Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Tike Kebabı (Kuşbaşı)

 

kusbasi_tike.jpg

 

Malzeme

500 gr. kebaplık et

100 gr. kuyruk

3-4 diş sarımsak

1 çorba kaşığı domates ve biber salçası

2 çorba kaşığı zeytinyağı Kırmızıbiber, tuz, karabiber

 

Tarifi

Et ve kuyruk ceviz büyüklüğünde doğranır. Terbiyelemek için tüm malzemeler et ile bir kapta ovulur. Bir gece bekletilir. Daha sonra şişlere 4 et 1 kuyruk saplanarak orta harlı mangalda pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

 

 

 

Altı Ezmeli Tike Kebabı

 

alti_ezmeli_tike_kebabi.jpg

 

Malzeme

500 gr kebaplık et, 100 gr kuyruk,

Terbiye için: 3 -4 diş sarımsak,

1 yemek kaşığı domates ve biber salçası

2 yemek kaşığı zeytin yağı,

Tuz ve karabiber, yeni bahar.

Sos için: 4 -5adet domates, 3-4 adet

sivri yeşil biber

 

Tarifi

Et kuşbaşı büyüklüğünde doğranır. Et ve kuyruk yağı, sos malzemesi dışındaki diğer malzemelerin içine konur ve birbirine iyice karışması için el ile yoğrulur. Terbiyelenmesi için bir gün buzdolabında bekletilir. Domatesler şişlere geçirilir ve ızgarada pişirilir. Domatesler piştikten sonra kabukları soyulur ve tokmakla ezilir bir tabağa konur. İnce doğranmış yeşil biberler domatesin üstüne serpilir.

 

Terbiyelenmiş etler şişlere saplanır ve ızgarada çevire çevire pişirildikten sonra sıcak sosun üzerine çekilerek servis yapılır.

 

 

 

Altı Ezmeli Kıyma Kebabı

 

ezmeli_kiyma_kebabi.jpg

 

Malzeme

500 gr az yağlı kıyma

4 - 5 domates

Karabiber ve tuz

 

Tarifi

Kıymaya karabiber tuz konur iyice yoğrulur. Etler Adana kebabında olduğu gibi şişlere geçirilir, domateslerde şişlere geçirilip ızgarada pişirilir, kabukları soyulup tokmakla ezilir ve bir tabağa konur. Izgarada çevirerek pişirilen kıyma kebabı domates ezmesinin üzerine çekilerek sıcak sıcak servis yapılır ve üzerine çok az miktarda istenirse tereyağı ilave edilir.

 

 

Kazan Kebabı

 

kazan_kebabi.jpg

 

Malzeme

4 tane orta boy patlıcan

300 gr. kıyma

4 tane yeşilbiber

4 tane domates

2 tane soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

Tuz, karabiber, kırmızıbiber

2 bardak su

1 yemek kaşığı zeytinyağı

 

Tarifi

Patıcanlar soyulur. Enine 5 eşit parçaya ayrılır. Kıymanın içine tuz, karabiber, kırmızıbiber ve ince doğranmış bir kuru soğan konarak yoğrulup ceviz büyüklünde parçalara ayrılır. Enine kesilmiş patlıcanlar bir parça et bir parça parça patlıcan şeklinde yerleştirilir. Diğer tarafta bir tencereye zeytinyağı, halka şeklinde doğranmış soğan ve rendelenmiş domatesler konur. Bunların üzerine sıralanan et ve patlıcanlar yerleştirilir. Ayrı bir kapta domates salçası suda eritilip üzerine tuz ve karabiber atılıp patlıcanların üzerine dökülür. Kabuğu soyulan domates ve biberler halka şeklinde doğranıp tencereye konur. Hazırlanan bu malzemenin üzerine kapak kapatılır ve kısık ateşte pişirilir.

 

 

Kemeli Kıyma Kebabı

 

kemeli_kiyma_kebabi.jpg

 

Malzeme

6-7 adet keme

1 kg. az yağlı kıyma

Tuz

Karabiber

 

Tarifi

Kemelerin kabuğu soyulur, temizlenir. Yuvarlatılan kemeler bıçakla ikiye ayrılır. Diğer taraftan kıymaya tuz ve karabiber konarak yoğrulur, ceviz büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapılır. Kebap şişine bir keme bir kıyma saplanarak mangalda pişirilir. Servis yapılır.

 

 

Sarımsak Kebabı

 

sarimsak_kebabi.jpg

 

Malzeme

500 gr. taze baş sarımsak

500 gr. az yağlı kıyma

Bir kavhe fincanı Nar Pekmezi

Tuz

Karabiber

 

Tarifi

Kıymaya biraz tuz ve konarak az suyla yoğrulup ceviz büyüklüğünde köfteler yapılır. Sarımsakların başları ayrılmadan ortadan ikiye bölünür. Şişe bir sarımsak bir köfte saplanarak mangalda pişirilir. Pişirilen kebaplar tepsiye dizilir. Üzerine sulandırılmış nar pekmezi veya su gezdirilir. Ateşte 10 dakika kadar ağzı kapalı bir kapta bekletilir ve servis yapılır.

 

 

Soğan Kebabı

 

sogan_kebabi.jpg

Malzeme

500 gr yağlı kıyma

1 kg küçük kuru soğan

1 kahve fincanı nar pekmezi

Tuz, karabiber

 

Tarifi

Kıymaya biraz tuz ve karabiber konur ve az suyla, yoğrulur. Etler ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak, yuvarlak köfteler yapılır. Soğanlar iri ceviz büyüklüğünde ikiye bölünür. Şişe bir köfte bir soğan saplanır. Mangalda pişirilir. Pişirilen kebaplar tepsiye dizilir. Üzerine sulandırılmış nar pekmezi veya az su gezdirilir. Ateşte 10 dk kapalı kapta bekletilir ve servis yapılır.

 

 

Külbastı

 

kulbasti.jpg

Malzeme

1 kg. dana bonfile

1 adet domates

1 baş sarımsak

1 yemek kaşığı biber salçası

Zeytinyağı

Kuru nane, karabiber, tuz

Pul biber

 

 

Tarifi

Dana bonfile 200 gr. halinde 5 parçaya bölünür. Muşta ile dövülerek yastık Domates ve sarımsak ezilir. Biber salçası, pul biber, zeytinyağı, nane, karabiber, ezilmiş domates ve sarımsak karıştırılır ve et ile terbiyelenir. Terbiyelenen et ızgarada pişirilir. Servise sunulur.

 

 

Lahmacun

 

lahmacun-1.jpg

Malzeme

1 kg. azyağlı kıyma

1,2 kg. domates

5 bağ maydanoz

200 gr. dolmalık yeşilbiber

100 gr. sarımsak

1 yemek kaşığı biber salçası

Karabiber, tuz

 

Tarifi

Taze maydanozlar yaprak yaprak ayrılır temizlenir. Sarımsaklar temizlenip biberlerin çekirdekleri çıkartılır. Temizleme işi bittikten sonra bütün malzemeler zırkla doğranır veya robotta kıyma halini alıncaya kadar çekilir ve içine kıyma konarak iyice karıştırılır. Elde edilen harç pide fırınında fırıncı tarafından yapılır.

 

 

Ekşili Taraklık Tavası

 

eksili_taraklik_tavasi.jpg

Malzeme

1 kg. açılmış pirzola et

100 gr. kuru soğan

150 gr. rendelenmiş domates

250 gr. domates

50 gr. yeşilbiber-domates salçası-margarin

250 gr. ayva, yarım çay bardağı nar pekmezi

Yarım çay bardağı limon suyu

10gr. tuz, pulbiber

2 gr. yedi türlü baharat, karabiber

4 bardak su

 

Tarifi

Bir tencereye margarin yağı ve et konur. Et biraz kavrulduktan sonrahalka olarak doğranmış soğan eklenir, soğan pembeleşince salça ilave edilip rendelenmiş domates konur ve karıştırılır. Karışıma 4 bardak su ve tuz ilave edilir, kefi alınıp kapak kapatılır, ateş biraz kısılır. Bir kaseye nar pekmezi, limon suyu ve baharatlar konup karıştırılır. Bu karışım etin üzerine dökülür. Ayvanın kabuğu soyulur dörde bölünerek yemeğin üzerine konur ve pişirilir. Domates ve biberleride doğrayıp yemeğin üzerine atıp 3 dakika daha pişirilir. Servis yapılır.

 

 

Soğan Yahnisi

 

sogan_yahnisi.jpg

Malzeme

750 gr kıska (küçük kuru soğan)

600 gr kuşbaşı et

200 gr nohut

1 adet domates

2 adet yeşil biber

2 yemek kaşığı sade yağ, tuz, karabiber

Limon suyu

1 yemek kaşığı salça

3 bardak su

Az miktarda nar pekmezi.

 

Tarifi

Bir tencerede yağ ve kuşbaşı etler kavrulur ve salçası konur. İki dakika karıştırılır ve suyu ilave edilir. Et pişmeye yakın soyulmuş soğanlar bütün olarak atılır. Yeşil biber halka şeklinde doğranır ve yemeğe ilave edilir. Soğanlar piştikten sonra haşlanmış nohut atılır. Domatesin kabuğu soyulur, fındık şeklinde doğranır ve yemeğe ilave edilir. Tuz, karabiber, az miktarda nar pekmezi, limon suyu konduktan sonra 5 dakika daha kaynatılır. Yemek servise hazırdır.

 

 

Et Paçası

 

et_pacasi.jpg

Malzeme

1 kg. yağsız parça et

100 gr. Sarımsak

1 yemek kaşığı tereyağı

2-3 adet limon

Tuz,karabiber, kırmızıbiber

2 lt. su

 

Tarifi

Tencereye 2 lt. su konup kaynatılır, parça et içine atılır ve pişene kadar ocakta kalır. Küçük bir tavada yağ eritilir, içine ezilmiş sarımsak, karabiber, kırmızıbiber atılır. Pişen etler küp şeklinde doğranır. Doğranan et tekrar tencereye konur ve kaynatılır. Kızdırılan yağda yemeğin üzerine boşaltılır. Servise sunulan yemeğin üzerine limon sıkılır.

 

 

Beyran

 

beyran.jpg

Malzeme

1 kg. kemikli gerdan

300 gr. pirinç

100 gr. yaprak biber

100 gr. tuz

50 gr. karabiber

10 diş sarımsak

100 gr. iç yağı

 

Tarifi

Bir tencerede et suyla yüksek ateşte kaynara çıkıncaya kadar kaynatılır ve bu arda etin kefi alınır. Kaynara çıkan etin ateşi kısılır ve haşlanıncaya kadar kaynatılmaya devam edilir. Bir başka tencerede 300 gr. pirinç haşlanır, 15 dk. Sonra haşlanmış pirinçler 5 porsiyon olacak şekilde tabaklara konur. Pirinç üzerine 200 gr. et, et suyu, sarımsak, yaprak biber, tuz, karabiber konur ve limon sıkılır. Kaynayıncaya kadar ısıtılır ve servise sunulur.

 

 

Ekşili Ufak Köfte

 

eksilikofte.jpg

Malzeme

Çorbası için;

750 gr. parça et

1.5 su bardağı nohut

1 yemek kaşığı domates Sal.

3-4 diş sarımsak-1 yemek kaş. biber salçası

2 limonun suyu-Yeterince su

Köftesi için;

500 gr. yağsız kıyma-500 gr. simit

2 adet kurusoğan-Tuz, karabiber, kırmızıbiber

Yağ, nane

 

Tarifi

Simit önce su ile biraz ıslatılır. Soğanlar ufak ufak doğranır. Karabiber, kırmızıbiber ve tuz eklenerek iyice yoğrulur, (15-20 dk.) içine kıyma ilave edilir, köfte iyice yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Köfteden bilye büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yuvarlanır. Diğer taraftan bir gece önceden ıslatılmış nohut ve et, halka şeklindeki soğan ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Salçası ve ekşisi konur. 2-3 taşım kaynatılır. Ayrı bir tencerede kaynatılan suya tuz konur ve bu suda yuvarlanmış köfteler pişinceye kadar kaynatılır. Pişen köftelerin suyu süzülür. Servis yapılacağı zaman köfteler, et ve nohutlu karışımın içine konur, biraz ısıtılır ve üzerine kızdırılmış yağ ile nane dökülüp servis yapılır.

 

 

Kabak Oturtması

 

kabak_oturtmasi.jpg

Malzeme

Yarım kilo orta boy kabak

500 gr az yağlı kıyma

1 büyük soğan

Tuz

Karabiber

Pulbiber

Domates

1 yemek kaşığı salça (biz biber salçası+domates salçası kullanıyoruz)

Yağ (kabakları kızartmak için)

1 bardak su

 

Tarifi

Kabakları yıkayıp ortadan ikiye bölün. Böldüğünüz kabakları etlice oyun ve kızgın yağda kızartın. Diğer tarafta bir tavada, eti, soğanı, tuzu, karabiberi ve pul biberi katıp kavurarak harç hazırlayın. Bu harç az kavrulmuş olacak.

Kızarmış kabakların içine bu harçtan koyup tepsiye dik olarak yerleştirin. Kabakların ağızlarına domates dilimleyip kapatın. 1 karşık salçayı 1 bardak su ile ezip kabakların üzerine dökülür. Orta hararetli fırında pişirilir.

 

 

Doğrama

 

dograma.jpg

Malzeme

250 gr. kuzu kuşbaşı et

50 gr. patlıcan

½ çay bardağı yağ

1 yemek kaşığı domates salçası

1 adet kuru soğan

200 gr. nohut

2 adet domates

3 adet sivri yeşil biber

1 adet limon, Kuru nane

3-5 diş sarımsak, 4 bardak su

 

Tarifi

Tencerede yarım çay bardağı yağda kuşbaşı etler kavrulur. Kavrulan etin üzerine diş diş doğranmış soğan ilave edilip soğanlar ölünceye kadar kavurma işlemine devam edilir. Bu karışımın içine salça konup karıştırılır ve 4 bardak su konup kaynamaya bırakılır. Yemek kaynamaya başlayınca akşamdan ıslatılmış nohut konur ve kısık ateşte et ile nohut pişene kadar kaynatılır.

 

Yemek piştikten sonra kuşbaşı şeklinde doğranmış patlıcanlar, kabukları soyulmuş doğranmış domatesler, yeşil biberler ve istenilen büyüklükte doğranmış sarımsaklar ilave edilir. Malzemelerin hepsi pişince kadar kaynatılır ve pişmeye yakın bir adet limonun suyu sıkılır.Bir tavada ise kızdırılmış yağın üzerine kuru nane konur. Bu yağ sıcak yemeğin üzerine gezdirilir. Yemek servise hazırdır.

 

 

Yoğurtlu Yuvarlama

 

yuvarlama1.jpg

Malzeme

500 gr. pirinç

300 gr. yağsız çiğköftelik et

1 baş kurusoğan

500 gr. kemikli yada parça et

1 bardak nohut

3 bardak süzülmüş yoğurt

1 yumurta

1 yemek kaş. un

Yeteri kadar su

Yağ, nane, tuz, karabiber

 

Tarifi

Pirinç yıkanıp süzgeçe konur. Soğan ince ince doğranır. Et, yıkanmış pirinç, tuz ve karabiber bir kapta karıştırılıp et makinasının 1 numaralı süzeğinde çekilir. Çekildikten sonra, yuvarlanacak kıvama gelinceye kadar yoğrulur ve üzeri ıslak bir bezle örtülür. Hamurdan alınan ceviz büyüklüğündeki parça elde bir 10-15 cm. uzunluğunda bir çubuk haline getirilir. Sonra 0.5 cm. uzunluğunda minik parçalara bölünür.Bu parçalar avuçların için yuvarlanıp top haline getirilir.

 

Tüm hamuru yuvarladıktan sonra kaynayan bir su tenceresinin üzerine oturtulmuş süzgeçe konarak fazla pişmeyecek şekilde haşlanır. Haşlanan yuvarlamalar iyice soğutulur. Diğer taraftan kemikli et nohutla pişirilir ve yuvarlamalar içine atılır. Yemeğin yoğurdu ayrı bir tencerede içine yumurta ve un konarak iyice çırpıldıktan sonra pişirilir. Kaynamaya yakın diğer malzeme yavaş yavaş yoğurdun içine konur. Bir taşım kaynadıktan sonra ocak kapatılır. Bir tavada yakılmış ve üzerine kuru nane dökülmüş yağ pişen yemeğin üzerine dökülür.Yemek servise hazırdır.

 

 

Şiveydiz

 

siveydiz.jpg

Malzeme

250 gr taze sarımsak

250 gr kuzu eti

500 gr süzme yoğurt

2 adet yumurta

50 gr un

150 gr nohut

1 paket margarin yağı

10 gr tuz

20 gr nane

250 gr taze soğan

 

Tarifi

Tencereye kuşbaşı et konularak hafifçe tavlanır, tuz ve su ilave edilerek haşlanmaya bırakılır. Et piştikten sonra içine önceden haşlanmış nohut ilave edilir. Hafif iri ve çapraz şekilde doğranmış soğan ve sarımsak (baş kısımlarını hafif iri doğrayarak) et ve nohuda ilave edilir.

 

Biraz piştikten sonra bir tencereye süzme yoğurt, yumurta ve un konularak hafif ateşte sürekli çırparak pişirilir. Piştikten sonra diğer tenceredeki malzemeyi yoğurda boşaltarak bir taşım kaynatıp ocağın altı kapatılır. Daha sonra bir tavaya yağ konulup kavrulduktan sonra içine nane katılarak yemeğin üzerine gezdirilir ve yemek servise sunulur. Not: bir gece önceden ıslatılmış nohut olursa et ile birlikte haşlanabilir. Margarin yerine sıvı yağda kullanılabilir.

 

 

Sarımsak Aşı

 

sarimsak_asi.jpg

Malzeme

1 kg. taze sarımsak

500 gr. orta yağlı kuşbaşı et

1 kg. süzülmüş yoğurt

1 çorba kaşığı un

1 adet yumurta

1 su bardağı nohut

1 çorba kaşığı zeytinyağı

1 tutam hasbir (safran)

Yeterince tuz, nane, su

 

Tarifi

Önce et tencerede kavrulur, içine tuz ve su ilave edilip, nohudu konur. Nohut ve et yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sarımsaklar 2-3 cm. uzunluğunda doğranmış şekilde tencereye eklenir. Sarımsak çabuk pişeceğinden ocaktan almadan birkaç dakika önce ayrı bir kapta yoğurt, un ve yağ iyice çırpılır.

 

Pişen yemeğin suyundan bir bardak eklenerek karıştırılır. Bu karışım yemeğin içine aktarılır. Aktarma sırasında yemek sürekli karıştırılır. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alınır ve üzeri kızdırılmış yağlı hasbirle süslenip servis yapılır.

 

 

Yoğurtlu Patates

 

yogurtlu_patates.jpg

Malzeme

500 gr. az yağlı parça et

1 su bardağı nohut

1 kg. patates

3 su bardağı süzülmüş yoğurt

1 yumurta

1 yemek kaşığı un

1 çay kaşığı tuz

Yağ, Haspir (isteğe göre kuru nane)

Yeteri kadar su

 

Tarifi

Doğranmış etler akşamdan ıslanmış nohutla birlikte tuz ve su konarak iyice haşlanır. Daha önceden küp şeklinde doğranmış patatesler ilave edilerek patatesler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir.

 

Diğer tarafta yoğurdun içine yumurta ve un ilave edilip iyice çırpılır. Sürekli karıştırılarak bir taşım kaynatılır.Daha sonra et, nohut, patatesin içine katılarak 1-2 taşım kaynatılıp ocaktan alınır. Üzerine ısıtılan yağ ve haspir dökülür. Yemek servise hazırdır.

 

 

Yoğurtlu Bakla

 

yogurtlu_bakla.jpg

Malzeme

250 gr. kuzu eti

250 gr. taze sarımsak

2 su bardağı süzme yoğurt

500 gr. bakla

1 yemek kaşığı un

1 çay bardağı nohut

1 tatlı kaşığı haspir

2 adet yumurta

125 gr. margarin

Biraz tuz ve yeteri kadar su

 

Tarifi

Et bir tencereye konarak ateşte tavlanır. Et tavlandıktan sonra tuz, nohut ve 2 lt. su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. 1,5 cm. uzunluğunda doğranmış ve ayıklanmış bakla suyu kaynamakta olan ayrı bir tencerede hafif haşlanır. Bakla hafif haşlandıktan sonra içine 1,5 cm. uzunluğunda doğranmış taze sarımsak ilave edilip pişirilir.

 

Pişen bakla ve sarımsak süzgeçten geçirilerek pişmiş olan ete ilave edilip bir taşım kaynatılır. Ayrı bir tencerede yoğurt,un ve yumurta karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya yakın diğer malzemeler yoğurdun içine boşaltılır. Bir tavada margarin eritilerek üzerine haspir eklenir ve yemeğe dökülür. Yemek servise hazırdır.

 

 

Börek Çorbası

 

borek_corbasi.jpg

Malzeme

100 gr. kıyma

750 gr. kuşbaşı et

1 kg. süzme yoğurt

500 gr. un

250 gr. nohut

125 gr. zeytinyağı

1 adet yumurta akı

Tuz, karabiber, nane

Yeterince su

 

Tarifi

Kıyma önce 2 yemek kaşığı yağ ile tavada kavrulur. Soğanlar ince ince doğranarak tavanın içine eklenir. Soğanlarda kav rulunca ocaktan indirilir ve soğumaya bırakılır. Bir kap içine un, soğumuş olan kıyma ,karabiber, tuz be bir bardak su konarak sert bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Elde edilen hamur üzeri ıslak bir bezle örtülerek 10-15 dk. dinlendirilir. Dinlen dirilen hamur 8 parçaya ayrılarak bezeler yapılır. Bezeler elle 1-2 cm. kalınlığında açılır ve bıçakla tavla zarı büyüklüğünde küçük küçük doğranır. Doğranan böreklerin üzerine un serpi lerek 6 saat dinlenmeye bırakılır.

 

Diğer tarafta kuşbaşı etler bir tencerede 2 yemek kaşığı yağ ile kavrularak akşamdan ıslatılan nohut ve 1,5 lt. su eklenerek kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Ayrı bir tencerede yoğurt,1adet yumurta akı ve bir bardak su ile iyice çırpılır. Daha sonra ocağa konarak kaynayın caya kadar karıştırılır. Pişmiş et ile nohut azar azar ilave edilir. Hemen arkasından 6 saat dinlenmiş olan böreklerin unu elenerek (unsuz olarak) kaynamakta olan yemeğin üzerine boşaltılır. Yemek ocakta 1 taşım daha kaynatılır ve kızdırılmış yağ ve nane ile yapılan sos yemeğin üzerine dökülüp servis yapılır.

 

 

Firik Pilavı

 

firik_pilavi.jpg

Malzeme

1 kg. kemiksiz koyun eti

1 kase pilavlık buldur

1 kase firik

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

1 su bardağı nohut

Zeytinyağı

Karabiber, tuz

Yeterince su

 

Tarifi

Koyun eti bir tencereye konur, yıkanır, üstünü örtecek kadar suyla ateşe konur. Köpükler üstüne birikince alınır. Tuz atılır. Akşamdan ıslatılan nohutlar, domates ve biber salçası, karabiber ilave edilir. Etler yumuşayıp yenecek hale gelince süzülür. Etin suyuna yıkanmış olan firik ve bulgur atılarak pişirilir. Pişince üzerine yağı gezdirilir (1 çay bardağı). Nohutları karıştırılır. Etlerin iki tarafı da kızgın yağ bulunan tavada kızartılır. Pilav servis tabağına alınır. Üstü kızartılmış et ile kaplanır. Ayran yada salata ile servis yapılır.

 

 

İncikli Pilav

 

incikli_pilav.jpg

Malzeme

1 kg. kuzu yada koyun incik

3 bardak pirinç, 3-4 adet patates

1 adet patlıcan, 1 kaşık tuzsuz domates salçası

6-7 adet sivri yeşi lbiber

4 adet domates,50 gr. kuş üzümü

50 gr. çam fıstığı

100 gr. badem, 100 gr. antep fıstığı

Tuz,yenibahar, karabiber, tarçın (1'er kahve kaşığı) - 1 çay bardak zeytinyağı

1,5 bardak sıvı yağ - yeteri kadar su

 

Tarifi

Etler iyice yıkandıktan sonra bir tencereye konarak üstünü kapatacak kadar suyla ateşşe konur. üstüne biriken köpükleri alındıktan sonra tuz atılır. Domates salçasıve baharatları eklenir. İyice piştikten sonra etler sudan alınır. 3 bardak haşlanmış pirince et suyundan 4.5 bardak ilave edilerek pişirilir.

 

Yağı gezdirilip demlenmeye bırakılır. Diğer yandan patlıcanlar alaca soyulur, dilimlenir. Domatesler yıkanıp dörde bölünür. Patatesler soyulup yıkanır. Sırası ile önce patatesler, patlıcanlar, biberler ve domatesler kızartılır. Antepfıstğı ve bademler haşlanır. Hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. çam fıstıklarıda pembeleşinceye kadar kavrulur. Fıstık, badem, üzüm ve çamfıstıklarının yarısı pilava karıştırılır. Domateslerin arkasından kalan az bir yağ ile etlerde kızartılır. Pilavın üzerine dizilir. Etrafınada patatesler dizilir. üstü patlıcan, domates ve yeşilbiber ile süslenir. Fıstık ve bademin kalan yarısı pilavın üzerine dökülür. Karabiber serpilerek servis yapılır.

 

 

Mercimekli Pilav

 

mercimekli_pilav.jpg

Malzeme

500 gr. mercimek

50 gr. bulgur

2 yemek kaşığı biber ve domates salçası

1 yemek kaşığı kırmızı biber

Yarım su bardağı zeytinyağı

2 lt. su

Biraz tuz

 

Tarifi

Mercimek bol suda 5-6 kez yıkanır. Kaynamakta olan suya atılır 15 dk. kaynatılır. Salça ve tuz ilave edilip 3-4 dk. daha karıştırılarak pişirilir, bulgur suyu çekene kadar kaynatılır. Ayrı bir tavada zeytinyağı kızdırılır. Yemeğe kırmızı biber ve yağ dökülerek karıştırılır. Turşu, ayran, salata ile servis yapılır.

 

 

Özbek Pilavı

 

ozbek_pilav.jpg

Malzeme

150 gr. iri kıyma

400 gr. pirinç

100 gr. haşlanmış nohut

100 gr. salça (50 şer gr. domates ve biber)

2 adet havuç

2 adet biber

250 gr. margarin

Tuz, karabiber

Yeterince su

 

Tarifi

Ayıklanmış pirinç ılık suya konur ,bir yemek kaşığı tuz atılarak 5-10 dk. ıslanmaya bırakılır. Bir tencereye et ve yağ konarak kavrulur. Hafif kavrulduktan sonra havuç, soğan, biber ince bir şekilde doğranıp ete ilave edilir. 5 dk. kavrulduktan sonra ıslanmış pirinç yıkanıp süzgece konur. Kavrulmakta olan et ve havuca pirinç ve haşlanmış nohut ilave edilir. 5 dk. kavrulduktan sonra salça ve kaynamış et suyu ilave edilir. Kapağın altına yağlı kağıt konarak kapatılır. 10 dk. sonra servise sunulur.

 

 

Maltıhalı Aş

 

malhitali_as.jpg

Malzeme

2 su bardağı kırmızı mercimek

1 su bardağı bulgur

1 yemek kaşığı domates ve biber salçası

1 yemek kaşığı kırmızı biber

2 baş soğan

1 su bardağı sıvı yağ

Yeterince tuz ve su

 

Tarifi

Kırmızı mercimek bir tencerede 3-4 defa iyice yıkanır. Mercimeğin üzerini kapatacak şekilde su konur. Mercimeğin taşmaması için içine kırmızıbiber, iyice pişmesi için 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ konur ve mercimek pişirilmeye bırakılır. Mercimek iyice piştikten sonra içine bulgur atılır azar azar su konarak bulgur açılıncaya kadar pişirilir ve salçası eklenir. Bir tavada ufak doğranmış soğanlar yağ ile sararıncaya kadar kızartılır, az soğuyunca kırmızıbiber eklenir. Hazırlanan bu sosun yarısı tencereye geri kalanı ise tabaklara konduğunda yemeklerin üzerine konur ve servis yapılır.

 

 

 

Dövme Aşı

 

dovme_asi.jpg

Malzeme

500 gr. kemikli et

2 bardak dövme

1 bardak nohut

1 baş soğan

1'er yemek kaşığı domates ve biber salçası

15 diş sarımsak

2 yemek kaşığı yağ

1 yemek kaşığı kırmızıbiber

1 yemek kaşığı limon suyu

Tuz ve yeterince su

 

Tarifi

Kemikli et doğranmış soğanla yağda soğanlar sararıncaya kadar sote edilir. İçine yeteri kadar su ve dövme konur, kaynatılır sonra, salçalar, nohut, tuz ve biber ilave edilir. Et ve dövmeler tamamen özlenerek pişince limon suyu konup karıştırılır, yüzü yağda kızdırılmış biberle süslenerek servis yapılır.

 

 

Simit Aşı

 

simit_asi.jpg

Malzeme

2 bardak su

1 bardak simit (ince bulgur)

1 yemek kaşığı tuz

1 yemek kaşığı kırmızıbiber

1 yemek kaşığı karabiber

2 baş doğranmış soğan

½ bardak sıvı yağ

 

Tarifi

İnce doğranmış soğan ile yağ iyice kavrulur. Kavrulduktan sonra salça, tuz ve su ilave edilerek bir taşım kaynatılır. Sonra kaynayan karışıma simit ilave edilir. Normal pilavdan biraz daha sulu iken ocaktan alınır. Bir tavada yağ ısıtılıp içine kırmızıbiber eklenip yemeğin üzerine dökülür. Yemek servise hazırdır.

 

 

Yaprak Buğulama

 

yaprak_bugulamasi.jpg

Malzeme

1 bardak bulgur

300 gr. taze asma yaprağı

1 bardak su

5 diş sarımsak

3 orta boy soğan

1 yemek kaşığı biber salçası

½ bardak zeytinyağı

Kırmızıbiber

Tuz, karabiber

 

Tarifi

Soyulmuş sarımsaklar, soğanlar ve asma yaprakları mümkün olduğunca ince doğranır ve bulgurla karıştırılır. Biber salçası, tuz, karabiber, kırmızı biber ve zeytinyağı ilave edilir. Bu karışım 1 bardak su ile tencereye konarak hafif ateşte bulgur suyu çekinceye kadar pişirilir. Yemek servise hazırdır.

 

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.