Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Edirne akarsuları


_asi_

Önerilen İletiler

AKARSULAR

 

Edirne'yi dört bir yandan saran akarsular, tarım alanlarının verimliliğinden mesire alanlarının çeşitliliğine kadar coğrafi anlamda eşi görülmemiş bir zenginlik sunarken, aynı zamanda görsel bir ziyafeti de beraberinde getirir.

 

1485642.jpg

 

MERİÇ NEHRİ

 

Meriç nehri, Bulgaristan'da Rodop dağları üzerinde, Rila tepesi'nden doğmaktadır. Kısa sürede genişleyen Meriç nehri, Bulgaristan'da da sırası ile Pazarcık, Filibe, Dimitrovgat, Mustafa Paşa gibi önemli yerleşim ve sanayi bölgelerinin içinden geçer.

 

Meriç nehri, Bulgaristan'da yaklasık 200 kilometre yol kat ederek, Edirne yakınlarında, Karaağaç istasyonunun kuzeyinde kalan Maraş köprüsü'nde Türk topraklarına girer.

 

Meriç nehri, Edirne yakınında önce Arda ile sonra da Tunca nehri ile birleşir. Edirne’den sonra güney istikametinde akar ve Dimetoka yakınında Yunanistan’dan gelen Kopkino nehrini alır, bir müddet güney-batı istikametinde ilerledikten sonra tekrar güneye döner. Balabancık köyü civarında Ergene ile birleşir. Buradan itibaren daha çok kıvrımlar yaparak güney-batıya doğru akar ve Enez ilçesinden Ege denizine dökülür.

 

Türkiye-Yunanistan hududu boyunca 185 kilometrelik bir uzunluğa sahiptir. Derinliği 60 santimetre ile 520 santimetre arasında değişir, Arda ve Tunca’nın birleştiği yerde derinlik artar. Arazi sulanmasında ve balığından faydalanılır.

 

 

ARDA NEHRİ

 

Pazarkule hudut kapısından Edirne iline giren Arda ırmağı, 1 kilometre sonra Ardakule mevkiinde Meriç nehri ile birleşir ve Meriç ismi altında doğuya doğru akarak ileride Tunca’yı da içine alır. Güneye doğru yer değiştirir.

 

Arda Nehri'nin derinliği 10 santimetre ile 3 metre arasında değişir. Arda Nehri'nin çok az bir kısmı Türkiye sınırları içinde olduğu için, faydası da sınırlıdır.

 

 

TUNCA NEHRİ

 

Tunca nehri, Edirne’nin kuzeyinde, Uzunbayır mevkiindeki il sınırına ve Türkiye topraklarına girer.

 

Suakacağı köyüne kadar sınır çizerek, güneye doğru akar. Tunca Nehri, Edirne’nin Kirişhane mevkiinde Meriç’le birleşir. Meriç adı altında Enez’e doğru akar. Yaklaşık olarak boyu 48 kilometre'dir. Derinliği 82 santimetre ile 540 santimetre arasında değişir. Saniyede 31 metreküp su taşır. Yatağı az eğilimli olduğundan ovaların sulanmasını kolaylaştırır.

 

4097008.jpg

 

 

ERGENE NEHRİ

 

Meriç nehrinin bir kolu olan Ergene, Tekirdağ’a bağlı Saray ilçesinin kuzeyini kaplayan Istıranca dağlarındaki Karatepe’den çıkar. Geniş bir yay çizer. Kırklareli’nin Pehlivanköy ilçesinden geçerek Edirne topraklarına girer. Uzunköprü’den geçerek Balabancık köyü yakınında Meriç nehri ile birleşir.

 

Uzunköprü, Meriç ve İpsala topraklarının bir bölümünü sular, ilkbahar ve kış aylarında suları taşan Ergene ırmağının suları yazın azalır. Saniyede 47 metreküp su taşır.

 

DERELER

 

Edirne’nin önemli dereleri arasında Pravadi, Süloğlu, Basamaklar, Keşan ve Büyükdoğanca deresi gibi ünlü dereler yer alır. Bu dereler tarımsal arazinin sulanmasında kullanılır.

 

 

5218360.jpg

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.