Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Osmaniye Mutfağı


_asi_

Önerilen İletiler

OSMANİYE YEMEKLERİ

 

TOĞGA

 

Malzemesi:

1 kase nohut

1 kase dövme

2 çorba kaşığı un

1 top nane

3 kg yoğurt

 

Yapılışı: Yoğurt su ile iyice çırpılır. Çırpıldıktan sonra iki çorba kaşığı un ilave edilir. Dövme ile nohut tencerenin içine atılır. Ocakta Dövme ile nohut pişene kadar karıştırılır. Sonra nane ince,ince kıyılır. Çorbanın içine atılır.Yemeğimiz tabaklara konarak nefis çorbamız afiyetle yenir.

 

-------

KISIR

 

Malzemesi:

Yeterince bulgur

1 adet marul

3 adet domates

1 top maydanoz

1 çay bardağı yağ

1 yemek kaşığı yaprak biber

1 tatlı kaşığı tuz

1 adet kuru soğan

1 tatlı kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı salça

Yeterince ekşi

 

Yapılışı: Önce bulguru tepsinin içine koyarız. Sonra bir yemek kaşığı salça ilave ederiz. Daha sonra kaynamış olan suyu bulgurun üzerine dökeriz. Bir tatlı kaşığı tuzu bulgurun üzerine ekleriz. Tepsinin içine koyduklarımızı özleşene kadar yoğururuz. Sonra malzemeleri ilave ederek, biber, yağ ve ekşi dökeriz. Sonra bunların hepsini karıştırırız.

 

----------

 

ÇAKILDAKLI

 

Malzemesi:

Yarım kg biber

Yarım kg patlıcan

Yarım kg fasulye

Yarım kg domates

Yarım kg dövme

Yarım kg nohut

2 tane patates

 

Yapılışı : Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranır.Dövme ve nohut iyice yıkanır. Isıtılmış su tencereye aktarılır. Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür. Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur. Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur.

 

-----------

 

ANALI KIZLI

 

Malzemesi:

1 kg ince bulgur

250 gr dövülmüş et

4 su bardağı un

1 tatlı kaşığı biber salçası

Tuz, karabiber, kimyon

1 bardak su

1 Yumurta

İçi için: 1 kg kıyma

1 kg soğan (ince doğranmış)

1 tatlı kaşığı biber salçası

250 gr tereyağ

Tuz, karabiber, kırmızı biber

Sosu için: 6 su bardağı et suyu

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 su bardağı nohut

2 yemek kaşığı tereyağ

1 yemek kaşığı nane

2 bardak limon suyu

 

Yapılışı: Bulgur ıslatılır. Tuz, karabiber, kimyon ve biber salçası ile yoğrulur. Et suyu ilave edilerek yoğurmaya devam edilir. Kıvamına gelince ceviz büyüklüğünde parçalar alıp el ıslatılarak bu parçalar açılır. İçine hazırlanan harç koyularak yuvarlanır. Daha sonra pişirilir.

------------

 

 

 

 

SÜLLÜM

 

Malzemesi:

 

1 kg ıspanak

1 kaşık tuz

1 kg yoğurt

1 baş sarımsak

 

Yapılışı: Ispanak iyice kaynatılarak süzekte süzülür. Daha sonra sarımsaklı yoğurt karıştırılır. Sonra yoğurt ile soğumuş ıspanak karıştırılarak tuz ilave edilir. Yenmeye hazırdır.

 

-------------

 

EKŞİLİ

 

Malzemesi:

Nohut, Dövme

Kuru ve yeşil fasulye

Patlıcan, kabak

Lahana, salça

Sarımsak, yoğurt

 

Yapılışı: Nohut, dövme, kuru ve yeşil fasulye bir tencerede haşlanır. Üzerine su konularak kaynatılır.Yağ ve salçayı bir tavada kavurup kaynayan tencereye boşaltırız. Ezilmiş sarımsaklarda atılır. Dinlenmeye bırakıldıktan sonra servise hazırdır.

 

------------

 

 

SARMA İÇİ

 

Malzemesi:

Bir miktar ince bulgur

Bir baş kuru soğan

Yarım kilo kadar domates

Bir demet maydanoz

Yeşil soğan

1,5 çorba kaşığı salça

1 su bardağı yağ

Yeterince tuz

 

Yapılışı: Bir baş soğan halka, halka doğranır.Bir su bardağı yağ ile bir süre kavrulur. Daha sonra salça ve küp, küp doğranmış domates ilave edilir. Bir sürede bunlar kavrulur. Sonra tuz ve biber eklenir. Bu işlemler bittikten sonra, bu malzemelere göre bulgurun miktarına göre su ilave edilir. Su kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra bir kabın içindeki bulgura kaynamış olan su ilave edilir. Bulgur suyu çektikten sonra üzerine önceden doğranmış yeşil soğan ve maydanoz eklenip karıştırılır.

 

-------------

 

TUTMAÇ

 

Malzemesi:

2 adet yumurta

2 su bardağı un

İnce irmik

Süzme yoğurt

Yağ, et, havuç

Kereviz, soğan

 

Yapılışı: Yağ tavada eritilir. Yağ kızınca etler katılıp, sote edilir. Havuç, kereviz ve soğan ilave edilerek, üzerine su katılıp etler iyice pişirilir. Suyu süzülür. Tavadaki havuç, kereviz ve soğan alınıp, yoğurt hazırlanıp bekletilir.Bir tencereye tuzlu su konulup, tutmaçlar hafif haşlanır.Tutmaçlar tabaklara koyulup kızgın yağ üzerinde gezdirilir.Önceden yapılan sos üzerine dökülür.

 

------------

 

YÜZÜK ÇORBASI

 

Malzemesi :

1 kg kadar un

Yeterince su ve tuz

Nohut ve ekşi

İç harcı için : Yarım kg kuru soğan

250 gr kıyma

Yarım demet maydanoz

Yeterince tuz ve karabiber

 

Sosu için : 1 su bardağı yağ

Yarım yemek kaşığı salça

4-5 diş sarımsak

Bir miktar kuru nane

 

Yapılışı: 1 kg un kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.

 

İç harcı: Yarım kilo kuru soğan ince, ince kıyılır. Kıyılan bu soğanın içine kıyma, maydanoz, salça, tuz ve karabiber ilave edilerek iyice karıştırılır.Önceden hazırlanan hamur küçük pazı haline getirilerek kare, kare kesilir. Bu karelerin içine hazırlanan harç konularak hamurun ağzı kapatılır. Bu hamur dinlenmeye bırakılır. Bir miktar nohut haşlanır.Nohut haşlandıktan sonra su ilave edilir ve su kaynatılır. Kaynayan suya hazırlanan hamur konularak su birazda hamur ile kaynatılır. Hamur kaynadıktan sonra bir miktar ekşi ilave edilir.

 

Sosu : 1 su bardağı yağ yakılarak içerisine sakça, sarımsak ve kuru nane eklenir.Hazırlanan bu sos çorbanın üzerine dökülür. Böylece çorba hazır hale gelir.

 

 

 

---------

 

EL TURŞUSU

 

Malzemesi :

1 adet kabak

5-6 adet patlıcan

5-6 adet yeşil biber

3-4 diş sarımsak

Bir miktar sumak ekşisi

Yeterince tuz

 

Yapılışı: Sebzeler yıkandıktan sonra küp, küp doğranır. Doğranan bu sebzeler bir miktar su ile 15-20 dakika kadar haşlanır. Haşlanan sebzeler süzülerek biraz suya tutulur. Bir kabın içine sebzenin miktarına göre su konulur. Suyun içine bir miktar sumak ile 3-4 diş dövülmüş sarımsak, tuz ve haşlanmış malzemeler ilave edilir.El turşusu bu işlemlerden 15-20 dakika sonra hazırdır.

 

---------

 

TELEME

 

Malzemesi:

1 kg süt

4-5 adet incir kozalağı

 

Yapılışı: Süt pişirilmeden incir kozalakları sütün içine konularak karıştırılır. Süt yoğurt kıvamına gelinceye kadar bu işlem devam eder. Süt yoğurt kıvamına geldikten sonra teleme beş dakika sonra hazırdır.

 

------------

 

BÖREK ÇORBASI

 

Malzemesi:

3 kg un

1 kg soğan

1 kg taze kıyılmış et

2 çorba kasesi nohut

2 çorba kasesi dövme

1 yemek kaşığı salça

1 tatlı kaşığı tuz ve biber

1 tatlı kaşığı nane

1 su bardağı sıvı yağ

Yeteri kadar su

 

Yapılışı: 2 kg un yoğrularak hamur haline gelir. Hamur yuvarlak açılır. Açılan hamur kare, kare kesilir. Daha sonra içi hazırlanır. Soğan incecik kıyılır, taze kıyılmış et salça, tuz ve biber ile karıştırılır. Kare biçimindeki hamurun içine az, az koyulup yumulur. Nohut ile dövme yıkanıp tencerenin içine boşaltılır. Yapmış olduğumuz hamur tencereye aktarılır. Isıtılan sıcak su tencereye aktarılır. Dövme ve nohudu pişene kadar kaynar kaynayana kadar salçası yakılır. Çorbanın üzerine dökülür. Yemek hazır hale gelir.

 

-------------

 

 

SÖĞÜRME

 

Malzemesi:

1 kg patlıcan

 

1 kg soğan

1 kg yeşil biber

 

Yapılışı: Bu malzemeler közde pişirilir. Daha sonra ufak,ufak doğranır. Ekşi, tuz ve biber ilave edilerek karıştırılır. Afiyetle yenir.

 

------------

 

TIRŞİK

 

Malzemesi:

1 kg Tırşik yaprağı

1 kase yoğurt

1 kg nohut ile dövme

1 çorba kaşığı tuz4 yemek kaşığı un

Yeterince su

 

Yapılışı: Tırşik yaprağı ince ince doğranır. Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır. Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır. Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir. İyice karıştırılır üzerine un eklenir. Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir. Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır. Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.