Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Samsun Bandırma Vapuru Müzesi


_asi_

Önerilen İletiler

BANDIRMA VAPURU MÜZESİ

 

00157295.jpg

 

Atatürk’ün 18 arkadaşı ile birlikte Samsun’a geldiği ve Milli Mücadele’nin başlamasına neden olan Bandırma Vapuru’nun birebir ölçülerdeki kopyası Samsun’da Doğu Park Sahiline yapılmış ve müze olarak ziyarete açılmıştır.

 

Gemi, Taşkınlar Gemi Sanayi Tic.A.Ş. tarafından yapılıp, 15.04.2001 tarihinde teslim edilmiştir.

 

Samsun İl Özel İdaresi’nin 200–2001 yatırım programına alınan Bandırma Vapuru’nun Gemi Müze yapılmak üzere ihaleye çıkarılmıştır. İl Özel İdaresi’ne 29 yıllığına tahsis edilen gemi, dolgu sahası içerisindeki koyda 2000 m2’lik bölümü karada, 1000 m2’lik bölümü de denizde olmak üzere yapılmıştır. Bu arada kıyıda çevre düzenlemeleri de yapılmış, geniş bir tören alanı, aslanlı yol ve Milli Mücadele’yi tanımlayan rölyeflerin bulunduğu 70 m. Uzunluğunda bir duvar, yedi figürlü bir anıt ile çeşitli etkinliklerin yapılacağı mekânlar bulunmaktadır.

 

Müze olarak ziyarete açılan gemide, Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen’in atölyesinde Atatürk ve 18 arkadaşının özgün boyutlarda balmumu heykelleri yapılmış ve bunlar kaptan köşkü başta olmak üzere çeşitli yerlere konulmuştur. Vapurun karşısında da yedi figürlü bir anıt yapılmıştır.

 

Bandırma Vapuru, 1878 yılında İskoçya’nın Paisley bölgesindeki Mac Intyre şirketi tarafından Huston and Cardett tezgâhlarında 279 grostonluk yolcu ve yük vapuru olarak inşa edilmiştir. Geminin ilk sahibi Dussey and Robinson şirketi olup, o zamanki ismi Torocaderto idi.

 

1883 yılında Yunanlı armatör Psicha geminin kaydını Pire Limanı’na alarak ismini Kymi olarak değiştirmiştir. Daha sonra bu gemi Yunanlı bir armatöre satılmıştır. Yunanlı armatör Andreadis gemiyi bir başka Yunanlı armatörün Rama Derasimo İstanbul şirketine satmıştır. Bundan sonra geminin ismi Panderma olarak değiştirilerek kaydı İdare-i Mahsusa’ya devredilmiştir.

 

Osmanlı Denizcilik İşletmesi olan İdare-i Mahsusa 1910 yılında Panderma ismini Bandırma olarak değiştirmiş ve Posta Vapuru olarak çalıştırmıştır. 19 Mayıs 1919’da Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun’a getiren gemi daha sonra posta hizmetlerine devam etmiştir. 1925 yılında gemi İlhami Söke isimli şahsa satılarak, aynı şahıs tarafından 4 ay içinde Haliç'te sökülmüştür.

 

TEFRİŞ SALONU

 

Tefriş Salonu içersinde beş adet bal mumu heykeli bulunmaktadır. Yine oda içersinde 1878' li yıllara ait gemici saati, antika telefon, harita, ölçüm malzemeleri, yangın tüpü, antika masa ve sandalyeler bulunmaktadır.

 

6.jpg

 

 

7.jpg

 

 

YATAK ODASI

 

Gemi içersinde boş ve atıl durumda bulunan bu kamarayı değerlendirmek ve Atamızın anısını en iyi şekilde yaşatma anısına, Atatürk'ün yatak odası olarak bu bölüm dizayn edilmiştir. Oda içersinde kendisine ait orjinal bir radyo ve 1800' lü yıllardan kalma bir adet yangın tüpü bulunmaktadır.

 

2.jpg

 

 

12.jpg

 

 

SERGİ SALONU

 

Geminin her iki tarafından giriş ve çıkış yapıla bilen sergi bölümümüz geminin daha önceki zamanlarda ambar olarak kullanılan bölümüdür. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak 2005 yılından sonraki dönemde bu bölümü tümüyle yenilenerek sergi salonu haline getirtilmiştir. Öncelikle Ambar kapağı değinilen birinci giriş bölümünden aşağı inildiğinde sağ tarafta yer alan panolarda Geminin orijinal çizimleri, ve tarihçesi bulunmaktadır. Salonun iç kısımdaki duvarların her iki tarafında özel bir koleksiyondan elde edilen 60 parçalık aslına uygun Atatürk' e ait resimler, Özel cam fanuslar içersinde sergilenen Atamıza ait beylik silahı (orijinal), Kendi el yazması ile kaleme aldığı kongre kararlarından örnek nüshalar, Dolmabahçe ve Savarona için özel yaptırdığı kıyafetler, 1800' lü yıllara ait bir pusula, iki adet yine 1800 ' lü yıllara ait yangın tüpü, Sinevizyon gösterimi için oturma grupları ve plazma sistemi bulunmaktadır. İç kısmı dış kısımlara bağlayan son geçişlere kadar iç aksesuara uygun olarak döşenen özel halıların yanı sıra, sergi salonu ve gemi üzerindeki tüm bölümlerde Atamızın sevdiği şarkılarda sürekli olarak çalmaktadır

 

2.jpg

 

 

9.jpg

 

 

KAPTAN KÖŞKÜ

 

Köşk içersinde İsmail Hakkı Durusu' yu temsil eden bir bal mumu, 1887 yılına ait denge pusulası, normal pusula, duvar saati ve her iki tarafa açılan iki adet kapı bulunmaktadır.

 

ata%20(5).jpg1.jpg

 

 

KAPTAN KAMARASI

 

Kaptanın yatağının, çalışma masasının bulunduğu bu bölüm içersinde lavabo ve mutfağa açılan pencere ve kapılar bulunmaktadır.

 

1.jpg

 

 

MUTFAK

 

1.jpg

 

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.