Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

MÜLKİYET HIRSIZLIKTIR !?

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Az önce durum güncellemesi kısmında forum üyelerinden Zebercet'in yazdığı " Mülkiyet hırsızlıktır" şeklindeki yazı dikkati mi çekti.

bu şekilde nasıl düşünülebilir?

mülkiyet hırsızlık mıdır hak mıdır ?

gelin bunu konuşalım/tartışalım sizlerle...

Gönderi tarihi:

Mülk edinmenin , mülkiyetin hırsızlık olduğunu asla düşünmüyorum. Ne maksatla dile getirilir hiç bilmiyorum. Umarım zebercet bu başlıkta açıklar neden böyle yazdığını..

Kişi hak ve özgürlükleri herkesin malumdur.

Kişinin en önemli ihtiyacı geçinmek olduğuna göre, ekonomik etkinliklerin toplum yapısındaki baş önemi inkar edilemez. Ekonomik yaşamın düzenlenmesinde devletin rolü çeşitli ideolojik görüşler açısından tartışılır. Ancak bireye dayanan demokrasilerde devletin bu konudaki rolü ekonomiyi yürütmek değil, onun temel düzenini kurmak; ayrıca yurttaşlarının ekonomik haklardan özgürce yararlanmasını sağlamak, bireylerin toplum içindeki yaşamsal haklarını güvence altına almaktır.

Ekonomik ve sosyal özgürlüklerin biri de mülk edinme özgürlüğüdür.

Mülk Edinme Özgürlüğü: Taşınır ve taşınmaz mallar fikir ve sanat eserleri “mülkiyet”in konularıdır. Mülkiyet, bu tür mallar üzerinde –fikir ve sanat eserleri ayrı statüsü dışında- kişiye kullanma, değiştirme, değerlendirme, elden çıkarma gibi haklar verir. Üretimin temeli mal, üretilenler de maddi veya manevi mal olduğu için bunlar üzerindeki haklar hukukun uğraştığı konuların başında gelir.

Mülk edinme özgürlüğü bir siyasal rejimde hangi ölçüler içinde düzenlenecektir ? böyle bir özgürlüğe yer verilmeyecek midir ? Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinde mevcut hükmün (madde 17 ), kişilere mülkiyet, mülk edinme özgürlüğünün tanınması konusunda liberal davranmak istemeyen devletlerce benimsenmemesi, onların Bildiriye çekince koyma sebeplerinden sayılabilir.

....

Anayasa “mülkiyet hakkını” (veya “mülk edinme” özgürlüğünü) “sosyal ve ekonomik bir hak” kabul etmiştir. Anayasanın 36-39. Maddeleri bu hakkı düzenlemektedir.

mülkiyet hakkı dokunulmaz ve kutsal bir haktır. Anayasa ile koruma altına alınan mutlak bir haktır.

mülkiyet ayrı ve kutsal bir haktır. sadece kamu yararı ile ve karşılığı peşin ödenerek ortadan kaldırılabilir.

Gönderi tarihi:

biri beni çağırmışş...

evet;mülkiyet hırsızlıktır.

önerme ünlü anarşist filozof Proudhon'a aittir. Kendi sorduğu Mülkiyet nedir sorusuna yine kendi verdiği cevaptır.

Aslına bakarsanız ilk söyleyen de Proudhon değildir ama kendisi meşhur etmiştir bu önermeyi. Proudhon'a göre hiçkimse hiçbir şeye sahip değildir ve sahip olamaz da. çünkü doğada her bir varlık özgürdür, hiçkimsenin mülkiyeti değildir. insan, doğanın hakimi değildir; insan, doğanın bir parçasıdır. mülkiyet sahibi olanlar, kendilerinin olmayan bir şeyi alıkoyduklarından doğaya karşı çıkıyorlar ve hırsızlık yapıyorlar demektir.

Ben aslına bakarsanız mevzuya daha tasavvufi açıdan bakarak durum güncelleme kutucuğuma yazmıştım. Koyu renkle yazılmış kısmı bi daha okursanız ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz sanırım.

Yani ekonomik görüşünüzün yazdıklarınıza binayen liberal-kapitalist olduğu kanısına vardım dolayısıyla sizinle bu başlık altında ve bu minval üzerinden bir tartışmaya girmek abesle iştigal olacaktır. ama çok istiyorsanız-ve görüyorum ki üşenmiyorsunuz- kapitalizm vs. sosyalizm gibi bi başlık açın amanın orda sabahlar olmasın :P Eminim ki bu önermenin de yeri gelecektir o başlıkta hatta.Kaldı ki bu önermenin babası burjuvanın filozofu olarak anılır korkmayın bi şekilde sizin de gönlünüzü alır. özet olarak şöyle der : Mesele özel mülkiyeti ortadan kaldırmak değil, onu zararsız hale getirmek, onu herkese açık tutmaktır.Özel mülkiyetin çalışmadan kazanç sağlamasını eleştirmektedir.Kira, rant, faiz, kâr, iskonto, komisyon gibi emeksiz gelirlere, imtiyaz ve tekellerin sağladığı haksız kazançlara karşıdır.

Arz-ı hörmet eder ellerinizden buus ederim...

Gönderi tarihi:

ya kendime ne güldüm ben he :)

bu başlığı açmadan az önce dini konuları ve hukuki bir kaç konuyu okumuştum.. ilgili sayfaları kapatıp sizin "mülkiyet hırsızlıktır" yazzısını görünce önyargı ile yaklaşmışım yahu.. aklıma Proudhon önermesi hiç mi hiç gelmedi.

dini konularda, insan hiç bişeyin sahibi değildir tek sahip Allah'tır gibi bir yazı okudum.. sinirlerim tepemde, zaten can sıkıntısından pc başına çakılmışım; bi de sizin yazıyı görünce hiç düşünmeden bu başlığı açtım..

evet üşenmeden bu başlığı açtığım doğru ama benim fikirlerim hakkındaki düşünceniz yanlış..

sadece merak ettim ve sizin cevabınızı bekledim.. bunu öm'den de sorabilirdim ama başlıkta konuşmak güzel olur diye düşündüm.

liberal- kapitalist bir yaklaşımla yazmadım ben iletiyi.. hukuki boyutu ile açıkladım.. görüşleri bekledim ve tabii ki sizin cevabınızı :)

ilginize teşekkürler..

(din konusunda saplantılı yaklaşımlara tahammülüm yok sanırım, bu başlık o yüzden :) )

• 2 hafta sonra...
Gönderi tarihi:

portakal youkuşunun orda , boğaz köprüsünden avrupa yakasından geçerken köprünün bitişinde aşağıda sağ tarafta

bir yer eski hastane daha sonra alarko kullandı orayı şimdi kimin nesi geçen gastede gördüm izaleyi şuyu var mu ne

ne kadar dedim bi bakayım 390 trilyon eski parayla yeni parayla 390 milyon cuk

eski parayla olsa sorun değil bende var ama eski işte ne etcen işe yaramıyoo

şartlar ağır bir de parası sorun değil ağacı kesemezsinmiş sel alsa götürse yansa yerine yenisini dikecekmişsin falan

bayağı bir yeşil alan ee dedim o kadar parayı ne vercem hem dedim MÜLKİYET HIRSIZLIKTIR B)

demekki hayatım boyunca hiç hırsız olmamışım ve olmayacağım da bu gidişle ehh Allah korusun :D

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.