Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ankara Sanat Tiyatrosu


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Ankara Sanat Tiyatrosu Bu yıl üç oyunla yoluna devam ediyor:

 

1. Oyun: 'Benim Meskenim Dağlardır'

Yazar: Sabahttin Ali

 

SABAHATTİN ALİ

"BENİM MESKENİM DAĞLARDIR"

OYUNU HAKKINDA

Günümüz Türkiye'sinde iki stajer muhabir, Sabahattin Ali'nin ölümündeki sır perdesini aralamaya çalışmaktadırlar..

 

Yazar Ali BERKTAY, Sabahattin Ali'nin öykü romanlarındaki kahramanları, oyun örgüsünü oluşturan işlevsel ögeler olarak başarıyla kullanmış. Bu olay, Rutkay AZİZ'in yönetmenliğinde, Ankara Sanat Tiyatrosu Oyuncuları aracılığıyla kitap kapaklarının arasından sıyrılarak can ve ses buluyor sahnede.

 

Sabahattin Ali, yazarlığı, dünyaya bakışı, hapislikleri, üzerinden 56 yıl geçmesine karşın sır olmaktan çıkarılmayan ölümüyle, kendisini bir oyun süresince de olsa düşünmeye davet ediyor seyirciyi. Unutulmamayı hak etmiş bir yazar olarak..

 

"Bu memlekette namuslu olmak ne kadar zor şeymiş meğer…"

 

"Bir gün kadrim bilinirse

İsmim ağza alınırsa

Yerim soran bulunursa

Benim MESKENİM DAĞLARDIR"

 

2. Oyun: 'Memleketimden İnsan Manzaraları'

Yazar: Nazım Hikmet Ran

 

3. Oyun: 'Büyümek İstiyorum'

Yazar: Mehmet Akay

 

 

" B Ü Y Ü M E K İ S T İ Y O R U M"

Günümüzde doğum günleri ve çeşitli çocuklu toplantılarda palyaçolu, masal kahramanlı animasyonların çocuk oyunu adı altında sunulmasına sıkça rastlar olduk. Tüm sahne sanatlarında televizyonun etkisi ile basitleşme ve kolaycılık göze çarpmakta. Git gide olgunlaşması ve gelişmesi beklenen toplumumuzda eğitim politikaları nedeniyle zeka yaşında gerileme gözlenmekte. Bunu televizyon şirketleri yaptıkları kamuoyu araştırma sonuçlarıyla söylemekteler. İnsanlar sadece izlemeye, tepkisizce izlemeye yönlendirilmekte. Akıl ve zekadan çok, kalıplaşmış, ortaklaşılmış tepkiler vermeye yönlendirilmekte. Çocuklar tüm bu görsel ve davranışsal yönlendirmeye en açık gurubu oluşturuyorlar. Tabi en çok ve çabuk etkilenenler de onlar olmakta.

Oyunumuz bu gibi kaygılardan yola çıkarak, çocukların zekalarına güvenerek çalışıldı. Sadece izlemekle yetinmeyen, okumayı seven, akıllı bir çocuğun maceralarını sergilerken, öğrendiklerini doğru uygulamanın önemi de anlatılmaya vurgulandı.

Okuyup öğrendiklerini uygulamak isteyen, dünyayı tanıdıkça gelişen ve büyüyen bir çocukla sadece fiziki olarak büyümenin değil, akılca büyümenin de önemi anlatılmaya çalışıldı.

Paylaşım savaşlarına karşı çıkan, savaşsız paylaşmanın önemini vurgulayan, merak etmenin bilmek için sağlıklı bir ilk adım olduğunu anlatan, dostluk ve bilgiyi öven, akıllı insanların mutluluğa daha kolay ulaşacağını söyleyen bir oyun "Büyümek İstiyorum".

Mehmet Akay' ın yazıp ve yönettiği oyunun müziklerini Fatih Şener, danslarını Gülüm Pekcan, dekor ve kostümünü Aylin Dinler, Gülay Taş, ışık düzenini Murat Atmış yaptı. Oyun her cumartesi pazar günleri saat 13.00' da AST' ın İzmir cad. Ihlamur sok. No: 7/A Kızılay' daki 41 yıllık sahnesinde izlenebilir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...
  • Admin

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.