Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Elazığ Kaplıcaları


_asi_

Önerilen İletiler

Elazığ Kaplıcaları

 

Golan Kaplıcaları (Karakoçan)

 

00044809.jpg

 

Elazığ Karakoçan ilçesine 18 km. uzaklıktaki Yoğunağaç Köyü’nde, Peri Çayı’nın güney kıyısında bulunan Golan Kaplıcalarının suyu 400 m. derinlikten kaynamaktadır. Su 43-60 C. sıcaklığında olup, artezyen debisi 25 lt/sn' dir.

 

Elazığ’ın önemli bir yer altı zenginliğini oluşturan Golan Kaplıcaları 1991 yılında işletmeye açılmıştır. Kaplıcanın suyu mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi, cilt ve kadın hastalıkları ile romatizmaya iyi gelmektedir.

 

 

Harput Dabakhane Suyu (Merkez)

 

Elazığ’a 5 km. uzaklıkta Harput kalesi’nin kuzeyindeki dere içerisinde yer alan Dabakhane Suyu, bir bina içerisinde toplanmıştır. Dabakhane Suyunun sıcaklığı 50 C. Olup, berrak ve içme suyu kriterlerine uygundur. Suyun içerisinde sodyum, potasyum, karbonat, sülfat, klorür, iyodür, amonyak, nitrat ve nitrit bulunmaktadır. Dabakhane Suyun mide, bağırsak, karaciğer hastalığı ile ruhsal hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir.

 

Bu suyun bulunduğu yerde ne zaman yapıldığı bilinmeyen ahşap bir bina bulunuyordu. 1988 yılında buraya eski ahşap bina örnek alınarak yeni bir bina yapılmış ve hizmete açılmıştır.

 

 

Yurtbaşı (Hoğu) Maden Suyu (Merkez)

 

Elazığ’a 19 km. uzaklıkta ve Yurtbaşı beldesinin yakınlarında bulunan Yurtbaşı Maden Suyunun sıcaklığı 17,5 C. olup, saniyede 1 litre akmaktadır. Bu suyun böbrek, İdrar yolları ve mide hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.

 

 

Akçakiraz (Perçenç) Suları (Merkez)

 

Elazığ’ın 7 km. güneydoğusunda bulunan Akçakiraz (Perçenç) beldesi yakınlarında Hoşrik adıyla bilinen ve bir ağacın altından kaynayan suyun sıcaklığı 12 C.dir. Bu sudan içme ve banyo olarak yararlanılmaktadır. Yöre halkı bu sudan çamur yaparak vücutlarına sürerek bir nevi çamur banyosu yapmaktadır.

 

Elazığ’da bu içme ve kaplıcaların dışında Etminik Maden Suyu, Kumbariş Şoş Maden Suyu, İçme Müshil Suyu, Palu ilçesinde de Buban Hame Kaplıcası ve Çelebi Şorik Maden Suyu gibi şifalı su ve kaplıcalar bulunmaktadır.

 

 

Korucu (Genefik) Köyü Yelpınarı:

 

Elazığ'a 30 km. uzaklıktaki Korucu köyünde bulunan su, çeşitli hastalıkların yanı sıra özellikle cilt hastalıklarına iyi gelmektedir.

 

Elazığ'a 5 km. uzaklıkta bulunan Harput'ta kalenin kuzeyindeki dere içerisinde yer alan ve turistik bir görünüm arz eden Dabakhane binası, ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmeyen ahşap binasının uygun bir şekilde 1998 yılında aslına uygun olarak yapılmış ve hizmete açılmıştır. Üç kurnası mevcut olup kurnalar birbirleriyle ilişkilidir. Kurnalar içerisindeki sular sürekli yenilenmektedir. Sıcaklığı 5 C° olan su renksiz, kokusuz, berrak, içme suyu kriterine uygun olup, iletkenliği 410 mg. ve PH 7.9 dur. İçerisinde sodyum, potasyum, karbonat, sülfat, klorür, iyodür, amonyak, nitrat ve nitrit bulunur. Dabakhane suyunun, mide, bağırsak, karaciğer, romatizmal hastalıklar ile ruhi depresyonlara iyi geldiği bilinmektedir. Yukarıda belirtilen içmece ve kaplıcalardan başka ilimizde, Etminik maden suyu, Kumbariş Şoş maden suyu, İçme Müshil suyu, Palu ilçesinde Buban Hame Kaplıcası ve Çelebi Şorik Maden suyu gibi şifalı sular da bulunmaktadır.

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.