Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kastamonu El Sanatları


_asi_

Önerilen İletiler

KASTAMONU'DA EL SANATLARI

 

 

Kastamonu Osmanlı Döneminde kültür ve sanat merkezi olmasından dolayı da el sanatları üst seviyede gelişmiştir. Candaroğulları ve Osmanlı İmparatorluğu çağında ordunun çamaşır ve elbiselerini, çadırlarını, gemi yelkenlerini Kastamonu'da imal ettirirlerdi. Diğer ilçelerimizde olduğu gibi il merkezi ve köyleri ordu ihtiyacını karşılayacak sanatkârlara ve imalathanelere sahipti.

 

Kastamonu'da yerli dokuma, çarşaf, dantel ve fantazi iplikten sofra takımları imalatı eski yıllardan beri el tezgahlarında imal edilmektedir. 50 – 60 yıl öncesi kullanılan dokuma ürünleri ve ahşap el sanatı ürünleri günümüzde yeniden ele alınarak canlandırılmaya başlanmıştır.

 

a) El Dokumaları Merkezi :

 

Kastamonu Valiliği tarafından el dokumalarını geliştirme projesi olarak faaliyetine başlanan çalışmada tamamen el tezgahlarında insan emeğiyle yapılan ürünler düz kumaş olduğu gibi süslemeler işlenerek kullanılabilir parçalar olarak ta dokunmaktadır. Turizm amaçlı iç ve dış pazarda rağbet gören dokumalar , gerek tanıtım yönünden, gerek ekonomik yönden kazançlar sağlamaktadır.

 

El Dokumalarını Münire Medresesi, El sanatları Çarsısında dokunurken el emeği göz nuru dökülürken görmeniz mümkündür. Hele Hele birde o dokuma sesini duymak insana haz veriyor ve hayretler içerisinde bırakıyor.

 

B ) Taş Baskı (Sini Baskısı) :

 

Beyaz zeminde kar tanelerini andıran çiçekler, rozetler, Anadolu'nun "baht” simgesi, güzellikler simgesi yıldızlar, güneşler, sevgi yüklü yürek motifleri ve geyikler... Bu motifler kimbilir hangi bin yılların ardından taşındı geldi bugünlere ve Kastamonu'da beyaz bir masa örtüsünün siyah baskılı desenlerini oluşturdu.

 

Desenleri ak örtüler üstüne tahta kalıplara sürdüğü kara boya ile nakışlayan tek usta Cemil Kızılkaya'dır. Cemil Kızılkaya'nın bezediği geleneksel desenli örtüler ve sofra yaygıları ihtiyacı karşılamaya yetmiyor.

 

c) Ahşap El Sanatları Teşhir Merkezi :

 

Bölgenin ormanlık olmasından dolayı ahşabın kalitelisi ve uygun fiyattan temini dolayısıyla ahşap el sanatları da gelişmiştir. Kastamonu Valiliğince 2000 yılında yöresel konak mimari tarzında inşası yaptırılan merkezde el sanatı ürünlerini yapımı – tanıtımı ve satışı yapılarak yeni gelir girdileri temin edilmektedir. Ayrıca her ilçenin bölgesinin özelliklerini taşıyan ahşap, dokuma, madeni el sanatı ürünleri üretilmektedir.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.