili bilgiler topladı. Ne var ki, Peary'nin olayları kaydetmekte titizlik göstermemiş olması ve bazı bilgilerin eksikliği uzmanlar arasında kuşkular yarattı ve Kuzey Kutbu'na ulaşıp ulaşmadığı tartışmalara yol açtı.

 

 

Peary kutup noktasının 8 kilometrelik çevresinde derinlik ölçümleri yapmış ve 2700 metrede bile deniz dibine ulaşamamıştı. Böylece Kuzey Kutbu'nın buzla kaplı büyük bir denizin ortasında olduğunu kanıtlamış oldu.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

KUTUP KURDU

 

Kutup kurdu (Canis lupus arctos), köpekgiller (Canidae) familyasının Canis lupus türünün bir alt türü. Kanada Arktik Bölgesi'nde ve Grönland'ın kuzey kesimlerinde yaşar.

 

Fizyoloji

 

Genellikle gri kurttan daha küçüktürler. Boyları 3-6 inç arasında değişir. Ülkemiz birimleriyle bu 91-180 cm aralığını teşkil eder. Çoğu memelide olduğu gibi erkekler dişilerden daha büyüktür. Yerden yükseklikleri ise 25-31 inç civarındadır. Bu da 63-79 cm anlamına gelir. gri kurttan daha hafiftirler. Ağırlıkları 100 pound, yani 45 kg civarındadır. Çok yaşlı erkekler ise 79 kg ağırlığa ulaşabilir. Küçük kulakları ve kalın kürkü mükemmel bir ısı yalıtımı sağlar. Vahşi ortamlarında 7-10 yıl kadar yaşarlar. İnsan bakımı, hayvanat bahçeleri ile birlikte bu 18 yıla kadar çıkabilir.

 

Avlanma & beslenme

 

Karibular, misk öküzleri ana besinleridir. Bununla birlikte kutup tavşanları, ptarmigan adlı kuşlar ve lemmingler de kutup kurdunun av yelpazesinde yer alır. Yoğun karda mus geyikleri de saldırılara maruz kalabilir. Araştırmalar kutup kurtlarının yaklaşık 2600 km2'lik bir avlanma alanının olduğunu göstermektedir. BBC tarafından yapılan araştırmalar da kutup kurtlarının ördek yediklerini göstermiştir.

 

Üreme

 

Normal koşullarda böyle hiyerarşik bir sosyal grupta sadece alfa çift çiftleşebilir. Fakat geniş alana yayılan sürülerde diğer çiftler de başarılı bir birleşme gerçekleştirebilir. Çiftleşmeler Mayıs ve Haziran ayları arasında gerçekleşir. Gebelik süresi 63 gündür. Bir seferde tek bir dişi 2-3 yavru dünyaya getirir.

 

 

 

 

Polarwolf004.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

KUZEY KUTBU

 

275px-Arktik.Okyanusu.png

 

 

Kuzey Kutbu Dünya'nın ekseninin üst kısmında (kuzey) kalan noktayı tanımlar.

 

Güney Kutbu Antarktika kıtasında yer alırken, Kuzey Kutbu Kuzey Buz Denizi'nin ortasında yer almaktadır. Kuzey Kutbu'nda kara yoktur, sadece kalın bir buz kütlesi vardır. Bu da Kuzey Kutbu'nda bir istasyonun yapılmasını imkânsız kılmaktadır.

 

Buzulların erimesi

 

1979'dan beri yaz buz kütlesi %20 küçülmüştür. Dünyanın geri kalan bölgelerine göre iki kat daha fazla ısınan kutupda 2050 yılı yazında buz kalmaması beklenmektedir.

 

Buzlarin erimesi ile dokunulmamış petrol ve doğal gaz rezervlerinin dörte birinin yattığı düşünülen Kuzey Kutbu'nda, sınırları olan 8 ülke hak iddia etmektedir: Rusya, ABD, Kanada, Norveç, İsveç, Danimarka, Finlandiya ve Grönland. Kesin sınırlar üzerinde Birleşmiş Milletler'in Deniz Kanunları anlaşmasının 76. maddesine göre tartışılmaktadır ve itiraz eden ülkeler 2009'a kadar hak talep edebilirler.

 

 

 

800px-Polar_bears_near_north_pole.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kuzey Kutup Dairesi

 

Kuzey Kutup Dairesi dünya haritasında gösterilen, Güney Kutup Dairesi, Oğlak Dönencesi, Yengeç Dönencesi ve Ekvator Çizgisi ile birlikte beş büyük enlemden birdir. 66° 33′ 39″ enleminde Güney Yarımküre'deki karşıtı Güney Kutup Dairesi ile simetrik duran daire her yıl kıta hareketleri nedeniyle kuzeye kaymaktadır. Gündönümlerinde yerkürenin 23.5 derecelik açı ile eğik olması sebebi ile kış mevsiminin yaşandığı Aralık ayında dairenin her noktasında en azından 24 saatlik gece, yaz mevsiminin yaşandığı Haziran ayında ise en azından 24 saatlik gündüz yaşanır.

 

Dairenin geçtiği ülkeler

 

Rusya Federasyonu

Amerika Birleşik Devletleri - Alaska

Kanada

Danimarka - Grönland

İsveç

Norveç

Finlandiya

Bu ülkeler dışında İzlanda da Kuzey Kutup Dairesi üzerine toprak sahibidir; fakat toplam yüzölçümleri 1 kilometrekareyi geçmemektedir ve adaların hiçbiri meskun değildir. Bunun ile birlikte dünya genelinde Kuzey Kutup Dairesi'nin üzerine, nüfus oldukça azdır. Dairenin kuzeyinde kurulmuş en önemli kentler Rusya Federasyonu'nda Murmansk (Nüfus: 325.100), Norilsk (Nüfus: 135.000) ve Vorkuta (Nüfus: 85.000); Norveç'te Tromsø (Nüfus: 62.000); Finlandiya'da Rovaniemi'dir. (Nüfus:58.000)

 

 

 

Kızıl çizgi ile gösterilmiş Kuzey Kutup Dairesi

800px-World_map_with_arctic_circle.svg.png

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.