Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hıdır Ağa Camii


_asi_

Önerilen İletiler

HIDIR AĞA CAMİİ

 

Küçük Selimiye : Hıdır Ağa Camii

 

2625016.jpg

 

Kilerci Yakub Mahallesinde, Selimiye Camii'nin güneyinde hemen yakınında yer almaktadır. Halk arasında Küçük Selimiye olarak da anılmaktadır.

 

Caminin inşa kitabesi yoktur. Tarihi kaynaklarda, Hıdır Ağanın, aynı adla anılan mahallede, yılda 4000 akçe gelir getiren bir hamam ile beş hücreyi, bu camiye vakfettiğini belirtmektedir. Cami 1569 tarihinden önce tamamlandığı belirtilmektedir. Net bir tarih bilinmemektedir.

 

1866 yılında onarılan cami, 1877-1878 Osmanlı-Rus harbinde, önemli ölçüde hasar görmüş; 1886, 1894-1895, 1971-1972 ve 1975 yıllarında çeşitli onarımlar geçirmiştir. 1993 yılında, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılarak, ibadete açılmıştır.

 

 

Yapı, tek kubbeyle örtülü kare planlı bir harim; harimin doğu cephesinin kuzey ucuna bitişik bir minare ve harimin kuzeyinde yer alan iki birimli bir son cemaat yerinden oluşmaktadır.

 

3411434.jpg

 

Mimarisi

 

Cami gövdesinin, biri son cemaat yerinin saçağı ile aynı seviyede; diğeri kubbe geçiş unsurlarını gizleyen bölgede olmak üzere iki saçağı vardır.

 

Dış kaplamalarının büyük bir bölümü yenilenmiş olan yapıda, harimin kuzey cephesinin tamamı ile doğu cephesinin büyük bir bölümünün kabayonu taşlarla örüldüğü; güney ve batı cephelerinin ise tamamen düzgün kesme taşlarla kaplandığı görülmektedir.

 

Her üç cephede de, üç sıra halinde düzenlenmiş beşer pencere açıklığı bulunmaktadır. Dikdörtgen şekilli alt sıra pencerelerinin, tuğladan sivri kemerli birer alınlığı, üst sıradaki iki pencere sivri kemerlidir ve alçı dışlıkları vardır.

 

Harimin doğu cephesinin kuzey ucunda yer alan minarenin kürsüsü, cepheden 1.5 m. taşmaktadır. Minareye giriş, harimin doğu duvarının kuzey ucundaki bir açıklıktan sağlanmaktadır.

 

Harimin kuzeyinde, kare planlı iki birimden oluşan bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Birimlerden her birinin üzeri, pandantif geçişli birer kubbeyle örtülüdür. Pandantif ve kubbelerin iç yüzeyleri sıvalı ve badanalıdır. Son cemaat yerinin üst örtüsü, güneyde harim kuzey duvarı; kuzeyde ise üç destek tarafından taşınmaktadır.

 

Cami kuzey cephesinin doğu ucunda, dikdörtgen şekilli bir pencere; ortada ise, yedi kenarlı bir nişi olan bir dış mihrap bulunmaktadır. Dış mihrabın, tuğladan sivri kemerli bir alınlığı vardır. Harim giriş aralığının çevresi, düzgün kesme taşlarla kaplıdır. Cephenin kalan kesiminde, kabayonu taş bir duvar örgüsü görülmektedir. Girişin üzerinde, sivri kemerli bir alınlık vardır. Alınlık kemerinin tepesi, silmelerden oluşan çerçevenin üst kenarı tarafından kesilmektedir.

 

 

6097403.jpg

 

4507248.jpg

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.