Gönderi tarihi: 11 Ekim , 2009 15 yıl TRABZON YÖRESEL SÖZCÜKLER AAbdesluk : Ev içinde üzerinde abdest alınan leğen.Aca : Acaba.Afgurmak : Havlamak.Aha : İşte.Amofti (homarta) : Yabani yer çileğiAnalis : Yumuşama.Ander : Değersiz,işe yaramaz.Angona : Zehirsiz kısa boyda bir yılan türü.Anis : Yüksek kesimlerde yetişen bodur bir ağaç türü.Aruk : Zayıf,çelimsiz,sıska.Aşana : Köy evlerindeki geniş yeme-içme yeri.Avat : Geniş yapraklı bir tür diken.Ayam : Hava durumu.BBadama : Köy evlerinin önündeki sofa.Bakla : FasulyeBakraç : Kova.Bansi : Hayvan yemliğiBehrenk : Üstü örtülü su kanalı.Berinnemek : Genellikle soğuk su veya hava ile ilk temasta yaşanan ürperti-irkilmeBezleme : Saçta pişirilen ince yassı ekmek.Biçki (bıçkı): Odun kesmeye yarayan testere.Bitige : Çok küçük , az.Bolaki : İsterim ki ,dilerim ki.Bostan : SalatalıkBuldur : Geçen yıl.Burşunda : Kavrulmuş arpanın öğütülmesiyle elde edilen un ve sıcak sudan oluşan karışıma pekmez yada yağ karıştırılarak yapılan yemek.C-ÇCampil : Elfeneri ampulü.Ceyran : ElektrikÇakaloz : Sincap.Çalbara : Küçük bakır tencere.Çangal : Bitkilerin kurutulduğu, yere dikilmiş dallı ağaç gövdesi.Çaplama : Çit.Çapula : Ayakkabı.Çaştak : Salatalık,kabak gibi sebzelerin yetiştirildiği,dallarla örülü yer.Çayan (zağana) : YengeçÇencik : Kapı ve pencerelerin kilitlenmesine yarayan küçük çengel.Çeten (çöten) : Mısır koymak için yapılmış derme çatma ambar.Çıngıl : Ağaç üzerine çakılıp çekilmesini sağlayan demir aygıt.Çıtıman : Biçilmiş mısır bitkisinden yapılmış bağ (demet).Çivit : Meyve çekirdeği.Çolbaz : Beceriksiz.Çortluk : Dikenlerle kaplı, girilmesi zor yer.Çömen : Mısır bitkisi demetlerinin birbirine dayandırılmasıyla oluşturulan küme.DDaraba : Ahırdaki hayvanları birbirlerinden ayıran tahta engel.Darı : Mısır.Dastar : Yün veya kıl ile dokunan bir çeşit kilimDırmaç : Yük taşımaya yarayan,iplikle dokunmuş uzun şerit.Dimla : Az,biraz.Dümbelek : Davul gibi vurmalı çalgı.Düve : 1 yada 2 yaşında genç inekEEdiş : Gürültü,ses.Eğercek : Yün eğirmeye yarayan alet.Ekşili : Turşu.Enük : Köpek yavrusu.Erşin (eğşin) : Köz karıştırmaya veya sac bazlama çevirmeye yarayan spatula biçiminde demir araç.Eşka : Gölge.Evza : KibritFFaraş : Küçük kürekFerbela : Entarinin etek kısmına yapılan fırfır.Ferister : Küçük sepet.Ferük : Piliç.Fırçette : Hayvan gübresinin ahırdan dışarı atılması için yapılmış delik.Firahti (fıraklı) : Bahçe ve arazi etrafını çevreleyen genellikle tahtadan yapılan çit.Fisil : Taze soğan.Folluk : Tavuğun üzerine çöküp yumurtladığı yardımcı yumurta.Foti : Çukur.Furunkurusu : Fırında kurutulmuş mısır.Fuzan : Hububatın kepeği.GGaban : Yamaç.Gazel (gazal) : Kuruyup dökülmüş ağaç yaprağı. (genellikle ahırlarda üzerinde hayvanların yatması için serilir.)Gelber : Toplamaya yarayan aygıt.Glavu : Kesici araçların keskinlik durumu.Gosu (gosi) : Kuluçkaya yatmış tavuk.Gotila : Ense.Görüm : Gelinin kocasının kız kardeşi.Göscek : GözlükHHaçan : Madem ki.Handoşira : Kirpi.Harar : Büyük çuval.Hartama : Eskinde yapılarda çatı örtüsü olarak kullanılan ince tahtaHışır : İşe yaramaz,yıkık,viran.Hızan : Çoluk-çocukHızar : Büyük testere.Hoşafliza : Kertenkele.Hurek : Baykuş.I-İIba : Nem, rutubetİfteri: Eğrelti otu.İlistir : Büyük süzgeç.İs : Akılİskemle : Tahtadan yapılmış alçak tek kişilik oturak. Bir çeşit sandalye.İsriç : Bir ağaç türü.İstif : Lahana ve fasulye ile yapılan bir yemek.İşkebit : Eşek arısı.İşlik : Gömlek.İşmar : El ile işaret etme,çağırma.İvez : Sivrisinek.İzimlang (izimlan) : Taze sürgünleri yenilebilen bir tür dikenli bitki.KKafkal : Fındık tanelerini koçanından ayırma.Kangel : Eğri.Kapaniza (kapan) : Kuş veya fare yakalamak için kullanılan mekanizma (tuzak)Kaput (gabut) : Ceket, kaban türü kalın giysiKarak : Kapı veya pencerelerin kilitlenmesi için kullanılan çengelli araç.Karavu : Meyve toplarken dalları çekmeye yarayan çengelli uzun dal(sopa)Karganak : Değirmen taşına mısırın akmasını sağlayan,taşın üzerine sürtünen tahta.Karniluk : İşkembe.Kartobi : Patates.Kaş : Yamaç,uçurum.Kaybana : Sevilmeyen,istenmeyen.Kelek : koyun-keçi gibi hayvanların boynuna asılan sac zilKelep : YumakKemçük : Elma, armut gibi meyveleri yenildikten sonra kalan kısım.(artık)Kenef : Tuvalet.Kepengi : Evden Ahıra inmek için kullanılan kapak.Kerenti : Tırpan.Kermone (kirman) : Yün eğirme aracı.Kertel : İneklerin içinde yem yediği kap.Keski : Kalemtıraş.Kıdım : Çok az miktarda olan. Kız çocuğu anlamında da kullanılır.Kırnap : İp, ip parçasıKilostor : Tahtadan yapılmış kapı sürgüsü.Kobi : Küçük köpek türü.Kodofla : Mısır koçanı yaprağı.Kohle : Salyangoz.Kolik : Kerestelik ağaç.Komar : Kısa boylu bodur çalılık.(Ormangülü)Komri : İskemleKopça : Düğme.Korkotila : Büyük bir solucan türü.Korsa : Evin içinde köşe başında odun konulan yer.Korzil : Hayvan yiyeceğinin üzerinde doğrandığı odun parçası.Kosu : Kuluçkaya yatmış tavuk.Koşa : Patlamış mısır.Koşama : Avuç dolusu.Kot : Mısır ve fasulye ağırlığını ölçmeye yarayan beş kiloluk ölçek.Kotoş : Mısır koçanı.Kozer : İçerisinde kedinin yemek yediği odundan yapılmış yontma kap.Kozik : Kabuğu soyulmuş,taşınmaya hazır kütük.Köhle : Pire.Kömre (kemre) : Hayvan gübresi.Kön : DeriKudal : Kazanda pişenleri karıştırmaya yarayan uzun odun.Kudene(güdene) : Ayıklanmış mısırdan geri kalan odunsu kısımKuguvak : Yenilebilen bir tür mantar.Kukus : Tuz,dolu tanesi.Kukuvak : Mantar.Kuplas : Yüzüstü durma.Kurebi : Diken kesmeye yarayan küçük balta.Kurut : Çökeleğin kurutulmuş şekli.Kusa : Siğil.Kuş lastiği : Sapan.Kuz : KuzeyLLabaza : Geniş yapraklı,yabani bir ot.Lalak : Çevresinde olup bitenlere duyarsız,zor anlayan.Langi : Uçurum.Lapçin(lepcük) : Yassı.Lazıt : Mısır.Lenger : Tabak.Levor : Etkileyici kokusu olan yabani bir ot.Lifoz : Dağ çileği.Limanda : İkiz.Longoz (langoz) : Derin, dipsiz kuyu. Kör, karanlık kuyu.MMadirka : ÇekiçManca : Koyu kabak veya lahana yemeği.Melevücen : Bkz. İzimlang.Merek : Hayvan yiyeceği (sap, saman, ot) veya gazel konulan baraka.Mertek : Ev yapımında kullanılan büyük kalas.Meşebe (meştebe) : MaşrapaMile (misket-mıras) : Çocukların oynadığı cam yada metal küre (bilye).Mintan : Gömlek - bluzMizir : CimriMol : Bitki topluluğu.(Örneğin; Fındık Molü)Mora : Çilek.Mudara : İşe yaramaz,güçsüz.Murç : Genellikle taş kırma yada odun yarma işinde kullanılan büyük çiviNNavlun : Yol parası, araç kirası-ücreti.Nakıs : Eli sıkı (pinti, cimri).O-ÖOğli : Erkek çocuğu.Otluk : Mısırın ineklere yedirilen kurutulmuş gövdesi ve yaprakları.Öksoğu : Ucu yanmış,köz olmuş odun.Ömen : Çocuk oyunlarında başlama çizgisi.PPayanda : Desteklemek amacıyla yanlardan dayanmış direk.Pelit : Meşe ağacı.Peşko(pöşke) : Saç soba.Petaliza : Kelebek.Pırtı : ElbisePileki (Bileki) : Üzerinde ekmek pişirilen ocak taşı.Pitil : Buzağı kursağı.Pontul : PantolonPuspuran : Büyük sıçan.RRızi : Kara lahana bitkisinin gövdesinin içindeki yenilebilen kısım.Riğoz (Verauz) : Evlerin arka tarafındaki dar aralık.S-ŞSap : Biçilmiş mısır bitkisi.Sayfan : Genellikle evden uzak arazilerde geçici barınak olarak yapılan derme çatma yapı.Sazluk : Bataklık.Sef : YanlışSerender : Hububatın konulduğu, direkler üzerine yapılmış serin depo.Silikta : Tavada yapılan zeytinyağlı küçük pide.Simla : Gözün kenarında birikmiş tortu.Sinakliza : Ateşböceği.Sini : Üzerinde yemek yenilen genişçe tepsiSirke : Bit yumurtası.Solak : Sol elini kullanan.Somar : Yeşil renkli, geniş yapraklı bir bitki.Suğnis etme : Yemeğin tencerenin dibine tutması,yanması.Suluk : Eski evlerde lavabo yerine kullanılan bölüm.Sumul : Ekmek kırıntısı.Sumur : Sıcak mısır ekmeğinin içine yağ ve şeker konularak hazırlanan yemek.Supramak : Yontmak.Surgu : Fermuar.Şafla : Ağız akıntısı,salya.TTaflan : Kiraza benzeyen çekirdekli bir meyve.Teçir : Sığırların ticaretini yapan kişi.Temreğü : Egzamaya benzeyen bir cilt hastalığı.Tentene : DantelTerek : Kapaksız mutfak dolabı.Tevek : Salatalık, kabak veya üzüm gibi bitkilerin uzun kolları(dal)Tirma : Ayran ve mısır unundan yapılan muhallebi kıvamında bir yemek.Tirmaç : Bkz Dırmaç. Yük taşımaya yarayan,iplikle dokunmuş uzun şerit.Tirmuk : Hayvan gübresini atmaya yarayan demir aygıt.Tohli(toklu): Bir yaşındaki erkek koyun.Tumbi :TümsekU-ÜUşak : ÇocukÜğleşmek : Oyalanmak suretiyle geçikmek. Eğleşmek.Üğo : Eğe.Üsküt : Küsmüş,sessizVVaragel : Teleferik.Vindo : Kan emici büyük sinek.Vizora : Biberon.Vumbura : Yaban arısıYYaba : Ucu iki çatallı dal. Genellikle çamaşır ipinin yerden yükseltilmesi için kullanılır.Yal : Otların kazanda kaynatılmasıyla hazırlanan hayvan yiyeceği.Yalak : Ağaçtan oyulmuş hayvanların su içtiği büyük oluk.Yavşan : Dallarından süpürge yapılan bodur bitki.Yaylim : Otlak.Yazgı : Küçük saplı et doğrama baltası.Yeygü : Çeşitli otların karışımıyla elde edilen hayvan yiyecek türü.Yüklü : Hamile.ZZağar : Köpek.Zefketmek : Alay etmek,küçümsemek.Zibil : Çöp.Zirze : Menteşe.Ziyer : Öyle ki,öyle olsa gerek,Zizil : Küçük solucan
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.