Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kastamonu Küre Dağları Milli Parkı


_asi_

Önerilen İletiler

Küre Dağları Milli Parkı

 

kure-daglari-01-300x197.jpg

 

Milli Park, Batı Karadeniz coğrafi bölümünde Küre Dağları üzerinde yer almaktadır. Bütünüyle bir Plato karakteri taşıyan park alanı, doğu-batı doğrultusunda uzanmaktadır. Milli park ve yakın çevresi Batı karadeniz karst kuşağı içinde yer almaktadır. Kuşak üzerinde gelişmiş 4 ana aşınım yüzeyi karst jeomorfolojisinin ulusal ve uluslararası düzeyde ilginç örneklerini oluşturmuştur. Özellikle kanyonlar, boğazlar, mağaralar ve düdenler adı geçen oluşumların ilginç örnekleridir. Milli Park 07.07.2000 yılında ayrılmış ve ilan edilmiştir. Küre Dağları Milli Parkı, Kastamonu ilinin kuzey batı bölümünde genel olarak Cide, Azdavay, Pınarbaşı ilçeleri ile Bartın ilinin Doğu bölümü arasında kalan bölgeyi kapsamaktadır. Toplam 37000 hektarlık bir alanı kaplayan parka en yakın yerleşim merkezleri, Pınarbaşı, Azdavay, Cide, Arıt, Ulus, Amasra ve Kurucaşiledir.

 

FLORA; Milli Park içinde yer alan karstik kuşağı benzerlerinden ayıran en önemli yanı ise nemli bir iklim kuşağına sahip olması, bu nedenlede ulusal ve uluslararası öneme sahip doğal, yaşlı ve bakir orman örtüsünün bulunmasıdır. Bu ormanlar, yapılarında ılıman kuşak kayın ve göknar meşçelerine, endemeik bitki türlerini, biyolojik çeşitlilik açısından zengin orman ve yalancı maki formasyonlarını barındırmaktadırlar.

 

kure-daglari-02-300x198.jpg

 

FAUNA; Milli Park, Fauna ve yaban yaşamı yönünden de zengin potansiyele sahiptir. Türkiyede varlığı bilinen 132 memeli türünün 40 'ına bu bölgede rastlanmaktadır. Ayrıca Tilki, Su samuru, Karaca ve Geyik gibi nesli tehlike altında olan türlerde bölgede yaşamaktadırlar. Park ve yakın çevresinde ayrıca 129 kuş türü yaşamakta, bunların 46 'sının soyu tükenme tehlikesi altında bulunmaktadır. Yöre, Gündüz ve gece yırtıcıları açısından da zengindir.

 

kure2.jpg

 

AKTİVİTELER; Milli Park, Kültürel Kaynak Değerleri Yönünden Zengin Çeşitlenmiş Folklorik değerlere sahiptir. Yöre, özgün giyim-kuşam halk müziği, zengin yerel mutfak vb. Kültür potansiyelinin günümüze değin korunarak gelmiş örnekleriyle doludur. Milli Parkta planlanmış bölümlerde ve güzergahlarda çeşitli rekreasyonel kullanım olanakları mevcuttur. Doğa yürüyüşleri, tırmanma, manzara seyri, kırsal yaşam aktivitelerine katılma, eğitsel amaçlı doğa turları rekreasyonel olanakların başlıcaları arasında sayılabilir. Valla Kanyonu, Çatak Kanyonu, Aydos Kanyonu, Ilgarini Mağarası, Şelaleler, Patikalar, Türbe Tepe, Davarini Tepe, Loç Kanyonu, Kirazlıdere, Corumna arkeolojik alanı ve Roma yolu, Delikli Şile, Doğal Fıstık Çamları yayılış alanı, Ceneviz su kuyuları, Kızıl kilise, Ayı Gölü, Yukarıdere, Milli Parkın Başlıcaları arasında sayılabilir. Küre Dağları Milli Parkı 'nın en uygun ziyaret ve kullanım dönemleri genellikle yaz aylarıdır. Yöre, Haziran-Ağustos Dönemleri arasında en geniş kullanım olanaklarına sahiptir. Park içinde konaklama olanağı yoktur. En yakın yerleşim merkezleri ve köylerdeki pansiyonculuktan geceleme talepleri karşılanabilir. Yaz mevsimi dışındaki elverişli günlerde parkın rekreasyonel kaynaklarından yararlanma her zaman mümkündür.

 

 

batikaradeniz_kure_B.jpgKure_turu_kanyon_B.jpg

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.