Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Alaska Bering Boğazı


_asi_

Önerilen İletiler

Bering Boğazı

 

Bering Boğazı, Asya'nın en doğu noktası (169° 44' W) ile Amerika 'nın en batı noktası (168° 05' W) arasında bir boğazdır. Günümüzde Rusya ile ABD (Alaska) arasında coğrafi bir sınır konumunda olması ile birlikte Amerika ve Asya kıtalarının birbirine en yakın olduğu yerdir.

 

Boğaz yaklaşık 92 km genişliğinde, 30 - 50 m derinliğindedir ve kuzeyindeki Chukchi Denizi (Arktik Okyanusu) ile güneyindeki Bering Denizi'ni (Büyük Okyanus) birbirine bağlamaktadır. 1648 yılında Semyon Dezhnev tarafından geçildiği kabul edilmesine rağmen; ismini boğazı 1728 yılında geçen Rus asıllı Danimarkalı kâşif Vitus Bering'den almıştır. Buzul çağı sırasında boğazın bir kara köprüsü vazifesi gördüğü bilinmektedir. Bazı bilimadamları, bu çağlarda suların büyük kısmının buzula dönüşerek deniz seviyesini düşürdüğüne ve daha fazla kara parçasını göz önüne çıkardığına inanmaktayken; bazıları da boğazın tamamen donduğunu, böylelikle insanlarla hayvanların üzerinden geçmesinin mümkün olduğuna inanmaktadır.İki yaka arasında bir günlük tarih farkı vardır.

 

Tarihbilimciler antik zamanlarda, muhtemelen Buzul Çağı'nda, Amerika'ya ilk göçlerin burada yapıldığını iddia ediyorlar. Bazı Türkologlar da Amerikan yerlilerinin kökenlerinin bu boğazı kullanarak oraya geçen Türkler'den geldiğini iddia ediyor.

 

Kızılderili halklarının yaşam tarzları, ata binmeleri, çadırda yaşamaları, kilim dokuma sanatları büyük ölçüde orta asya Türkleriyle benzerlik göstermektedir.Ataturk cumhuriyetin ilk yillarinda bir komisyon kurup abd ye gondermis ve bu konunun uzerine gidilmesinin emrini vermistir.ancak herhangi bir kanit bulunamamis ve komisyon geri cagrilmistir.

 

Bering'in uydu resmi(NASA)

800px-BeringSt-close-VE.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.