Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Belçika


_asi_

Önerilen İletiler

 

Belçika

 

450px-Flag_of_Belgium.svg.png

 

 

515px-Greater_Coat_of_Arms_of_Belgium.svg.png

 

 

Belçika (Hollandaca: België, Fransızca: Belgique, Almanca: Belgien), Batı Avrupa'da bulunan, Avrupa Birliği ve NATO üyesi ülkedir.

 

Federal devlet yapısına sahip olup, Hollandaca'nın resmi dil olduğu Flaman Bölgesi (Vlaanderen), Fransızca'nın resmi dil olduğu Valon Bölgesi (Valonya) ve her iki dilin de resmi sıfatını taşıdıkları Brüksel Başkent Bölgesi (Brussel Hofstedelijk Gewest, Région de Bruxelles-Capitale)'den oluşur. Son olarak, tamamı Valon Bölgesi'nin sınırları içinde kalan ve Almanya sınırına komşu Almanca anadilli küçük bir topluluk (Deutschpsrachige Gemeinde), Valon bölgesine bağlı olmakla, bazı alanlarda özerkliğe sahiptir ve yaşadıkları bölgede Almanca resmi dildir.

 

Belçika'nın batısında Kuzey Denizi, kuzeyinde Hollanda, doğusunda Almanya ve Lüksemburg güneyinde Fransa yer almaktadır.

 

Konum

 

Belçika, 50°50'K 4°00'D koordinatlarında bulunur. Batı Avrupa'da Kuzey Denizi'ne kıyısı vardır. Karasuları 12 deniz milidir. Toplam kıyı uzunluğu 73.1 kilometredir.

 

Arazisi: 30,528 km²

Göller ve akarsular: 250 km²

Denizler: 3,462 km²

Toplam yüzölçümü: 33,990 km²

 

Belçika'nın kara sınırlarının toplam uzunluğu 1,482 kiloemetredir. Bunun; 645 kilometresini Fransa, 153 kilometresini Almanya, 150 kilometresini Lüksemburg, 460 kilometresini Hollanda oluşturur.

 

Dağlar

 

Belçikanın denizi kıyısı olan ve denize yakın yerdeki torakları oldukça düz ve engebesizken, doğu ve güneydoğu topraklarında bir çok dağ ve tepe bulunur. Belçika'da 200 metreden yüksek olup dağ tanımlamasına giren yükseltiler şunlardır;

 

Signal de Botrange (694m)

Baraque Michel (674m)

Baraque de Fraiture (652m)

Mont-Rigi (610m)

Massif de Saint-Hubert (589m)

Plateau de Recogne-Bastogne (569m)

Côte de Stockeu (506m)

Croix Scaille (505m)

Vaalserberg (323m)

 

Başkent Brüksel'in ne önemli simgelerinden Manneken Pis

 

Akarsular Ülke akarsu ağı bakımından fazla zengin değildir. Ülkedeki başlıca akarsular ve uzunlukları şöyledir.

 

Schelde (Hollandaca) veya Escaut (Fransızca) : 200 km

Maas (Hollandaca) veya Meuse (Fransızca) : 183 km

Ijzer (Hollandaca) veya Yser (Fransızca) : 50 km

 

Diğer akarsular

 

Maquenoise'ta : Oise kaynağı › Seine nehri (Conflans-Sainte-Honorine'de, Fransa)

Biraz akarsular (önemli Sure (Fransızca) / Sauer (Almanca)) › Moselle (Fransızca) / Mosel (Almanca) › Ren nehri

 

Doğal Göller

 

İklim Belçika'nın iklimi deniz etkisi ile oldukça ılımandır, kışlar yağışlı geçmesine rağmen havalar aşırı soğuk olmaz, Ocak ayında ortalama sıcaklık 3°C, Haziran ayında ortalama sıcaklık 18°C'dir. Yıl boyunca bulutlu günlerin sayısı oldukça fazladır.

 

Nüfus grafiği

 

Nüfus 2006 yılında Belçika'nın tahmini nüfusu 10,379,067'dir. Bu veriler ışığında nüfusun yaş ve cinsiyete göre dağılımı söyledir;

 

0-14 yaş: %16.7 (erkek 883,254/kadın 846,099)

15-64 yaş: %65.9 (erkek 3,450,879/kadın 3,389,565)

65 ve üzeri: %17.4 (erkek 746,569/kadın 1,062,701)

Nüfusun ortalama yaşı;

 

Genel toplamda: 40.9

Erkeklerde: 39.6

Kadınlarda: 42.1

 

Nüfusun artış hızı %0.13 olup bebek ölüm oranı 4.62'dir. Erkeklerde ortalama yaşam beklentisi 75.59 yıl kadınlarda 82.09 yıldır. Nüfusun etnik yapısının %58'ini Flamanlar, %31'ini Valonlar (Fransız Belçikalılar) oluştururken, 71.000 Alman ve çok sayıda Türk, Faslı ve Cezayirli göçmen bulunur.

 

Din

 

%75 Katolik

%25 Müslüman, Budist, Ateist azınlıklar

 

Diller

 

Belçika'nın üç resmi dili vardır, üç bölgeli bir devlet yapısına sahip olan Belçika'nın resmi dilleri, Hollandaca, Almanca ve Fransızca'dır. Bu dilleri konuşanların nüfusa oranı;

 

%60 Hollandaca

%40 Fransızca

%1 Almanca (Almanların herbiri yukarıdaki dillerden en az birini bilir.)

 

Tarih

 

Belçika eski zamanlarda kelt kabileler tarafından yönetiliyordu. Bunlarden en önemlileri Menapii idi. Roma zamanında Güney-Hollanda, Belçika, Kuzey-Fransa ve Batı-Almanya'nın bazı bölümlerinde yerleşik olan Kelt Kabileler “Belgae” olarak adlandırılıyorlardı.

 

Bölge orta çağda derebeyliklerine bölünmeden önce Roma İmparatorluğu'na bağlıydı. Orta Çağda (bugünkü bilinen Belçika), Fransa ve Alman İmparatorluğu arasında bölündü. Schelde akarsuyu bu iki imparatorluğun arasında sınır olarak kabul ediliyordu. Bugünkü Belçika bölgesi 15’nci yüzyılda Habsburgers’lerin eline geçti ve 18’nci yüzyılın sonlarında Fransızlar tarafından zaptedildi.

 

Napolyon’un 1815’teki yenilgisinden sonra Belçika, Fransa'ya karşı bir tampon bölge oluşturmak için Hollanda Birleşik Krallığı'na iltica etti. 21 Temmuz 1831 tarihinde Hollanda'dan ayrılıp, bağımsızlık ilan ederek meşruti monarşi yönetime geçmiştir. Belçikanın arma simgesi, “Birlikten Güç Oluşur” anlamını taşımaktadır. Bu birlik 1831'de 9 ilin birleşmesinde başarılı oldu ve bu dokuz ilin arması ülkenin arma levhasında temsil edildi.

 

Belçika I. ve II. Dünya Savaşı sırasında Almanya tarafından işgal edildi. Kuzeyde Felemenkçe konuşan Flamanlar ve güneyde Fransızca konuşan Valonlar arasındaki gerginlik son yıllarda anayasal değişikliklere sebep oldu. Böylece, Belçika üç bölgeli ve üç topluluklu bir federal devlet haline geldi.

 

Belçika, coğrafî ve demografik açıdan oldukça küçük bir ülke olmasına karşın, siyasi açıdan son derece karmaşık bir yapıya sahiptir. Ülkenin kuzey bölgesinde Flaman, güney bölgesinde Fransız ve doğudaki çok küçük bir alanda da Alman toplulukları yaşamaktadır. Bu üç ayrı topluluk Brüksel’deki Parlamentoda ayrı ayrı temsil edilmekte ve her birinin hükümeti de yine başkentte bulunmaktadır. Topluluk hükümetleri kültür, refah ve eğitim gibi bireylerle ilgili konularla da ilgilenmektedir.

 

Topluluklar açısından var olan bu karma yapının yanısıra Belçika’da bir de bölgeler bazında ayırım bulunmaktadır. Aynı coğrafya bu kez ekonomik yetkilerin farklılaştığı üç gruba bölünmektedir: Flaman Bölgesi (Kuzeydeki Flaman toplumunun yerleşik olduğu bölge) Brüksel Bölgesi (Flaman Bölgesinin coğrafi alanı içersinde, fakat Flaman Bölgesi’nden ayrı) ve Valonların Bölgesi (Fransız ve Alman topluluklarının yaşadığıcoğrafyanın tamamı). Belçika’da siyasetin son 10 yılına damgasını vuran politika; Sosyal ve Hrıstiyan Demokrat partilerin koalisyonu olmuştur. Muhalefette ise Liberal ve Yeşilci partiler yer almaktadır. Belçika’nın komşuları: İngiltere, Almanya, Luxemburg, Fransa ve Hollanda’dır. Ülkenin, kıta Avrupası’nın merkezinde yer alan konumu, çok çeşitli ticaret yollarının Belçika’dan geçiyor olması, ekonomik açıdan son derece gelişmiş ülkelerle yakın komşuluğu ve AB kurumlarının Brüksel’de bulunması, Belçika’nın kıta çapındaki ekonomik ve siyasi önemini de arttırmıştır.

 

23 Ekim 2008'de Flaman bölge hükümeti, internet sitelerinde Belçika için ".be" olan alan adı kısaltmasını 2009 yılından itibaren Flamanlar için ".fla", ".vla" ya da ".vln" şeklinde tescil ettirerek kullanma kararı aldı.

 

 

 

İdari bölümler

 

Bölgeler

 

Brüksel Bölgesi (başkent Brüksel)

Flaman Bölgesi (başkent Brüksel)

Valon Bölgesi (başkent Namur)

 

Belçika'nın eyaletleri

 

 

Belgium_RegProv.png Belçika'nın üç federal bölgesi ve onbir ili

 

10 eyalet ve bunlara bağlı ilçe statüsünde belediyeler vardır. Şehirler yazılı değildir

 

Flaman Bölgesi'nin eyaletleri

Antwerpen: 2.867 km² (başkent Antwerpen)

Limburg: 2.422 km² (başkent Hasselt)

Doğu Flandre: 2.982 km² (başkent Gent)

Flaman Brabant: 2.106 km² (başkent Leuven)

Batı Flandre: 3.144 km² (başkent Brugge)

Valonya'nin eyaletleri

Valon Brabant: 1.091 km² (başkent Wavre)

Hainaut: 3.786 km² (başkent Mons)

Liège: 3.862 km² (başkent Liège)

Lüksemburg: 4.440 km² (başkent Arlon)

Namur: 3.666 km² (başkent Namur)

 

Şehirler

 

Belçika nüfusunun hemen hepsi, %97.3'ü kentlerde yaşar, ülkedeki en büyük kentler;

 

Brüksel (Brüksel Bölgesi)(1.006.749)

Antwerpen (Antwerpen Eyaletinin başkenti) (457.749)

Gent (Doğu Flandre Eyaletinin başkenti) (230.951)

Charleroi (Hainaut Eyaletinde bir kent)(201.373)

Liège (Liège Eyaletinin başkenti) (185.574)

Brugge (Batı Flandre Eyaletinin başkenti) (117.351)

 

 

721px-Location_Belgium_EU_Europe.png

Vikipedi

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.